Šodien vārdadienu svin Ģertrūde, Gerda, Gertrūde, rītdien - Ilona, Adelīna
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Loku medības Latvijā - par vai pret? Viedokļi un argumenti!

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 68 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 27.12.2012. 15:50

Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2024-02-15 00:29
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
07.01.2011. 19:31
Zinu, ka tēma ne reizi vien dažādos kontekstos ir šeit apsriesta. Taču, tā kā pašreiz norit oficiāla diskusija par to, būt vai nebūt medībām ar loku Latvijā, tad tomēr - mēģinam vēlreiz.
Personīgi es esmu pret. Jo, pirmkārt, ētika prasa izmantot pēc iespējas tādus līdzekļus un paņēmienus, kas dzīvnieka dzīvību izdzēstu maksimāli ātri, un, otrkārt, nav samērīgi un leģitīmi, no vienas puses ierobežot šaujamieroču jaudu lielo pārnadžu medībām, no kuriem pat mazjaudīgāko enerģija krietni vien pārsniedz bultas jaudu. Protams, var jau atsaukties uz to, ka lode un bulta iedarbojas atšķirīgi, taču samērīgi tas nav: no garstobra izšautu ekspansīvo 9mm .357 mag kalibra lodi uz lielajiem pārnadžiem izmantot nedrīkst, bet bultu - drīkstētu.
Daļēji būtu par tādām medībām, kur tiek medīti tikai nelimitētie medījamie dzīvnieki, galvenokārt - bebri, kuru medības ar striķī piesietu bultu pat ir apsveicams pasākums, pretējā gadījumā gan jau katram ir nācies pārdzīvot neatrasta medījuma zaudējuma rūgtumu.
Taču svarīgāk būtu izprast principā - kādi argumenti ir tiem, kas par un kādi tiem, kas pret, lai tad, kad būtu jāformulē biedrības viedoklis, zināšanu bāze būtu pēc iespējas plašāka. Lūgums viedoklī dalīties arī tiem, kuri nav/nevēlas būt biedrības biedri. Kā parasti - šī ir kopīgā štelle un ja loku medības atļaus, tad ar tām nāksies sadzīvot VISIEM!
PS. Biedrības biedriem lūdzu nobalsot Biedrības sadaļā, jo, atkarībā no balsojuma rezultāta, tātad, biedru vairuma viedokļa, tiks formulēts biedrības oficiālais viedoklis. Formulēts un lobēts, pat, ja valde kopumā vai atsevišķi tās locekļi tam nepiekritīs, jo tāda nu reizi ir demokrātija.
Arnolds
Arnolds
Pēdējo reizi manīts 2025-02-24 19:15
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
07.01.2011. 20:03
Nu nevar,pēc manas saprašanas,likt vienā plauktā medības ar loku un medības ar garstobra šaujamieroci. Tie ir tik atšķirīgi,ka lai medītu (veiksmīgi) ar loku , sākumā jāmaina medību kā tādu uztvere. Arni, pamēģini kādreiz izšaut un kaut kur trāpīt ar bultu no kārtīga,jaudīga kompaktnieka,maz neliksies. Par jautājumu,vai atļaut vai nē,domāju,ka atļaut var,maz būs tādu,kas to darīs,tas tomēr prasa lielu naudu ,bezgalīgus treniņus,daudz laika un vispār tas ir ļoti sarežģīti,es tam neesmu gatavs.
Dairis
Dairis
Pēdējo reizi manīts 2017-09-27 12:09
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Atrašanās vieta: ziemeļvidzeme
07.01.2011. 20:24
neesmu vel mednieks , bet nu es domaju ka varbut varetu grupet ko drikstetu ;saut ar loku un ko ne. ka piemeram varbut tos pašus bebrus ,tad vel varbut lapsas.kautko tamlidzigu.parnadžus medit tapatas ka lidz šim ir pieņemts. bet lapsas domaju butu intresani .
Ojārs
Ojārs
Pēdējo reizi manīts 2022-02-26 14:21
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Atrašanās vieta: Ogres novads
Medību stāžs: 19+
Aprīkojums: iž-54;iž-27 UN
Medību trofejas: 8
07.01.2011. 20:24
Bet esmu yooutube redzejis filmiņas ka tiem loku ''sāvējiem aiz muguras stāv Kāds ar garo stobru.
Igors
Igors
Pēdējo reizi manīts 2016-06-23 03:18
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: raņķi
Medību stāžs: 1988g.
Medību trofejas: 1
07.01.2011. 20:43
Mans viedoklis-ja nogalināt tad uzreiz!Cik esmu lasījis -tad pārsvarā tur tālu iet pakaļ pat laba trāpijuma gadījumā un bez suņa var pat neatrast.Ja kļūdos pielabojiet!Piekrītu Arnim,ka tad jau tie noteikumi par džouliem ir bezjēdzīgi,ja ko tādu atļauj.Mums likums bez džouliem atļauj medīt līdz sivēnam,varbūt kaut ko no tiem sīkajiem medījumiem var arī atļaut -rastos pieredze un ja šī nogalināšana izskatītos neētiska un mokoša tad normāls mednieks pats no tās atteiksies ,bet ja ir ok varbūt locinieki pārliecina ,ka var medīt arī lielākus zvērus.Bērnībā šaudījos ar kadiķa loku -tēloju indiāni, bija interesanti!:).
