Kas ta par ķimiju- kalija alauna vai hroma alauna un kur tadu var dabut? 3 ml(3 kubiņi ar poti) un kas tas tads? Baig gribetos iemacities to geresanu jo liepajas rajona neviens jau sen negjere, žel katru reizi sviest ara bebru adas, nerunajot par lapsu!
Te būs dažas receptes no vienas 1993.g. zviedru medību grāmatas. Ieskanēju arī lapas, lai redzams, ar kādām uzpariktēm labāk strādāt.
Par ģērēšanu. Noteikums nr.1-nekad ādai nedrīkst liet ūdeni karstāku par +35. Zviedri rekomendē apsrtrādāt ādas ar dabīgajām metodēm- lēnāk, bet daudz kvalitatīvāk kā ar alaunu un citām ķīmijām.
Visas receptes sākas ar attaukošanu. Tā katra paša ziņā. Mērcēt iesaka sālsūdenī 1:10. Sālītas ādas 2-4 dienas, kaltētas ~8 dienas. Ūdens protams bieži jāmaina.Mazās ādas mērcē pilnībā iegremdētas.Ja taisa jēlādu tad sagatavo vienmērīgu dzēstā kaļķa, ūdens, sāls putru 40:100:20 un ādu grozot tur tajā, kamēr var izraut spalvu šķipsnas. Tad ādu noskalo un ar trulu asmeni nokasa.
Slēpts
18.02.2009. 17:09
Tauku metode mazām ādām. Vajadzīgs- trans(mīksti tauki) vai olīveļļa, zaļās ziepes, olas dzeltenums, baltie milti.
1. Atmērcē.
2. Attauko.
3. Ar rokām ādā ierīvē taukus vai olīveļļu+olas dzeltenums, piejaucot arī nedaudz zaļo ziepju.
4. Adu vislabāk turēt +35 siltumā, ik pa laikam ieberžot vietas, kas uzsūkušas taukus.
5. Pēc aptuveni trīs diennaktīm mazgā ādu ziepjūdenī(1:10), kamēr plikā puse balta, tad izskalo ūdenī, izžņaudz.
6.Kad āda pusžuvusi, pliko pusi apkaisa ar miltiem un atstāj uz pāris dienām apžūt(labāk uz kāda sieta).
7. Nokasa miltus un ādu mehāniski mīkstina( bilde ar ķēdi).
Slēpts
18.02.2009. 18:28
Tauku- smadzeņu metode aļņ., briežādām. Vajadzīgs- 1. dzīvnieka smadzenes, 6dl trana(tauku), zaļās ziepes.
1. Atmērcē.
2.Attauko.
3.Uzkar ādu un ļauj tai pažūt. Tad pusžuvušu ādu vēlreiz attauko.
4.Ietauko ar smadzeņu, tauku, zaļo ziepju maisījumu. Smadzenes noskalo un tad piecas minūtes vāra litrā ūdens. Tad tās saspaida un sajauc ar 6dl tauku un 2dl zaļo ziepju. Pusi maisījuma ieziež uz gandrīz sausās ādas matainajā pusē. Kārtīgi iestrādā maisījumu. Pēctam ar otro smadzeņtauku maisījumu ieziež gaļas pusi.
5. Adu uzkarina siltumā vismaz uz divām diennaktīm. Ik pa laikam ar rokām apstrādā, ierīvē taukus.
6. Ieleik ādu zaļo ziepjūdeņa šķidrumā (1dl:10dl)un iesūcina to ādā.
7. Kad āda mīksta, to izņem un skrāpē uz skrāpju bomja(gaļas pusi).
8.Vēlreiz ādu nomazgā ziepjūdenī, vēlams to labi izmīdīt.
9. Uzkarina ādu un ļauj tai notecēt.
10. Apstrādā ādu pie koka piesietā ķēdē vai "robkokā", kamēr āda sausa un mīksta.
Slēpts
18.02.2009. 18:43
Alauna metode.Vajadzīgs-500g alauna, s;als, baltie milti, pārtikas eļļa, olas dzeltenums.
1. Atmērcē.
2. Attauko.
3. Iejauc 300g alauna+150g sāls+ 6l silta ūdens.
4. Ievieto ādu uz 8-12 stundām. Bieži groza.
5. Izņem un izžāvē, tad vēlreiz noskrāpē taukaudus.
6. Tajā pat vecajā ūdenī izšķīdina 200g alauna un 100g sāls. Iemērc ādu.
7. Pēc pāris stundām izņem ādu un apskalo ūdenī spalvaino pusi.
8. izžņaudz ādu, novieto labi ventilējamā vietā(uz sieta), uzkaisa labu kārtu ar miltiem. Tur 3 diennaktis.
