Man ar liidziigi bij pa taam mediibaam kad gaaju dzineejos 20 m taalaak negaaja!!Manam ar tuuliit buus gads un tik tagat kad ejam pastaigaa pa mezzu vinnss skrien taalaak no manis!Nekas nav nokaveets!!Man ar tas pat kaa sajuut peedu taa gruuti atsaukt-bet tas atkal prasa laiku lai to iemaaciitu un kaa jau iepruiekss tur mednieki min suni kas ieiet azartaa ar taam peedaam gruuti ir atsaukt un taa jau ar nav nekaada mirstamaa kaite!!Viss izskataas ka mums sunni liidziigi uzvedas-es par to iipassi nestresoju!Saaksies atkussnni atkal tikssu pie asiniim-bebra un es turpinaassu maaciit asinspeedu!Turpinu vest pastaigaas pa mezzu utttt....Un man ar ssis pirmais suns..:)Jaabuut pacietiigam un jaastraadaa!Ja pacietiigi maaciis sunnuks iemaaciisies esmu par to paarliecinaats..:)
Esmu es viņam iemācījis gan sēdēt, gan gulēt,gan stāvēt,gan pie manis, gan balsi!!!Bet kad viņš sajuūt kaut kādas pēdas, viss aizmirstas puikam:) Nebļauju uz viņa,bet gan slavēju par pareizi izpildītajām komandām. To visu es saprotu un māku. Bet diemžēl šis ir mans pirmais medību suns, jo iepriekš bija vilks. Tāpēc arī neesmu spečuks, kā iemāčit pareizi strādāt sunim medībās.
Tur jau tā lieta ka puikam 28.maijā jau būs gads. Kad bija jau 5-6 mēneši sāku ņemt to līdz dzinējmedībās. Pa mežu tajā vecumā viņš staigāja tik 20m attālumā no manis. Tiku ņēmis to arī uz masta, lai redz kā citi suņi strādā:)tiku vedis klāt pie medījuma, ar paceltu spalvu un trīsēdams ,tas gāja klāt pie tiem. Ir redzējis nomedītus buciņus, alņus un meža cūkas. Pie meža cūkām gāja klāt ar lielu satraukumu.Bet tajā vecumā viņš tos nevēlējās plucināt. Tiku pilinājis meža cūkas asinis ar kolēģa palīdzību, lieliski atrada tās un aizveda mūs līdz meža cūkas ādai,kas bija nolikts galapunktā. Bet atkal darīja to visu bez balss. Kad beidzās medības uz alņiem uzsniga lielais sniegs un suni par dzinēju nelaidu, vedu tik klāt pie nomedīta zvēra. Pēdējā reizē pie nomedīta,liela kuiļa pieskrēja bez nekādām bailēm. Mums kolektīvā nav labu suņu, tāpēc nelaidu savējo ar tiem, jo dzenā bukus un nevis tad kad redz, bet kad sajūt jau pēdu. Baidos, lai nesanāk tā, ka esmu jau visu nokavējis ar apmācību.
Nu vecais tu nu gan dod vallaa-par to elektrisko siksnu vari aizmirst nu ja vieniigais tev nav zzeel sava sunna un gribi vinnu saccakareet!Tev veel vinnss mazs un visu vinnss uztver kaa rotallu!Un caur rotalklaam arii vinnss tev jaamaaca!Un nemaaci vinnu katru dienu vinnss taccu ar grib atpuusties-tu tak ar katru dienu nestraadaa??!!!Es savam balsi maaciiju ar mantinnu speeleejotie!Vinnam patika ka visam jaaskrien pakall-un tad arii kad vinnss gribeeja lai metu vinnam kacinaaju ar to mantinnu un vinnss reeja!Veelaak jau kad vinnu kacina suns rej jau prasiiju balsi un taaa pamazaam pa soliitim pa soliitim ar pacietiibu!Ja gribeesi visu uzreiz un saaksi bllaut uz sunnuku vinnss nobiisies no tevis un vispaar neko nedariis!Ieraus asti kaajstarpee un boliisies uz tevi un baidiisies kautko dariit jo buus bail ka kautko nepareizi neizdara!Ar bllaussanu jau suni var traumeet kur nu veel ar kautkaadu kaklasiksnu un veel kuceenam!!Un par katru komandu ko vinnss tev pareizi izdara saslavee vinnu un saakumaa katru reizi dod gardumu-veelaak kad jau vinns jau doto komandu zin labi gardumu dod retaak kameer iztiek tik ar saslaveessanu!Ssinii vecumaa gardums speelee lielu lomu!!Un jaa saakumaa neliec vinnam dariit nezkaadus darbus-atrast pa asinspeedu dziivnieku dziit mezzacuukas utt tie ir smagi uzdevumi sunim taadaa vecumaa!!Tu tak ar pirmajaa klasee nelasiiji romaanus un nereekkinaaji peec pitagora teoreemas!!!Saakumaa iemaaci elementaaru paklausiibu!-Pie manis-seedeet-guleet-balsi-utt...Paspeeleejies ar kautvai mezacuuku aadas gabalinnu lai vinnss vispaar saozz to smaku!!Un kad vinnss tiks mezaa vinnam tak viss jauns visaadas skannas visaadas smakas vispirms vinnam pie to jaapierod.Es taa savu suni vismaz audzinu un redzu kaa vinns pa druscinnai pa soliitim progresee!!!5cos meen nevar gribeet izaudzinaat mediibu suni jaabuut pacietiigam-suns kaucik saaks straadaat no 1-1,5gadu vecumaa!Nu ir jau iznneemumi bet tas taa!!!!
