Šodien vārdadienu svin Vēsma, Fanija, rītdien - Mirta, Ziedīte
toptitle

Forums

Tēmas nosaukums - Nesaprotu tos medniekus,kuri šēž tagat uz gaidi,un medī Mežacūkas.

Ar medībām saistītās tēmasBrīvie temati

Arnis Puksts
Biedriba Medniekiem.lv
Arnis Puksts
Pēdējo reizi manīts 2024-02-15 00:29
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
17.05.2009. 14:03
Mēs takš visi no matemātikas kursa zinam vecumveco patiesību: saskaitāmo kārtība summu nemaina. Tātad, no matemātiskā viedokļa ir pilnīgi pie kājas, kad medī: limits ir tāds, kāds tas ir. Savukārt, tā kā runa ir par dzīvām radībām un populāro jēdzienu ilgtspējīga medību saimniecība, tad medīt tagad ir pat ļoti labi:
1)pērnos - kāda atšķirība kad tos nogāž? Tagad vai pēc mēneša, 2? Pareizi, faktiski nekāda, a praktiski - mazāk mutes, kas postīs laukus vēlāk!
2)kuiļi - ja reiz gribas trofeju, tad tieši tagad, nevis kaut kad ir labākais brīdis, lai iegūtu izcilu trofeju: veģetācija vēl ir maza, naktis [nebūsim sīkumaini] ir ļoti gaišas, dzīvniekus var ideāli novērot.
3)cūkas - pieaugušas mātītes - ar ko tagad nošauta māte, kuras sivēni aizies bojā, atšķiras no janvārī nomedītas grūsnas cūkas? Pareizi, principā ne ar ko. Ja nedomā pa ko šauj, tad to nedarīs nedz tagad, nedz kaut kad. Savukārt, ja tagad liela cūka ir bez nozīstiem pupiem un tai nav līdzi sivēni [kurus mazās veģetācijas dēļ var ieraudzīt, ja tādi būtu], iespējams no populācijas izņemt ālavas/neaplektas cūkas, kas atkal nozīmē mazāk lieku mušu uz laukiem vēlāk un mazāku barības konkurenci pie spēkbarības pašreiz, kad tā visvairāk vajadzīga cūkām ar sīkajiem.
4)lielāks ļaunums par medīšanu pašreiz ir trenkāt dzīvniekus [pie kam - iztrenkā ne jau tikai cūkas - cūkām tas vairāk kaitē aiz tā, ka tām + visam tad ir arī riests] ziemas vidū, kad tāda iztrenkāšana var nozīmēt vairāku indivīdu nāvi, jo smagos apstākļos aizdzenot dzīvniekus no viņu "infrastruktūras" [iestaigātas taciņas, izkašātas guļvietas], jaunā vietā tiem var nepietikt spēka iekārtoties. Bez tam kas pat nelielas sērsnas apstākļos notiek ar ātri skrejošu dzīvnieku [jo īpaši stirnu] kājām, laikam jau nav jāskaidro...
Tātad, tēmas autora dziļā doma nav saprotama...ir kaut viens reāls nevis demagoģisks arguments, kas atsvērtu pozitīvos vai neitrālos, daļu no kuriem centos uzskaitīt? Demagoģiju par to, ka tagad nu izšaus visu, kas stobra galā, pie argumentiem neskaitīsim. Kā pareizi kolēģis augstāk minējis - ja tā darītu, tad pie atļaujas medīt cūkas visu gadu mēs nebūtu tikuši...
Verners Mašinskis
Verners Mašinskis
Pēdējo reizi manīts 2022-06-30 11:07
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Koknese
Medību stāžs: 32
Aprīkojums: pilns
Medību trofejas: 81
17.05.2009. 10:53
Vakar nomedījām kuili 4-5g vecu un ja kādam interesē un ir tik svarīgi, tad nemaz tik liess nava es pat teiktu ideāls cauraudzītis. Protams, ka cūkas ir jāmedī un labāk to darīt tagad nekā uz sezonas beigām, kad uzkrājušās medību atļaujas un sāk dzenāt mežus lai "atsistu" limitu. Pareizi saka Agris Č., ka pašlaik cūku mātēm ir vajadzīga barība vairāk kā jebkad un tieši spēkbarība ti. "maizīte", bet kuiļi jau arī apmeklē šīs barotavas! Ja par cūku medībām, tad pašlaik liekas, ka cūkas sāk pamazām līst ārā uz zālienu un sējumiem, kur lasa neizdīgušos graudus. Mammas gan vēl ar mazajiem tikai pa mežu. Sezona ir sākusies un vajaga medīt, bet vienmēr atceroties par samērību un galvenajiem faktoriem - ŪDENS, BARĪBA, MIERS. Ne spalvas un šaujiet garām!
Slēpts
16.05.2009. 22:38
kas te nortiek? ja mednieki tā blieztu ,kas stobra galā tad tagad cūku nemaz nebūtu, Juri Es tevi mazliet nesaprotu ,izskatās ka tevi ir kāds apdalijis vai arī Tu gadījumā neesi ''zaļais''?
Agris Čibulis
Agris Čibulis
