Zviedrijā, kas arī ir ES locekle, ir uzskaitīti ap 200 vilki un jau tad tika celta trauksme un pagājušajā sezonā nomedīti 22 īpatņi. Latvija ir vairākas reizes mazāka par Zviedriju pēc teritorijas un mums pēc piezemētiem datiem (piezemētiem salīdzinājumā ar mednieku veikto uzskaiti) ir uzskaitīti 900 vilki. Pēc Jāņa Ozoliņa domām tas ir pārspīlēti taču citēju to pašu Jāni Ozoliņu ( "Diena" 23.08.2010.):"ja vilku ir daudz -, bet man tā neliekas, - tad 100 vilkiem vajadzētu pietikt līdz decembrim" skaidroja Ozoliņš.
Nu, kā tad ir? Kas var man pateikt Arni, kādi tad ir tie zinātniski pamatotie rāmji, ko ļoti patīk uzsvērt Jānim Ozoliņam? Tātad Ozoliņa kungam "liekas" un tie ir tie rāmji. Un nevajag aizstāvēt VMD par neprasmi sarunās ar ES, gluži otrādi, medniekiem jāizdara spiediens uz VMD, lai panāktu sev pieņemamu limitu.
Domāju, ka šis sniedziņš pieliks treknu punktu šīs sezonas vilku medībām. Tā lūk.
Šovasar runāju ar dažiem zviedru medniekiem un ,starp citu, aizskāru arī tematu par nomedīt atļautajiem 22 vilkiem Zviedrijā. Viņi par šo skaitli pasmaidīja un teica,ka pašiem medniekiem esot jāsaprot vai viņiem to vilku savā iecirknī vajag ,vai nē.Ja viņu medību platībās parādoties vilki, tad tie ļoti drīz aizmigrējot kaut kur ļoti,ļoti tālu un NEKAD neatgriežoties...
Aprīkojums: H&K 2000 SLB (30-06), Savage (223), IŽ 57
Suņi: Krievu Eiropas laika- Bārts, Latvijas Dzinējsuns Dārts Veiders
Medību trofejas: 93
26.11.2010. 18:07
Gribetu tomer aizstavet Ozolina kungu! Jasaprot ka VMD nenosaka medijamo dzivnieku limitus pec principa Ozolina kungam liekas :). Ir metodika, ir monitorings utt. protams butu jauki ja VMD atrastu iespeju izskaidrot sis lietas, ka teikt popularzinatniski, ierindas medniekam, bet ne par to ir stasts.... Ka liecina mana neilga pieredze (20 gadi), VMD praktiski vienmer redzot limita neatbilstibu realajai situacijai ir devis papildlimitus! Jebkura medijamo dzivnieku uzskaites metodika bus nepilniga, jo salidzinajumam, pat cilvekus tauatas skaitisana mes neparskaitam katru gadu... Tapec mans viedoklis par Ozolina kungu ir visnotal pozitivs!!!
Tikko atgriezos no tradicionālās Baltijas valstu medību speciālistu tikšanās. Daži sausi fakti pārdomām:
Somija. Vilku medību sezona 1. nov.-31. marts. Limits 2010/11.g. sezonā 22 (no tiem 13 vilkus atļauts nomedīt tikai ziemeļbriežu audzēšanas teritorijās). Iepriekšējā sezonā nomedīti vai gājuši bojā 41 vilks (no tiem 4 nobraukti uz ceļiem, 2 nošauti aizstāvot suņus, 27 nomedīti ziemeļbr. rajonos).
Lūšiem sezona 1.dec.-28. febr. Limits 2010/11.g. 459 lūši, iepriekšējā sezonā nomedīti 300. Somijas teritorija vairāk kā 5 reizes pārsniedz Latvijas.
Igaunija: vilku sezona 1. nov.-28. febr. Limits 2010/11.g. - 85 vilki. Pag. sez. nomedīti 108.
Lūšu sezona 1. dec. -28. febr. Limits 2010./11.g. - 184 lūši. Pag. sez. nomedīti 192.
Lietuva. Vilku sezona 1. nov.-31. janv. Limits 2010./11. g. - 40 vilku. Pag. sez. nomedīti 30.
Lūsis - aizsargājams.
Domāju, ka komentāri lieki. Mums ir absolūti garākās sezonas un vislielākais vilku limits. Lūšu limits lielāks tikai Igaunijā, kur viņu arī ir krietni vairāk.
Kopš 2004. gada, kad Latvijā vilks kļuvis par limitēto dzīvnieku, limits izpildīts tikai 2007./08. gada sezonā, kad tika nomedīti 200 vilku (dažas dienas pirms sezonas beigām). Otrs gadījums, kad limits ir ierobežojis vilku medīšanu bija, ja nemaldos, tajā pašā sezonā, kad līdz virslimita apstiprināšanai aptuveni 10 dienas vilku medības bija jāpārtrauc.
Arnim Bērziņam: .):"ja vilku ir daudz -, bet man tā neliekas, - tad 100 vilkiem vajadzētu pietikt līdz decembrim" skaidroja Ozoliņš.
Nu, kā tad ir? - ir tieši tā. Ozoliņa kungs 23.08. ir prognozējis situāciju ar apskaužamu precizitāti! Līdz decembrim vēl ir 5 dienas, bet limits jau arī vēl nav cauri! Tā, ka nevajag apšaubīt kompetenci cilvēkam, kurš ir vispāratzīta autoritāte lielo plēsēju jautājumos Eiropā.
Vienīgā Ozoliņa kunga kļūda varētu būt tā, ka varbūt vajadzēja ātrāk informēt medniekus par to, ka rīkojums par 50 vilku papildus limita piešķiršanu ir sagatavots un tiks parakstīts, kad esošais limits būs izpildīts.