9. Nokasa miltus un mīkstina ādu ar ķēdes metodi.
10. Ietauko ar pārtikas eļļu+olas dzeltenumu.
11. Atkal apstrādā ādu ar ķēdi.
Slēpts
18.02.2009. 19:26
Galvenā metode Ziemeļzviedrijā- egļu mizu. Ziemeļbriežu ādas tiekot tikai šādi ģērētas, vienīgais tilpnes ir milzīgas un egļu susla ir ar simtgadīga- veco nelej ārā, tikai papildina. Vislaikietilpīgākā metode, biezas ādas ilgi jāmērcē. Vajadzīgs - 2 maisi sasmalcinātas egļu mizas, tauki, kausēti aitu tauki.
1. Atmērcē.
2. Attauko.
3. Stundu vāra egļu mizas tādā ūdens daudzumā, ka tās brīvi peld. Vēlams kapara katls, jo dzelzs iespaido ādas krāsu. Novārijumu izlaiž caur sietu.
4. Pusi novārijuma sajauc ar ūdeni 1:1.
5. Ievieto ādu, sākumā labi izmaisa reizi 15 minūtēs.
6. Pēc pāris stundām ielej atlikušo mizas novārijumu.
7. Pēc kādām 5 stundām ādu izņem un nokasa taukaudu plēksnes.
8. Iemērc ādu vecaj;a novārijumā, bet tam pielej no jauna sagatavotu mizu nov;arijumu- nepieciešams palielināt miecvielu koncentrāciju.
9. Turpmāk ādu vajag vēl kādas 4-5 reizes izņemt un attīrīt, katreiz papildinot šķidrumu ar jaunu novārījumu.
Ādas gatavību nosaka- nogriež nelielu gabaliņu. Griezuma vietai jābūt vienādā krāsā, ja vidū balta strīpa- nav gatava.
! Biezas ādas dažreiz jāmērcē mēnešiem. Jāatceras, ka nekad nedrīkst pieliet novārijumu virs +35.
10.Kad āda gatava, to izskalo, tad žāvē.
11. Kad āda pusžuvusi, to izstiepj- (piemēram kā batutu rāmī sk.zīm.)
12.Spalvaino pusi ieziež ar taukiem, gaļas- ar taukiem+aitas taukiem.
13. Apstrādā ar ķēdi, kamēr āda sausa un mīksta.
14. Papildus ietauko pēc vajadzības.
Slēpts
18.02.2009. 19:38
Lūdzu J.M. un citus pareizrakstībmīļus par gramatiskajām un stila kļūdām nepiesieties. Rakstīju tekstā neskatoties.
Bet ja kādam kaut kas prātīgs izdodas, dodiet ziņu, jo mani pašu nokaitināja Ādmiņu iela- acīs skatoties meloja par pamatīgi nohaltūrētām(sabojātām) ādām.
Cenšos uzreiz kā nodīrāta izstiept un pienaglot uz kāda atbilstoša paliktņa un, tad ar karoti kurai viena puse ir uztrīta ņemu un skrāpēju nost. Galvenais ir arī nepārcensties lai attaukojot nesabojā ādu un nesāk līst ārā spalvas. Kaltēšanas laikā no ādas turpina izdalīties taukvielas un arī tās es rūpīgi noņemu. Patiesībā ķimerīgs process!
Par ģērēšanu. Noteikums nr.1-nekad ādai nedrīkst liet ūdeni karstāku par +35. Zviedri rekomendē apsrtrādāt ādas ar dabīgajām metodēm- lēnāk, bet daudz kvalitatīvāk kā ar alaunu un citām ķīmijām.
Visas receptes sākas ar attaukošanu. Tā katra paša ziņā. Mērcēt iesaka sālsūdenī 1:10. Sālītas ādas 2-4 dienas, kaltētas ~8 dienas. Ūdens protams bieži jāmaina.Mazās ādas mērcē pilnībā iegremdētas.Ja taisa jēlādu tad sagatavo vienmērīgu dzēstā kaļķa, ūdens, sāls putru 40:100:20 un ādu grozot tur tajā, kamēr var izraut spalvu šķipsnas. Tad ādu noskalo un ar trulu asmeni nokasa.
