Priekš kam tev dzinējmedībās pussautomāts ko cūku baru grasies nogāzt :)
Pēc idejas pussautomāts ne visai ideāla bise dzinējmedībām, jo nezini kas izskries alnis, ruksis, stirna, lapsa vai zakis, nešausi taču pa zaķi ar lodi. Tāpēc man stobrā visu laiku vienā ir lode, bet otrā renkās vai vispār trīs nulles. Vienīgi kad zini ka šeit būs tikai jāšauj alnis vai ruksis, bet tā tas pusautomāts nav vajadzīgs, viens kolektīvā lietoja to, atteicās, pameta tikai uz putnu medībām, bet dzinējmedībām iegādājās parasto divstobreni, Ka saka papi.....ās ar pusautomātu, un vienalga atgriezās pie divstobrenes.
Vispār jau pusautomāti rullē.
Pirmkārt - viens stobrs, viena trajektorija. Tātad, kur tēmēsi, tur trāpīsi ar pirmo, otro un n-to šāvienu, bez liekas rēķināšanas augstāk, zemāk, pa labi, pa kreisi - kā tas ir vairumam daudzstobreņu.
Pa lielam kolektīvos aizvien vairāk ir tā - izņemot ekskluzīvas buku medības [kur tiešām dzenā tikai krūmājus un šauj tikai bukus], citur visur šauj ar lodi. Un tas ir pareizi. Renku laiks ir aizgājis, nu protams, izņemot vilku un lūšu medības. Var jau divstobrenē turēt skrotis vai renkas. Bet tad atceries - Tev rokās ir vienstobrene. Cūka, alnis vai briedis - tikai viens šāviens. Ja paspēj pārlādēt, šauj vēl. Bet nešauj ar renkām pa cūku, jebkādu alni vai briedi! Nelieto renkas, ja objektā ir suņi! Tā kā ir pilnīgi skaidrs, ka tas ir visai sarežģīti apstākļos, kad redzi, ka trāpīji, bet ne nāvējoši, tad labāk ir necirkoties un abos stobros likt lodes. Bet tādā gadījumā pusautomāts rullē...ar lodi var trāpīt arī lapsai, jenotam. Tā nu mans secinājums - esmu pap...s ar divstobreni un tagad domāju par pusautomātu tieši priekš dzinējmedībām, tieši ar domu lietot to medījot ar lodēm. Tā kā esmu military fans, tad Saiga 12X76 būs pašā laikā :)) vienīgi jāsagaida kādi vismaz pustreknie gadi...
Protams, viselītāk būtu Remington R-25 .308 kalibrā, bet tur jāgaida ļooti trekni gadi :D
Jautājums Arnim. Ok tev pusautomāta stobrā ir trīs lodes kā pēc likuma ir noteikts. Man diva slodes starpība viena, lode, bet jāpaskaita cik aizņems sekunžu pielādēs pusautomātu un divstobreni? Domāju divstobrene vinnēs? Protams var ari pārkāpt likumu un lādēt 5 patronas, vai kā viens Krievijā medījās ar pagarināto aptveri tas ir 12 patronas var pielādēt, tad cita lieta, bet tā kā likums aizliedz pielādēt vairāk kā trīs patronas, tad lielas starpības nav, pēc šāviena ar divstobreni, ar vienas rokas kustību taisi vaļā stobrus, tie automātiski paliek tukši, bet ar otras roku vienkārši ielādē nākamās divas lodes, tas aizņem labi ka pāris sekundes, darās viss ļoti ātri. Vienu brīdi kad man vajadzēja izšaut vairākas reizes, tas ir šāvu trīs reizes pa skrienošu buku, paspēju izšaut, abus divus strobrus un vēlreiz pielādēt, toreiz buku paņēmu, veči kas blakus stāvēja domāja ka šāvu ar pusautomātu!!!
piekrītu Arnim! pats lietoju mc-21 12,lodes iet precīzi dupleks un galvenais nevajag stresot-tas ir uz masta likt ta lodes ta renkas tad notiek tas ka patrona stobrā un otra apakšā tad jājauc ārā.....,bet tā laba plinte!
ja esi piešāvies ar savu plinti ,protams papīrā ir savādāk kā meža -savs uztraukums ir,bet teorētiski katram zvēram viens šāviens un vai tad nepietiek?
Aprīkojums: Browning BAR .30-06, Fabarm Lion H35 Titan 12 ga, Mannlicher ProHunter .223 Rem
Suņi: taksis
Medību trofejas: 2
26.11.2009. 16:30
Dzinējmedībās lietoju vai nu gludo vai vītņu pusautomātu, atkarībā no apstākļiem. Divstobreni jau n-tos gadus rokās neesmu ņēmis. Vasarā pamēģināju pa šķīvīšiem un skrejošo ruksi - neiepatikās, likās ka zvērīgs atsitiens - pusautomātam ta atsitiena praktiski nav... Un ja nāk cūku bars, tad pusautomāts ļoti noder.
