Šodien vārdadienu svin Otīlija, Iveta, rītdien - Veldze, Lūcija
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Mednieku desiņu gatavošana

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 16 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 30.03.2016. 13:46

Agris Petruks
Agris Petruks
Pēdējo reizi manīts 2014-07-20 10:44
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Mednieku organizācija: dazadas
Atrašanās vieta: Saldus
Medību stāžs: 19
Aprīkojums: browning bar 7mm rem mag.Maverick 88 un Tula 16
Medību trofejas: 10
09.05.2010. 17:10
Sveicināti, mednieki! Pārmeklēju forumu, bet diemžēl nekur neatradu tēmu un padomus kā pagatavot no medījuma gaļas mednieku desiņas kūpināšanai. Ceru, ka nevienu manis izveidotā tēma netraucēs. Lūdzu, ja kādam ir recepte, tad padalieties. Gatavoju desas no bebru gaļas, bet tām ir sava, pārbaudīta recepte. Domāju, ka mednieku desiņām ir savādāka recepte, jo viņas pēc garšas ir pikantākas nekā parastās desas. Kādas ir garšvielu proporcijas uz 1 kg gaļas? Varbūt ir kāds, kurš nodarbojas tieši ar desu gatavošanu?
Egons Strzdiņš
Egons Strzdiņš
Pēdējo reizi manīts 2022-02-19 11:49
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Atrašanās vieta: Rideļi, Sēme
Medību stāžs: 2009
Aprīkojums: TOZ 34ER 12.kal
Medību trofejas: 8
09.05.2010. 21:41
Vari padalīties, ar savu pārbaudīto bebru desu recepti?
Agris Petruks
Agris Petruks
Pēdējo reizi manīts 2014-07-20 10:44
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Mednieku organizācija: dazadas
Atrašanās vieta: Saldus
Medību stāžs: 19
Aprīkojums: browning bar 7mm rem mag.Maverick 88 un Tula 16
Medību trofejas: 10
10.05.2010. 00:27
Protams, ka varu padalīties arī ar šo recepti, bet ļoti priecātos, ja atrastos kāds, kurš ir gatavojis mednieku desiņas.
Tad te nu būs recepte:
Uz 10kg gaļas liek:
vismaz 3 kg cūkas speķi,170g sāls, 70g cukura, 30g malto piparu, 1,5 litrus ūdens, ķimenes un ķiplokus gan pēc savas izvēles un garšas. Es tos lieku daudz. Garšvielas sajaucu ar ūdeni, lai cukurs un sāls pilnībā izkūst un tikai tad pievienoju gaļas masai. Kad gaļa samalta un visas garšvielas ir pievienotas, to visu ļoti rūpīgi ar mikseri samaisu un lieku vēl vismaz uz 24 stundām ievilkties. Tad pildu izskalotās zarnās un lieku kūpināt.
Edgars Kecs
Edgars Kecs
Pēdējo reizi manīts 2022-06-14 14:15
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Kaut kur Latgalē
Medību stāžs: Kas to jau zin cik tā stāža :)
Aprīkojums: Kaut kādi dzelži ir!!!
Suņi: Kaut kad būs!!!
Medību trofejas: 17
10.05.2010. 08:22
Nezinu Agri bet gadījumā 3 kg speķa uz 10 kg gaļas nav par daudz, jo mēs pievienojam 2 kg uz 10 kg, un to jau par daudz. Bet ja patīk speķaina desa, tad pretenziju nav!!! Rudens pusē bebri ir kad treknāki tad labi ka kādi 1 kg speķa uz 10 kg gaļas aiziet!!
Agris Petruks
Agris Petruks
Pēdējo reizi manīts 2014-07-20 10:44
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Mednieku organizācija: dazadas
Atrašanās vieta: Saldus
Medību stāžs: 19
Aprīkojums: browning bar 7mm rem mag.Maverick 88 un Tula 16
Medību trofejas: 10
10.05.2010. 08:49
Mēs esam izmēģinājuši gan ar 2 kg speķa, gan arī 3kg. Bebra gaļa tomēr ir ļoti sausa un 3 kg speķis ir vislabākais daudzums. Tas speķis, kūpinot desas diezgan daudz izpil taukos. Tā, kā daudz jau nekas nepaliek tanī desā. Nosver kopējo gaļas masu pirms kūpināšanas un pēc tās. Tad redzēsi cik ir iztecējis taukos.
Edgars Kecs
Edgars Kecs
Pēdējo reizi manīts 2022-06-14 14:15
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Kaut kur Latgalē
Medību stāžs: Kas to jau zin cik tā stāža :)
Aprīkojums: Kaut kādi dzelži ir!!!
Suņi: Kaut kad būs!!!
