Šodien vārdadienu svin Persijs, Vaida, Klaudija, rītdien - Magnuss, Maigonis, Mariuss
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Vitnstobra lodes efektivitate....

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 19 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 12.01.2012. 00:06

Uģis
Uģis
Pēdējo reizi manīts 2023-07-18 12:57
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Mežā
Medību stāžs: Pietiekami
Aprīkojums: Ir
Suņi: Patīk
10.01.2012. 10:55
Juri :)
1. runāju par šaušanu LĪDZ 300m - nu nav jākoncentrējas uz tiem 300m :)
2. un pat ja ņem vērā šo sēšanos uz 300m tad pēc kalkulatora tie ir nieka 10cm klāt reālajam kritienam - OK man nav būtiski vai es briedim vai alnim iešauju krūtīs 10cm augstāk vai zemāk - rezultāts ir viens!
3. par EVO - neteicu ka tā ir labākā lode ar labāko trajektoriju, bet praksē man ar šo lodi veicas vislabāk tās iedarbība pēc manām domām ir ļoti laba un lode šaujot pat cauri vārpām uzreiz neizjūk un nenovirzās no trajektorijas - bet kā jau teicu tas ir mans personīgais viedoklis un pieredze!
4. virs 300m šauju tikai lapsas un pa papīru ar mazu ātru kalibru un ja godīgi īpaši neesmu novērojis šo temperatūras ietekmi - nu nezinu!
Paskaidro lūdzu sīkāk - kas ir cēlonis tam, ka pie aukstām temperatūrām kritiens lielāks/sēžas vairāk? vienīgais ko iedomājos ir tas, ka stobrs var pie zemām temperatūrām staigāt/vērpties - līdzīgi kā uzkarstot! (bet ja stobrs ir ļoti kvalitatīvs tad tā ietekme ir stipri mazāka) kas vēl?
Juris
Juris
Pēdējo reizi manīts 2026-03-30 21:22
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Kurzeme
Medību stāžs: No 1981.g.ar papīriem
Aprīkojums: pietiekams
Medību trofejas: 5
10.01.2012. 11:17
Nu tieši augstāk ieliktajā adresē nospied un ieraudzīsi, ka 300winmaga kalibram tā augstumu starpība itviegli iebrauc 42cm un vairāk trīssimts metros. Pie tam lodei ar ļoti labu ballistisko koeficientu un kārtīgu enerģiju. Jau zināju, ka teiksi, ka daži cm:)
Ilgvars
Ilgvars
Pēdējo reizi manīts 2026-09-04 22:30
Lietotāja statuss: Guru
Atrašanās vieta: Rīga, Gulbene un pēc vajadzības
Suņi: nav
Medību trofejas: 11
10.01.2012. 11:25
Paskaidro lūdzu sīkāk - kas ir cēlonis tam, ka pie aukstām temperatūrām kritiens lielāks/sēžas vairāk?

