Šodien vārdadienu svin Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna, rītdien - Emīlija
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Dzinējmedības!

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 15 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 16.10.2009. 08:42

Kristaps
Pēdējo reizi manīts 2009-10-12 14:20
Lietotāja statuss: Vērotājs
09.10.2009. 10:45
Sveiki vīri!
man ir tāds diezgan muļķīgs jautājums tāpēc lūdzu nesmieties un neņirgāties...šo sestdien piedalīšos savas pirmajās dzinējmedībās un mani nomoka jautājums - kā stāvot uz masta var zināt/pamanīt ka dzinēji ir tuvāk par 200m un nedrīkst šaut???ja ir vēl kādi praktiski padomi un lietas kas jāievēro tad lūdzu padalieties pieredzē ar jauno mednieku un maziniet viņa uztraukumu...
p.s un lūdzu nevajag tādus izteicienus, kā tādam nevajag stāvēt uz masta ja neko nejēdz utt!!atcerēsimies ka visi esam bijuši jauni un nepieredzējuši!!Par meistaru nepiedzimst!
paldies jau iepriekš!!
Ilgvars
Ilgvars
Pēdējo reizi manīts 2025-05-20 00:05
Lietotāja statuss: Guru
Atrašanās vieta: Rīga, Gulbene un pēc vajadzības
Suņi: nav
Medību trofejas: 11
09.10.2009. 11:13
Glupu jautājumu nav, ir tikai glupas atbildes. Visi kādreiz esam zaudējuši to nevainību :)
Pirmais. Vienmēr. Šauj. Tikai. Pa. Skaidri. Redzamu. Mērķi. Ja neesi par kaut ko pārliecināts, labāk nešauj vispār. Tevi sapratīs.
Par tiem 200 m - nez, es personīgi tikai pēc dzirdes un izjūtas. Jo, ja tas mežs biezāks, tad to dzinēju sacelto troksni tomēr diezgan pamatīgi noslāpē. Dzinēji jau arī ir dažādi. Ja dzinējs labi ietur savu virzienu un regulāri ceļ troksni, tad apmēram var zināt, kur viņš būs.
Kad tevi noliek uz masta, tad iesākumā tā labi pagrozies, pavicini rokas, liec kaimiņiem saprast, kur tu īsti esi, un savukārt pats labi iegaumē, kur tavi kaimiņi stāv. Pēc tam jau var kaut kā maskēties - teiksim, aizstāties aiz krūmiņa vai piespiesties ar muguru pie koka.
Un tad apmēram nospraud atļautos leņķus - aiz tā līkā bērziņa vai celma, teiksim, šaut vairs nevar, tur kaimiņš priekšā, tad jālaiž zvērs no masta ārā. Var ik reizi prātā izspēlēt situācijas, kas konkrēti šai masta vietā varētu notikt. Piemēram, pa kreisi egļu biezumi, uz to pusi vairāk jāklausās, nevis jāskatās (zvēru jau parasti vispirms izdzird, nevis ierauga). Te priekšā pāris vietiņas skrajākas, pa tām var tēmēt un bliezt virsū. Ja zvērs čabinās pa tiem egļu biezumiem - lai čabinās. Varbūt kaimiņš labāk redz. Varbūt no kaimiņa sabīsies un uzskries virsū tev. Galvenais - atzīmēt vietas, kur tu šaut vari, un vietas, kur nekādā gadījumā šaut nedrīkst. Ja par kaut ko neesi pārliecināts, nešauj vispār. Un nešauj pa bara pirmo cūku, jo tā ir sivēnmāte, un sivēnmāšu šaušana nevienam kolektīvam nepatīk.
Apmēram tā. Īsumā.
Kristaps
09.10.2009. 11:24
paldies Ilgvar!
nu vot tas mani ari uztrauc kadi ir tie dzineji - esu dzirdejis ka ir tadi ka tiko dzisana sakusies un dazs ja uir izgajis masta cauri bet citi vel nav puse!!!
a tad kad dzineji ir pagajusi garam un ir atkal noteikumos noteiktaja attaluma - 200m es atkal varu saut ja, nu ja paradas kads zvers?
par tam cukam zinaju un centisos ieverot, bet man atkal vairaki mednieki ir teikusi ta - pirmajas medibas jasauj pa pirmo ko redzi, respektivi, vienalga cukumate vai kads cic zvers savadak visu laiku raustisies un neizsausi nekad...
Māris
Pēdējo reizi manīts 2015-04-28 16:45
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Saldus raj.
Medību stāžs: No 1992. dzinējos, mednieks no 1996.
