Šodien vārdadienu svin Otīlija, Iveta, rītdien - Veldze, Lūcija
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - gribu iemacities geret adas,sava hobija del. esmu no liepajas

Andris Zariņš
Andris Zariņš
Pēdējo reizi manīts 2024-04-10 13:29
Lietotāja statuss: Guru
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv
Atrašanās vieta: Marupe
Medību stāžs: No 1989 gada
Aprīkojums: H&K 2000 SLB (30-06), Savage (223), IŽ 57
Suņi: Krievu Eiropas laika- Bārts, Latvijas Dzinējsuns Dārts Veiders
Medību trofejas: 93
01.04.2009. 18:58
Jacer ka tev ir lielas telpas pieejamas, jacer ka tava sieva piecietis pastavigu kimijas smaku....
Ja tu gribi to darit profesionali tad tas varetu but perspektivi, bet sev!? neieteiktu... Man ir neliela pieredze ar taksidermiju, laika kad es dzivoju Austrija, tapec zinu ko saku.
Gatis Cimermanis
Gatis Cimermanis
Pēdējo reizi manīts 2009-08-30 06:59
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
03.04.2009. 06:50
Es ari esmu no liepajas,un sviezu adas ara, zel!!! Musu gala nau neviens kas geretu, jamiza uz Vencpili, bet es piekāšu! Es ar centos kautkadu informaciju ievakt ka dgere, bet nezinu kur tas kjimijas var dabut!!! Vakar izsviedu 5 bebru adas, zel!!!
Ints Freibergs
Ints Freibergs
Pēdējo reizi manīts 2024-12-12 07:48
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Mednieku organizācija: m/k Spārne Ģibuļu pag.
Atrašanās vieta: Talsi
Medību stāžs: no 2004.g
Aprīkojums: IŽ 27, Weatherby Vanguard S2 308, Winchester XPR 308
Medību trofejas: 39
03.04.2009. 08:02
Kādreiz super specs šinī lietā bija Bernāts Jānis, Gaviezes skursteņslauķis, dzīvo netālu no Gaviezes stacijas. Ja nav slinkums, aizbrauc, ja nemaldos, tel. viņam arī ir, paskaties grāmatā. Viņš ģērēja visu- sākot no peļu ādas beidzot ar briedi vai alni, arī kvalitāte bija laba, vai ko dara arī tagad, nezinu, bet piezvanīt jau var, pa galvu nesitīs.
Liene Streka
Liene Streka
Pēdējo reizi manīts 2024-07-08 23:46
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Jelgavas raj.
Medību stāžs: 2009.g.
Aprīkojums: Ir
Suņi: Bavārijas asinspēdu dzinējsuns
Medību trofejas: 19
03.04.2009. 09:00
tiesam - kur var dabut to kimiju, man ir neliels priekstats par to ka to dara, gribetos pameginat!
Guntis Kausis
Guntis Kausis
Pēdējo reizi manīts 2022-11-10 09:39
Mednieku organizācija: Bandavas mednieku klubs
Atrašanās vieta: Liepāja
Medību stāžs: 14
Aprīkojums: CZ550, TOZ34, TOZ8
03.04.2009. 09:41
meiginasu noskaidrot kadas tas kimijas vajag ,tad dosu zinu
Andris Zariņš
Andris Zariņš
Pēdējo reizi manīts 2024-04-10 13:29
Lietotāja statuss: Guru
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv
Atrašanās vieta: Marupe
Medību stāžs: No 1989 gada
Aprīkojums: H&K 2000 SLB (30-06), Savage (223), IŽ 57
Suņi: Krievu Eiropas laika- Bārts, Latvijas Dzinējsuns Dārts Veiders
Medību trofejas: 93
03.04.2009. 09:52
Ir vairāki ādu apstrādes paņēmieni, taču mājas apstākļos izmanto vienkāršākas metodes.
