Šodien vārdadienu svin Edijs, Edvīns, rītdien - Umberts, Herberts, Dailis
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Vītņstobru ieroči dzinējmedībās.

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 24 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 14.10.2009. 20:09

Slēpts
03.10.2007. 09:04
Padalieties ar pieredzi, kā šis jautājums tiek risināts jūsu klubos.
Pie mums ir tā, ka no rīta tiek veidotas atsevišķas ierindas vīriem ar "gludajiem" un "spicajiem". Gludie dodas iekšā meža masīvos, savukārt spicie izvietojas apkārt objektam pa laukiem. Iznāk mazliet tā kā tāda diskriminācija, bet medību vadītājam pretī runāt nedrīkst :)
Es uzskatu, ka ierocis paliek ierocis neatkarīgi no tā vai gluds vai spics un arguments par drošību neiztur nekādu kritiku. Jāņem arī vērā straujais šā tipa ieroču skaita pieaugums, kas ir tikai normāla prakse lielo zvēru medībās.
Jānis
Jānis
Pēdējo reizi manīts 2021-03-11 14:04
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Jūrmala
Medību stāžs: no 2002 gada.
Aprīkojums: TOZ-34P 12, Browning Eurobolt 3006
Medību trofejas: 19
03.10.2007. 09:38
Salīdzinoši vienkāršs risinājums - jāņem līdzi uz medībām abi ieroči gan spicais, gan gludais un tad atkarībā kur jāstāv izvēlas ieroci. Protams arī pie mums ar spicajiem cenšas likt uz pļavām un tas ir tikai loģiski, jo var nosekt lielāku platību.
Juris
Pēdējo reizi manīts 2019-08-18 22:52
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
03.10.2007. 12:27
Nu tas ka pa pļavām spico, tas itkā loģiski, ja ir pļavas, ko nosegt un maz spico. Bet tie argumenti par drošību tiešām neizstur nekādu kritiku. Vienkarši pieraduši, ka PSRS nebija tik viegli pieejami spicie un tagad aizbildinās. Krievija jau attapās un aizvien vairāk dzinējmedībās medī ar spicajiem-turs vairs tādu strīdu nav,ka pīļu ierocis vairāk piemērots pārnadžiem nekā vītņstobra.
Tak jebkura gludā munīcija mežā būs bīstamāka un lidos tālāk caur krūmiem nekā vītņstobra munīcija. Parasti visi strīdi par "spico un gludo dzinējmedībās" beidzas ar to, ka dzinējmedībās pietiekot ar gludo, bet argumentu, kāpēc neizmantot spico NAV.
Citi mednieki veiksmigi izmanto kombinētos. Tāpat nav jau ar pirkstu taisīti un ielādē gludajā stobrā lodi un protams pirmo šāvienu pa pārnadzi veic no spicā - būtu tas mežs vai lauks. Bet toties ir atmazons medību vadītāja priekšā:"man tak gludais" :D
Mūsu kolektīvā brauc ciemos vairāki biedri no cita progresīva kluba, kurā nav "veco buku" ar "vecajām idejām" un visiem spicie, pārsvarā pusautomāti(ko arī es uzskatu par piemērotāku dzinējmedībām(kombinētais ar nav slikts, bet man n-tas reizes pietruka 3sha shaviena)). Dažreiz tie paņem līdzi bisīti, bet tas gadījumam, ja izskries kāds zaķīts. Katram ierocim sava vieta! Neviens tak nebrauc uz pīlēm ar browning bar! Tad kāpēc visi uz aļņiem ar Izh27?!