Jaunam medniekam, raksturu audzinot un labas iemaņas, vislabāk ir sākt ar vienstobreni. Pat ar divstobrenēm uztraukumā i stobrus jauc i atdrošināt aizmirst i pārlauzt līdz galam. Cik nav redzēts. Pusautomātam tehnika vēl komplicētāka. Un vissliktākais, ka pierod neatbildīgi šaut daudz netēmējot. Vēlāk, kad šāvējs jau norūdījies, tad iemaņas vairs nebojāsies ar no pusautomāta. Un tad var sākt arī izvēlēties pats, ko īsti grib.
Es arī pavasarī domāju ko labāk, pirmstam man bija divstobrene. Baigi gribējās pusautomātu, bet tad sapratu, ka ar 3 patronām viņš gandrīz zaudējis savu jēgu. Nopirku TOZ 34 EP. Iet diezgan precīzi, gan pa papīru, gan pa gaļu. Vasarā kādās 3-4 sekundēs ar visu pārlādēšanu nokāvu četras pēkšķes, galvenais ir treniņš, bet ar puskaču būtu aprāvies pēc trešās patronas. Tagad rudenī nokāvu alņu teļu uz 70 metriem, cauršaujot sirdi ar 32 monolītu. Bet nu kas ar ko šauj ir viņā bizness.
ja pirmā plinte, tad ņem tomēr divstobreni,pāris gadus pamedīsi,piešausies pie visa medību procesa un medībām kā tādām,un tad,ja gribās vēl pusautomātu,tad ņem tik ciet;) pats pirmās 2sezonas gāju ar divstobreni,bet tad Talsu "Ieroči" manam MC21-12 uzlika ļoti feinu vaļējo tēmekli un ar monolit32 piešāva..pašaudījos pa papīru un precizitāte bija daudz labāka kā ar divstobreni,tāpēc arī dzinējmedībās nosliecos par labu pusautomātam un ļoti patīk..ja medījam bukus,pa krūmiem,tad lieku renkas,lielajā mežā lodes un miers..
Pēc idejas pussautomāts ne visai ideāla bise dzinējmedībām, jo nezini kas izskries alnis, ruksis, stirna, lapsa vai zakis, nešausi taču pa zaķi ar lodi. Tāpēc man stobrā visu laiku vienā ir lode, bet otrā renkās vai vispār trīs nulles. Vienīgi kad zini ka šeit būs tikai jāšauj alnis vai ruksis, bet tā tas pusautomāts nav vajadzīgs, viens kolektīvā lietoja to, atteicās, pameta tikai uz putnu medībām, bet dzinējmedībām iegādājās parasto divstobreni, Ka saka papi.....ās ar pusautomātu, un vienalga atgriezās pie divstobrenes.
Pirmkārt - viens stobrs, viena trajektorija. Tātad, kur tēmēsi, tur trāpīsi ar pirmo, otro un n-to šāvienu, bez liekas rēķināšanas augstāk, zemāk, pa labi, pa kreisi - kā tas ir vairumam daudzstobreņu.
Pa lielam kolektīvos aizvien vairāk ir tā - izņemot ekskluzīvas buku medības [kur tiešām dzenā tikai krūmājus un šauj tikai bukus], citur visur šauj ar lodi. Un tas ir pareizi. Renku laiks ir aizgājis, nu protams, izņemot vilku un lūšu medības. Var jau divstobrenē turēt skrotis vai renkas. Bet tad atceries - Tev rokās ir vienstobrene. Cūka, alnis vai briedis - tikai viens šāviens. Ja paspēj pārlādēt, šauj vēl. Bet nešauj ar renkām pa cūku, jebkādu alni vai briedi! Nelieto renkas, ja objektā ir suņi! Tā kā ir pilnīgi skaidrs, ka tas ir visai sarežģīti apstākļos, kad redzi, ka trāpīji, bet ne nāvējoši, tad labāk ir necirkoties un abos stobros likt lodes. Bet tādā gadījumā pusautomāts rullē...ar lodi var trāpīt arī lapsai, jenotam. Tā nu mans secinājums - esmu pap...s ar divstobreni un tagad domāju par pusautomātu tieši priekš dzinējmedībām, tieši ar domu lietot to medījot ar lodēm. Tā kā esmu military fans, tad Saiga 12X76 būs pašā laikā :)) vienīgi jāsagaida kādi vismaz pustreknie gadi...
Protams, viselītāk būtu Remington R-25 .308 kalibrā, bet tur jāgaida ļooti trekni gadi :D