Ja vāri tīrā ūdenī,bez balinātāja,nav nekāda problēma.Jābalina pēc galvaskausa notīrīšanas uzklājot balināmajām vietām marli kuru mitrina ar spec balinātāju vai ūdeņraža pārskābi.
Cik es aļņa ragus esu vārijis, nevienam no ragiem krāsa nav nogājusi, kaut vai iegrimuši ūdenī.. Domāju, ka šajā gadijumā ir par ilgu vārīti ragi. Es parasti vāru 1,5 - 2 stundas. Vienīgi kad krāsa ir nonākusi no ragiem ir bukiem kas Jūnijā šauti, jo aizmugurē vēl dažreiz ragu spalva nav izkasīta laicīgi.
Kas nogājis, nogājis. Tur vairs neko. Nesāc tikai ņemties ar beicēm, krāsām un pindzelēm - būs vēl sliktāk - krāsotus ragus vērtēšanai var nepieņemt. Svarīgākais ragiem ir nepieļaut asiņu piekalšanu uz tiem - pēc vārīšanas paliek tumši plankumi. Jo mazāk trofeju "pilnveidosi", jo labāk. Ir gadījies redzēt nolakotus ragus, ar grīdas krāsu krāsotus galvaskausus, utt. - nožēlojams skats.
Nu Daini,labi pateici,kas tik nav pieredzēts,bet ka ragi atdalās no galvaskausa!?!!Vai pats to esi pieredzējis?Ietonēt tomēr var,iespējams tas ir melnalkšņa mizu novārījums.Tas laikam būtu dabiski jo no buku pērlēm un briežu rozetēm esmu kasījis ārā melnalkšņa mizas pārpalikumus kas tur palikuši pēc ragu berzēšanas.
Lasu un brīnos,kādam traukam jābūt ,lai normālus aļņa ragus varētu dabūt zem ūdens kopā ar galvaskausu?Lielākā daļa pieres un pakauša paliek ārā no jebkura man zināmā trauka,tādēļ viss ap pieras augšdaļu un rozēm tiek mitrināts ar to pašu verdošo ūdeni.Ragu apakšdaļā ragu krāsa ar tvaiku ir pabalējusi,ja grib no tā izvairīties,vārīšanas laikā jāapsien ar baltu drēbi paši ragi.Aļņa ragus var vārīt droši,bez bailēm tos pārvārīt,ir jāuzmanās ar briežu un stirnu āžu galvām.Jo būsi pareizāk uzķēris vārīšanās ilgumu,jo pašam būs pēc tam visu nevajadzīgo vieglāk atdalīt.Nu un tad jau balināšana,bet uz reiz ,bez kaltēšanas.Un tad saulītē,ja tāda spīd,nu tad lai veicās!!!
Svarīgākais ragiem ir nepieļaut asiņu piekalšanu uz tiem - pēc vārīšanas paliek tumši plankumi.
Jo mazāk trofeju "pilnveidosi", jo labāk. Ir gadījies redzēt nolakotus ragus, ar grīdas krāsu krāsotus galvaskausus, utt. - nožēlojams skats.