Šodien vārdadienu svin Klāvs, Einārs, Ervīns, rītdien - Maija, Paija
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Meklēju apiņus


Rūdis
Rūdis
Pēdējo reizi manīts 2024-12-04 22:16
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Latgale
Medību stāžs: Papīri kopš 2009.gada.
Aprīkojums: 12,6,5x55,30-06
Suņi: Takši,Austrumsibīrijas laika.
Medību trofejas: 15
19.06.2009. 10:56
Alu jau brūvēju 4 gadus lidz pat šim brīdim,ja jums ir apīņi vai arī rudenī ievāksiet labprāt nopirkšu visus apīņus ko salasīsiet.(tikai apīņiem iekšā lai ir putekšņi)
Alu lai brūvētu ir jābūt vispirms atiecīgajiem traukiem Džeirim un raudzējajamam kubulam ,kā pimajiem.
Ja šie abi kubuli jums ir tad pirms alus darīšanas sabriedinat.
Pati recepte - 1 iemērcam alus tecinājamajā kubulā 10 spaiņus miežu un turam ūdenī +- divas 3dienas ,kad apīņiem parādas pirmie asni nolaižam ūdeni un paturam vel dienu tad miežus beram ārā un izklājam koka kastē un tur arī kadas divas dienas ,kasti vēlams apsegt ar agro plēvi un nolikt ēnā.
Kad mieži ir sadzinuši baltus asniņus un saauguši tādā ,kā klucī tad tos izberžam atdalam vienu no otra un beram maisā.
Nākošais solis ir šie sadīgušie meiži ir jāsagrauzdē viegli brūni(to gan es nezin ,kā jus izdarīsiet varat mēģināt žāvetava pieskatos man šim nolūkam ir speciāla grauzdētava.
Kad mieži ir nograuzdēti tos saber maisā un liek pagrabā izklāj plānā k''artā uz klona lai mieži atlaižas pēc 2-3 dienam šie mieži jāsamaļ,taču nedrīkst viņus samalt miltos šiem miežiem jābūt praktiski saplacinātiem,ja samalsi miltos tad nekas nesanāks.Malšanai labāk izmantot veltņu dzirnavas.
Kad mieži ir samalti liekam tos mierā un ķeramies pie apīņiem parasti beru 20 lielas saujas apīņu katlā un vāru verdošā ūdenī 30 min kad tas ir izdarīts apīņus nokāš un liek lai notekās.
Tālāk jau ņemam tecināmo kubulu kam ir caurums dibenā lieku koka sietu apakšā kubulam un sietam pa virsu ,kā filtru izklāju novārītos apīņus.
Nākošais ņemam ūdeni un vāram kamēr tas sak vārīties ,kad ūdens uzvārīts ieberma kubulā iesala maisu(tos grauzdētos miežus)un pārlejam miežus ar ūdeni,kad tas izdarīts liekam lai iesals ievelkas tāda ,kā putriņa kubulā izveidojas šo iesalu liekam iekša tecinājamajā kubulā virsū apīņiem .
Un ar taps palīdzību koriģējam iesala tecēšanu un visu laiku vāram karsto ūdeni un lejam virsūšiem miežiem uz 10 spaiņiem miežu var iztecināt labu 200 litrīgu iesalu.
Kad ir iztecināts iesals atdzesējam viņu līdz vēsu un tad lejam iekšā raudzējamajā kubulā ,kur pielej klāt novārītos apīņus un 200 l iesala lieku iesalā izskaidītu 10-12 kg cukura (cukuru vai nu lietuvas,bet vislabāk krievijas)
Kad šitas viss izdarīts liekam klāt raugu vēlams alus,ko varat meginat dabūt no manis vai arī apkārtnes alus darītajiem. Maizes raugs neder alus būs ar brāgas smaku.
Tālaķ jau alum butu jāaug ,kad aug tad veidojas putām ,kad alus ir beidzis augt 2-3 dienastad lejam mucā caur 4kārtīgu marli un klāt pielejam izskaidītu cukuru uz 50 l mucu kadus 600g un mucu nesam pagrabā.
Pēc 2-3 dienam alu es parasti sāku dzert!
P.S
1 turat alus traukus tīrus lai nebūtu pelējuma un nekadas ieskabšnas smakas.(Mazgāt ar tīru ūdeni un nelietot mazgāšanas līdzekļus)
2. Alum ņemat avota ūdeni.
3. Dzeriet ar mēru!(((= Mājas alus ir garšīgs,bet viltīgs.
Ja ko nesapratāt rakstat uz profīlu!
Edgars
Edgars
Pēdējo reizi manīts 2022-06-14 14:15
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Kaut kur Latgalē
Medību stāžs: Kas to jau zin cik tā stāža :)
Aprīkojums: Kaut kādi dzelži ir!!!
Suņi: Kaut kad būs!!!
Medību trofejas: 17
19.06.2009. 12:02
Nu alus taisīšanas proces ir tā virspusēji aprakstīts.
