Gadus 5 atpakaļ nopirku Hubertā pirmo optiku 3x9x50 bija tikai viens trūkums-nebija sarkanā punkta ,jo tam pārdevējs nedeva garantiju man ir 30-06 , gadus 2 atpakaļ nopirku ar punktu 2.5x12x56 - apmierināts kā sivēns (ir vēl arī binoklis Entry 7x50 krēslas stundās ideāls).
Aivar,noteikti esi mēģinājis pārbaudīt,cik liela"šķirba"starp 3 un 2,5 . Gribēju jautāt vai esi skatījījies pārmaiņus-gan vienā ,gan otrā.Un pie reizes,vai efekts ir no 12,salīdzinoši ar 9,un vai pašam iznāk izmantot arī paliel.12.
Bez šaubām starp 2,5 un 3 uz aci atšķirības nav , kas attiecas par 9 vai 12 nu te var just atšķirību ,tagad uz cūkām ir ieregulēts x5 ,bet esmu arī izmantojis x12 uz bukiem.
kautko kāds putro 2.5-10 buus iistais palielinaajums, vai arii 3-12. nekad nebiju dzirdeejis par 2.5-12 palielinaajumu (un arii tagad pagooglojot nekas tāds "lētajam galam" vienkaarshi NAV). taatad, Aivar, kaa tur iisti bija ar to 2.5 un 3 starpiibu vai 9 un 12 ;)
Mana ace lūr uz deltiņu 2.5-10x56 tāpēc arī jautāju.Un par mazo ciparu dzinējmedībām,kaut kur diskusijā,(ja nemaldos viens no Grīnbergiem), jau pieminēja,ka to cipariņu vajag mazāku.Vispār, nevienam no vietējiem nav,bet gribētos vienu dienu ar tādu pastaigāt,palūrēt.Es gan šauju ar abām acīm vaļā bet labāk ja tas lenķis ir lielāks.Piem.salīdzinoši paskatīties savā un tūlīt 1.5-niecē. Nu kaut kā tā,ceru,ka saprati.
ar šitām "lētā gala" ir tā: izpētot konkrēto ražotāju konkrētos modeļus http://deltaoptical.eu/store/p... varu secināt ka redzes lauks starp abiem modeļiem (3-9x40 un 2.5-10x56) pie mazā palielinājuma būs VIENĀDS! kāpēc: ja ir piemēram 3-9 palielinājums tad 9/3 = 3 optiskā palielinājuma palielinājums, tad arī redzes lauks pie mazākā palielinājuma ir 12.2metri un pie lielākā 3.9 metri 12.2/3.9 = 3.128 (aptuveni ir 3 un pat vairāk) tas labi, jo griežot pašu mazāko vai lielāko neveidosies tumšais gredzens ap redzes lauku (tādejādi "nozogot" vērtīgo redzes lauku), BET pie varianta 2.5-10 it kā optiskajam palielinājuma palielinājumam jābūt 4 (10/2.5 = 4), bet paskatoties ražotāja dotajā redzes laukā redzam - pie mazākā palielinājuma redzes lauks ir 12.8 metri un pie lielākā 3.8 metri 12.8/3.8 = 3.36 (krietni zem 4 kā būtu jābūt) tas nozīmē ka redzes lauks pie mazākā palielinājuma sašaurināsies dēļ melnā gredzena kas savilksies ap redzes lauku - kas itkā tev pataisīs attēlu mazāku (kā jābūt starp 2.5 un 3), bet arī attālinās no tevis nepalielinot redzes lauku, kas ir galvenais iemesls kāpēc griežam optiku uz mazākajiem palielinājumiem. ar to arī var izskaiddrot kāpēc šim konkrētajam ražotājam 3-9x40 optikai ir tik pat liels redzes lauks, kā 2.5-10x56 (lai gan 2.5-10 vajadzētu būt ar lielāku redzes lauku). ja pērk lētu mantu tad var tikpat droši ņemt tās optikas ar 3kārsu palielinājuma palielinājumu (tjipa 3-9), jo visbiežāk redzes lauks tiks "nošmaukts" ar melno gredzenu pēc šādas sistēm, kā aprakstīju...un 2.5-10 patiesībā ir 3.3-10.