Sandi tu nesteidzies notikumiem pa priekšu.Suni var sabojāt ātri.Aizvedisi uz aploku pie pieredzējuša kuiļa savu jauno bigliti un otru reizi viņš tev pa cūku pēdu vairāk neies.Aplokā tas kuilis rejošus suņus vairāk dzēnā , nekā suns kuili.Uzzvani varbut uz pavasara pusi Aigaram parādās kāds sivēns aplokā ,tad cita lieta.Ar to elektrisko siksniņu tu nesteidzies ,jo var sanākt tā kad viņš vispār vairs pa pēdu neies un nedzīs neko.To var izmantot vēlāk kad suns jau zin kas ir kas un dzēn zvērus.siksniņa ir galējā metode kā medību suni mācit : atsaukt no pēdas.Katru reizi kad izdodās atsaukt iedod kādu kārumiņu un uzslavē.Cik nojaušu tavs biglītis nav vēcāks par pieciem sešiem mēnešiem.Balsi bigli sak dot diezgan laicigi.Ņem līdzi uz gaides medībām.Nomedījot cuciņu dod apošņāt,kad dēgunu pibazis pie medijuma pakacini viņu prasi balsi.Protams uzslave ja sanāk.
Vai suns dzen ar balsi vai bez, ir atkarīgs no suņa šķirnes. Latvijas dzinējs dzen pēdu ar balsi, laika iet klusēdama. Laikām ir pieļaujama pat dzīšana bez balss, ja suns skrien kopā ar zvēru. Par bīglu nezinu...
Noņemt suni no pēdas nav tik vienkārši - labu suni noņemt ir pat diegan bezcerīgi. Simboliskos medību suņus var iedresēt bezierunu paklausībā, bet kārtīgu medību suni tik vienkārši neizdresēt.
Slēpts
11.03.2010. 10:08
jā iedosi ar štromu pa rīkli un suns sāks dot balsi :D tur jātaisa cita pieeja
Jaunajiem suņukiem laba riešanas skola ir tad kad tas vienlaikus strādā jau es pieredzes bagātu sunu. Pie mums ir kuce, kas rej tikai tad kad redz to un kad tas guļ uz vietas. Jaunākos tā un mēģinām ar viņu vienlaicīgi laist dzinējos. lai mācās. Bet ir viena Latvijas dzinēju kucīte, tā ka tik sajūt kādas zvēra pēdas tā uz reiz rej, visiem gan suņiem gan medniekiem galvu sajauc ar savu riešanu :( Ņemam tikai uz bukiem un lapsām. Uz rukšiem nav vērts, jo rukšus ne visai dzenā, bet bukus ļooti patīk tā nodarbe!!!
Tur jau tā lieta, ka viņš nedeva balsi arī kad redzēja medījumu. Nu varbūt tikai tāpēc ka tā bija pirmā reize???Vēlos aizbraukt uz cūku aploku un tad jau redzēs, tik jānogaida, lai nokūst nedaudz sniegs. Varbūt, kāds ir izmantojis tās suņu siksniņas ap kaklu, kuras padod strāvu pēc saimnieka vēlēšanās. Varbūt tādā veidā viņš apgūs tās komandas labāk????
Es arii maacu savu sunnuku pats man ir liidziigi-pie maajas klausa bet nedod dievbs ieraudziis buku vai ko citu-par komandaam dalleeji var aizmirst!!Bet nu m,ees straadaajam un bik labaak jau paliek!!Un ar to balsi ir taa-ja vinnss neredz to dziivnieku manupraat vinnam nav jaadod balsi-balsi ir jaadod kad redz dziivnieku!Un asinspeeda arii-kameer iet pa asinspeedu vinnam nav jaarej-kad vinns ir atradis asinspeeda iipassnieku tad vinnam ir tas lopinnss jaaprej!
Noņemt suni no pēdas nav tik vienkārši - labu suni noņemt ir pat diegan bezcerīgi. Simboliskos medību suņus var iedresēt bezierunu paklausībā, bet kārtīgu medību suni tik vienkārši neizdresēt.