Ļoti "interesanta" tēma... Nez ko autors bija domājis!!! Un vispār man jautājums šim Mārim Novikam - kur viņš šādu ANĀLU tēmu ir izdomājis? Kādam jābūt kretīnam, lai sāktu runāt par veco mednieku, uz kuru pleciem viss kolektīvs ir turējies, ierobežošanu medīt. Man tik ir viens izskaidrojums - šim visticamāk ne pārāk pieredzējušajam medniekiem kāds no pieredzējušākiem - vecajiem medniekiem ir kko "pāri nodarījis" un tagad šis te sprēgā... Šādus te "medniekus" kuriem ir "cieņa" pret vecākiem medniekiem vajadzēja turēt lielgabala šāviena attālumā no kolektīva... Tur kur medīju es šādu "umņiku" izlidinātu no kolektīva ātri vien... Ja mednieks var iziet ārstu komisiju tad viņš ir derīgs medībām un vienalga cik viņam gadu. Un nevajag te "dzīt" sviestu, ka komisija ir virspusēja utt. Cienīsi mvecos medniekus un labāk neizdomāsim visādas glupas tēmas, kuras kādam mudakam var likties interesantas un beigu beigās mums kad kļūsim vecāki var atspēlēties...
Aprīkojums: Tikka T3 300 WinMag, SAKO 75 .308 win,Iz-27 12.kal
Medību trofejas: 2
16.05.2011. 11:13
Daudz svarīgāk, manuprāt, ir runāt par jauno mednieku galu. Šī lieta, ir jāskata plašāk. Nav noslēpums ka mednieku vidējais vecums Latvijā strauji kāpj. Konkrēta statistika gan man ir par kolektīviem kuros apgrozos es. Un tur aina ir tāda, ka no biedriem es ar 26 gadu vecumu esmu pats jaunākais jau aptuveni 5 gadus. Nav tā, ka jaunos neņemtu un nevēlētos, tieši pretēji. Bet reāli nav neviens, ir ļoti maz tādi, kas būtu gatavi iekļauties kolektīva struktūrā. Šeit es redzu iespēju, kuru noteikti tāda biedrība kā Medniekiem.lv varētu apspriest. Viena no lietām, kas, manuprāt, sen jau prasās ir radīt juridisko regulējumu, lai noteiktā kārtībā medīt ar šaujamieroci varētu jau no 16 gadu vecuma. Noteikti šeit ir jāapspriež kā to atļaut darīt, lai samazinātu jebkādus riskus, bet reāli ir pasaulē vairākas valstis, kur tas jau strādā. Tāpat no savas pieredzes zinu, ka ir puikas, kas nogājuši par dzinējiem jau no 12 gadu vecuma, kolektīvā pārbaudīts utml. Kapēc neļaut, piemēram, legāli ar tēva ieroci kopā pamedīt pīles. Zinu, ka puikām tādā pasākumā vienkārši acis degtu, un par to cik tas ir forši viņš izstāstītu visiem skolā utml. Ceru, ka ideja skaidra. Jau sen redzu nepieciešamību strādāt ar jaunatni, un šis būtu viens no veidiem. Zinu, ka šāda iniciatīva, lai taptu reāla prasa veikt izmaiņas dažos "smagos" likumos, bet kā variants tas būtu jāizskata, jo tas ir viens no veidiem kā strādāt ar sabiedrību pie mednieka tēla un būtības kā visiem pieejama un nekaitīga laika pavadīšanas veida. Ar cieņu, Mārcis.
Ja runa iet par jaunajiem tad tas ir diskutabls lautājums... Viens ir skaidrs - ja grib, lai jaunie mednieki vairojas no mūsu pašu latviešu rindām, tad ir jāpopularizē medības - kā to izdarīt - ļoti vienkārši - skolas/vidusskolas - par medībām ir jārunā - nepietiek ar to, ka ir kkur kursi, kkur Ogres meža tehnikums un kkāda vispusēja informācija par medībām kkādās mājaslapās... Ja par medībām runātu jau skolās un dotu iespēju skolniekiem piedalīties tajos procesos - līdzīgi kā jaunsargiem vai sarkanā krusta darboņiem vai dejotājiem un tamlīdzīgi., tad sabiedrībai iespējams būtu pieņemamākas gan medības gan arī vairāk jaunie "pavilktos" uz tām. Tagad ir tā - tēvs mednieks OK dēls mednieks arī... Mežinieks OK mednieks iespējams arī... Cilvēks no malas, kas kļūst par mednieku - ļoti reti... Par ieroču došanu no 16g - nu nezinu gan, lai gan kāda starpība - ir antiņi arī 40gados :) P.S. Ja autors bija domājis jauniešus un gadu samazināšanu jaunajiem tad pardon... :)
Ja runā par jaunajiem tad, es uzskatu, ka medībās piedalīties un izmantot ieroci tēva vai kāda cita aizbildņa uzraudzībā vajadzētu ļaut jau no 14 gadu vecuma, bet iegūt ieroča glabāšanas atļauju gan tikai no 18. Tā vislielākā interese jau tieši ir tajos pusaudžu gados,un neuzskatu, ka būtu kaut kas slikts, ja tēvam esot blakus, puika vai meitene varētu izdarīt šāvienu pa kādu medījamo mērķi. Ja vēl tajā vecumā īpaši neizprot medību procesu dziļāku jēgu, kā tikai ir vēlme kaut ko nomedīt un pašaut, tad tajos 18g jau būtu gūta izpratne par medībām un saprašana iz dzīves pieredzes būt daudz lielāka jau ar savu ieroci un medību apliecību kabatā, dodoties mežā.