Es negribu apšaubīt nedz Ozoliņa kunga, nedz Baumaņa kunga autoritāti Eiropā, bet varbūt Latvijā ir vislabākie dzīves apstākļi vilkiem salīdzinot ar iepriekš minētajām valstīm. Pats esmu pārliecinājies, ko vilki dara ar pārnadžu populācijām, sevišķi stirnām. Trīs gadus iepriekš mūsu kolektīva platībās pat lāga vilku smakas nebija, bet 2009. gada vasarā strauji samazinājās stirnu skaits nevarēju saprast, kas ir noticis,septembrī sapratu VILKI!!! Plus pagājušās ziemas sekas - BUKU NAV. Man liekas viņi jāšauj CAURU GADU kā lapsa, amerikas ūdeles un jenotsuņi TAS IR MANS PERSONĪGAIS VIEDOKLIS.
Kāda visnotaļ interesanta lieta – VMD jau otro sezonu (2008./09. un 2009./2010. g.) vairs neveic vilku (un arī lūšu) svaigu pēdu vienlaicīgu uzskaiti (http://www.vmd.gov.lv/?sadala=...) visā valsts teritorijā. Un šeit nevar nepieminēt VMD reorganizāciju, kas krietni samazinājusi mežsargu skaitu, tādejādi palielinot to apgaitas, kas faktiski nozīmē to, ka mežsargs savā apgaitā uzskaiti vairs fiziski nespēj veikt. Šāds pasākums vilku uzskaites kopējo bildi padarītu krietni vien objektīvāku, un varbūt, ka šajā lietā jāiesaista klubi.
Un vēl, kāpēc vilku limits vairs netiek dalīts pa virsmežniecībām?
2008. gada 28. marta vilku un lūšu svaigu pēdu vienlaicīgas uzskaites rezultāti (bija pat gadi, kad šāda uzskaite tika veikta 2 reizes pēc kārtas).
Nu, kā tad ir? Kas var man pateikt Arni, kādi tad ir tie zinātniski pamatotie rāmji, ko ļoti patīk uzsvērt Jānim Ozoliņam? Tātad Ozoliņa kungam "liekas" un tie ir tie rāmji. Un nevajag aizstāvēt VMD par neprasmi sarunās ar ES, gluži otrādi, medniekiem jāizdara spiediens uz VMD, lai panāktu sev pieņemamu limitu.
Domāju, ka šis sniedziņš pieliks treknu punktu šīs sezonas vilku medībām. Tā lūk.
http://www.ir.lv/2010/11/26/pl...
P.S. Lai palasītu ir jāreģistrējas. :(
Somija. Vilku medību sezona 1. nov.-31. marts. Limits 2010/11.g. sezonā 22 (no tiem 13 vilkus atļauts nomedīt tikai ziemeļbriežu audzēšanas teritorijās). Iepriekšējā sezonā nomedīti vai gājuši bojā 41 vilks (no tiem 4 nobraukti uz ceļiem, 2 nošauti aizstāvot suņus, 27 nomedīti ziemeļbr. rajonos).
Lūšiem sezona 1.dec.-28. febr. Limits 2010/11.g. 459 lūši, iepriekšējā sezonā nomedīti 300. Somijas teritorija vairāk kā 5 reizes pārsniedz Latvijas.
Igaunija: vilku sezona 1. nov.-28. febr. Limits 2010/11.g. - 85 vilki. Pag. sez. nomedīti 108.
Lūšu sezona 1. dec. -28. febr. Limits 2010./11.g. - 184 lūši. Pag. sez. nomedīti 192.
Lietuva. Vilku sezona 1. nov.-31. janv. Limits 2010./11. g. - 40 vilku. Pag. sez. nomedīti 30.
Lūsis - aizsargājams.
Domāju, ka komentāri lieki. Mums ir absolūti garākās sezonas un vislielākais vilku limits. Lūšu limits lielāks tikai Igaunijā, kur viņu arī ir krietni vairāk.
Kopš 2004. gada, kad Latvijā vilks kļuvis par limitēto dzīvnieku, limits izpildīts tikai 2007./08. gada sezonā, kad tika nomedīti 200 vilku (dažas dienas pirms sezonas beigām). Otrs gadījums, kad limits ir ierobežojis vilku medīšanu bija, ja nemaldos, tajā pašā sezonā, kad līdz virslimita apstiprināšanai aptuveni 10 dienas vilku medības bija jāpārtrauc.
Arnim Bērziņam: .):"ja vilku ir daudz -, bet man tā neliekas, - tad 100 vilkiem vajadzētu pietikt līdz decembrim" skaidroja Ozoliņš.
Nu, kā tad ir? - ir tieši tā. Ozoliņa kungs 23.08. ir prognozējis situāciju ar apskaužamu precizitāti! Līdz decembrim vēl ir 5 dienas, bet limits jau arī vēl nav cauri! Tā, ka nevajag apšaubīt kompetenci cilvēkam, kurš ir vispāratzīta autoritāte lielo plēsēju jautājumos Eiropā.
Vienīgā Ozoliņa kunga kļūda varētu būt tā, ka varbūt vajadzēja ātrāk informēt medniekus par to, ka rīkojums par 50 vilku papildus limita piešķiršanu ir sagatavots un tiks parakstīts, kad esošais limits būs izpildīts.
Un vēl, kāpēc vilku limits vairs netiek dalīts pa virsmežniecībām?
2008. gada 28. marta vilku un lūšu svaigu pēdu vienlaicīgas uzskaites rezultāti (bija pat gadi, kad šāda uzskaite tika veikta 2 reizes pēc kārtas).