Šodien vārdadienu svin Līksma, Bārbala, rītdien - Rūsiņš, Sandris, Alīna
toptitle

Forums

Tēmas nosaukums - Bebri. Kādi rezultāti un novērojumi, cikos lien laukā?

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 51 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 19.10.2017. 15:56

Slēpts
18.04.2013. 13:36
Gint M.
Vajag gan!
Kad vēl bebri bija limitētie- tad nekādi vilki ar viņiem netika galā!
Tagad , kad tie ir nelimetētie un parādījušies ādu uzpircēji no Lietuvas, vismaz tā sērga neiet plašumā.
Un tieši ādu biznesa apstāšanās gan Patagonijā, gan arī Latvijā noveda pie bebru postījumu pieauguma.
Slēpts
18.04.2013. 12:52
Patagonijas bebri ir cits stāsts: "Without human hunters, the beavers had no natural predators in South America." Tā pati nelaime kas ar zīdītājiem Austrālijā utt. Uz Latviju ar tās vilkiem un lūšiem šo gadījumu nevajag vispārināt.
Slēpts
18.04.2013. 11:46
Bija LTV laba filma par Patagoniju, kur berus ieveda kažokādām- tagad tur visi būtu priecīgi, ja kāds vispār kaut ko nošautu ....
Youtube video
Gints Mangulis
Pēdējo reizi manīts 2019-04-23 08:22
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Atrašanās vieta: Rīga
Aprīkojums: Toz 34, CZ-452
Suņi: Renda
18.04.2013. 11:29
Laikam šajā vētrainajā diskusijā par bebru medīšanas perioda pagarināšanas nelietderīgumu ētikas apsvērumu labad, līdz aprīļa beigām ir piemirsts, ka Latvijā ir reģioni kur sniegs nokūst labākajā gadījumā uz Lieldienām. Kurzemē zied vizbuļi, bet Vidzemē un Latgalē lido sniega mušas. Arī šobrīd Madonas pusē uz laukiem un mežā vēl ir sniegs un ledus uz grāvjiem kūst lēnām. Manuprāt pavasaris ir tas laiks, kad bebru medības ir visefektīvākās, bet ar savu rūgtuma piedevu......
Slēpts
18.04.2013. 11:01
Labs bebrs ir beigts bebrs.....
Kristaps Herings
Pēdējo reizi manīts 2015-09-29 09:42
Lietotāja statuss: Lietotājs
Medību stāžs: Nesūdzos
Aprīkojums: Latvijas Dzinēji
Suņi: Čalis un Puika
18.04.2013. 10:30
Žetons tev Jāni par ētiku, bet nenomedījot to lielo bebru un zīlējot Martā tā māte vai kas... tu viņu atstāj uz vasaru dzīvot vietā, kur vēlāk viņš var radīt milzīgus postījumus! Ja uz to brīdi Valsts Meži vēl nav uzrakstījuši aktu par postījumiem, tad varu garantēt ap Jāņiem tas notiks un ko tad??? Tieši tas pats ar privāto teritoriju un tad kad būs jāparaksta līgums ko tad?? Esmu ētikas atbalstītājs, bet postījumi ir postījumi un par tiem atbild mednieks savā teritorijā.
Jānis Kalniņš
Pēdējo reizi manīts 2022-08-08 10:42
Lietotāja statuss: Lietotājs
18.04.2013. 10:19
Māri, iesaku iepazīties ar vēsturi, jo bebri Latvijā ir dzīvojuši vēl pirms tava un mana vecvecvecvec..vectēva dzimšanas. Tas, ka suga tika iznīcināta un pēc tam reintroducēta, nenozīmē, ka tai šeit nav vietas. Tad jau, starp citu, bez žēlastības vajadzētu slaktēt arī briežus. "naudas izteiksme" - nezinu, kā jūs, bet es tomēr sevi uzskatu par mednieku, nevis kalkulatoru; respektīvi, cieņa pret dabu un dzīvu būtni pirmajā vietā, bet kalkulators otrajā.
Edgar, arī mūsu kolektīvam ir bijuši pārmetumi par bebru postījumiem, bet ļoti veiksmīgi tos atrisinājām ar intensīvu medīšanu ētiski pieņemamā periodā - no augusta līdz februāra beigām (varbūt ar mazu astīti martā). Un, zini, lai cik dīvaini nebūtu, bet ne zāles, ne koki netraucēja. Man tomēr šķiet, ka grūsnu mammu šaušana ir rupjš un brutāls veids, kā apmazgāt savu neizdarību citos periodos, un "pie tā pierod" nav arguments ne mazākajā mērā.