Medību trofejas: 17
10.05.2010. 08:54
Skatoties arī kā kūpināt, var auksti kūpināt, var karsti kūpināt!!! Tad attiecīgi arī tauku saturs būs cits. Es mīlu vairāk auksti kūpinātas bebru desas. Protams pats pagaidām nekūpinu, bet tuvākajā nākotnē gan iztaisīšu mazu kūpinātavu!!!! Bet pats ideālākais ir kad tās desas kādus pāris mēnešus pakarājas kādā šķūnīti, kad tās izskalst, tad pie aliņa pirtiņā pa prīmo aiziet :) Iesaku pamēģināt :) Manējās sievietes pat sāka to sakaltušo desu ēst :)
Agris Petruks
Agris Petruks
Pēdējo reizi manīts 2014-07-20 10:44
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Mednieku organizācija: dazadas
Atrašanās vieta: Saldus
Medību stāžs: 19
Aprīkojums: browning bar 7mm rem mag.Maverick 88 un Tula 16
Medību trofejas: 10
10.05.2010. 10:39
Nu ja jau iet runa par auksti kūpinātām desām, tad protams, speķi jāliek mazāk. Mēs jau vairāk noņemamies ar karsto kūpināšanu. Tāpēc mums tās gaļas proporcijas ir tādas, kādas nu ir.Nu tavus padomus, Edgar, arī ņemšu vērā un paprovēšu tavus ieteikumus:)
Bet kā ir ar tām mednieku desiņām? Vai tiešām te nav neviena, kas tādus labumus arī taisa?
Valfrīds Reliņš
Valfrīds Reliņš
Pēdējo reizi manīts 2011-02-06 20:01
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
10.05.2010. 14:03
Edgar! Varbūt var mazliet vairāk pastāstīt par desiņu vītināšanas metodi un recepti.
Edgars Kecs
Edgars Kecs
Pēdējo reizi manīts 2022-06-14 14:15
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Kaut kur Latgalē
Medību stāžs: Kas to jau zin cik tā stāža :)
Aprīkojums: Kaut kādi dzelži ir!!!
Suņi: Kaut kad būs!!!
Medību trofejas: 17
10.05.2010. 14:19
Da ne kā tur tāda slepena vai grūta nav!
Galvenais jāievēro lai desa būtu dabīgā apvalkā, zanra, bet nevis kā tagad daudzi mīl izmantos plēves celofānus, tas ir domāts lai desa elpotu!!! Vēl ir divi veidi kā es vītinu, vienu partiju es vītinu netālu no mājas plīts, tas ir patstāvīģi siltums tiek līdz tām. Tad no viņām sanāk tāda kā kraukšķīga nedaudz birstoša massa, desa.
Otru daļu vītinu kaut kur kolidorī, kambarī, kur nedaudz ir caurvējš, tad desa ar laiku apvelkas tādu kā pelējumu un tā arī kalpo kā aizsargārta. Baidīties ka desa paliek balta, nevajag, tas ir normāli :)
Nezinu kā ir ar karsti kūpinātām desām, bet auksti kūpinātās vienkārši iedeāli domātas vītināšanai!!! Kādus pāris mēnešus nokarājas un var ēst :) Kā saka uzkoda pie alus pa prīmo :) Pie tam dzirdēju ka vieni tādus jau izkaltušās desiņas pārdot par brangu naudu, bet te mēs kā mednieki ēdam paši savas desas pie tam par velti :)
Jānis Jauniņš
Jānis Jauniņš
Pēdējo reizi manīts 2020-08-20 15:17
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: darbadienas Rīgā, pārējās dienās ZA Vidzemē
Medību stāžs: no 2001
Aprīkojums: IŽ-54; Marlin 70HC; Browning A-Bolt Shotgun 12 cal
10.05.2010. 14:45
Atradu Rīgā kantorīti, kurš pārdod sagatavotas zarnas priekš desām. Derīguma termiņš līdz gadam, var arī sasālīto zarnu saldēt. Diametrs ap 30 mm, pakā 30m maksāja Ls1, bija arī pieejamas aitu zarniņas. Uz valsts svētkiem pirmo reizi dzīvē uztaisīju kupātus, jāsaka, ka sanāca ļoti labi. Nedaudz ne pa tēmai, bet 5kg malts alnis, 1/2kg žāvēts speķis, 1kg speķis, 5 sīpoli, 6kadiķogas,ķimenes sāls, cukurs pēc garšas+ viena paka(125g) vārītu rīsu, vēl sauja "Avokado" garšvielu. Samalu speķi kopā ar garšvielām, piejaucu pie atkusušās alņa gaļas, nakti ievilkās un no rīta pakoju zarnā iekšā. Desas vispirms novāru 5 min katlā, tad uz pannas sacepu brūnas sviesta eļļā.
P.S. Ja kādam interesē kantorīt's, kas tirgo gatavas zarnas desām, rakstiet privāti.