Aprīkojums: IŽ-27E; Merkel KR-1 308WIN Doctor 3-12*56 ;Blaser R93 Professional Success 308 Win ar Swarovski Habitcht 6-24*50; TIKKA T3 22-250 Vixen 5-20*50
Suņi: šobrīd nav
Medību trofejas: 8
09.10.2009. 11:35
Pats vienkāršākais, bet ne visvieglāk izpildāmais - ja par kaut ko neesi pārliecināts (attālums līdz dzinējiem, līdz dzīvniekam, dažādi traucēkļi šaušanai) nešauj!!!. Viennozīmīgi vieglāk būs pārdzīvot dzīvnieka aizmukšanu un veču "uzknābšanu", nekā savainota dzīvnieka neatrašanu vai ļaunākajā variantā nelaimes gadījumu. Bet tīri praktiski, kad nostājies uz numura, novērtē iespējamos dzīvnieku mukšanas un šaušanas virzienus, kāda redzamība,cik tālu var redzēt, cik skaļš mežā u.c.. Tad no šīs informācijas tad arī centies izvēlēties attāluma un skaņas robežu, pie kādas labāk zvēru laidīsi pāri mednieku līnijai un šausi otrā pusē. Gatavas receptes nav,labāk jau visu ar rezervīti un obligāti ievēro medību vadītāja (mednieku salicēja uz numuriņiem) rīkojumus un norādījumus, parasti šie vīri smalki pazīst katru konkrēto mastu, tādēļ var dot pareizās norādes kā rīkoties konkrētajā numuriņā.
Kristaps
09.10.2009. 11:41
ja es parlaizu dzivnieku pari mednieku linijai tur jau ari jaievero tie 70 gradi no perpendikuala pret mednieku liniju(sausanas sektors) vai ne?bet tur var saut drosak jo nav dzineji...
Māris
Pēdējo reizi manīts 2015-04-28 16:45
Atrašanās vieta: Saldus raj.
Medību stāžs: No 1992. dzinējos, mednieks no 1996.
Aprīkojums: IŽ-27E; Merkel KR-1 308WIN Doctor 3-12*56 ;Blaser R93 Professional Success 308 Win ar Swarovski Habitcht 6-24*50; TIKKA T3 22-250 Vixen 5-20*50
Suņi: šobrīd nav
Medību trofejas: 8
09.10.2009. 11:43
Personīgi es nešāvu da pa jebko un šobrīd nesūdzos, protams, nedaudz jau drebulīts ir mazinājies, bet tas taču ir forši, ka tuvojošais dzīvnieks un izvēle šaut vai nē,kur šaut, kā šaut rada satraukumu, nevis viss notiek vienaldzīgā automātā. Man tā liekas
Jānis
Jānis
Pēdējo reizi manīts 2020-05-15 15:31
Atrašanās vieta: Riga
Medību stāžs: 12
Aprīkojums: Blaser R93
Suņi: Rietumsibīrijas laika
Medību trofejas: 6
09.10.2009. 11:49
Un vēl nelieto renkuļus! Šauj ar lodi. Ja nu doma šaut pa mazo zvēru skrotis.
Andris
Andris
Pēdējo reizi manīts 2022-10-02 15:19
Mednieku organizācija: LMS
Atrašanās vieta: Olaine - Jelgava - Saldus rajons
Medību stāžs: no 1998 (93). gada
Medību trofejas: 9
09.10.2009. 11:51
Es domāju tā - baudi vienkārši šo procesu, un viss! Ar laiku nāks pieredze, zvēri, trofejas, "pūdeļi", ... Ja nu galīgi skrien virsū, "šauj garām". ;)
Ilgvars
Ilgvars
Pēdējo reizi manīts 2025-05-20 00:05
Lietotāja statuss: Guru
Atrašanās vieta: Rīga, Gulbene un pēc vajadzības
Suņi: nav
Medību trofejas: 11
09.10.2009. 11:58
personīgi nemaz nav tik bieži gadījies, ka zvērs jālaiž no masta ārā - vai nu šaut iespēja ir, vai sabīstas un aizmūk kaimiņam virsū :)
Raitis
Raitis
Pēdējo reizi manīts 2022-10-28 00:07
Atrašanās vieta: Saldus, Blīdene,Bukupe
Medību stāžs: IR
Aprīkojums: 5stobri
Suņi: Bavārietis
Medību trofejas: 43
09.10.2009. 12:04
tiešām,ievēro augstāk minēto par drošu šaušanu un baudi medības, "ne spalviņas"