Pirms sākt ģērēšanu, vispirms ar nazi notīra uz ādas palikušās muskuļu un tauku paliekas. Lai to labāk veiktu, izkaltētās ādas vienu diennakti mērcē ūdenī emaljētā, plastmasas vai koka traukā. Lai novērstu pūšanu, ūdeni vairākkārt maina.
Pēc tam notīrītās ādas uz 1 – 3 diennaktīm iemērc šādā šķīdumā: uz vienu litru ūdens ņem 12 – 15 ml etiķskābes un 50 g vārāmās sāls. Pēc masas kopējam šķīduma daudzumam jābūt četras reizes lielākam par ādu masu, jo ādām tajā brīvi jāpeld. Tās periodiski jāapmaisa. Pēc tam ādas izņem no šķīduma, nospiež un uz 12 stundām liek nākamajā šķīdumā, kur uz vienu litru ūdens ņemti 5 ml akumulatoru sērskābes (100 %) un 50 g vārāmās sāls. No šā šķīduma izņemtās ādas nospiež, saliek kaudzē un atstāj tur uz dienu vai divām.
Nākamais process ir mērcēšana. Uz litru ūdens ņem 7 g hromskābes sāļu un 50 g vārāmā sāls. Ādas tajā tur 12 stundas, pēc tam izņem, nospiež un ietauko ar emulsiju, ko gatavo šādi: 1 litrā verdoša ūdens izšķīdina saimniecības ziepes (1/4 gabala), 1 litru cūku tauku un pievieno 10 – 12 ml ožamā spirta. Taukošana padara ādu mīkstāku un tā mazāk uzsūc mitrumu.
Pēc ģērēšanas ādiņu apmatojumu mazgā ar siltu ūdeni, kam pievienots vilnai paredzēts mazgāšanas līdzeklis. Pēc tam pāris reižu izskalo. Ļoti svarīgi ir ādiņas labi izžāvēt: tās uzvelk uz spīlēm vai pienaglo pie dēlīša un žāvē istabas temperatūrā. Žāvēšanas laikā vairākas reizes uzmanīgi jāburza un jāizstaipa. Pēc tam kailo pusi nobārsta ar krīta pulveri, lai noņemtu lieko taukojumu un ādiņa iegūtu baltu krāsu. Tad norīvē ar smilšpapīru, izklapē un izsukā.
Liene Streka
Liene Streka
04.04.2009. 19:53
paldies, pierakstiji,lai nepazud:)
...nu ja , tikai kur lai dabon to kimiju tados daudzumos:)?
Māris Markovs
Māris Markovs
Pēdējo reizi manīts 2023-05-30 10:08
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
04.04.2009. 20:36
Andrīt,ļoti labi,cilvēkiem ja lūdz-ir jāpalīdz bet man daudzus gadus atpakaļ tante parādīja šo ģērēšanas mākslu,kurai es pat neķēros klāt,jo tas ir baigais čakars, vārda vistiešākajā nozīmē.Es domāju tā, ka,ja grib tā nopietni ar šo lietu nodarboties-jābrauc ir pie kāda vecāka meistara ar savām ādām un tad rūpīgi visu pēc kārtas,gan parādīs kā ar karotīti kasīt gan visu pārējo.Un cik es atceros,tante kautko brīdināja par šito skābju izmantošanu-krītot ārā vēlāk spalvas un pieminēja alaunu,ka tas esot visriktīgākais.Un tu jau pašā sākumā viņu faktiski brīdināji, un es arī pasaku,ka ja tas nav lielos daudzumos,gudrāk ir to dot darīt meistaram un atļaut viņam nopelnīt un pašam naudu pelnīt savā darbā.
Liene Streka
Liene Streka
04.04.2009. 20:39
čakars ir pamatigs, bet ja ir laiks, savam priekam kapec ne.nemaz nezinu kas ar to nodarbojas mana gala?!
Madars Grīnbergs
Pēdējo reizi manīts 2009-12-28 19:13
05.04.2009. 16:46
Nu ja būtu pieprasījums, tad varētu Liepājā uzsākt ģērēšanas biznesu. Saprašana no tās lietas ir. :)