Šodien vārdadienu svin Laura, Jadviga, rītdien - Vēsma, Fanija
toptitle

Forums

Tēmas nosaukums - Kādas lodes no kuriem stobriem?

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 22 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 16.03.2012. 14:43

Deniss Petjukevičs
Deniss Petjukevičs
Pēdējo reizi manīts 2018-07-04 20:25
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Viesīte
Medību stāžs: No 13.10.2011
Aprīkojums: Browning A Bolt3, MC21-12
Suņi: Vairs nav! :(
Medību trofejas: 1
07.02.2012. 10:40
Monolits no abiem stobriem, jo tur ir plastmasas gredzens! Atkarigs ari no bises, es parasti sauju lode apaksa renkuli augsa!
Raimonds Lilita
Pēdējo reizi manīts 2024-01-04 12:26
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Medību trofejas: 1
07.02.2012. 10:55
Es jau, protams, sagaidu kritiku no tēmas..."ko tu kursos darīji..., un nedod Dievs ar šito vienā mežā...", tomēr līdz šim man nav izdevies īsti skaidru atbildi sev iegūt par pareizo munīcijas izvēli gludstobram, un tad nu tagad mēģināšu to izdibināt ar cienījamo pieredzējušo mednieku palīdzību. Zīmīgi, ka pirms es jums jautāšu savu jautājamo, esmu izracies gan pa latvju mednieku forumiem, gan pa guns.ru, gan arī angliskā interneta ārēs, bet tādu viennozīmīgu atbildi man nav izdevies atrast, kas arī nav ļāvis man pašam likties mierā, meklējot patiesību. Kaut kādi viedokļi ir izskanējuši, bet ne pārliecinoši un viennozīmīgi.
Tātad, man ir bise, kurai labais stobrs ir puščoks, bet kreisais čoks. Jautājums ir gluži vienkāršs, kādas lodes es varu izmantot lai šautu no šiem saviem stobriem?
Cepuri nost DDupleks priekšā, kuri ir pacentušies uz patronu iepakojuma skaidri un gaiši angļu valodā uzrakstīt, ka var šaut no visiem čokiem un ka 1mm čoks ir tas, caur kuru šaujot labākie rezultāti uzrādīti. Ar citām manis taustītām patronām tik viegli vis nevedās. No kursiem, forumiem un mutvārdu mitoloģijas esmu ticis skaidrībā, ka arī Poļeva lode ir ok manam gadījumam un paldies Dievam, šī lode no mana ieroča lido labi un precīzi. Taču pie divām lodēm dzīve jau neapstājas, ir vēlēšanās pamēģināt kaut ko vēl un vairāk, bet ir bažas par to, ka Dievs ar ieroci, bet galvenais lai sev ko ļaunu nenodaru... Līdz šim vēl mēģinātas ir Leader sport. Šautuves instruktora pavadībā rīkojos ar labo (puščoka) stobru, pāris reizes instruktors pats izšāva no čoka stobra, uz manu jautājumu vai čokam tās lodes ir ok, viņš teica, ka bišku jau var...?? tipa lodei ir ribas un tās ribas šaurajā vietā deformējas un neko sliktu stobram nenodara. Labi, bet šitās lodes manam ierocim neder, jo 50 metros iet ap 20 cm par augstu, savukārt poļevs iet kur tēmē.
Tad vēl mēģināju tādas Geco coated competition slug (http://www.geco-ammunition.com...). Lodes forma tāda pati kā leader sport, masa mazāka (26 grami), bet atsitiens bišku lielāks un iet pārsteidzoši precīzi, kas priecējoši, ka skrejošas cūkas mērķim pat apsteidzi nevajag taisīt, jo trāpa tur, kur tēmē. Bet nu atkal jautājums - vai var no abiem stobriem šito brīnumu šaut? Taču tai vai citādi šitā lode noderēs tikai mērķim, bet interesē medību munīcija.
