Šodien vārdadienu svin Monvīds, Egita, Emīls, rītdien - Ludmila, Laimdots, Laimiņš
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Aukstā kūpināšana

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 3 lietotāji. Komentāru skaits 3. Pēdējais viedoklis 02.10.2009. 14:09

Andris
Andris
Pēdējo reizi manīts 2025-04-13 15:00
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: LV
Medību stāžs: IR
Aprīkojums: Merkel RX Helix 270win., Zeiss V8, Dedal, Merkel 12 cal 1953.g.
Suņi: Tobis
Medību trofejas: 8
28.09.2009. 14:03
Padalās kāds ar pieredzi tieši par auksto variantu? Vienmēr bail, ka nesaskābst, tāpēc sanāk pārkarsēt. Kādas temperatūras, cik ilgi. Kūpinātava man ir ar 3,5m garu trubu no keramikas 260mm, izmūrēta kurtuve ar šamota ķieģeļiem, koka būda virs zemes 0,9x0,9x1,7m ar visu betona kesonu, tas viss ir izveidots nogāzē.
Maigonis
Pēdējo reizi manīts 2009-10-02 11:19
Lietotāja statuss: Vērotājs
02.10.2009. 09:31
Es precīzi 1:1 tikko uzbūvēju! Šovakar sākšu kurināt!
Es gan to koka būdu no iekšpuses ieklāju ar tehnisko folliju jo bija aizdomas ka pa šķirbām nāks laukā dūmi! Bet nu, kad iekurināju dūmu bija pa traku un tagad izurbu pat pāris caurumus un uztaisiju tādu kā šīferi, lai regulētu dūmu koncentrāciju. Tik šamota ķieğelus gan zrja... es liku skursteņa, faktiski šamota ķeğeli tur karstumu bet ne t starpību, skursteņa ķeğeli ir veidoti tā, ka iztur leilu t starpību, šamota ķieğeli tur lielu t bet ne visai panes t starpību, tos parasti mūrē krāsnīs iekštelpās! Kurtuvi jā mūrēju no šamota bet apkārt tik un tā skursteņa, lai aizsargātu no mitruma, jo ziemā kad viņos sasūksies ūdens unsasals, tie var sākt plaisāt, jo viņi ir vairāk poraini kā skursteņa ieskaties, skursteņa ķeğeļi ir kā "glancēti"!, bet nu lai jau man nav taisnība un Tava pajebeņa turās ilgi :)
Veinalga kad ziemā kūpināsi, iesildi labi ilgi un LĒNĀM ar skaliņiem! Neiesāc kurināt ar papīru, tas deg augstā t baigi ātri sāk spiest mitrumu no ķieğeļu virskārtas un pretīgi kvēpo. :( es iekurinu tā: ņemu skaliņus kādas 2 buntes, sakrauju kaudzītē un aizdedzinu, kad viņi ir PILNĪBĀ izdeguši un palikušas tikai ogles tad metu virsū pagales un uzlieku skaidas uz pannas! Kur dabūji keramikas trubu?!?!
Aukstā turu ne vairāk pa 40 grādiem, fakstiski kādi 30-35. Nopirku BBQ termonetru ieliku ar adatu uz iekšpusi plauktu augstumā cik nu precīzi rāda nevaru teikt bet vismaz kaut kāds priekštats. Iekšā termometru likt nav jēgas nokvēp momentā.
Es te salasījos gudrības, ka alkšņa mizā ir darva un lietojamo malku labāk bez mizas lietot. Bet nu es izdarīju savādāk, kā var panākt maximālu dūmu daudzumu!
Ņem kurtuvē ieliec pa vidu plauktiņu (es izmantoju cepeškrāsns pannu) uz tās pannas samet saēvelētas alkšna skaidas. Vienkārši ņemu pagali un vecai ēvelei izlieku lielu zobu un ēvelēju. Tad šīs skaidas gruzd uz pannas un nejēgā dūmo! Pie kam šie dūmi nav tik karsti kā no degošām pagalēm! Arī malkas daudzums pamatīgi ekonomējās, apakšā vajag tikai liesmu, kas karsē pannu. Ik pa brīdim tik uzmet skaidas. Man ir saēvelēts ķirsis, ābele, melnalksnis, skaidas arī ātrāk žūst un no 1 pagales skaidās var vairāk dūmus dabūt nekā to dedzinot. Vasarā zivis kūpinot piemet uz beigām klēpi ar nātrēm, tad zivis paliks smuki brūnas!
Vispār es kūpinu 2 naktis un 3 pilnas dienas!
Taču manuprāt svarīgs ir gaļas pirmssagatavošanas process. Es gaļu sālu mēnesi zem sloga sālsūdenī pagrabā! Tad pusotru dienu pirms žāvēšanas izņemu izkarinu, lai nostāvās! Nu un tad kūpinu. Marinādē sāli lieku 1:10 (1:15)taukiem 1:20 cenšos maksimāli izkarināt kaulus lieku uz restēm apakšā ar aliņu pēc pam pats labums! Faktiski ja pareiza t tad tauki nepil, tikko sāk dzīt laukā taukus tā zini, ka t par lielu. Par aukstu nekad nebūs vienīgi vēl kādas 8-18h ilgāk būs jāpasēž :) Sīkajiem patīk, ja gaļu ietin marlē, kuru pēc žāvēšanas noņem.
Taukus gan aukstajā nekūpinu, izčurinu karstajā kopā ar vistām vai tāpat.
Jānis
Jānis
Pēdējo reizi manīts 2018-09-18 15:19
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
02.10.2009. 14:09
Maigoni, tu aprakstīji kā ar āmuru naglai uz galvas! Jauki! Vienīgi piebilstu, kad es no izņemšanas no sālsūdens diennakti paturu parastā ūdenī, pēc tam pusdienu nokarinu un tikai tad kūpināt.