Jānis
Jānis
Pēdējo reizi manīts 2019-03-03 23:21
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Mednieku organizācija: Latvijas Mednieku savienība
Atrašanās vieta: Vidzeme
Medību stāžs: no 1989
Aprīkojums: TOZ, ZOLI, Titan, Sauer
03.10.2007. 16:44
Pilnīgi nekādu argumentu, lai dzinējmedībās nevarētu medīt ar spico! Ja tavs ierocis (karabīne) ir pielāgots šaušanai arī tuvā distancē t.i. ar atvērto tēmekli vai aprīkots ar punkta tēmekli vai mednieks ir tik augstas kvalifikācijas, ka var izšaut uz stigas ar optiku, tad manuprāt nav atšķirības salīdzinot ar gludo, ja runa ir par lielo meža dzīvnieku medībām. Bet, ja kāds sāks stāstīt par to, ka uz masta jāstāv ar renkuļiem stobrā, jo redz var iznākt buks vai siventiņš vai lapsa, tad tam pa kaklu, jo visbiežāk tā arī tiek sapūdēti dižmedījumi, jo tiek šauti ar neatbilstošu munīciju. Un normāls mednieks izšaus ar karabīni arī pa lapsu, jo viņas vienkārši ir jāšauj! Cita runa, ja tiek organizētas t.s. lapsu medības, kur piekrītu, ka jāņem līdz stenda bise, vislabāk pusautomāts:)
Pēteris
Pēteris
Pēdējo reizi manīts 2014-05-16 14:38
03.10.2007. 19:44
Pie mums Ziemeros viss ir demokrātiski, kādu numuru izvelc, tādā stāvi!!! Vienīgais izņēmums ir, kad jānosedz palielāka pļava kur ar gludo nav ko darīt!!!
Jānis
Jānis
Pēdējo reizi manīts 2020-05-15 15:31
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Riga
Medību stāžs: 12
Aprīkojums: Blaser R93
Suņi: Rietumsibīrijas laika
Medību trofejas: 6
04.10.2007. 21:55
Nu cik man zinams driz tadus dzivniekus ka alnis, briedis nevares medit ar gludo. Nezinu ka bus ar cukam, ko ta daris?
Es eju tikai ar spico un dazreiz nemu lidzi bisi.
Bet vecie cinas par tiem gludajiem jo spicaja necar renkas dabut ieksaa un ar vienu lodi trapit nevar.
Slēpts
05.10.2007. 08:45
Nu es pats jau arī ļoti bieži ņemu līdzi abus ieročus un tad nu pēdējā brīdī nosveros kādam par labu. Dažreiz pat vienā mastā ar vienu, otrā - ar otru. Bet ar vislielāko prieku es ietu tikai ar spico, neatkarīgi no stāvēšanas vietas mastā.
Jurčiks
Jurčiks
Pēdējo reizi manīts 2010-01-18 08:15
05.10.2007. 09:14
Labrīt visiem!
Kungi, tā jau tā, un gan jau ka drīz visi dižmedījumi arī pie mums būs jāšauj ar spico, bet... vītņstobrs tā manuprāt ir disciplīna. Pie tam ar lielo D, un spicais ne vienmēr ir brīnumlīdzeklis veiksmīgām medībām. Lai veksmīgi to lietotu dzinējmedībās ir kārtīgi vasarā jāpastrādā, bet tikai retais var atļauties (un grib) tīrīt stigas, vārnukājas, taisīt podestus utt.
Par renkuļiem-tur viss skaidrs, nedrīkst un nevajag lieki riskēt ar suņu, dzinēju dzīvībām, pie tam asinspēda kā likums būs slikta.
Resp. ja būs laba med. organizācija un ar spico stāvēs normāli veči, kas zin kur tā lode lido, tad lūdzu, kāpēc ne. Man patika tā doma par spico nostādīšanu pa perimetru, kamēr gludie strādā iekšā.
P.S. te daži iet ar abiem stobriem-man jautājums-kamēr jūs lietojat vienu, kur tanī brīdī atrodas otrs? Mašīnā? Bagāžniekā?
Egons
Egons
Pēdējo reizi manīts 2012-12-11 19:50
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: 21
Aprīkojums: Simseks 12/76 Mosberg9200 12/76 Smith@Wesson i-bolt 30-06
Suņi: krievu eiropas laika
05.10.2007. 11:42
Es katram medību veidam lietoju savu medību ieroci,gludo putniem,karabīni gaidei,medībām ar dzinējiem kombinēto un nerodas problēma kur kā ar ko.
Andis
Andis
Pēdējo reizi manīts 2014-02-11 12:32
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Mālpils
Medību stāžs: 10
11.10.2007. 12:08
Egona rīcība ir vispareizākā, manuprāt.