Šodien vārdadienu svin Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna, rītdien - Emīlija
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Mednieks un medības šodien - 2010.gadā. Kas mēs esam?

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 17 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 13.11.2010. 15:16

Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2024-02-15 00:29
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
10.11.2010. 10:39
Mazliet provokatīva tēma.
Bet - ar šodienas izpratni, kas Jūsuprāt, ir mednieks un medības?
Un kāda ir medību un mednieku vieta šeit un tagad - sabiedrībā, ekosistēmā, ekonomikā, globalizācijā, u.tml.
Ļoti gribētos redzēt daudzus un dažādus viedokļus - jo vienas atbildes noteikti nav...
Andris
Andris
Pēdējo reizi manīts 2025-03-25 09:57
Lietotāja statuss: Guru
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv
Atrašanās vieta: Marupe
Medību stāžs: No 1989 gada
Aprīkojums: H&K 2000 SLB (30-06), Savage (223), IŽ 57
Suņi: Krievu Eiropas laika- Bārts, Latvijas Dzinējsuns Dārts Veiders
Medību trofejas: 93
10.11.2010. 11:08
Drosi vien seit butu jadefine ka pat mednieku starpa izpratne par medibam ir diezgan dazada, es pat teiktu, neviennozimiga.
Drosi vien var izskirt diezgan daudzus mednieku tipus, piemeram:
-lauku mednieks
-pilsetas mednieks
noteikti bus ar atskirigu attieksmi un zinasanam (lielakaja vairuma), ari ar vajadzibam...
Protams ir mednieki kuru merkis ir tikai un vienigi trofeju medibas. Ir mednieki kuriem medibas ir viens no iztikas ieguves veidiem.
Drosi vien visam sim izpausmem "bus vieta but" :)
Bet vienojosais visiem noteikti bus pirmatnejais medibu instinkts, kas vel nav lidz galam iznicinats civilizacijas labumumu iedarbibas rezultata. Vienojosa noteikti ir reibinosa sajuta kad atdzivojas senas gadu tukstosiem snaudusas manas..., saasinas oza, redze, dzirde... un tu ieej principa transam lidziga meditativa stavokli kura tu patiesam fiziski sajuti visa dziva pulsaciju un mijiedarbibu ap tevi...
P.S. ...nu sanaca gandriz gatavais "Avatars".... :)
Romuls
Pēdējo reizi manīts 2011-12-04 14:57
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Atrašanās vieta: Kurzeme
Medību stāžs: ir
Aprīkojums: pieticigs
Suņi: 2
10.11.2010. 11:35
Un kāda ir medību un mednieku vieta šeit un tagad - sabiedrībā, ekosistēmā, ekonomikā, globalizācijā, u.tml.
es gribētu pakomentēt šo jautājumu.
Lai cik tas skumji nebūtu taču lielākā daļā sabiedrības valda uzskats mednieks=slepkava.
to parāda kaut vai šī raksta komentāri. http://www.tvnet.lv/zinas/krim...
tas mani kā mednieku ļoti skumdina un reizē neizsakāmi sadusmo, jo vairums šo komentāru rakstītāji paši nemaz nezina kas ir medības un ko tās vairums mendiekiem un viņu ģimenēm nozīmē. Un lielais vairums šo negatīvo komentāru rakstītāji paši neapzinās ka arī ir slepkavas, citu vārdu es nevaru izdomāt, ēdot tās pašas desas, arī lai iegūtu desu nākas nokaut cūku, liellopu, vistu, bet cilvēki to neuztver kā kaut ko negatīvu, turppretī medības ir kaut kas nežēlīgs un perverss viņu uztverē, es pat nezinu vai šādu domāšanu maz vairs var mainīt.
Man medības ir sirds lieta, jo esmu mednieks 4. paaudzē, tā ir ģimenes lieta, to esmu mantojis no sava tēva utt., Medības ir vieta kur pēc grūtas darba nedēļas varu atpūsties un sakārtot domas, satikties ar draugiem, un protams nenoliegsim PĒC medībām arī iemest kādu graķīti.
Medības man neeksistē ne tas cik cilvēkam ir nauda, kāds ierocis viņam ir, kāds auto, kāds nazis, kāds vecums utt. medībās visi ir vienlīdzīgi un katrs nes savu iegūldījumu.
Es ar visu savu sirdi un dvēseli ceru ka arī mani bērni vēlēsies kļut par medniekiem, vai vismaz viņiem būs sajēga ka mednieki nav slepkavas un pļēguri.
Un cilvēkiem vajadzētu apzināties, ka medībās bija tās kuras nodrošināja cilvēku attīstību, jo augļu vācēju kopienas nespēja sevi pienācīgi nodrošināt, līdz ar medībām attīstījas darba riki, cilvēku prasmes un iemaņas.
fuu varētu jau vēl daudz un dikti rakstīt, vienkārši tā raksta komentāri uzsita tādu dusmu, ka ne izteikt.
Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2024-02-15 00:29
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
10.11.2010. 12:04
Ari es izlasīju tos komentārus. Arī mani tie, un daudzi citi, kas parasti parādās pie jebkurām tēmām, kas saistītas ar medībām, aizskar. Tādēļ arī izveidoju šo diskusiju.