Gaisa blīvums. Auksts gaiss ir ievērojami blīvāks nekā silts.
Uģis
Uģis
10.01.2012. 13:21
OK! Pieņemsim, ka tas viss ir tiesa! Tad lūdzu paskaidro man vienu lietu - kā pa 420m varu nošaut ziemā lapsu ar vasarā piešautu plinti? Un ap 400m ne vienu reizi vien! 22-250 Hornady Vmax! Man īr balistiskais kalkulators bez šī aukstuma nobīdes! Un ja godīgi vienmēr, kad esmu papūtis garām pie vainas ir bijis vējš vienkārši neemu paņēmis pietiekamu vēja korekciju! Pieņemu, ka aukstums var iespaidot, bet nejau +20 grādos sēdīsies uz 300m piemēram 30cm bet -10 grādos 80cm!!! Nu nezinu gan!!!
Tu praksē esi mēģinājis? Tev takā ir dzelži, ar kuriem brīvi var šādu pētījumu uztaisīt! Varbūt der pašam pamēģināt nevis rādīt man kalkulatoru!!! Jo es Tev saku nu neesmu praksē novērojis šādu lietu :) Lai gan arī tālāk par 420m neemu šāvis!
Un jā tie 42cm ir atšķirība starp BC "+" grādos un BC "-" grādos? Ja? Pareizi sapratu!!!
Juris
Juris
Pēdējo reizi manīts 2026-03-30 21:22
Atrašanās vieta: Kurzeme
Medību stāžs: No 1981.g.ar papīriem
Aprīkojums: pietiekams
Medību trofejas: 5
10.01.2012. 13:44
Vot elementāri vari nošaut to lapsi - izņem no kabatas, vai mašīnas ziemā aptveri un pāris stundas(varbūt ilgāk) tās patronas šausies, kā vasarā. Toties, kad būsi vasarā nosēdējis līdz rīta gaismai luktā un pie +5 grādiem naktī ar stobrā ieliktu patronu, tad var rītagaismā tā noraut pa apakšu garākā distancē, ka rūc. Pašam tas ir gadījies. Un arī otrādi, kad vasarā piesaulē plinte ar aptveri bijusi nolikta. Visbiežāk esmu to novērojis aukstās vasaras naktīs un vēlā rudenī, kad ilgstoši sēdēt sanāk ar patronu stobrā.
Slēpts
10.01.2012. 14:13
Uģi šauju es vairāk kā Tu, vismaz mačos nemanu Tevi,bet ka vienmēr vainīgs vējš vai kas cits tikai ne pats man tā jocīgi liekas.
Pēc kalkulatora 22-250 V-Max piešaujot(100m-0) +15grādos un reāli šaujot -15 grādos sanāk papildus 8cm kritums uz 300m,400-tā jau 17cm. Ietekmē tomēr tie grādiņi diezgan daudz.Plus vēl korekcija no piešaudes 0 un papūtīsi garām ka nograb. To kā temperatūra ietekmē vari visvieglāk ar maseni pārbaudīt, pats būsi šokēts.
Uģis
Uģis
10.01.2012. 14:38
Valērij ganjau Tu šauj vairāk par mani (ja nemaldos biji 67 pagājušo gad MMD - vai arī tas neesi Tu), bet es daru arī daudzas citas lietas, ko Tu noteikti nedari, nu nav visiem tagad jāskrien uz mačiem ja viņi arī medībās mīl šaut tālāk un dara to neslikti! Sanāk pēc tava teiktā visi kas nebrauc uz sacensībām nemāk šaut? Hmmm... Es vienkārši neredzu tam jēgu - izmest naudu benzīnā, patronās, vēl papildus pieslīpēt prasmi šaušanā un beigās man iedod alumīnija medāli vai plastmasas kausu!
Pag Uldi un Valērij - tad jau sanāk ka papildus kritums 30grādu atšķirīgās temperatūrās ir tikai 8 cm? Variet uzrakstīt normāli nevis kko aplinkus! Paņemšu un pamēģināšu praksē un safotografēšu! :) Ielikšu forumā, lai redz!
Un es nestrīdos - vienkārši līdz šim man temperatūras svārstības nebija problēma!!! Lai gan padomāšu par šo cītīgāk!!!
P.S Valērij piedod ka nepieminēju pie vēja vēl arī savu kļūdu... Tev ganjau tādu nav jo šauj vairāk par mani ;)
Kārlis
Kārlis
Pēdējo reizi manīts 2014-12-07 23:55
Mednieku organizācija: LMS
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: 11 gadi
Aprīkojums: Browning Gold Fusion
10.01.2012. 14:50
Temperatūras starpība ietekmē pulvera sadegšanas ātrumu un līdz ar to spiedienu un sekojoši lodes sākuma ātrumu, kas protams ietekmē trajektoriju - elementāri Vatson! ;)
Uģis
Uģis
10.01.2012. 15:04
Tad kuram man ticēt no jums trijiem speciālistiem? Valērijam, Kārlim,Ilgvaram vai tomēr Jurim ar kalkulatoru? :) Vai tomēr sev + vēl skriet šo ģēlu 4 reizes gadā (lai ir čekings katrā gadalaikā) pārbaudīt šautuvē, jo kā jau teicu praksē iespējam neliela nobīde ir, bet nu ne īpaši nozīmīga, vismaz distancēs ko minēju :)
Kārlis
Kārlis
Pēdējo reizi manīts 2014-12-07 23:55
Mednieku organizācija: LMS
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: 11 gadi
Aprīkojums: Browning Gold Fusion
10.01.2012. 15:07
Saprātīgā medību distancē līdz 150m temperatūras ieviestās korekcijas medību vajadzībām ir uzskatāmas par nebūtiskām. Aizbrauc kādreiz uz kādiem snaipermačiem ziemā un tad redzēsi kā veči patronas nēsā termosos un stobrā liek īsi pirms šāviena, lai nepaspēj atdzist :)