Pēdējo reizi manīts 2024-04-17 20:46
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Jēkabpils raj.,Viesīte
Medību stāžs: 12
Aprīkojums: iž-58MAE 12.kal.,iž-18ME 12.kal.,iž-18MH-308win,toz 78-01 22Lr
Suņi: Latvijas dzinējs, vācu medību terjers
Medību trofejas: 59
16.05.2009. 22:26
Juri k. man izskatās ka tev ir škrobe par to ka citi var medīt tagad,bet jūs ne. Un piekrītu tiem,kas raksta ka tagad atšķirt kas ir kas ir vieglāk nekā pēc tam kad pienenes un labība būs pāri pavēderei. Un par to ka cūķi ir kārni,tad paši esat skopi vai slinki,mēs barojam vēl joprojām,jo tagad sivēnmātēm barība vajadzīga vairāk kā nekad. Un galu galā, tiešām kāda šķirba, nošaut tagad vai pēc mēneša,limits no tā nemainās.
Liene Streka
Liene Streka
Pēdējo reizi manīts 2024-02-17 15:49
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Jelgavas raj.
Medību stāžs: 2009.g.
Aprīkojums: Ir
Suņi: Bavārijas asinspēdu dzinējsuns
Medību trofejas: 19
16.05.2009. 19:31
...nja...damas sumejas....
Aldis Nikalovskis
Aldis Nikalovskis
Pēdējo reizi manīts 2019-02-15 12:34
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: saldus
Medību stāžs: no 1993gada
Aprīkojums: ir
Suņi: nav
16.05.2009. 16:51
viss ir pareizi ja suķi ir normāla skaita jadod tik pa ādu. vēlāk bus grutak zālē vai labibā saprast kas ir kas jo nav viņu tik maz lai butu jasaudze.
Juris Kazaks
Juris Kazaks
Pēdējo reizi manīts 2011-03-24 13:54
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Medību trofejas: 19
16.05.2009. 14:03
Viestur.M.Selektīvi ir medīt,ar galvu neviss,šodien man ir bet rīt,domāšu kur aiziet.
Viesturs Mednis
Viesturs Mednis
Pēdējo reizi manīts 2016-04-30 19:02
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Kurzeme
Medību stāžs: 27
Aprīkojums: Tikka
Suņi: dvorterjērs
Medību trofejas: 2
16.05.2009. 10:23
Kazāka kungs,kas tad jūsu izpratnē ir medīt selektīvi? Vai tad vēlāk kviešos ,vai ziemā ,trenkājot cūkas ar asins suņiem ,selektīvas medības būs ispējamākas,nekā tagad,uz plika lauka?
Andis Bricis
Andis Bricis
Pēdējo reizi manīts 2018-04-26 12:08
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Jelgava
Medību stāžs: ir
Aprīkojums: Runga
Suņi: nu jau 2 X Kvaukšķis
16.05.2009. 10:15
Nezinu ne vienu literatūru vai pētijumu rezultātus, ka piemēram medijot cūkas vēlāk nekā maijā, piem uzsākot medīt jūnijā vai jūlijā, strauji pieaugs cūku skaits. tas vispār nemainīsies, protams ja no kaimiņiem neienāks, bet tik cik ir to sivēnu tik arī ir. Kādas problēmas medīt tagad pērniķus? to skaits arī ir pietiekami liels. runājot par selektīvām medībām, lai tās būtu efektīvas medību klubam ir jābūt diezgan lielām platībām + ir diezgan cītīgi janodrošina, lai barotavās būtu kas ēdams. ja netiek izpildīts kāds no noteikumiem 'tā dzīvnieciņš nonāk pie kaimiņiem, un ne vienmēr no turienes atgriežās. Protams ja kaimiņos nav tāda paša nostāja. Protams ja cūku ir maz un ir vēlmes palielināt cūku skaitu tad ir stipri jāpiedomā ko medīt, ko ne. protams sivēnmātem ir liegums un arī pērniķus dzinējmedības vajadzētu saudzēt aptuveni pēc 2~3 gadiem būs cūķu stipri vairāk, un arī tad nevajadzētu medīt sivēnmātes, jo pavasarī tas ir vismaz 5 sivēni
Juris Kazaks
Juris Kazaks
Pēdējo reizi manīts 2011-03-24 13:54
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Medību trofejas: 19
16.05.2009. 08:45
Lieta tāda,ka manā kolektīva cūku ir pamaz,un kaimiņ teritorijā nemaz tik daudz arī nava.Un ziemā tikai medī pierobež malas,bet tas ir cits stāsts.Vienkārši gribējas uzzināt cik ir tādu mednieku,kas saprot kā medīt,selektīvi nevis kas stobra galā.Ja posta tīrumus es saprotu ka vajaga,postijumu aktu,un medī.Bet nejau tā ka nav postijumu un tik davai,jo esmu mednieks un es gribu šaut.ŠAUJAT GARĀM:)