Un pārāk vienkārši, pats alu taisu jau n-tos gadus un visu procesu iemacīja viens aldaris ar lielu stāžu.
Nesākšu kasīties visiem sīkumiem, bet dažiem gan!
Pirmkārt kad jau iesals ir sabērts kubulos tos nevis uzreiz aizleju ar verdošu ūdeni, bet jāsaldina, tāpēc tu arī liec cukuru, īsts alus ir bez cukura jo iesals ja ir pareizi iesaldināts ir pietiekami salds un cukuru ne grama nevajag, protams ja vēlies lai pēs 1.5 litriem no kātiem nogāž tad jā, jo vairāk cukura jo stirprāks alus, Bet īstais kā pie mums saka pirmiņš taisās pilnīgi bez cukura, vienīgi tikai krāsai tiek pievienots dedzinātais cukus, vai nu iesaldēšanas procesā kubulā metam uzkarsētus akmeņus.
Kā notiek iesaldēšana. mums ir divi kubuli viens 180 litri otrs 150 litri katrā kubulā ieberam tā vienā nepilnu maisu lielākajā vairāk par maisu, uzvāram ūdenis un uzlējam virsū kādu spaini vienam, izsitam pie tam kārtīgi to darām ,jo lai nepaliktu ne kamolu, kā saka būtu viendabīga massa, uzliekam plēvi lai iesaldinās. darām to pašu ar otru kubulu. Apsegti pastāv kādu puss stundu, tad atkal lejam tikai spaini vienā, atkal kārtīgi izsitam un atkal plēvi, jo labāk izsitīsi, jo saldanāks alus būs, savādāk ja aizliet ar ūdeni sanāk vienalga putra un iesals nepaspējs iesaldināties.
Tā mēs šo procesu atkārtoja trīs reizes, pēc tam jau lejam klāt pa trīs spaiņi rezultātā iesals jau ir ūdenī. Atkal liekam plēvi un lai tālāk saldinās. Viss proces aizņem kādas 5-6 stundas.
Kad ir iesals iesaldināts, lejam to vanna., jo tagad katrs saimnieks var dabūt vecu čuguna vannu, labi noder notecināšanai.
Labāk lai alus filtrētos uz koka restēm liekam no sākuma salmus, aplejam ar verdošu ūdeni pastāv kādas 20 min un nolejam to. Un tikai tad lejam virsū izvārītus apīņus.
Otrs alus iedalās trijās daļās pirmiņš, ūtriņš, un trešais, ja latviski pirmais ,otrais un trešais alus, tas ir pirmais ir kad notecinām iet pats labākais ko var izvpiltk no iesala, to lejas lielajā kubulā, kad ir noliets, tad jau vannā lejam verdošu ūdeni un ļaujam atkal ievilkties kādu 1.5 stundu un tad atkal sākam tecināšanu, ūtreņi lejam otrajā kubulā jo tā ir jau II šķiras alus un vajadzēs tomēr pielikt cukuru, sanāk uz 150 litriem kādi 6 kg un jau par daudz kā kuram patīk tie grādi! Un trešais tās ir jau samazgas un ar nolejas, liekas atsevišķā traukā un liek tur uz katru spaini 1 kg cukura, rezultātā ja izdzer trešo 1 litrs un gar zemi.
Pats labākais alus ir pirmiņš, jo nekāda cukura viss tikai kas tika iegūts no iesala un apīņiem. Otrais ar labs ,bet jau ar lielākiem grādiem un tas domāts vairāk uz talkām, trešais vispār domāts nodzeršanai.
Pirmo mēs dzeram uz svētkiem un galvneais ne galva sāp ne širmis verās ciet, no otrā ja nēesi pieradis var ātri nolūzt un var kā kuram arī galva sāpēt, par trešo nerunāšu atombumba :)
Bet tas tā tikai ar virspusēji.
Godīgi sakot lai sagatavotu iesalu, līdz alum vajag apmēram patērēt mēnesi visam šim procesam. Alus brūvēšana aizņem no 2-3 diennaktīm. Tecināšana sākam 6 no rīta un beidzam tecināt tikai labi ka 8 vakarā, protams ja vēlies labu alu. Vēlāk alus staigāšana aizņem no 1-2 diennaktīm rezultātā sanāk ka alus brūvēšana aiņem 2-3 diennaktis.
Un vēl svaigu alu var dzert, bet nav ieteicams, jo tam vēl jānostājas vismaz pāris nedēļas, un tikai tad tas iegūst ideālo alus garšu. Svaigs alus ir kā svaigi izcepta maize, gunģim neveselīgi. Vis labākais ir kad alus nostāv aukstā pagrabā kādu mēnesi tad tas iegūst zeltainu krāsu ja nostājas pat filtrēt nevajag, kā arī garša ir patīkamāka, iesala un apīņu garšas buķete :)
Priecīgus Līgo svētkus :)
Rūdis
Rūdis
Pēdējo reizi manīts 2024-12-04 22:16
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Latgale
Medību stāžs: Papīri kopš 2009.gada.
