Šodien vārdadienu svin Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna, rītdien - Emīlija
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Staltbriedis un plankumainais briedis

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 8 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 05.09.2009. 11:27

Juris
Juris
Pēdējo reizi manīts 2013-03-26 20:55
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Atrašanās vieta: Ikšķile
Medību stāžs: 16
Aprīkojums: Sabatti 12kal.,TIKKA T3 308win.,Savage 22WMR
Medību trofejas: 7
02.09.2009. 20:02
KOMISIJAS PAZIŅOJUMS PADOMEI, EIROPAS PARLAMENTAM, EIROPAS EKONOMIKAS UN SOCIĀLO LIETU KOMITEJAI UN REĢIONU KOMITEJAI
CEĻĀ UZ ES STRATĒĢIJU PAR INVAZĪVAJĀM SUGĀM -- "krustošanās ar vietējām sugām, piemēram, Jamaikas pīle (Oxyura jamaicensis) un plankumainais briedis (Cervus nippon) var apdraudēt vietējo sugu izdzīvošanu vietējā vidē,ja notiek starpsugu krustošanās un rodas hibrīdi."
Statbriedis + plankumainais briedis = hibrīds!!!???
No NETa - teritoriju gandrīz 16 kilometru perimetrā apjož žogs. Šeit pastaigājas skaistuļi – plankumainie brieži. Šogad kopā ar mazuļiem to būs jau aptuveni divi simti. Briežu gaļu, kas ir delikatese, uzņēmējs plāno realizēt ar Savvaļas dzīvnieku ražotāju asociācijas starpniecību. Bet izbrāķētos ragaiņus ar mieru atdot kā trofejas medniekiem.
Vai kāds zin kā izskatās - briežu HIBRĪTS?
Juris
Juris
02.09.2009. 21:01
Kāpēc mani tas sāka interesēt?
Nesen redzēju filmu par briežu medībām. Medniks nomedīja briežu bulli ar sū...iem ragiem. Mednieks priecīgs nomedījis baigo trofeju - plakumainā brieža - hibrīdu. Tika paskaidrots-HIBRĪTS izskatās kā staltbriedis, bet staltbrieža govs izmērā ar vājiem ragiem, parasti līdz 8 žuburiem. Pa īstam varot noteikt, kas tas ir tikai pēc galvaskausa izmērīšnas.
Šitādus "krūminiekus" es medīju leišmalē, pirms gadiem 20. Izrādās PSRS laikos plankumainie brieži bija ievesti Lietuvā.
Ap 2002 gadu mans draugs redzēja plakumaino bulli brīvā dabā pie Spāres.
Ap 2004 gadu es tādu brīnumu redzēju pie Rendas apkārtnē.
Plankumaino briedi pat nevar medīt, jo nav iekļauts medījamo dzīvnieku sarakstā. Kaut gan plankumainais briedis(Cervus nippon) var apdraudēt vietējo sugu izdzīvošanu vietējā vidē.
Juris
Juris
02.09.2009. 21:04
Kāda runa var būt par briežu genofondu?
Juris
Armands
Armands
Pēdējo reizi manīts 2020-04-24 15:03
Lietotāja statuss: Lietotājs
02.09.2009. 23:36
Es domāju ka Latvijā varētu būt diezgan daudz šādu hibrīdu.Jo vienīgo stalto ko man Diāna sūtīja arī bija viegli plankumots muguras daļā.Toreiz vēl brīnijāmies no kurienes staltajam šāds krāsojums.Bet pat vienā raidījumā Oxota i Ribalka plankumainā brieža areālā bija iekļauta Latvija.
Jānis
Jānis
Pēdējo reizi manīts 2020-05-15 15:31
Atrašanās vieta: Riga
Medību stāžs: 12
Aprīkojums: Blaser R93
Suņi: Rietumsibīrijas laika
Medību trofejas: 6
03.09.2009. 08:56
Es arī tiku redzējis maza auguma briedi ar diezgan kropligiem ragiem. Blaikus musu platibam ir briežu dārzs, no kura ir izmukuši dambrieži. Un laikam tas ko nācās redzēt ir krustojums.
Un ja tiks sacakarēta populācija, kāda būs briežu dārzu atbildība?
Arturs
Arturs
Pēdējo reizi manīts 2010-05-18 21:01
03.09.2009. 18:17
populacija ir ta sacakera ka vairs tur cakaret nauko , katrs 100 briezu bullis knapi bronzinieks , jalaiz tik karnos no katiem nost
Juris
Juris
03.09.2009. 20:53
Kāpēc invāzīvā suga nav iekļauta medījamo dzīvnieku sarakstā? Kas nav medījamo dzīvnieku sarakstā nav medījams,plankumainos briežus vajadzētu medīt visu gadu, ja trāpās. No 9 buļļiem mēs medīsim 3 buļļus ar labām trofejām, 6 2gada bullēnus ar vājiem ragiem(zem auss). Kā citos kolektīvas cīnās par populāciju?
Andris
Andris
Pēdējo reizi manīts 2022-10-02 15:19
Mednieku organizācija: LMS
Atrašanās vieta: Olaine - Jelgava - Saldus rajons
Medību stāžs: no 1998 (93). gada
Medību trofejas: 9
03.09.2009. 22:04
Juris Gailums, Šodien, 20:53
Kāpēc invāzīvā suga nav iekļauta medījamo dzīvnieku sarakstā? Kas nav medījamo dzīvnieku sarakstā nav medījams,plankumainos briežus vajadzētu medīt visu gadu, ja trāpās. No 9 buļļiem mēs medīsim 3 buļļus ar labām trofejām, 6 2gada bullēnus ar vājiem ragiem(zem auss).