Ņemot vērā, ka situāciju esmu daudz maz aprakstījis, tagad izvilkšu dažas pamācības, kuras internetā un dzīvē esmu saklausījis/lasījis: 1. Ir virkne mednieku, kuri man saka, ka lodes var šaut tikai no cilindra,. 2. ir mednieki, kuri saka, ka zemkalibra lodes var šaut da no jebkādiem stobriem, tikai nevajadzētu ar pastiprināto čoku aizrauties. Šo jautāju arī šautuvē un tur man instruktors prasa - a ko tu domā ar vārdu zemkalibra? Tipa nav tāda jēdziena. Guns.ru tieši tāpat daži eksperti norāda, ka tāda podkaļibernaja puļa ir nepareizs jēdziens vispār.... a ko man domāt?! Jautājums pie šī - tad kas īsti ir zemkalibra lode (es it kā saprotu, ka lode, kuras diametrs ir mazāks par stobra šaurākās daļas diametru) un lūdzu miniet man piemērus, kuras tad ir tās konkrētās pareizās "zemkalibra" lodes, kuras es varu šaut. 3. tad ir versija, ka bisēm ir skrošu un ložu stobri..?? Tipa horizontālajām labais ir ložu, bet kreisais skrošu un tā tam būs būt... 4. Ir arī viedoklis, ka līdz čokam var šaut ar jebkuru attiecīgā kalibra lodi. Ej nu tagad guidrs tiec... un ja tas stobrs aizies pa pieskari, cerams bez šāvēja, tad vainīgs jau vien pats būsi...
Es ceru, ka savu sāpi esmu gana sakarīgi aprakstījis, lai man varētu kāds pieredzējušāks apskaidrot lietas būtību un pats galvenais - ja jums, protams, tas nav par grūtu, nosauciet kādas ložu patronas, kuras tad ir labas puščokam un čokam un, kuras es attiecīgi varētu izmēģināt savam ierocim.
Paldies jau iepriekš!
ps
Spriežot pēc diskusijām interentā, šis jautājums varētu būt aktuāls plašai mednieku saimei, tāpēc paļaujos uz jūsu profesionalitāti un konstruktīvismu.
Dāvis Dāvis
Dāvis Dāvis
Pēdējo reizi manīts 2013-09-04 13:52
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: LV
Aprīkojums: darba kārtībā.
07.02.2012. 11:09
Manuprāt labākais variants,lai noskaidrotu, kuras lodes tavam stobram ''garšo'' un kuras ne ir vecā-labā praktizēšanas metode. Nopērc dažādu ražotāju, dažādas patronas un pamēģini izšaut pa lapu. Pašam būs treniņš + redzēsi ar kurām lodēm iet precīzāk un ar kurām ne tik labi.
-Rūpnicas ražotajām patronām nevajadzētu nodarīt nekādu kaitējumu stobram.
- Ja lādē pats, tad uzmanīgi ar pulvera daudzumu, ka šāvienas nesanāk '' pārāk štengrs'' :D un neatliecas stobri!
R.L. priecējoši, ka skrejošas cūkas mērķim pat apsteidzi nevajag taisīt, jo trāpa tur, kur tēmē.
par šo domu graudu piecas +++++ čaulītes tavā kontā!!!
- Šāviena izdarīšanas brīdī kustība tiek apturēta vai turpināta?
- Secinājumus izdarīji tikai pēc savas pieredzes vai vēl kāda?
Raimonds Lilita
Pēdējo reizi manīts 2024-01-04 12:26
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Medību trofejas: 1
07.02.2012. 11:21
Davi Dāvi - ir ok, paldies par piecām čaulītēm. Lieta sekojoša - trenējos pirms eksāmena ar leader sport, pa sklrejošo cūku tēmēju kā mācīts ilknī un viss notiek! urrā! Šāvu no sava stobra ar korekciju, ņemot vērā faktu, ka leader sport iet pa augstu un atkal apsteidze un viss notiek! urrā! Šāvu ar geco coated un tēmēju ilknī .... un ilknī arī trāpu, tā vairākas reizes, tēmēju desmitniekā un +/- tur arī trāpu... pēctam atkal ar leader sport un ... ar korekciju, ilknī un urrā! es, protams, esmu mazpieredzējis, bet kā šādu situāciju nosaukt? Jā un domāju, ka es šauju neapturot kustību, bet tas jau laikam no malas labāk redzams.
