Saprotu tos, kam platības 100 un vairāk km no mājām... Mums lielākā daļa, var teikt, apdzīvo medību kolektīva platības, katras grupas vadītājs vairāk vai mazāk zina, kurš no kaimiņu grupas būs mežā, un kurā vietā, pēc šāviena tiek apzvanīts un iztaujāts, kas, kur, un kā. Ja dažus gadus atpakaļ bijām mežā tikai piektdienas vakarā, daži varbūt vēl sestdienas rītā, tad tagad, var teikt, gandrīz katru dienu vai vakaru kāds tomēr ir mežā, tikai nekliegt, ka te tikai gaļinieki vien ir- kurš vārnu kājas cērt, kurš piebaro, kurš uz bebru vai lapsu sēd... Uzskatu, ka mums tomēr ir mednieki šī vārda labākajā nozīmē, ne tikai*streloki*, un, ja agrāk diezgan bieži vazājās kādi biezi un sveši džipi pa krēslu vai tumsu, tad tagad, tpu, tpu, tpu... Jo vairāk iegrožos mednieku likumīgu atrašanos mežā, jo vairāk laipni ielūgs džipistus.
Kad bija plaši izplatīti ZS ar kalašiem, tad maliķus labi izķēra tie. Nu jā, blakusefekts, ka paši bija lieli maliķošanas cienītāji :) institūcijas nav...štatos bezpilota ļotenes, ideāli dzīvnieku izbāzņi, utml palīdz ķert maliķus...pie mums - benzīna limits :(
Maliķi ir bijuši visos laikos un būs! Ja palasa vēstures grāmatas, tad īstam latvietim tas ir asinīs :)
Tas, cik ilgi pastāvēs Latvijas medību saimniecība un kāda tā būs, ir tieši atkarīgs no mums, medniekiem! Ja viss turpināsies kā tas notiek šobrīd, tad pieļauju, ka jau pēc 5 gadiem vēsture atkārtosies - labie medību objekti un zemes īpašumi piederēs atsevišķām personām (lasi baroniem) un tajos medīs šaura interesentu grupa. Jau šobrīd, kad valstī briest krīze, meža un zemes cenas krīt, zemniekiem nepieciešama nauda, lai atpirktos no bankām, aktīvi pilsoņi uzpērk pa kapeiku ļoti labas medību platības... Ko mednieki? A mednieki neko, noplāta tikai mutes un čīkst ka izdots kārtējais ierobežojošais vai uzrugošais likums un izveidota kārtējā institūcija mednieku kontrolēšanai (lasi - skaita samazināšanai), jo paši vien to pieļāva, ka tika likvidēta Mednieku biedrība, īpašumi izpārdoti un tā vietā nodibināta LATMA, kura to vien dara kā pārstāv mednieku intereses ha, ha:)
Bet atgriežoties pie tēmas par maliķiem - vai kāds redz kādu institūciju, kura ir ieinteresēta un spējīga maliķus izķert?
Tā ir problēma ar lielu cilpu.Kad noķer vienu malinieku,ir miers uz nedēļu tikai.Tad atkal sākas medīšana ar mašīnām un džipiem pa pļavām.
Mans priekštats ir tāds- ja kolektīvā ir valdes locekļi tad sadalāt meža masīvus.Kas labi zin mežus,ceļus,un apsekojat rezultāt garantēts 100%.Un nevajaga naiviem būt,kas man lai medī.
Labāk būtu sakārtot likumdošanu, lai par mednieku ir izdevīgāk būt - neriskējot tikt noķertam un ar tiem pašiem medību priekiem. Ja man mednieku drēbēs bail ar mašīnu braukt pat pēc kefīra dzeršanas, lai kāda promiles daļiņa neparādās - tas ar nav normāli. Liek justies kā noziedzniekam visu laiku. Un visas citas drakoniskās normas, ko veci duraki sarakstījuši likumos, lai savu itkā kompetenci parādītu. Un viss aizbildinoties, ka lūk šaujamieroči tuvumā. Baigais brīnums - tagad katrai kārtīgai mājsaimniecei šaujamierocis somiņā un neviens viņai promiles nemēra. Tad par suņiem brauc un purina inspekcijas, tad par ieročiem brauc un purina medību vietās. Tad arvien sarežģītākas medību pieteikšanas u.t.t. Kam tas viss. Vai man ieroci nepārbauda atļauju sistēmā, ka mežā vēl purina.
Tas, cik ilgi pastāvēs Latvijas medību saimniecība un kāda tā būs, ir tieši atkarīgs no mums, medniekiem! Ja viss turpināsies kā tas notiek šobrīd, tad pieļauju, ka jau pēc 5 gadiem vēsture atkārtosies - labie medību objekti un zemes īpašumi piederēs atsevišķām personām (lasi baroniem) un tajos medīs šaura interesentu grupa. Jau šobrīd, kad valstī briest krīze, meža un zemes cenas krīt, zemniekiem nepieciešama nauda, lai atpirktos no bankām, aktīvi pilsoņi uzpērk pa kapeiku ļoti labas medību platības... Ko mednieki? A mednieki neko, noplāta tikai mutes un čīkst ka izdots kārtējais ierobežojošais vai uzrugošais likums un izveidota kārtējā institūcija mednieku kontrolēšanai (lasi - skaita samazināšanai), jo paši vien to pieļāva, ka tika likvidēta Mednieku biedrība, īpašumi izpārdoti un tā vietā nodibināta LATMA, kura to vien dara kā pārstāv mednieku intereses ha, ha:)
Bet atgriežoties pie tēmas par maliķiem - vai kāds redz kādu institūciju, kura ir ieinteresēta un spējīga maliķus izķert?
Mans priekštats ir tāds- ja kolektīvā ir valdes locekļi tad sadalāt meža masīvus.Kas labi zin mežus,ceļus,un apsekojat rezultāt garantēts 100%.Un nevajaga naiviem būt,kas man lai medī.