Juri, jūs darat nedaudz nepareizi. Par pareizu vecumstruktūru var palasīt šeit - http://www.medniekiem.lv/discu...
Ja jums ir 9 briežu buļļu atļaujas, tad varat nomedīt tikai 2 buļļus ar labām trofejām, kas sasniegušas vismaz sudraba vērtējumu (9-12 gadus veci buļļi), 2 buļļus ar bronzas ragiem (vai tuvu tam), tā saucamos selektīvos medaļniekus, no kuriem nekas īpaši labāks nekad nebūtu bijis (5-8 gadus veci buļļi) un pārējiem 5 buļļiem ir jābūt jaunajiem buļļiem (1-4 gadus veci), no kuriem, kā minimums, 3 ir ar pirmajiem ragiem.
Juris Gailums, Šodien, 20:53
Kā citos kolektīvas cīnās par populāciju?

Citur mēs to daram kopīgiem spēkiem - http://www.zurnals-mmd.lv/?sad...
P.S. Atcerēsimies, ka tuvojas baura kulminācija, un no medībām šajā baurā ir lielā mērā atkarīgs, ko medīsim nākamajā baurā.
Andris
Andris
Pēdējo reizi manīts 2022-10-02 15:19
Mednieku organizācija: LMS
Atrašanās vieta: Olaine - Jelgava - Saldus rajons
Medību stāžs: no 1998 (93). gada
Medību trofejas: 9
03.09.2009. 22:10
Protams, ka no jaunajiem buļļiem (1-4 gadus veci) nomedījami neperspektīvie, un vislabak to ir iespējams noteikt tieši 1,5 gadus vecajiem buļļiem ar pirmajiem ragiem.
Juris
Juris
04.09.2009. 00:20
Es nevaru garantēt, ka varētu atšķirt 1,5 gadus vecu perspektīvu bullēnu no 2,5 gadus veca "krūminieka". Man ir 1.5 gadus veca bullēna trofeja, bez ragiem, vecumu noteica pēc zobiem. Ragu vietā bija tikai divi puni. Nomedīju dzinēju medībās. Tika norakstīta pēdējā buļļa license, kaut gan lopiņš bija teļa lielumā. Lūk tā!