Bet tagad par lietu - tad no tava komentāra saprotu, ka var šaut caur čoku un pusčoku jebkuru 12 kalibra lodi?
Tas, ka savam stobram labāko munīciju jāsameklē es apzinos un par to nav diskusijas, bet arī mēģinot to pareizo munīciju negribu es sabojāt ne sevi, ne stobru....
Ikars Paeglis
Ikars Paeglis
Pēdējo reizi manīts 2013-01-13 14:04
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Atrašanās vieta: Salacgrivas novads
Medību stāžs: no 89.g.
Aprīkojums: iž-59.,weatherby 308win.
Suņi: nav.
07.02.2012. 11:37
Ja pērc pilnu paciņu tad uz iepakojuma parasti ir doti atiecigie parametri un arī brīdinājums pie cik liela sašaurinājuma drīkst šaut.
Raimonds Lilita
Pēdējo reizi manīts 2024-01-04 12:26
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Medību trofejas: 1
07.02.2012. 11:41
Zala arms nav rakstīts - vismaz neatradu
geco - arī nebija nekas uz pakas, no visām pusēm aplūkoju, bet tā arī neko neatradu.
Dupleksam uzreiz visu ko vajag ieraudzīju
Dāvis Dāvis
Dāvis Dāvis
Pēdējo reizi manīts 2013-09-04 13:52
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: LV
Aprīkojums: darba kārtībā.
07.02.2012. 12:11
Zala arms- tepat forumā http://www.medniekiem.lv/discu...
Uldis Spārns
Uldis Spārns
Pēdējo reizi manīts 2022-12-21 15:30
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Liepājas raj.
Medību stāžs: No 1993g.
Aprīkojums: Benelli Comfort 12 kal.
Suņi: Latvijas Dzinējs brunčos, vārdā Gunta,
07.02.2012. 12:26
Zemkalibra lodes (to izmērs, diametrs ir mazāks par stobra diametru) parasti tiek ieliktas lodi aptverošā,
stobra diametram atbilstošā konteinerā, kurš pēc šāviena, izlidošanas no stobra, - atdalās.
Tādas veikalos ir nopērkamas.
Janis Strupausis
Janis Strupausis
Pēdējo reizi manīts 2023-08-01 13:22
Lietotāja statuss: Lietotājs
Mednieku organizācija: Pie Mednieku ugunskura
Atrašanās vieta: Salaspils
Aprīkojums: Tikka M695 30/06, Toz 34 E
Suņi: Dvorterjers, spalvainos ņem!
Medību trofejas: 11
07.02.2012. 13:00
Vai vispār tagad ražo lodes kuras varētu neiet caur stobru izņēmumi varētu būt senas skrošu bise ar milzīgiem savilkumiem (čokiem) Paņem monolīta lodi un uzliec uz sobra gala ja tērauds ielien sobrā brīvi visticamāk ka rozi stobra galā nedabūsi, lielākai daļai ložu ir plastmasas vai svinā vadīklas, bīstamāk varētu būt ar pašvirpotām, veču nostāstos ir dzirdēts ka ir iesprūdušas stobros...!
Aivis Gluškovs
Aivis Gluškovs
Pēdējo reizi manīts 2017-04-20 13:29
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Kuldīga
Aprīkojums: Toz, Mossberg,
Suņi: laika
Medību trofejas: 3
07.02.2012. 13:10
Es ar meklēju un atradu. Labā stobrā duplex rosa, kreisā monolīts. Apsvērumi, nav piesvinots stobrs un pa medījumu šaujot parasti trāpa 1. šaviens, ja jāšauj otrs tad tas ir sasteigts un bieži, tam traucē krūmi zari utt.monolīts ar to tiek galā.