Blakus tēmā palasijos,ka alņi nesadzīvo ar briežiem.Pēc šis sezonas novērojumiem gan grūti tam noticēt.Piemēram 09.01.2010.no rīta lencot daļu medību platības vienlaicīgi tika redzēti 10 alņi.Pie tam mastos,kur mīl uzturēties brieži vēlāk medijot cūkas tika arī brieži redzēti.Tas,ka alņu ir palicis vietām mazāk,manprāt ir saistīts ar to,ka viņus vienkārši ir vieglāk nomedīt un mūsu neatkarības gados viņus par daudz nomedija.Šogad ir izteikti vairāk alņu manīts,neskatoies uz to,ka arī briežu ir vairāk.Iespējams,ka tas ir pateicoties izveidotai apvienibai,kurā ir apvienojušies vairāki klubi.Manis rakstītais attiecas uz Kurzemi (Zvārdē).
Jāni,es sen gadus atpakaļ dzirdēju vīrus runājam,ka alnis ar stalto nesadzīvo.Mūsu platībās stalto ir maz un protams arī nedrīkstam medīt.No savas puses gribu vairāk jautāt nekā secināt.Vai tad staltajam ir pieņemamas tādas slīkšņas,pa kurām dzīvo labprāt alnis?
Slēpts
12.01.2010. 19:45
Pastāv jā tāds viedoklis, ka viņi nespēj sadzīvot un alnis pamet savu dzīvesvietu, bet tādu zinātnisku pamatojumu es īsti neesmu dzirdējis. Dzīvo viņi principā atsevišķās vietās- vieni vairāk pie laukmalēm (brieži) otri tomēr ir vairāk klusumu mīloši un apdzīvo lielākus meža masīvus!! Ēšanas paradumi arī gandrīz nepārklājas tāka par barības bāzi ar īpaši lielai konkurencei nevajadzētu būt!!! Vienīgais, ko es varu iedomāties ir riests... Jo tas notiek vienā laikā un varbūt kautkādu neizskaidrojamu iemeslu pēc alnim nepatīk, ka turpat bauro vēl viens nogribējies tēviņš un pietam dara to pāris reizes skaļāk, vai arī govīm nepatīk, ka ir vēl citas džuses, kas, dīvainā kārtā, izskatas nu nepavisam ne tā kā vienai riktīgai meičai vajadzētu, bet iegribas tās pašas!!? Atkārtoju- tas ir tikai mans minējums...
Šajā sezonā biju liecinieks intresantam gadijumam.Zvārdē, baura laikā, septembra vidū no rīta bijušajā aviācijas bumbu laukā vienlaikus bauroja pieci briežu buļļi un trīs aļņu buļļi.Es centos ar plastmasas pudeli baurojot izvilināt kādu no briežu buļļiem.Pirmais uz ceļa iznāca briežu bullis ar desmit žuburiem un komplektā ar četrām govīm.Tā kā šim vēl bija japaaugās, gāju prom un sāku mēģināt izaicināt citu bulli.Man un manam kolēģim par pārsteigumu uz manu baurošanu atsaucās un vēlāk (pēc min.20)atnāca divi aļņu buļļi.Viens ar septiņiem stieņveida ragiem,bet otrs ar lāpstiņām 3+3.Pie tam nāca tieši uz mums.Es pa ceļu staigāju un mainīju atrašānās vietu.Kolēģis stāvēja uz vietas un vēroja no malas mūsu baurošanu.Viņš man pamāja un es baurodams tuvojos viņam un aļņi arī līdz pināca ~40m attālumā un kolēģis tika pie skaistas aļņa trofejas.
Tad tik traki nemaz nav,ka nedzīvo kopā.Jāni,paldies par epizodi no medībām.Es jau lasot,pilnībā iztēlojos,kā tas viss jums tur izvērsās un vienu sekundi pat likās,ka es to visu atvasaras smaržu saožu,ka man tas viss ir apkārt.Un ja viens šitāds Māris vai kāds cits Jānis,bez karabīnes bet ar kinokameru,no malas,šo skaisto epizodi iemūžina atmiņai,vēsturei....tad vispār būtu pilns komplekts.Parasti jau fotoaparāta arī pietrūkst visvajadzīgākajā brīdī,tāpat kā aplencot,līdzi nepaņemtu bisi.
Muļķibas kad alnis ar stalto nesadziivo.tika sogad novērots kad vienā cirsmas galaa bauro staltais otrā alnis
un pie sāls barotavas ir bildes kad alnis un staltais laiza sāli vienlaikus kopā
Slēpts
12.01.2010. 22:50
Muļķības vai nemuļķības!!!?Katrs jau var teikt tikai un vienīgi savu subjektīvo viedokli un faktus (ieskaitot manu viedokli), jo nekur jau nav "akmenī cirsts", ka tā ir vai ka tā nav. Tomēr mani novērojumi ir sekojoši, proti, aļņi (tur, kur ganās brieži, senāk ganijās aļņu ģimenes)agrāk bija salīdzinoši vairāk par briežiem (Briedis bija vispār neredzēts lops). Brieži sāk, manuprāt, pat ļoti strauji pavairoties un aļņu paliek aizvien mazāk - par to liecina medībās redzētais, itsevišķi regulāri lencot vienas un tās pašas teritorijas. ps. runa ir par ziemeļvidzemi.
Slēpts
13.01.2010. 10:26
Nu ja ir novērots, ka alņi ar stalto bauro vienā vietā un ne vienu reiz vien, tad man atliek secināt, ka alnis drīzāk nesadzīvo ar svinu un tāpēc arī paliek mazāk...
Pie mums kur parādījās un dzīvo staltie, aļņi vispār pazuda no tās teritorijas, tikai retu reizi iznāk redzēt aļņa pēdas, pagaidām lielajos mežos stalto vēl nav, tāpēc tur aļni vēl ir, bet kur mums ir jaukts mežs, krūmāji un egles, tad tur aļnu jau nav.
Dienvidkurzemē tieši patreiz iet eksperiments savairot aļņus briežu platībās. Zeķubikses nešauj jau kādus 5 gadus. Nu ir par kādu vairāk, bet ne jau nu par 5 gadu limitu. Tā ka par to pusi var teikt ka tomēr nedzīvo vis kopā. Tie daži kuri ir, patiešām bauro kopā. Rudenī nācu rītā no briežiem un viens baurojošs alnis nelaida garām. Es uzkliedzu šim, šis atkal man. Dabūju atkāpties.
un pie sāls barotavas ir bildes kad alnis un staltais laiza sāli vienlaikus kopā