Alvis
Alvis
Pēdējo reizi manīts 2015-06-10 16:28
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Balvi
Medību stāžs: 7 gadi Tibetā
Aprīkojums: Mauser M12(7x64) extreme + Kahles Helia CSX ; IŽ-12 12/70
Medību trofejas: 2
07.01.2011. 20:45
Vakar pa "ohota i ribalka" rādīja kā pīles medīja ar loku! Un tas vīrs vēl lielījās, ka varot trāpīt arī lidojošai un piebilda, ka ja pīle domāta ēšanai, tad tai labi jātrāpot, lai netiktu sabojāts tas pats mazais gaļas gabaliņš! Pilnā neizskatījās, bet kur tādu murgu par labu trāpīšanu var izgvelzt? Jābūt pamatīgai veiksmei, lai vispār trāpītu! Īsti nesaklausīju no cik - cik varot paņemt! Man tas likās neticami, tad jau drīz ar karabīni sāks šaut debesīs pa augsti lidojošām zosīm? Karabīnei pa spēkam tas būtu, bet šaubos vai pat Oxfordas fiz-mat lektoram tas būtu pa spēkam aprēķināt, kur un kā jāšauj!
Un cik tad tālu mednieks taisās iet atpakaļ? Kas būs nākamais? Drīz dzīvosim alās, siesim nazi pie rungas un medīsim? Un tad nav jābrīnās, ka sabiedrība lādē medniekus, kā te daudzi jau ir izteikušies!
Igors
Igors
Pēdējo reizi manīts 2016-06-23 03:18
Atrašanās vieta: raņķi
Medību stāžs: 1988g.
Medību trofejas: 1
07.01.2011. 20:59
Es ar redēju filmu kur grasījās ziloni medīt ar loku baigie speci ,kad zilonim apnika skātīties un tas skrēja virsū tad viens ar karabīni ielika pierē un medības bija cauri!V ot tas bija vīrs,citādi būtu maz kas palicis no tiem lokiem un tiem šāvējiem:) bija jautri skatīties!
Slēpts
07.01.2011. 21:08
klipos kuros zvērs nokrīt uzreiz tiek trāpīts mugurkaulā, tas cik esmu skatijies - pārējiem, kas iešauj ribās jāskrien pakaļ :) nu tie locenieki, kas šauj dusmīgos, tiem protams viens aiz mugras ar kārtīgu ieroci :D
Andrejs
Andrejs
Pēdējo reizi manīts 2013-03-30 16:20
Atrašanās vieta: Madonas novads
Medību stāžs: 20
Aprīkojums: pietiek medībām
Suņi: taksis
07.01.2011. 21:29
Viennozīmīgi PAR. Mēs te sēžam kā mucā un neko jaunu negribam pieņemt. Šaušana ar loku jau ir augstākā pilotāža,kur jāmāk zvēram piekļūt ļoti tuvā distancē pat līdz 10 m un tad precīzi raidīt bultu. Moderno medību bultu uzgaļu konstrukcijas rada ļoti plašus iekšējos bojājumus zvēra ķermenī un tā mocības ir ļoti minimālas pie milzīga asins zaudējuma. Domāju ka vajadzētu atļaut medīt nelimitētos un no limitētajiem sivēnus un bukus.Protams ka šāvējam būtu jāpierāda sava šaušanas prasme of.šautuvē. Arī viesmednieku pieplūdums būtu garantēts un sekojoši ienākumi par servisu. Tiko skatījos pārraidi, ka jau Krievijā šauj ar loku cūkas un šauj arī ar nakts optikām pilnīgi oficiāli.
Juris
Juris
Pēdējo reizi manīts 2017-01-24 20:06
Mednieku organizācija: LMS
Atrašanās vieta: Gulbene
Medību stāžs: 24.gadi
Aprīkojums: Strasser RS 9,3x62,Brawning BAR LONGTRAC LUXE 9.3X62, Heym SR 30 270 WSM, Merkel RX.Helix 223 rem Brawning CYNERGY PRO SPORT 12M 76, Medību loks un arbalets. Browning Maxus 12cal
Suņi: Laikas(daudz)
Medību trofejas: 44
07.01.2011. 21:31
Var būt Jums derētu iepazīties ar loku mednieku pieredzi no citām valstīm kuri jau sen mēdi ar bultām. Var būt kādu reizi piedalīties medībās ar loku un tad varētu te gudri runāt un spriest. Vai tad ja medības ar loku nebūtu humānas tad ASV dabas draugi sen jau aizliegtu šo medū veidu sava valstī. Man bija iespēja piedalīties šādas medības un pats jau kādu laiku lietoju loku iežogota platība neperspektīvo dzīvnieku medības, tāpēc zinu ko runāju. Zinu ka bulta iedarbojas un cik ātri nogalina.