Gribētos pēc iespējas vairāk viedokļus - lai noformulētu dokumentu, zem kura savu parakstu būtu gatavs likt ikviens Latvijas mednieks.
Mans viedoklis: mednieks mūsdienās – tas ir cilvēks, kas vēl nav pazaudējis saikni ar dabu, kam iekšā vēl dzīva senču asins balss un, kas, neskatoties uz sabiedrības visnotaļ negatīvo viedokli, tomēr iet un dara, faktiski kalpojot šai pašai sabiedrībai. Jo mūsdienās, ja cilvēce vēlas saglabāt un attīstīt pašreizējo dzīves līmeni, jēdziens „dabiskais līdzsvars” vairs nepastāv – līdzsvars dabā, lai saglabātos bioloģiskā daudzveidība un galu galā neciestu pats cilvēks, ir jānodrošina cilvēkam. Medniekam.
Vienlaicīgi ir saprotams, ka mednieks nedrīkst pārvērsties par aukstasinīgu slepkavu, kas medībās iet vien tādēļ, lai izšaudītos. Ir pilnīgi pamatota un atbalstāma sabiedrības negatīvā nostāja pret tādām medībām, kādas notiek, piemēram, Beļģijā, par ko rakstīja MMD šā gada pavasarī. Tur faktiski cilvēki ar ieročiem iet uz mežu, maksā par izklaidi, kas saucas "šaušana pa dzīviem mērķiem". Pa manam - tie vairs nav mednieki.
Lūk kā nodalīt "tos" medniekus no mums un kā to parādīt sabiedrībai - tas ir jautājuma "par medībām un medniekiem šeit un tagad" sāls.
Indulis
Indulis
Pēdējo reizi manīts 2019-02-15 13:39
Lietotāja statuss: Lietotājs
10.11.2010. 12:11
Pieaug medību platības un to kvalitāte. Sakarā ar totālo mežu izciršanu vecās audzes nomaina jaunaudzes. Aizaug lauksaimniecības zemes, cilvēki pamet laukus. Tas palielina dzīvnieku uzturēšanās platības un barības bāzi.
Medību komercializāciju pozitīvi ierobežo neattīstītā infrastruktūra. Varam pateikt paldies VASam. Izārdītie ceļi un stigas, pielūžņotās un izdangātās cirsmas, jaunaudžu kopšana ceļgala augstumā, tas atbaidīs izlepušos veiesmedniekus. Tikai nevajag pašiem celt viesu mājas un guļamtorņus, cirst vārnukājas. Lai medās briežu dārzos. Tad arī pensionāru kolektīviem ir cerības vēl kādu laiku pastāvēt.
Pilnīgi negaidīti atslābst varas iestāžu terors pret medniekiem. Medības vairs nav jāpiesaka, diezgan ticami ka atcels ieroču pārregistrāciju, likums par 2000ha arī izskatās iestrēdzis. Krīzei izrādās arī pozitīvas sekas.
Tik tālu viss būtu skaisti, bet aiziet viena medību filosofija, tās vietā nāk cita. Beigušies laiki kad medībs atmaksājās, kad patīkamais savienojās ar lietderīgo. Platību maksājumi un transporta izmaksas nesamērīgi ceļ kg cenu. Gaļas medību vietā nāk trofeju medības.
Tas savukārt rada ētisku problēmu, nomelno mednieka tēlu sabiedrībā. Cilvēku vairums ir atrāvušies no dabas, vīrieši pārsvarā zaudējuši pamatinstinktu - medību azartu. Sabiedrības vairākumam dzīvnieku šaušana prieka (trofeju) pēc nav pieņemama. Un nevar teikt ka viņiem nebūtu daļa patiesības. Ja gaļas medības sabiedrība pieņemtu, tad par trofeju medībām gaidāma nikna cīņa ar visu veidu zaļajiem. Tie prot pacelt balsi.
Dainis
Dainis
Pēdējo reizi manīts 2019-02-20 22:59
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Bolderāja
Medību stāžs: 1987
Aprīkojums: TOZ34E 12/70,MP153 12/76,Mannliher 30-06
Medību trofejas: 9
10.11.2010. 14:37
mednieks 2010
Aprīkots ar augstas precizitātes ieročiem un cenšās sekot ieroču attīstībaj.
Nemitīgi apspiež sevī senču asinsbalsi ,jo nomedīt stirnu vai mežacūku kļūst vieglāk kā noķert zivi,braucot uz mežu pēdējais teikums no sievas "gaļu neved",pašas medības aizņem max.3 stunda(labi ka ir bebri,var paķēpāties)
Zvērs ir un ir piebarots.
mednieks sabiedrībā ,vajag acerēties ka lielākaj daļaj būs neitrāla attieksme un lai tāda arī paliek.
Valsts ekonomikai mednieks ir noderīgs.
mednieks globalizācijā ?man pa īsu aizskriešu uz veikalu.
Edgars
Edgars
Pēdējo reizi manīts 2024-02-08 18:48
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Vidzeme
Medību stāžs: 10
Aprīkojums: IŽ27E Winchester SXR3006
Suņi: Latvijas dzinējs.
