Jautājums speciālistiem. Konservējot gaļu metāla bundžās autoklāvā (kas taisīts no gāzes balona, piegādāts no Krievijas), gaļa sanāk nedaudz piedegusi. Iepumpēju 1.5 atm. tad uzkarsēju līdz 4 atm., noturu 90 min. tad gaidu , kamēr atdziest. Termometra viņam nav, kāda temperatūra-hvz. Tagad iemontēju termometru. Jautājumi:
1) cik ilgā laikā un līdz kādai temperatūrai ir jāuzkarsē?
2) cik ilgi tanī temperatūrā ir jānotura?
3) cik ilgi (vai ātri piespiedu kārtā) ir jāatdzesē?
Runa ir par meža gaļas konserviem. Krievu forumos atbildes ir visdažādākās.
Gribētos rezultātu, lai gaļa nav piedegusi, bet arī no botulisma lai nav ne miņas.
Paldies iepriekš par atbildi.
līdz 105 pēc C,cik ilgā laikā - kā sanāk,uzsildīji un slēdz ārā,uzmet virsū segu un līdz nākamajam pusdienlaikam aizmirsi par to visu,termometram jābūt ūdenī,izmantoju stikla burkas un ar roku aizgriežamos vākus,bet domāju , ka bundžās viss notiek tāpat
Es priekšpiedienu vienmēr uzpumpēju uz 2 bareli, karsēju divas stundas spiedienu noturot 4 - 4,2 bareli robežās. Ja karsē līdz 4 un priekšpiediens ir 1,5, tad temperatūra sanāks jau krietni virs 120 grādiem, tādēļ arī tā piedeguma garša. Tā rupji ņemot barels un atmosfēra +/- tas pats vien apmēram ir. Uzkarsēšanas ilgums būs stipri atkarīgs no tā, ar ko, jeb uz kā, karsēsi. Uz gāzes plīts degļa karsīs daudz ilgāk, kā ja karsēsi ar kādu lielāku degli. Es karsēju ar degli N5, no padomijas laiku piecu gāzes degļu komplekta. Tie, kuri pie balona bija jāliek pa tiešo, bez reduktora. Uzkarsšanas ilgumu ietekmē arī laika apstākļi un cik pilns ir gāzes balons, bet vidēji manam autoklāvam ar to degli uzkarsšanai no 2 līdz 4 bareliem vajag stundu un divdesmit minūtes. Atstāt lai atdziest vajad tik ilgi, kamēr spiediens nokrītas līdz tam, kāds bija uzpumpēts priekšpiediens, ja attaisīsi ātrāk, burkām raus nost vākus, kārbas visdrīzāk deformēsies. Ja vajag steidzīgi likt karsēt otru porciju, tad var autoklāvu dzesēt, aplejot to ar aukstu ūdeni, līdz spiediens samazinās līdz uzpumpētajam priekšpiedienam.
Ar to gan būs par knapu. Tad sanāk nevis sterilizēti, bet pastarizēti konservi ar klusu cerību, ka botulisma tur iekšā nebija. Lai iznīdētu botulismu, temperatūru vajag virs 120 grādi.
Paldies, Ojār! Man uzkarsēšana uz gāzes plīts aizņem vairāk kā 5 h. Ar veco autoklāvu tas notika 2 h laikā, tur viss bij normāli. Vienkārši iegādāsos atsevišķi jaudīgāku gāzes degli. krievu forumos rūpnieciski karsē 20 min. līdz 113 grādiem, tad iztura 90 min. tad 25 min. laikā strauji atdzesē.Tas notiek rūpnieciski, mājas apstākļos to būtu grūti sasniegt.
Bet kur atrast info cik ilgi kādā temperatūrā jānotura bundžas, lai iznīdētu botulismu? Atbildes forumos ir visdažādākās.Pieņemot, ka standarta diametra konservu kārba, lai izkarsētos līdz bundžas viducim.
1) cik ilgā laikā un līdz kādai temperatūrai ir jāuzkarsē?
2) cik ilgi tanī temperatūrā ir jānotura?
3) cik ilgi (vai ātri piespiedu kārtā) ir jāatdzesē?
Runa ir par meža gaļas konserviem. Krievu forumos atbildes ir visdažādākās.
Gribētos rezultātu, lai gaļa nav piedegusi, bet arī no botulisma lai nav ne miņas.
Paldies iepriekš par atbildi.
līdz 105 pēc C
Ar to gan būs par knapu. Tad sanāk nevis sterilizēti, bet pastarizēti konservi ar klusu cerību, ka botulisma tur iekšā nebija. Lai iznīdētu botulismu, temperatūru vajag virs 120 grādi.