1. Atmērcē.
2. Attauko.
3. Ar rokām ādā ierīvē taukus vai olīveļļu+olas dzeltenums, piejaucot arī nedaudz zaļo ziepju.
4. Adu vislabāk turēt +35 siltumā, ik pa laikam ieberžot vietas, kas uzsūkušas taukus.
5. Pēc aptuveni trīs diennaktīm mazgā ādu ziepjūdenī(1:10), kamēr plikā puse balta, tad izskalo ūdenī, izžņaudz.
6.Kad āda pusžuvusi, pliko pusi apkaisa ar miltiem un atstāj uz pāris dienām apžūt(labāk uz kāda sieta).
7. Nokasa miltus un ādu mehāniski mīkstina( bilde ar ķēdi).
1. Atmērcē.
2.Attauko.
3.Uzkar ādu un ļauj tai pažūt. Tad pusžuvušu ādu vēlreiz attauko.
4.Ietauko ar smadzeņu, tauku, zaļo ziepju maisījumu. Smadzenes noskalo un tad piecas minūtes vāra litrā ūdens. Tad tās saspaida un sajauc ar 6dl tauku un 2dl zaļo ziepju. Pusi maisījuma ieziež uz gandrīz sausās ādas matainajā pusē. Kārtīgi iestrādā maisījumu. Pēctam ar otro smadzeņtauku maisījumu ieziež gaļas pusi.
5. Adu uzkarina siltumā vismaz uz divām diennaktīm. Ik pa laikam ar rokām apstrādā, ierīvē taukus.
6. Ieleik ādu zaļo ziepjūdeņa šķidrumā (1dl:10dl)un iesūcina to ādā.
7. Kad āda mīksta, to izņem un skrāpē uz skrāpju bomja(gaļas pusi).
8.Vēlreiz ādu nomazgā ziepjūdenī, vēlams to labi izmīdīt.
9. Uzkarina ādu un ļauj tai notecēt.
10. Apstrādā ādu pie koka piesietā ķēdē vai "robkokā", kamēr āda sausa un mīksta.
1. Atmērcē.
2. Attauko.
3. Iejauc 300g alauna+150g sāls+ 6l silta ūdens.
4. Ievieto ādu uz 8-12 stundām. Bieži groza.
5. Izņem un izžāvē, tad vēlreiz noskrāpē taukaudus.
6. Tajā pat vecajā ūdenī izšķīdina 200g alauna un 100g sāls. Iemērc ādu.
7. Pēc pāris stundām izņem ādu un apskalo ūdenī spalvaino pusi.
8. izžņaudz ādu, novieto labi ventilējamā vietā(uz sieta), uzkaisa labu kārtu ar miltiem. Tur 3 diennaktis.
9. Nokasa miltus un mīkstina ādu ar ķēdes metodi.
10. Ietauko ar pārtikas eļļu+olas dzeltenumu.
11. Atkal apstrādā ādu ar ķēdi.
1. Atmērcē.
2. Attauko.
3. Stundu vāra egļu mizas tādā ūdens daudzumā, ka tās brīvi peld. Vēlams kapara katls, jo dzelzs iespaido ādas krāsu. Novārijumu izlaiž caur sietu.
4. Pusi novārijuma sajauc ar ūdeni 1:1.
5. Ievieto ādu, sākumā labi izmaisa reizi 15 minūtēs.
6. Pēc pāris stundām ielej atlikušo mizas novārijumu.
7. Pēc kādām 5 stundām ādu izņem un nokasa taukaudu plēksnes.
8. Iemērc ādu vecaj;a novārijumā, bet tam pielej no jauna sagatavotu mizu nov;arijumu- nepieciešams palielināt miecvielu koncentrāciju.
9. Turpmāk ādu vajag vēl kādas 4-5 reizes izņemt un attīrīt, katreiz papildinot šķidrumu ar jaunu novārījumu.
Ādas gatavību nosaka- nogriež nelielu gabaliņu. Griezuma vietai jābūt vienādā krāsā, ja vidū balta strīpa- nav gatava.
! Biezas ādas dažreiz jāmērcē mēnešiem. Jāatceras, ka nekad nedrīkst pieliet novārijumu virs +35.
10.Kad āda gatava, to izskalo, tad žāvē.
11. Kad āda pusžuvusi, to izstiepj- (piemēram kā batutu rāmī sk.zīm.)
12.Spalvaino pusi ieziež ar taukiem, gaļas- ar taukiem+aitas taukiem.
13. Apstrādā ar ķēdi, kamēr āda sausa un mīksta.
14. Papildus ietauko pēc vajadzības.
Bet ja kādam kaut kas prātīgs izdodas, dodiet ziņu, jo mani pašu nokaitināja Ādmiņu iela- acīs skatoties meloja par pamatīgi nohaltūrētām(sabojātām) ādām.