Šodien vārdadienu svin Milda, Karmena, Manfreds, rītdien - Valija, Ina, Ināra, Inārs
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Par "zaļo" un tā saucamo"dabas draugu"divkosību

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 20 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 15.05.2011. 18:38
Ar medībām saistītās tēmasBrīvie temati

Agnis
Pēdējo reizi manīts 2011-11-08 09:17
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
13.05.2011. 08:47
Palasot komentārus škiet ka neviens nav redzējis tās sauktās mazās upītes, tautā sauktas par foreļupēm, uz kurām ir saceltas bebru aizsprostu sistēmas padarot upi par stāvošu ezeriņu sistēmu. Man šķite nav lielas starpības starp HESu un bebraini uz upes. Abos gadījumos ūdens ir stāvošs un summārais appludinājums vienāds.
Droši vien kāds no fouma arī ir foreļu makšķernieks, tas tad varētu izstāstīt kas īsti notiek ar forelēm, kad upītē ievācas bebri.
Indulis
Indulis
Pēdējo reizi manīts 2019-02-15 13:39
Lietotāja statuss: Lietotājs
13.05.2011. 09:23
Kur jūs ķērāt ka damji ir slikta lieta? Ražo vai neražo to elektrību bet ūdenstilpne ļoti atdzīvina ainavu. Tās tā saucamās foreļupītes jau īstenībā krūmi vien ir. Bet ja uzpludina dambi, pavisam cits skats. Vasarā ir kur peldēties, ziemā kur slidot, ripu patrenkāt. Dāmas var ar laivu pa ūdenrozēm izvizināt. Rudeņos var kādai pīlei astē iesist. Un ja bērniem vēl kādu ūdensreni vai ratu uztaisa, noteikti mazāk pie PC nīks. Zivis laidiet tik iekšā un makšķerējiet veseli. Katram miestiņam savs ūdentiņš vajadzīgs. Citi pat pie mājām dīķus rok. Būsiet tos pašus zaļos saklausījušies. Tie jau paši nezin ko grib. Tagad pat izdomājuši stārķus skaitīt, vajagot aizsargāt.
Slēpts
13.05.2011. 10:00
Induli!
Laikam jau esi doļā...
Ja gribi dīķi kur peldēties - izroc to!
Vaidavā tiks izveidots dīķis vairā kā40 Ha lielumā-
kopēts no wwww.copeslietas.lv:
"uudenskraatuves garums 1.2km
- lielaakais platums 0.4km
- videejais dziljums 3.65m
- maksimaalais dziljums 7.5m (shitas izsaka visu, man jau ar aci likaas, ka tiek 3m ir butaforija, jo peec mana skata jau tagad tur izskataas vismaz 6m augsts valnis)
- virsmas laukums 45.2h"
Šī upīte bija 3- 4 metrus plata ar reālu straumi.
Zaļā ražošana itkā esot ja uzstāda jaunās paaudzes turbīnas, kas darbojoties pie nelielas caurplūdes. Un lielus udens uzkrājumus NEVAJAG veidot.
Šeit tiek būvēts pilnīgi pretēji- tiek izveidots LIELS (45Ha) ezers, kurā uzkrās ūdeni un tad varbūt stundu dienā darbinās. Līmenis svārstīsies ļoti ievērojamā amplitūdā. Zivis iznērsīs ikrus normālā ūdenī, tas hes pastrādās un ikri būs krastā- putniem par barību. Iepriekš pieminētie dzirnavu dīķi utt, nekad nav svārstījuši līmeni tādā apjomā..
un kāpēc par šadi saražotu elektrību man ir jāmaksā 2x PĀRDOŠANAS tarifs???, saprastu, ja 2X Iepirkuma..
Sviests...
Vaidava vēl bija savienota ar Baltijas jūru un pa kādam lasim un taimiņam bija kur iznārstot, tagad atnāks līdz hesam un viss. Vai tad nepietiek ar Daugavu, kur lasis nezin ko darīt??
Starp citu, Latvija jau tagad ieņem vadošo vietu atjaunojamo energoresursu īpatsvarā Eiropā- tā kā nav nekādas pamatotas nepieciešamības sacūkot reāli neskartu dabu..
Juris
Pēdējo reizi manīts 2013-04-11 08:35
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Mežā. Jau ceturto gadu desmitu.
Medību stāžs: 18
Aprīkojums: Benelli M2 (12x76 plus paradokss), IŽ-54 (12x70), MC 20-01 (20x70)
Suņi: Taksis Tedis
13.05.2011. 12:25
Piekrītu Agnim un Indulim.
