Šodien vārdadienu svin Laura, Jadviga, rītdien - Vēsma, Fanija
toptitle

Lielais raksts

Suņu pāri meklē mežakuili


2013-05-10 12:19

Aivars Tarvids

Maija brīvdienās Latvijas Mintauta Kalniņa mednieku kinoloģiskā asociācija (LMKMKA) saviem biedriem rīkoja ikgadējo suņu pāru skati darbam „pa mežacūku aplokā”. Viesu statusā startēja arī LMKMKA partneri no Lietuvas. Kaimiņvalsts mednieki atbrauca ar teicami sagatavotiem suņiem – nolūkā ne vienkārši piedalīties suņkopju „burziņā” Inčukalna novada „Liepkalnos”, bet pacīnīties par augstām vietām aplokā.

Kā zināms, pārnadžu un mežacūku medības ar suņu pāri pieder medību klasikai mūsu dabas apstākļos – kā Skandināvijā, Somijā, Krievijā un citviet Austrumeiropā. Šīs medības prasa teicamu dzīvnieku sagatavotību un suņu saskaņotu darbību, būtiska arī saimnieka meistarība, vadot  suņus, lai kontrollaikā paredzētajās 10 minūtēs aplokā tie atrastu, aprietu un aizturētu mežacūku. Šī uzdevuma precīza izpilde dod zināmu garantiju, ka medībās suņi droši pildīs savu uzdevumu. Arī kritiskās situācijās, kad ne vienkārši jāatrod medījums, bet biežņā jāsameklē ievainota, tātad medniekam potenciāli bīstama mežacūka.

Skatē „Liepkalnos” piedalījās 10 medību suņu pāri. Voljēra „saimnieks”  un šajā pavasarīgi karstajā dienā nenokausējamais 150 kg smagais kuilis „Buldozers” izrādījās bargs eksaminētājs dažai labai laikai. Iztika bez traumām, tikmēr skatē neveiksmīgi startēja arī neveiklas laikas, kuras pēc kuiļa „uzbraucieniem”  smilkstēdamas krūmos atzina mežacūkas pārspēku un pārtrauca darbu medījuma meklēšanā.

Vienlaikus  labākie pāri nelika mieru „Buldozeram”, nekļūdīgi atrodot kuili eglājā, vajājot to gan skrajajā mežā, gan izcirtumā. Jādomā, suņu skaņās, pārliecinošās  balsis bija sadzirdamas pat braucējiem uz netālās  Vidzemes šosejas.

Skates norisi kontrolēja un dalībniekus vērtēja tiesneši eksperta Nikolaja Varganova (1. kategorija) vadībā.

REZULTĀTI

1. Arkans – Ali un Vineta (Rietumsibīrijas laikas), saimnieks Rolands Čukavičus, Rimandas Dauņus (abi Lietuva) — 86 balles, 1. pakāpes diploms.
2. Bairons un  Karina (krievu Eiropas laikas), saimnieks  ViInis Miklavs — 75 balles, 2. pakāpes diploms.
3. Vulkāns un Vesta (Rietumsiibīrijas laikas), saimnieks Teodors Pugačins (Lietuva) — 60 balles, 3. pakāpes diploms.

Vietā piezīmēt, ka Vilņa Miklava audzētā un apmācītā laika Bairons pārliecinoši uzvarēja arī LMKMKA šīpavasara asociācijas rīkotajā individuālajā suņu pārbaudē darbam „pa mežacūku aplokā”.

Skatē tradicionāli dominēja dažādu šķirņu laikas. Patīkamu dažādību sacensību gaitā ieviesa ventspilnieka Dmitrija Savčenko jagtterjeru pāris.  Ja suņi ātrāk atrastu mežacūku aplokā, tie varētu pretendēt uz visaugstāko novērtējumu – citādi jagtterjeri „Liepkalnos”  strādāja uzstājīgi , droši un pārliecinoši  spēkojoties ar „Buldozeru”.

Jānorāda,  aizvadītās skates rezultāti netieši vedina kritiski vērtēt medniecības stāvokli Latvijā kopumā. Ja dažas laikas aplokā darbojas pasīvi saskarē ar „nopietnu” kuili, jādomā suņiem nav reālās medībās gūtas pieredzes un iemaņu. Secinājums nepatīkams – Latvijas mežos lieli, medaļu vērti kuiļi bieži atšauti un suņi pārsvarā meklē vien pusaugu sivēnus, kuru spēkos nav dot cienīgu pretsparu laiku uzmācībai.

Komentāri:

Aigars Remess 2013-05-10 13:18

Prātiņ nāc mājā.....

Aigars Remess 2013-05-10 13:33

N.Vargānova rakstvedis varētu palasīt N.Vargānovam so kriminallikuma pantu (kā redzu Vargānovs ta arī nav apguvis latviešu valodu)


Krimināllikums
XX nodaļa
Noziedzīgi nodarījumi pret
vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību

230.pants. Cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem

(1) Par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kuras rezultātā tas gājis bojā vai sakropļots, vai par dzīvnieka spīdzināšanu —

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz astoņdesmit minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības turēt dzīvniekus uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā un konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas publiskā vietā vai nepilngadīgā klātbūtnē vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja ar to radīts būtisks kaitējums, —

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz simt piecdesmit minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības turēt dzīvniekus uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā un konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.
(21.05.2009. likuma redakcijā, kas stājas spēkā 01.07.2009.)