Aprīkojums: 12,6,5x55,30-06
Suņi: Takši,Austrumsibīrijas laika.
Medību trofejas: 15
19.06.2009. 14:37
Edgar tāpat mēs visu nevaram uzrakstīt to lietu lai saprastu vajaga stāvēt klat un darīt kad jau lietpratējs to dara ,jo ir tik daudz knifu.
Taču lai nebūtu jādedzina cukurs un jāmet akmeņi kubulā nograuzdē miežus būs krāsa un nebūs jāmokas ar akmeņiem.
Vispar jau tu pavisma savādak taisi to alu kā es,ja es savējo mēnesi noturu mucā viņš pec alus vairs negaršo.
imants
Pēdējo reizi manīts 2010-03-20 23:18
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
19.06.2009. 15:33
Kādreiz "Rīgas raugs' izplatīja gatavu alus ekstraktu no Somijas. Sanāca tīri labs alus. Varbūt kāds zina kur tagad tādu var iegādāties.
Edgars
Edgars
Pēdējo reizi manīts 2022-06-14 14:15
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Kaut kur Latgalē
Medību stāžs: Kas to jau zin cik tā stāža :)
Aprīkojums: Kaut kādi dzelži ir!!!
Suņi: Kaut kad būs!!!
Medību trofejas: 17
19.06.2009. 16:23
Saproti ar to iesalu pārāk nograuzdēt, sanāk pārāk rūgts alus, un ne visiem tas tīk. Tāpēc mēs pamazām iekrāsojam kad alus brūvējas ar dedzināto cukuru, cik tev vajag tik un iekrāso, vari gaišu alu saveidot, vari tumšu!
Ar akmeņiem pats esmu mēginājis vienreiz, godīgi pateikšu labāk dedzināt cukuru, ātrāk un zini cik vēl vajag!
Ja palasīt vecās vācu alus brūvēšanas tradīcijas, tad ir tāda alus šķirne kurai pus gads jānostāv ozolkoka mucās un tad tikai tās izlej pa pudelēm, bet tur ir pāris knifi ko pagaidām nevaru izskost, alu to esmu dzēris pats Vācijā būdams, cepuri nost, labs sanāca.
Ko mēs brūvējam tad tas pats labākais ir apmēram pēc mēneša. Garantijas laiks, ja visu laiku muca stāv vēsā vietā ,tad tā droši var stāvēt 2 mēnešus, vēlāk sāk skābt. Vienreiz par vienu mucu piemirsām jo stāvēja stūrī, un pēc 4 mēnešiem atradām to jo vajadēja traukus kur saliet alu, domājām ka vajadzēs liet ārā, kā nekā 40 litru muciņa bija ar pirmo aliņu, pielējām kausā, var teikt nekas nebija ar to noticis. Tas ir laikam tāpēc ka stāvēja pie noteiktas temperatūras, pagrabā kādi 4 grādi un neviens neaiztika. tāpēc laikam ar viņu nekas nenotika!
Tādu alu kā tu taisīji esmu dzēris, godīgi sakot nepatika, jo viss tiek darīt lielākoties vienā mucā, bet īstenībā īstie večuki alus brūvētāji to veido vairākos traukos un vairākos posmos, Un arī sadala pirmais, otrais un trešais.
Protams mums vēl nav ideālais alus ar, vienu večuku gan nepaspējām izjautāt un notestēt kā viņš alu brūvēja, jo tas bija vispār feins, Kā un ko darīja to nevaru pateikt, jo nav starp dzīvajiem diemžēl. Bet alus brūvētājs bija teicams, tādus pagaidām nekur nevaru atrast.
Rūdis
Rūdis
Pēdējo reizi manīts 2024-12-04 22:16
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Latgale
Medību stāžs: Papīri kopš 2009.gada.
Aprīkojums: 12,6,5x55,30-06
Suņi: Takši,Austrumsibīrijas laika.
Medību trofejas: 15
19.06.2009. 19:29
Nu vienā kubulā gan es netaisu alu pirmais ir kur apleij un noliek lai ievelkas,otrs tecināmais treš raudzējamais.
Es gan nedalu kad iztecinu visu kopā un sanāk normāli un miežus nevajag pardedzināt tad nebūs rūgts,taču miežu deļ man alus vel nav snācis par rūgtu apīņus ,ka pieliec pa daudz tad gan!
Edgars
Edgars
Pēdējo reizi manīts 2022-06-14 14:15
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Kaut kur Latgalē
Medību stāžs: Kas to jau zin cik tā stāža :)
Aprīkojums: Kaut kādi dzelži ir!!!
Suņi: Kaut kad būs!!!
Medību trofejas: 17
25.06.2009. 08:51
Pamēģini sabrūvēt pirmo un otro, tad sapratīsi starpību. Jo pirmais ir viss labākais, otrais jau tā, labs, bet ne tas blīvums.
Bet kad salej visu vienā kubulā ,tad jā starpību neredz. Jo pirmajam nekad neliek cukuru klāt, sava saldenuma pietiek :)