musu veikalos izvele nav liela , ja atradisi nem FISCHER BC COUNTRY CROWN , vairak piemerotas mezam , pats nemu ar stiprinajumu slepju zabakiem , pastaigaj , nezinu , varbut ir daba ari stiprinajumi medibu apaviem
Aprīkojums: Browning BAR .30-06, Fabarm Lion H35 Titan 12 ga, Mannlicher ProHunter .223 Rem
Suņi: taksis
Medību trofejas: 2
27.01.2009. 13:15
Patiesībā nekad neesmu sapratis kā ar slēpēm var būt ērtāk nekā bez viņām, bet man arī nekad nav paticis slēpot. Vēl ir opcija, kas saucas sniega kurpes.
Es tā uzbrīdi iedomājos ka,varētu pamēģināt.(Tas kļuva aktuāli tikai šoziem.) :)) Pieredzējušie mednieki stāsta ka,vecajos labajos laikos kad debesis bij zilākas,saule spožāka un sniegs vairāk un dziļāks,sesot slēpojuši. Nezinu kā būtu ērtāk, brist pa slapju,izdangātu cirsmu uz kuras ir saputināts sniegs līdz ceļiem,pietam vēl lūztot cauri katram otrajam solim,vai skaisti slidsolī pārslīdēt. :)) Protams sniega mocis būtu vēl jaukāk,tikai tad netikt pie kādas neuzmanīgas. :))
Slēpes ir laba un vajadzīgz lieta,bet sniegā,kas dziļāks par pus ceļgalu un vairāk. Bet skaisti slīdēt pa slapjām cirsmām un nedo dievs kārtīgi neaizsalušu purvu,nekādi nesanāks,pie katras slēpes visā garumā būs pielipis sniegs,tā uz kilogrami pieci,seši - nogurdinošs pasākums. :) Sērsnā un sausā sniegā jā,tur bez īpašām problēmām.
Sniega kurpes vairāk domātas kalnainam apvidum un mežos ar biezu pirmo stāvu,vietās kur grūti ar garajām slēpēm izgrozīties. Iesaku nekad ar slēpēm nelīst tādās vietās,kur ievu krūmi saauguši cilpu cilpām,tas jau robežojas ar mazohismu. :D
Nesaskatu problēmas ar slēpēm lenkt. Lenc jau pa kvartākstigām mežmalām utml. Tā teikt pa puslīdz klajām vietām.Ātrums ir 3-4 reizes lielāks nekā kājām ejot.Kas attiecās uz slīdēšanu atkusnī, atļaušos paironizēt, tiem ,kas ir dzimuši un auguši PSRS, fiziskās audzināšanas stundās mācīja kā sagatavot slēpes konkrētiem laika apstākļiem. Man slēpes 2,3m VISU (Pi...u vecās igauņu kocenes)nodarvoju,iesmērēju un atiet.Paprovējiet nenožēlosiet.Sākumā gan iesaku bišķi atjaunināt iemaņas kādā tam piemērotā vietā .;)
Pie katras mazākās iespējas! Šogad jau nevar sūdzēties par iespēju slēpot. Man vēl kalpo padomijā ražotās slēpes LESNIJE kuru platums ir 15cm. kuras ir darvotas, bet šogad pilnīgi pietika ar ievaskošanu. Slēpes pārsvarā izmantoju lapsu medībās.
Mārci,piekrītot visam teiktajam,atļaušos paironizēt,ka apstākļi mažā ne vienmēr atbilst apstākļiem fiziskās audzināšanas stundā. :)
Problemas nav atkusnī,tad,kā rakstīji slēpes pareizi iesmērē atbilstoši laika apstākļiem. Problēmas ir tad,ka temperatūra ir krietni mīnusos,sniegs sauss,bet zem tā ir plāns ledus,vai vietām pat vaļējs ūdens. Tad tās slēpes var ziest,ar ko vien vēlas,nelīdzēs nekas.
Bet normālos apstākļos slēpes ļoti labi noder un ne tikai lenkšanai. Caunās ejot gandrīz neaizstājamas,ja vien ir sniega gads,kas pie mums jau ir retums. Arī lapsas mūsdienās krietni mazāk baidās no tāda "kājāmgājēja",kā no automašīnā braucēja.
Padalīšos ar savām iemaņām medību slēpju darvošanā. Uz sausām slēpēm (slieces) vienmērīgi uzklāju bērzu darvu, kas man saglabājusies vēl no pad. laikiem ( tumša, gandrīz melna tepe ar īpatnēju smaku)kuru iededzinu ar lodlampu un dedzināšanas procesā izlīdzinu vai ierīvēju ar korķa klucīti. šādi iededzinātas slēpes var kalpot vairākus gadus, bet periodiski vai mainoties laika apstākļiem iesmērēju ar sveci virzienā no slēpes gala uz aizmuguri un izlīdzinu ar korķa klucīti tādā pat virzienā. Svarīgi ir slēpes uzglabāt pie āra t., jo pretējā gadījumā iznesot no siltuma un sākot slēpot pie tām lips sniegs. Iespējams, ka mūsdienās ir labāki, modernāki slēpju vaskošanas veidi, bet man patīk vecais process. Lai slīd!
Varu padalīties pieredzē par slēpēm, cik nu man tā ir,...., izmantoju vienreiz lencot, kad sniegs Kurzemē vēl ziemā bija līdz celim. Slēpes bija platās medību, koka ar lencīšu stiprinājumiem (tipa iemauc kāju un aizmugurē aiztaisa ciet). Secinājumi, pa aizaugušu mežu, ar kritušiem kokiem tas ir murgs, ar kājām var noiet ātrāk un vieglāk, savukārt, pa laukiem, tīrām stigām, mežu ceļiem patīkams process. Tātad, ja zin maršrutu, kur jādodas, tad var izmantot, ja nē, tad var gadīties ka dažos posmos gribēsies tās nes pār plecu.
Sniega kurpes vairāk domātas kalnainam apvidum un mežos ar biezu pirmo stāvu,vietās kur grūti ar garajām slēpēm izgrozīties. Iesaku nekad ar slēpēm nelīst tādās vietās,kur ievu krūmi saauguši cilpu cilpām,tas jau robežojas ar mazohismu. :D
Problemas nav atkusnī,tad,kā rakstīji slēpes pareizi iesmērē atbilstoši laika apstākļiem. Problēmas ir tad,ka temperatūra ir krietni mīnusos,sniegs sauss,bet zem tā ir plāns ledus,vai vietām pat vaļējs ūdens. Tad tās slēpes var ziest,ar ko vien vēlas,nelīdzēs nekas.
Bet normālos apstākļos slēpes ļoti labi noder un ne tikai lenkšanai. Caunās ejot gandrīz neaizstājamas,ja vien ir sniega gads,kas pie mums jau ir retums. Arī lapsas mūsdienās krietni mazāk baidās no tāda "kājāmgājēja",kā no automašīnā braucēja.