230.1 pants. Dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšana

(1) Par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ja tās rezultātā cietušajam nodarīts viegls vai vidēja smaguma miesas bojājums, —

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz divdesmit minimālajām mēnešalgām.

(2) Par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ja tās rezultātā cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai tā izraisījusi cilvēka nāvi, —

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz sešdesmit minimālajām mēnešalgām.
(25.04.2002. likuma redakcijā ar grozījumiem, kas izdarīti ar 12.02.2004. likumu, kas stājas spēkā 01.01.2005.)

Juris Žukovs 2013-05-10 17:23

Aigar, kā Tev ar prātu ? Ko Tu te abižojies, vai tāpēc, ka ne "Dālderos" ? Asins naids pret Vaarganovu ?

Žanna Zariņa 2013-05-10 19:09

Aigar, nu tad var būt vispār nemedīsim? Un aplokus taisīsim ciet?
Vai Tev ir noslēpums, ka medībās gadās traumas?

Aigars Remess 2013-05-10 22:26

Žanna - nejauc pirkstu ar kautKO nopietnāku....

Juri - Latvijā, uz doto brīdi (labākajā gadījumā TĀ arī paliks) iežogojumā, ar iežogotu susscofra IR ATĻAUTA SUŅU APMĀCĪBA....medību suņu darba pārbaudes jau ir uz robežas drīkst/nedrīkst. Šajā un ne tikai šajā rakstā, tovariščs Vargānovs, nemaz īsti neslēpj apmācītu suņu sacensības....un tas jau ir krimināli sodāma darbība.

Tas, ka vienu brīdi pie dziesmas ņems "maču" rīkotājus, ir tikai laika jautājums, bet ja tas notiks cietīs ne tikai maču rīkotāji, cietīs arī pārejie apmācības centri.Tā kā padomā ko runā un palasi LV likumdošanu.

Māris Mednieks 2013-05-11 19:31

Hmmmm.... Cilvēks ar tādu pašu vārdu un uzvārdu kā Aigaram, dažus gadus atpakaļ aplokā pie meža kuiļa vērtēja manus un citus suņus..... :)

Žanna Zariņa 2013-05-12 08:08

Māri, tas nebija viņš! Tas bija klons!

Māris Mednieks 2013-05-12 09:17

Žanna, tā jau domāju. Gaidīju tikai kāda apstiprinājumu. :)

Aigars Remess 2013-05-12 09:23

/Hmmmm.... Cilvēks ar tādu pašu vārdu un uzvārdu kā Aigaram, dažus gadus atpakaļ aplokā pie meža kuiļa vērtēja manus un citus suņus..... :)/ - Māri - vērtēja arī šogad, un došu vertejumu arī šodien....bet tie nebūs 10 pari pēc kārtas.... ar kausiem un vietām.

Nezinīšiem.
Uz doto brīdi ir atvērts medību likums, norma ko jāmēģina iestrādāt ir - atļauja veikt medību suņu darba parbaudes ar iežogotu meža cūku (sus scofra).....CIK APSALDĒTĀM SMADZENĒM IR JĀBŪT, LAI ŠĀDĀ BRĪDĪ PLĀTĪTOS, KA V I S S IR PIE KĀJAS????

Neesmu iepazinies ar Vargānova suņu kantora cilts darba nolikumu ,jo vienkārsi tāda nav -http://www.ldc.gov.lv/lv/cilts...
TĀPĒC ARĪ NEVARU SAPRAST KĀPĒC VIŅIEM VAJAG PĀRA DARBA VĒRTĒJUMU, pa lielam tas medību sunim ir tikai papildus diploms, pamatvērtējums ir individuālais darbs.


Ja vēlaties ievietot portālā savu rakstu, sūtiet to uz e-pasta adresi info@medniekiem.lv. Neaizmirstiet pievienot informatīvos materiālus. Raksts noformējams atbilstoši gramatikas noteikumiem un sūtāms rediģējamā formātā, piemēram doc, txt.

Nesen šo rakstu apskatīja
Aplūkojam medībām veltītu muzeju Lietuvā, Mindūnos

Aplūkojam medībām veltītu muzeju Lietuvā, Mindūnos

Medību tradīcijas un kultūra ir sena. Katrai valstij tās ir individuālas, līdz ar ko – interesantas. Ja vēlaties paplašināt savu..

LVM izstrādātas vadlīnijas, kā veidot un uzturēt mednieku atpūtas vietas

LVM izstrādātas vadlīnijas, kā veidot un uzturēt mednieku atpūtas vietas

Līdz ar jaunajiem būvnormatīviem AS “Latvijas valsts meži” (LVM) nolemts ieviest kārtību saistībā ar mednieku atpūtas vietām uzņēmuma..

LVM un Aizsardzības ministrija vienojusies par militāro mācību organizēšanas principiem LVM platībās

LVM un Aizsardzības ministrija vienojusies par militāro mācību organizēšanas principiem LVM platībās

Valsts aizsardzība ir valsts virsfunkcija. Tādēļ medniekiem nāksies rēķināties, ka viņu nomātās platības AS “Latvijas valsts meži”..

Jauns Huberts veikals Rīgā

Jauns Huberts veikals Rīgā

2018.gada 2. novembrī savas durvis vērs jaunais Huberts veikals Rīgā.

Lietotājiem turpmāk iespējams slēpt savus datus "ārpasaulei"

Lietotājiem turpmāk iespējams slēpt savus datus "ārpasaulei"

Sekojot modes tendencēm datu aizsardzības jomā, kā arī respektējot Vislatvijas mednieku portālā reģistrēto lietotāju iespēju..