Aprīkojums: Benelli (gludais), Strasser un 2 labi naži
Suņi: vēl nav
Medību trofejas: 28
10.12.2008. 15:11
Labdien, gribēju uzzināt vai kāds ar šo lietu nodarbojas un pie reizes padalīties pieredzē. pats sāku šogad, nākamgad turpināšu. ja kādm ir vajadzīgs kāds info lūdzu, laipni lūgti.
10.12.2008. 15:59
Tēmu iesāku jo no pieredzes varu teikt, ka vislabāk to ir darīt uz ledus. Mums Kurzemē ledus šogad sākumā bija dažas dienas, nepaspējām, tāpēc iepraktizējāmies no laivas. Ligzdas taisīju pēc parauga no prof. Vīksnas brošūras. Mēs likām aprīlī, tas ir par vēlu. Labākais ir jau februārī. Pīles šogad bija ātri klāt. materiāli - žoga pinums, ruberoīds, siens, kāds plānāks bleķis, mieti, naglas, plastmasas savilces, dēļi. Niedres neder, jo nevar satīt rullī, tās slīd un sastumjas čupā. Rulli sasiet visērtāk ar plastmasas savilcītēm nevis drāti. lielās savilces labi noder arī ruļļa stiprināšanai pie pamatnes. izmaksas - ap 50 ligzdu izmaksāja ap 200 LVL (pirku žogu, bleķi, ruberoīdu, naglas, savilces) Mietu garumu ar zāģi piegriež uz vietas, jo dziļums dažāds. Pavasarī ūdens augsts, tākā droši var dzīt mietus dziļāk (kādu 0.8 - 1 m atstāt virs ūdens), likt tālāk no zālēm, jo tās ātri sazeļ un tad būda ir kā pļavā, tas savukārt atvieglo ūdelei piekļūšanu.Mēs likām uz 2 mietiem, jo tad ir stabilāk.
10.12.2008. 17:32
aplieku bleķi ap mieta galu, kādi 60 cm platumā pietiek. tas pasargā no ūdens. svarīgi ir nelikt tieši zāļu vai niedru tuvumā, jo arī pa tām ūdele iet uz uagšu. paskaties bildē.
10.12.2008. 17:40
Sekmes ir, vienā ligzdā cielava :):):):):):) Tikko izlikām, tad gan putniņi sabijās, otrā dienā visas pīles bija dīķiem vidū :):):)Bet vasaras beigās jau mierīgi sēdēja uz mājām virsū un sauļojās. Tāpēc arī ir svarīgi laicīgi izlikt, lai jau pirmās pīles pierod. Nu nākamgad gan, jau domāju, ka kādu lolojumu varētu apgredzenot.
šovasar iztīrīju savu dīķi, tagad smuki ūdenslīmenis ceļas. pavasarī arī esmu nobriedis taisīt ligzdas pīlēm. bet vai pīlēm būs interese tukšā dīķi. ne tur niedres ne lāga zāles, ne aļģes, ne zivis. nav vairs ne bebru ne ūdeļu :) un cik daudz mājiņas vajadzētu taisīt uz 1,5HA dīķa? cik tālu no krasta? atklātā vietā, vai krūmos, vai kā?
10.12.2008. 21:37
Vari protams likt tukšā dīķī, tikai ne pa vidu. Zāļu pudurītis vai kāds ieleicies krūms jau būtu labāk. Kaut kādu aizsegu drusku vajag. Galvenais ir tas, ka tajās ligzdās mitinās tikai merči. Mercis dzīvo visur, krūmos, grāvjos.... Es arī šogad pāris ligzdas domāju ielikt kādā bebru dīķī, grāvjos, pārpurvotā mežā. Svarīgi ir, lai pīle redzētu cauri (neder tieši niedrēs piemēram) un būtu nedaudz atklāta ūdens blakus. Esmu dzirdējis, ka vīri liek pat ieplakās blakus ūdenim. Sākumā tuvu nevajag likt. Uz tavu platību pietiktu max 5 ligzdas iesākumam. Tam putniņam ir jāiemācās tur ligzdot, tas var prasīt reizēm pat 2 sezonas, bet ja aiziet, tad tik štancē būrus. Pats esmu redzējis, ka pīle sēž kartupeļu kastē, kas nostiprināta uz mieta :):):) Apaļais veidojums sākumā ir efektīvāks, jo dabīgāks izskatās. Pēc tam var sasist no koka kastītes. Tas sanāks arī lētāk.