Protams, ne jau man jūs pāraudzināt, bet reizēm tomēr der aizdomāties par to, kas ir Mednieks, kādas ir tradīcijas un kāda ir to jēga - ārpus kalkulatora un personīgā komforta.
Māris Mednieks
Pēdējo reizi manīts 2024-02-27 20:10
Lietotāja statuss: Eksperts
Atrašanās vieta: Vidzeme
Medību stāžs: 30
Aprīkojums: Labs.
Suņi: Ir
18.04.2013. 09:03
Šķiet Jurim Lasmanim nav nācies lasīt jauno mednieku un medību vadītāju eksaminācijas programmu, kur ir jautājumi par to kā regulēt dzīvnieku blīvumu vietās, kur to koncentrācija ir pārāk liela.
Un nevajag aizmirst, ka bebra izcelsmes valsts nav Latvija, kur ir attīstīta lauksaimniecība un mežkopība. Bebrs var dzīvot vietās, kur viņš neapdraud cilvēku darba rezultātā iegūstās mežaudzes, meliorētās platības, sējumus. Bebri izdara postījumus , kuru naudas izteiksme ir rakstāma ar sešām un vairāk nullēm. Appludinātas mežaudzes malā spriedelēt, cik liels ir bebra vēders nav īsti pareizi.
Kaspars Zjobra
Kaspars Zjobra
Pēdējo reizi manīts 2018-09-20 14:08
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Talsi
Aprīkojums: CZ 550, ИЖ-27, CZ 455 varmint evolution
18.04.2013. 08:50
Es piekrītu Edgars Kecs, izņemot "dabā viss ir sakārtots" - mednieks ar stroķi :))
Edgars Kecs
Edgars Kecs
Pēdējo reizi manīts 2022-06-14 14:15
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Kaut kur Latgalē
Medību stāžs: Kas to jau zin cik tā stāža :)
Aprīkojums: Kaut kādi dzelži ir!!!
Suņi: Kaut kad būs!!!
Medību trofejas: 17
18.04.2013. 08:36
Gudroties Jāni tu vari, bet kad tevi paņems pie dziesmas par to ka bebri sadarījuši nedarbus, tad tur jāķeras pa nopietnam un nav jāškiro bebru mamma vai tētis.
Es šauju visu kas parādās virs ūdens liels vai mazs, jo bebru skaits ir tik liels ka pat atšaujot bebru mammas būtisku kaitējumu izveidojušajau populācijai nenodarīsi. Vienīgi tikai ētika un dažiem ne visai patīkami kad dīrā mazos bebrukus redzēt, bet tā ar laiku pierodi. Jā žēl ka nomedī mammu, bet ko darīt, dabā viss ir sakārtots.
Pēc būtības bebri sāk pāroties janvārī - februārī, bet mazie dzimst aprīļa beigās vai maijā. Takšto decembrī nomedītā mamma vēl nav pat apsēklota. grūsnības periods ilgst 105-107 dienas.
Nu skatoties tagadējo situāciju tad pagarināt bebru medību laiku nevajg, pietiekami tagad arī varēs paretināt, bet palikušie vairāk savairosies, paaugsies lielāki un tos veiksmīgi varēs medīt jau nākamājā medību sezonā.
Par to ka lielākoties bebri tiek medīti un nomedīti pavasarī ir tāpēc, ka kad augustā un līdz salam sākas medību sezona, ir grūti medīt, pirmkārt zāle ir izaugusi lielos apmēros, samazinās redzes loks, kā arī šaušanas distance, otrs, uz kokiem, krūmiem ir lapas, tās vēl arī traucē medīt, treškāt bebri nav tik aktīvi kā pavasarī un prognozētk a tie izlīdīs tikos un tikos nevar, pavasaris tomēr liek bebriem būt aktīvākiem, tātad ir iespēja vairāk nomedīt. Vasarā bebrs parasti izpled no mājiņas zem ūdens, un pa taisno peld līdz drošai aizaugusāi vieta, tāpēc veiksmīgi to grūti med'ti, ēl vasarā un rudenī ir grūti medīt bebru lielos purvos, kur to var darīt veiksmīgi tikai agrā pavasarī, kad stāv ledus un izveidojas āliņgi pie mājiņām.
Lielāko procentu bebru es nomedīju tieši pavasarī, bet pārejā sezonā labi ka kādi 20%.