Medību trofejas: 7
10.11.2010. 15:38
Man jau liekas ka vajag noraksturot mūsdienu mednieka ideālu! :)
Un tad katram uz to tiekties.
Dzintars
Dzintars
Pēdējo reizi manīts 2023-11-24 10:43
Atrašanās vieta: Rīgas raj.Inčukalns
Medību stāžs: Labs laiks jau pagājis
Aprīkojums: gludais,kombi,vītne
10.11.2010. 18:27
Atcerieties filmu,"Nacionālo medību īpatnības",neskatoties uz visām dullībām kas tika pastrādātas,ieskaitot fotogrāfēšanos ar lācēnu,dzeršanu,pirtī iešanu utt.visam cauri iet ar humoru piesātināts labestības vilnis.Visa vadmotīvs ir kopīga atrašanās pie dabas,sevišķi filmas beigās kad pamatsižets savijas ar agrāko laiku medību retrospekciju,it kā nekas netika nomedīts bet pēdējie vārdi ir"horošaja bila ohota".Var būt sentimentāli bet man liekas ka īsts mednieks necenšas pagrābt visu ko daba dod materiāli ir arī morālās vērtības.Diemžēl patlaban dzīvojam badmirības ērā,laikā kad no latviešu taisnprātības un goda prāta maz kas palicis.Sākums bija krievu okupācija un Staļins,tagad pašu bāleliņi un eiropa kura īsteno to pašu genocīdu un asimilācijas politiku,tikai rozā cimdos.Tādos apstākļos neizdzīvo lepnie un godīgie,tikai blaktis un žurkas.Tapēc vajag tiekties būt saimniekiem savā zemē,mežā un Valstī,ne priekšniekošanas ziņā bet gan saimnieciskā.Pārējo pa vietām saliks laiks,tikai vai mēs to piedzīvosim?
Juris
Juris
Pēdējo reizi manīts 2022-12-13 19:01
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Kurzeme
Medību stāžs: No 1981.g.ar papīriem
Aprīkojums: pietiekams
Medību trofejas: 5
11.11.2010. 10:17
Dainim liels plusiņš par "pēdējais teikums no sievas":) Diemžēl. Tas jau nenozīmē, ka sieva neēstu gatavu smaržīgu mednieku desiņu, vai tikko ceptas čurkstošas kotletes....Bet nu rokas smērēt un gatavot - tas jau mūsdienu sievietēm ir tā, kā ir. Ne jau nu visām par laimi.
Bērnībā, kad stiepu mājās mugursomu ar gaļu - biju neizsakāmi lepns, ka esmu apgādnieks, ka rūpējos par savējiem. Tas pats attiecas uz zvērādu apģērbiem un cepurēm visiem ģimenes locekļiem. Protams tajā nodarbē bija arī neizsakāms azarts, cīņas un sacensības gars un prieks par dabas skatiem, izjūtām, esot dabā iekšā pa īstam, saprotot, kas tur notiek.
Šobrīd ir populāra dubultā morāle. Caunas cepuri nav labi nēsāt - dzīvnieciņa žēl. Labāk ir uzbūvēt desmit ķīmiskas rūpnīcas, kuras ražos flīsa cepures. Tas nekas, ka apindēs miljonus dzīvnieciņu. To tieši neviens neredzēs un pats nedarīs. Sirdsapziņas visiem tīras un oki doki.
Uģis
Uģis
Pēdējo reizi manīts 2023-07-18 12:57
Atrašanās vieta: Mežā
Medību stāžs: Pietiekami
Aprīkojums: Ir
Suņi: Patīk
11.11.2010. 13:29
Labāk ir uzbūvēt desmit ķīmiskas rūpnīcas, kuras ražos flīsa cepures. Tas nekas, ka apindēs miljonus dzīvnieciņu. To tieši neviens neredzēs un pats nedarīs. Sirdsapziņas visiem tīras un oki doki.

Zelta vārdi!!! Tāda ir mūsu sabiedrības domāšana!!! Pats sliktākais ka šādu domāšanu iesēj skolās - pēc tam kultivē universitātēs utt.utt. Problēma ir viena, ka parastā tauta nedomā, jo nav jau jādomā ir TV, i-nets u.c. veidi, kas piesārņo mūsu galvas!
Ja kaut viens indivīds padomātu, ko viņš ar savu darbību kopumu nodara pasaulei tad nu mednieks ir balts un pūkains!!!
OK! Aizrunājos! :)
Pocitīvā lieta ir tāda, ka tomēr ir cilvēki, kas tā nedomā un uzskata medības un medniekus par pozitīvu ģēlu! Un tas ir tikai loģiski!
Kad man kāds saka ka ir slikti ka es nomedīju dzīvnieku es viņam pajautāju vai labāk ir izaudzēt mājās cūku, kura Tev uzticās un domā, ka Tu esi labs un tad to ar bomi nosist? Un apēst? Tanī momentā cilvēki aizdomājas un saprot, ka gaļa tomēr neaug kokos ne arī Rimi plauktos!!!