Šodien vārdadienu svin Edijs, Edvīns, rītdien - Umberts, Herberts, Dailis
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Par stobriem

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 5 lietotāji. Komentāru skaits 5. Pēdējais viedoklis 23.10.2009. 21:14

Slēpts
23.10.2009. 07:20
Pirma dzirdešana par skrošu stobriem, es zinu tikai čoks, pusčoks,1/25 čoka, cilindris... un t.t. un šaut var no visiem čokiem, piemerojot atbilstigas lodes.
Egons
Egons
Pēdējo reizi manīts 2022-02-19 11:49
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Atrašanās vieta: Rideļi, Sēme
Medību stāžs: 2009
Aprīkojums: TOZ 34ER 12.kal
Medību trofejas: 8
23.10.2009. 08:04
Vai pa pusčoku var ar lodēm vilkt?
Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2012-12-05 20:21
Lietotāja statuss: Lietotājs
23.10.2009. 08:51
No stobriem ar sašaurinājumiem labāk šaut ar zemkalibra lodēm - Dupleks, poļevenes, Sauvestre. Dundurs pat iesaka šaut ar pusčoku, čoku. Lai gan lielākais vairums veču brenekus un gualandus vālē no pusčoka un ir ļoti laimīgi. Ar čoku gan neiesaku šīs lodes.
Man arī ir bise ar diviem stobru pāriem - krievi cilindriem iesaka veco labo RWS brenneku, es esmu šo munīciju nopircis, bet līdz šautuvei ticis neesmu.
Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2024-02-15 00:29
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
23.10.2009. 13:00
Principā, ja stobra sašaurinājums ir līdz pilnajam čokam, ieskaitot, var šaut ar jebkuru lodi - tā vismaz PSRS laiku mednieku grāmatās rakstīts, kad breneks tika uzskatīta [literatūrā vismaz] par labāko gludstobra lodi. Kā arī - tos pašus brenekus takš šāva un šauj no visādiem ieročiem, MC-21-12, piemēram, ir viens stobrs, bieži ar pilno čoku, bet sekmīgi "sagremots" tiek viss...
Protams, ka labāk un drošāk, ir lietot zemkalibra munīciju plastmasa apvalkā - tieši tādu, kādu ražo pie mums, piemēram, Monolit. Monolit lodēm labākā precizitāte ir tieši no pilna čoka. Pusčokiem reizēm ir problēma, ka tie ir pārāk īsi, tādēļ lodes īsti nespēj iecentrēties, tādēļ no pusčoka blīvums vidēji sanāk sliktāks. Tā kā mēs visi zinam, ka svins ir kaitīgs, arī svina lodes labāk pamazām aizmirst :)
Starp citu, šaujot ar skrošu munīciju, ja tā ir 12X76 magnum, lādiņa svars var būt pat 50g, kamēr, piemēram, Monolit32 sver ~32g. Atšķirība ir konkrēta, to var izbaudīt arī salīdzinot atsitiena izjūtas; līdz ar to, ja jau stobrs tur spiedienu no 50g lādiņa, tad bez kreņķiem turēs arī 32g :)
Vienīgi, ja nu gadījumā stobra sašaurinājums ir tā sauktais pastiprinātais čoks [vairāk par 1mm] - tad gan vajadzētu pakonsultēties ar munīcijas ražotāju, piemēram, Ddupleksu - gan jau padomu neatteiktu...
Gundars
Gundars
Pēdējo reizi manīts 2016-04-05 15:07
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Liepaja,Nīcas pag.
Aprīkojums: Izh12,Fabarms pumpja karabine
Suņi: Rietumsibirija laika
Medību trofejas: 4
23.10.2009. 20:40
Ja par to atsitienu pilniba piekritu, nepilnu stundu atpakal ar savu pumpiti savu ar 50g 000, 6 reizes no vietas, un tagad vel plecu var manit...