Gan jau kāds redzēja Ohota i Ribalka raidījumu, kur 14-gadīgais zviedru puisis Markuss Āfrikā guldīja uz vietas praktiski visus dzīvniekus, ko bija ļauts nomedīt! Man viņš ļoti patika- kā ļoti labi trenēts šāvējs (lai arī gidi liela tos cienījamos seniorus, kuriem pēc šāviena dzīvnieks aiznesas kā vējš) , kā jauns mednieks, kas klusējot prot uzklausīt un ievērot padomus. Un, varbūt, Zviedrijā tādu markusu ir pietiekami, kas zina vairāk- lai uzklikšķina kādu rindu. Nebūt nedomāju, ka viņš ir bagāta tēva dēls, ko sencis ar koku audzināja un trenēja par mednieku, kā dažu labu vijolnieku vai pianistu audzina, vienkārši tur ir cita attieksme un izpratne par medībām.
Un vispār man jautājums šim Mārim Novikam - kur viņš šādu ANĀLU tēmu ir izdomājis? Kādam jābūt kretīnam, lai sāktu runāt par veco mednieku, uz kuru pleciem viss kolektīvs ir turējies, ierobežošanu medīt.
Man tik ir viens izskaidrojums - šim visticamāk ne pārāk pieredzējušajam medniekiem kāds no pieredzējušākiem - vecajiem medniekiem ir kko "pāri nodarījis" un tagad šis te sprēgā...
Šādus te "medniekus" kuriem ir "cieņa" pret vecākiem medniekiem vajadzēja turēt lielgabala šāviena attālumā no kolektīva... Tur kur medīju es šādu "umņiku" izlidinātu no kolektīva ātri vien...
Ja mednieks var iziet ārstu komisiju tad viņš ir derīgs medībām un vienalga cik viņam gadu. Un nevajag te "dzīt" sviestu, ka komisija ir virspusēja utt.
Cienīsi mvecos medniekus un labāk neizdomāsim visādas glupas tēmas, kuras kādam mudakam var likties interesantas un beigu beigās mums kad kļūsim vecāki var atspēlēties...
Šeit es redzu iespēju, kuru noteikti tāda biedrība kā Medniekiem.lv varētu apspriest.
Viena no lietām, kas, manuprāt, sen jau prasās ir radīt juridisko regulējumu, lai noteiktā kārtībā medīt ar šaujamieroci varētu jau no 16 gadu vecuma. Noteikti šeit ir jāapspriež kā to atļaut darīt, lai samazinātu jebkādus riskus, bet reāli ir pasaulē vairākas valstis, kur tas jau strādā. Tāpat no savas pieredzes zinu, ka ir puikas, kas nogājuši par dzinējiem jau no 12 gadu vecuma, kolektīvā pārbaudīts utml. Kapēc neļaut, piemēram, legāli ar tēva ieroci kopā pamedīt pīles. Zinu, ka puikām tādā pasākumā vienkārši acis degtu, un par to cik tas ir forši viņš izstāstītu visiem skolā utml. Ceru, ka ideja skaidra.
Jau sen redzu nepieciešamību strādāt ar jaunatni, un šis būtu viens no veidiem.
Zinu, ka šāda iniciatīva, lai taptu reāla prasa veikt izmaiņas dažos "smagos" likumos, bet kā variants tas būtu jāizskata, jo tas ir viens no veidiem kā strādāt ar sabiedrību pie mednieka tēla un būtības kā visiem pieejama un nekaitīga laika pavadīšanas veida.
Ar cieņu,
Mārcis.
Viens ir skaidrs - ja grib, lai jaunie mednieki vairojas no mūsu pašu latviešu rindām, tad ir jāpopularizē medības - kā to izdarīt - ļoti vienkārši - skolas/vidusskolas - par medībām ir jārunā - nepietiek ar to, ka ir kkur kursi, kkur Ogres meža tehnikums un kkāda vispusēja informācija par medībām kkādās mājaslapās...
Ja par medībām runātu jau skolās un dotu iespēju skolniekiem piedalīties tajos procesos - līdzīgi kā jaunsargiem vai sarkanā krusta darboņiem vai dejotājiem un tamlīdzīgi., tad sabiedrībai iespējams būtu pieņemamākas gan medības gan arī vairāk jaunie "pavilktos" uz tām. Tagad ir tā - tēvs mednieks OK dēls mednieks arī... Mežinieks OK mednieks iespējams arī... Cilvēks no malas, kas kļūst par mednieku - ļoti reti...
Par ieroču došanu no 16g - nu nezinu gan, lai gan kāda starpība - ir antiņi arī 40gados :)
P.S. Ja autors bija domājis jauniešus un gadu samazināšanu jaunajiem tad pardon... :)