Nav man saprotama brēcēju pieeja - vecie dzirnavu aizsprosti bij labi, bet kā rata vietā ielika turbīnu, tā palika slikti. Tas, ka bebri masveidā pārvērš jebkuru tērci līdz nepazīšanai (līdz smirdošai žurgai) un tur vairs netiek uz priekšu ne forele, ne lasis, ne nēģis ir labi, ja to atsevišķās vietās izdara cilvēks, tad tā ir katastrofa. Jo tas cilvēks tak pelnīs ... Īstenam latvietim tas kremt.
Dubultie tarifi ir ar mērķi attīstīt atjaunojamās enerģijas ieguvi un tie nebūs mūžīgi. Protams, katrā HES būvniecības gadījumā ir jābūt ietekmes uz vidi novērtējumam un šai ietekmei jābūt samērīgai ar plānotajiem ieguvumiem. Ir jābūt zivju ceļiem. par to nav runa.
P.S. Ja kaut kur atrokat, ka es ar esmu "doļā", tad padodiet ziņu - kur varu to saņemt.
Slēpts
13.05.2011. 13:19
Laikam jau nav jēgas skaidrot- mednieks makšķernieku nesapratīs.
Katram savs kaktiņš un stūrīts (medību objekts) tuvāks, kamēr tur neko nedara, man ir labi....
Tāpēc jau laikam arī šnepes pavasaros nemedījam, ka visiem ir pie kājas...toties silto zemju iedzivotāji var ķert putnus pat uz līmes- redz nacionālais medību veids.
Ja Vaidava būtu grāvis- tad bebrs jau sen būtu aiztaisījis ciet. Bet tā ir upe un IR iekļauta Aizsargājamo upju sarakstā. Tas gan neliedza kalvītim parakstīt IZŅĒMUMA atļauju
Un senos laikos neveidoja 45 ha ezerus...
Juris
Pēdējo reizi manīts 2016-04-18 09:44
Atrašanās vieta: Alūksnes novads
Medību stāžs: 18 gadi
Aprīkojums: CZ550,IŽ27,MC2112,TOZ8-01.
Suņi: Krievu eiropas laika Čita
13.05.2011. 13:41
Dzintaram.G. Par ,,Sūnu ciemu",Parūpējies labāk par savu miestu, tur igauņi mēģina realizēt paprāvu projektu, neatgrizeniski izcērt mežu, būvē ceļu, būšot ap 200 darba vietām. Nav kārtības, to vajadzētu norakt!
Andim Anspokam. Kurus Tu domāji, sakot ka neraksta īstos vārdus. Es Tev savu adresi varu nosaukt. Upe sačakarēta uz mūžu? Upi sačakarē elektrozveja un lauksaimniecības ķimikālijas.
Ventim Putniņam. Nu Tev ir fantāzijas. Mēgini ierobežot 3X saitu apmeklējumus.
Agnim Dārzniekam. Par hesiem nezinu, bet personīgi esmu apskatījis 1250g foreli, kas noķerta starp ~12 bebru aizsprostiem.
Visiem īpaši zaļajiem. Varbūt vajadzētu apsvērt domu par stobru aptīšanu ap koku un uzsākt audzēt uz balkona brokoļus, jo kas var būt briesmīgāks par nevainīgu zvēriņu slepkavošanu. Tā, nu jau pietiks, došos kopā ar citādi domājošajiem hesa kolēģiem tērēt kukuļos saņemtos citronus un apvaicāties, kad dos vēl.
Slēpts
13.05.2011. 14:07
Jurim.
Lai lašveidīgās zivis varētu iznārstot ir nepieciešama straume un grants , akmenīši utt.
bebra uzpludinājumā un HEsos straumes nav, līdz ar to forele iznārstot nevarēs.
To ka uzpludinājumā kāda ir palikusi starp dambjiem- ļoti iespejams, bet vai tur ir arī mazās forelītes - šaubos..
Un upe būs sačakarēta!!!
Ja nav slinkums izvilkties no Alūksnes, aizbrauc līdz Gaujas augštecei vasarā, kad Hesu īpašnieki NENODROŠINA nepārtrauktu caurplūdi un dziesmās apdziedātā straujā Gauja pārvēršas par smirdīgu grāvi!
p.s. Man šajā tēmā pietiek- labāk braucu prom uz mežu, kamēr vēl ir..
Raivis
Raivis
Pēdējo reizi manīts 2020-04-27 17:05
Mednieku organizācija: Nītaures mednieku klubs
Atrašanās vieta: Sigulda. Lielstraupe. Nītaure
Medību stāžs: Ir.
Aprīkojums: 16/70, 308win
Medību trofejas: 1
14.05.2011. 13:00
Nenocietos....
Starp caurplūdi un saražoto elektrības daudzumu ir tieša sakarība. Zivju ceļs, kas funkcionētu, paņem daļu no caurplūdes, kas šajā Vaidavas vietā jau tā ir neliela, neskaitot pavasara palus.
Pat lietojot vismodernākās horizontālās turbīnas u.c. jaunākos zinātnes sasniegumus, bizness nebūvējot aizsprostu te nesanāk, jo nav jau tā plūstošā ūdens masa.