A, saki, kā ir ar to ligzdu izpostīšanu? Jūsu pusē pīļu ligzdas neizārda kaijais un citi putni? Dīķī kurā es darbojos daudzas ligzdas gadu nepastāvēja pilnā komplektā, jo niedres visas jau bija izrautas no ligzdas.
10.12.2008. 22:29
Es ar vienu ornitologu pirms sāku šo lietu pakonsultējos. Tam arī bija tās kartupeļu kastes. Šitie ruļļi ir visefektīgākie. Viņš tāds liels tikai izskatās, bet tas cauruniņš ir ļoti labi nosegts ar sienu, diametrs neliels, garums arī 1m (pīle parasti pa vidu sēž). Tā kā pēc pieredzes šis teica, ka neviens velns to putniņu neredzot un tas esot galvenais. Kā jau minēju, ka pagaidām tikai cielavu mammai vienā izdevās veiksmīgi ligzdot, tad arī nevaru par pīļu perējumiem komentēt. Es ļoti ceru, ka maijā varēšu ar prieku rakstīt par pīļu mazuļiem. Šo tēmu jau iesāku galvenokārt, la mudinātu citus par šo lietu padomāt un pamēģināt. Pats kādus 2 gadus riktējos. Padomājiet paši, cik krasi ir mazinājies pīļu skaits atklāšanā. Pirms gada es atklāšanā izšāvu 6 patronas (medības notiek zivju dīķos ar kopējo platību 200 ha). Kad zāle bija zaļāka un debess zilāka bez 150 patronām nebija ko darīt. To mošķu jau arī navalam, cik nav redzēts vēl augustā 2. perējums. Prieks, ka kādam interesē
Mēs likām aprīlī, tas ir par vēlu. Labākais ir jau februārī. Pīles šogad bija ātri klāt.
materiāli - žoga pinums, ruberoīds, siens, kāds plānāks bleķis, mieti, naglas, plastmasas savilces, dēļi. Niedres neder, jo nevar satīt rullī, tās slīd un sastumjas čupā. Rulli sasiet visērtāk ar plastmasas savilcītēm nevis drāti. lielās savilces labi noder arī ruļļa stiprināšanai pie pamatnes.
izmaksas - ap 50 ligzdu izmaksāja ap 200 LVL (pirku žogu, bleķi, ruberoīdu, naglas, savilces)
Mietu garumu ar zāģi piegriež uz vietas, jo dziļums dažāds. Pavasarī ūdens augsts, tākā droši var dzīt mietus dziļāk (kādu 0.8 - 1 m atstāt virs ūdens), likt tālāk no zālēm, jo tās ātri sazeļ un tad būda ir kā pļavā, tas savukārt atvieglo ūdelei piekļūšanu.Mēs likām uz 2 mietiem, jo tad ir stabilāk.
Vēl jautājums - kādas sekmes šogad bija? Teici, ka esot par vēlu izlikuši - bet kaut kas taču ligzdoja?
Tikko izlikām, tad gan putniņi sabijās, otrā dienā visas pīles bija dīķiem vidū :):):)Bet vasaras beigās jau mierīgi sēdēja uz mājām virsū un sauļojās. Tāpēc arī ir svarīgi laicīgi izlikt, lai jau pirmās pīles pierod. Nu nākamgad gan, jau domāju, ka kādu lolojumu varētu apgredzenot.
un cik daudz mājiņas vajadzētu taisīt uz 1,5HA dīķa? cik tālu no krasta? atklātā vietā, vai krūmos, vai kā?
Apaļais veidojums sākumā ir efektīvāks, jo dabīgāks izskatās. Pēc tam var sasist no koka kastītes. Tas sanāks arī lētāk.
Kā jau minēju, ka pagaidām tikai cielavu mammai vienā izdevās veiksmīgi ligzdot, tad arī nevaru par pīļu perējumiem komentēt. Es ļoti ceru, ka maijā varēšu ar prieku rakstīt par pīļu mazuļiem.
Šo tēmu jau iesāku galvenokārt, la mudinātu citus par šo lietu padomāt un pamēģināt. Pats kādus 2 gadus riktējos. Padomājiet paši, cik krasi ir mazinājies pīļu skaits atklāšanā. Pirms gada es atklāšanā izšāvu 6 patronas (medības notiek zivju dīķos ar kopējo platību 200 ha). Kad zāle bija zaļāka un debess zilāka bez 150 patronām nebija ko darīt. To mošķu jau arī navalam, cik nav redzēts vēl augustā 2. perējums. Prieks, ka kādam interesē