Vispār 3-9X40 ir trīskāršais zūms, bet 2,5-10X56 ir četrkāršais. Četrkāršā zūma optikai uz vismazāko palielinājumu būs lielāks redzeslauks. Pieckāršā un seškāršā zūma optikām vēl lielāks. Bet iepriekš minētajā gadījumā ieejošie stikli vēl ir dažādi. Un tam ar mazāko stikla diametru 40mmm atkal lielāks redzeslauks, kā tam ar 56mm. Kopumā šie parametri acīmredzot viens otru nokompensē un rezultātā ir līdzīgs redzes lauks simts metros abām, tik vēl 56mm stikls dos lielāku gaismasspēju.
pēc ilgas pētīšanas un +/- izvērtēšanas esmu nonācis pie vītņustobra iegādes kombinācijas- Tikka T3 Lite 30-06 + Delta Classic 3-12x56 http://www.huberts.lv/lv/katal... Kāds ir atsauksmes par šo optiku? Ļoti aktīvs mednieks neesmu, papīra caurumošana arī nav prioritāte, bet pēc gadiem 2 varētu arī nopietnāku ķīķeri iegādāt. Pieminētais uz 2 gadiem domāju izvilks. Šim sarkanais punkts arī ir?
Man šitā stāv pašlaik uz 6.5x55.. Izšāvis esmu aptuveni 100 lodes, tur tos 3200j, kā būs ar 30-06 - nezinu. Labākais no lētākajiem variantiem, bet drīz man viņa ceļos uz .223...
taatad, Aivar, kaa tur iisti bija ar to 2.5 un 3 starpiibu vai 9 un 12 ;)
izpētot konkrēto ražotāju konkrētos modeļus http://deltaoptical.eu/store/p...
varu secināt ka redzes lauks starp abiem modeļiem (3-9x40 un 2.5-10x56) pie mazā palielinājuma būs VIENĀDS! kāpēc:
ja ir piemēram 3-9 palielinājums tad 9/3 = 3 optiskā palielinājuma palielinājums, tad arī redzes lauks pie mazākā palielinājuma ir 12.2metri un pie lielākā 3.9 metri 12.2/3.9 = 3.128 (aptuveni ir 3 un pat vairāk) tas labi, jo griežot pašu mazāko vai lielāko neveidosies tumšais gredzens ap redzes lauku (tādejādi "nozogot" vērtīgo redzes lauku), BET pie varianta 2.5-10 it kā optiskajam palielinājuma palielinājumam jābūt 4 (10/2.5 = 4), bet paskatoties ražotāja dotajā redzes laukā redzam - pie mazākā palielinājuma redzes lauks ir 12.8 metri un pie lielākā 3.8 metri 12.8/3.8 = 3.36 (krietni zem 4 kā būtu jābūt) tas nozīmē ka redzes lauks pie mazākā palielinājuma sašaurināsies dēļ melnā gredzena kas savilksies ap redzes lauku - kas itkā tev pataisīs attēlu mazāku (kā jābūt starp 2.5 un 3), bet arī attālinās no tevis nepalielinot redzes lauku, kas ir galvenais iemesls kāpēc griežam optiku uz mazākajiem palielinājumiem. ar to arī var izskaiddrot kāpēc šim konkrētajam ražotājam 3-9x40 optikai ir tik pat liels redzes lauks, kā 2.5-10x56 (lai gan 2.5-10 vajadzētu būt ar lielāku redzes lauku). ja pērk lētu mantu tad var tikpat droši ņemt tās optikas ar 3kārsu palielinājuma palielinājumu (tjipa 3-9), jo visbiežāk redzes lauks tiks "nošmaukts" ar melno gredzenu pēc šādas sistēm, kā aprakstīju...un 2.5-10 patiesībā ir 3.3-10.
Kāds ir atsauksmes par šo optiku?
Ļoti aktīvs mednieks neesmu, papīra caurumošana arī nav prioritāte, bet pēc gadiem 2 varētu arī nopietnāku ķīķeri iegādāt.
Pieminētais uz 2 gadiem domāju izvilks. Šim sarkanais punkts arī ir?