Matemātika vienkāršā - maz ūdens, maz naudas. Zivju ceļš, kas darbojas - vēl mazāk naudas.
Ir noteikta minimālā garantētā caurplūde, kas HES īpašniekam ir jānodrošina. Tātad atkal problēmas - lēnāk dambī var uzkrāt ūdeni, kas nozīmē, ka atkal maz naudas; ja vēl ir zivju ceļš, kas darbojas, tad pavisam maz naudas. Diemžēl sodi par caurplūdes nenodrošināšanu ir smieklīgi mazi. Rezultāti katram makšķerniekam, arī man, zināmi.
Uzpludinājums un tā ietekme. Nopludinot straujteci un oļainos posmus, nekāds nārsts nav iespējams, jo stāvošā ūdenī oļi ir zem biezas nogulšņu kārtas. Mainās temperatūras režīms, jo ūdens silst un iztekot no aizsprosta ir siltāks kā ietekot, līdz ar to ietekmē visu dzīvotni, kura nav pielāgojusies šīm izmaiņām. Mainās ūdens ķīmiskais sastāvs un skābekļa daudzums. Ieviešās sugas, kurām tur nebūtu jābūt. Taču visbūtiskākā ietekme ir ūdenslīmeņa svārstībām, kuras būtiski ietekmē upi vēl daudzus kilometrus zem hes aizsprosta. Aizsprosts ietekmē zivju migrāciju, jo tā vienkārši aptrūkst. Lašveidīgajām zivīm ir raksturīga migrācija uz nārsta vietām, kas nevar notikt šajā gadījumā.
P.S. Nav un nevar būt rentabls bizness, sacūkojot mazās lašupes (lašveidīgo zivju apdzīvotās upes), kuru caurplūde ir par mazu, lai atpelnītu HES uzbūvē ieguldīto naudu. Te nav nekāda sakara ar zaļo enerģiju - šis ir vistīrākais politbiznesa projekts.
P.P.S. Vaidava ir pēdējā Z-vidzemes upe, kam vēl ir (bija) sasaiste ar Baltijas jūru, kuru vajadzētu saglabāt visiem iespējamajiem līdzekļiem.
Raivis
Raivis
Pēdējo reizi manīts 2020-04-27 17:05
Mednieku organizācija: Nītaures mednieku klubs
Atrašanās vieta: Sigulda. Lielstraupe. Nītaure
Medību stāžs: Ir.
Aprīkojums: 16/70, 308win
Medību trofejas: 1
14.05.2011. 13:05
Un vēl piebilde tiem, kas par bebru dambjiem runāja...
Straujupēs pavasaros dambjus pali norauj, ka prieks skatīties.:)
Starp citu, bebru dambis, ja ir normāls ūdens līmenis, nav šķērslis lašveidīgo zivju migrācijai. Pat līdz 2m augstam aizsprostam pāri tiek. Paša pieredze.
Bebru dambjos foreles tiešām izaug lielākas, jo ūdens vairāk un barības bāze labāka, tikai.... Nav jau mazo, jo nepastāv iespēja iznārstot, kas nozīmē, ka ne visai ilgā laika periodā suga šai posmā iznīkst.
Juris
Pēdējo reizi manīts 2016-04-18 09:44
Atrašanās vieta: Alūksnes novads
Medību stāžs: 18 gadi
Aprīkojums: CZ550,IŽ27,MC2112,TOZ8-01.
Suņi: Krievu eiropas laika Čita
14.05.2011. 23:22
Raivi, visu cieņu, retais argumentētais viedoklis. Iebilstu par sasaisti ar jūru, jo lejpus ir vēl divi hesi. Ja godīgi, tad jautājumu, lai arī tā nav mana darīšana, kā un cik gados var atpelnīt ieguldīto naudu, esmu mēģinājis rēķināt, gali nesavienojas. Manā izpratnē plusi no hesa: apm. 4 darba vietas, rudeņos, vismaz pirmajos gados, apm. 25 mednieki nevar atkauties no pīlēm un varbūt arī zosīm, spiningotāji(~ 15 gab) ķer līdaku, vasarā atpūtnieki peldas, cep desu, dzer uz Līgo alu un vizinās ar laivu. Mīnuss, sačakarēta foreļu zveja ~ max 8 forelistiem. Vēsturiski, nekas nav mūžigs, ja pēc vēsturisko hesu iznīkšanas, upe ieņem savu gultni, tad domāju arī pēc šī hesa būs tas pats. Man sanāk plusu vairāk, tapēc esmu par. Diemžēl mans viedoklis, lielajā spēlē, tāpat kā pārējo diskusijā iesaistīto kungu viedoklis, vērā ņemts netiks, un to vai hesam uz Vaidavas būt vai nebūt izlems citur un bez mums.