muusu galaa cuukas ja ir iznaakussas jau pirms mednieka un mednieks pat nessaujot-bet ejot uz torni iztraucee-var mediibas paartraukt un gatavoties riitdienai-un ar tad nav teikts ka tas pats bars atnaaks-ja cits bars tad cita lieta-paarbaudiits uz savas aadas...............
Nezinu kā citur,bet mūsu medību platībās cūkas nāk pie barotavām regulāri.Arī pēc šāviena ir gadījies ka tas pats bars otrā vakarā atkal nāk uz to pašu vietu,tikai daudz uzmanīgāk-ilgi staigā riņķī līdz iznāk,un nav bijis tā ka viņas būtu badā!
Aizpagājušajā vasarā cirtu mežu aiz Ērgļiem.Uz kaileni bija jāiet cauri lazdām aizaugušai ozolu birzītei,nu tad lai Dieviņš pasargā, kas tur darījās!!! Neviena zaļa zemes pleķa,jāpiebilst gan,ka turpat blakus bija arī kviešu un rudzu lauki.
Pēdējā laikā gan neesmu tik daudz klaiņojis pa medību platībām,tāpēc nevaru droši apgalvot,ka tā ir,bet ja dzenamajos mastos,vai tiem piegulošajās pļavās ir zīles ražojoši ozoli,tad varbūt derētu apsekot tos ? Nezinu kā ir citur,bet pie mums šoruden bija VARENS zīļu gads.Pašam pagalmā aug diezgan liels,un esmu novērojis,ka laba zīlu raža seko ik pa 2 gadiem,bet nu tādu kāda bija šogad,vēl nebiju redzējis.Vējainā laikā zem tā labāk nelīst.Malkas nojumes jumts ,saimenes jumts un daļa kaimiņmājas jumta grabēja tā,ka maz nelikās.
Zivju miltus bērām komunistu laikos, ņēmām no fermas.Tā arī bija, ka pārcentāmies, vajag pa visam nedaudz-smakai, a mēs veselu maisu. Cūkas nāca kā trakas, barotavu jau cilvēks varēja saost pa kilometru. Nošāvām vepri, viņš tajos smirdīgajos dubļos izvārtījies tāds, ka vemt gribas. To ruksi kaut kam atdevām nedīrātu. Ar to mūsu barošana ar miltiem beidzās.
Sitaadi fokusi ir dzirdeeti ne tikai par meza cuukaam vien,esmu bijis liecinieks,kad laukos (tas veel bija kolhoza laikos)tantuks bija ticis klaat noliktavaa pie zivju miltiem ,tad nu vina daasni to mantu beerusi gan maajas cuukaam, gan vistaam .Finaals jau ir zinaams:gan cuukgala,gan vistas gala,gan olas - viss gan garso,gan oz peec ziviim. :)
P.S. Kas par daudz, tas par skaadi.
Bija laiki kad zivju atlikumi sagādāja problēmas, tad ar kolēģi sāku tos vest uz barotavām.
Viss baigi forši, cūkas ēda tāka šņakst, asevišķās vietās uz laukiem uztaisījām lapsām un jenotie, kurus ļoti skaisti samedījam. Bet ir viens liels bet. Cūka nošauta jūnijā nav ēdama. Sākumā pirmā dabūja sieva, ka pēc zivīm nevar pannu kārtīgi izmazgāt, vēlāk taisīju pats, nu zivu smaka reāla. Vēlāk kad ar kolēģi satikāmies un šis man saka ka ziju smaka, tad arī man pieleca no kurienes. Pie kam kamēr gaļa ir svaiga smakas nav, bet kā sāc cept, vai šotēt tā visa virtuve pēc zivīm. Tā kā ar zivīm uzmanīgi un ļoti dozēti.
Paaris ziemas atpakal,no riita,apbraukaajot barotavas un pie viena arii lencot,bija apmeeram taada aina:barotava iztiiriita pa tiiro,cuukas iegaajusas tur pat blakusmastaa.Taalaak protams notiek visiem zinaamais,pat ar saliidzinosi labu gala iznaakumu.Vakaraa protams barotava tiek papildinaata,bet kaa jau peec pasmagas mediibu dienas,neviens tjaa vakaraa un naktii vakteet neaiziet.Naakosajaa riitaa tiesi taa barotava atkal pa tiiro.Var jau buut,ka cits bars,bet varbuut arii nee.Jaa,arii aukstums toreiz bija diezgan tiiri taa neko.Taa kaa visaadi var buut.Man skiet,ka to:naaks,vai nenaaks taas cuukas,zin tikai Visuvarenais un pasas cuukas. :)
Šitajā aukstumā tieši pastiprināti viņām gribas ēst un nāk uz barotavām jau krēsla.
Ir redzēts arī ka blakus barotavām mežā rok un klāt nenāk,acīm redzot nav tādā badā.
Pēc šāviena,šautais bars gan pāris dienas nerādās.Vismaz pie mums tā ir.
P.S. Kas par daudz, tas par skaadi.
Viss baigi forši, cūkas ēda tāka šņakst, asevišķās vietās uz laukiem uztaisījām lapsām un jenotie, kurus ļoti skaisti samedījam. Bet ir viens liels bet. Cūka nošauta jūnijā nav ēdama. Sākumā pirmā dabūja sieva, ka pēc zivīm nevar pannu kārtīgi izmazgāt, vēlāk taisīju pats, nu zivu smaka reāla. Vēlāk kad ar kolēģi satikāmies un šis man saka ka ziju smaka, tad arī man pieleca no kurienes. Pie kam kamēr gaļa ir svaiga smakas nav, bet kā sāc cept, vai šotēt tā visa virtuve pēc zivīm. Tā kā ar zivīm uzmanīgi un ļoti dozēti.
Ir redzēts arī ka blakus barotavām mežā rok un klāt nenāk,acīm redzot nav tādā badā.
Pēc šāviena,šautais bars gan pāris dienas nerādās.Vismaz pie mums tā ir.