Šodien vārdadienu svin Agija, Aldonis, rītdien - Nanija, Ilgmārs, Igmārs
toptitle

Forums

Tēmas nosaukums - ka iemacit latvijas dzineju dzit zverus???

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 21 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 07.03.2012. 12:37

Edmunds Palmbahs
Edmunds Palmbahs
Pēdējo reizi manīts 2023-09-14 14:07
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
02.03.2012. 21:33
Gvido. Raksti droši, jo snaiperu un labu šāvēju forumā ir lielum liels vairums. Un daudzi ir gudri par dzelžiem. Bet,ja Tew ir kāda metodika,kā Tu māci savus suņus tad padalies. Būsi pirmais. Varēsi ielikt kloķi kinologiem :)
Žanna Zariņa
Žanna Zariņa
Pēdējo reizi manīts 2023-11-02 23:18
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Aizpute
Suņi: 3 jagdterjeri, taksis un Rietumsibīrijas laika
Medību trofejas: 27
02.03.2012. 21:43
Gvido, uzmanīgi palasi tēmu sākot ar 1.lpp. ;)
Viss sākās diezgan sakarīgi, bija komentāri stingri par lietu, t.sk. Guntara komentārs, kuru es kaut kā biju palaidusi garām, bet tad atnāca viens foršs džeks, no*irsa visus pilsētas suņus, suņus ar diplomiem un sazin ko tur vēl...
No savas niecīgās pieredzes varu pateikt, ka vislabāk jaunu suni ir laist kopā ar pieredzējušu suni, tādu, kas labi strādā un nav agresīvs pret jauno un grib to mācīt (jo man, piemēram, vecā taksene vienkārši negrib mācīt jaunos muļķus un kaut tu izstiepies!). Un vislabāk to darīt aplokā, kur ierobežotā platībā saimnieks pats var sunim izskriet līdzi un to uzmundrināt. Kā jau Guntars teica, ir labi parādīt aizšautu zvēru, protams, ne jau lielo kuili, bet sivēnu. Bet ar to arī ir jāuzmanās, jo mums kolektīvā šosezon bija gadījums, kad jauns sunītis paplūkāja aizšautu sivēnu, un nākamās medībās pamēģināja to pašu izdarīt ar lielu kuili un rezultātā smagi cieta :(
Un var būt es pateikšu kaut ko nepareizu, jo man nekad nav bijis dzinējsuns un kolektīvā mums arī nevienam nav, bet var būt ka ir vērts sākt ar kaut kādu sīkāku zvēru, piemēram zaķi?
Uldis Putniņš
Uldis Putniņš
Pēdējo reizi manīts 2023-07-25 17:14
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: www.logitev.lv
Medību stāžs: 1993 g.
Aprīkojums: Medībām Latvijā pietiek
Suņi: Hanoveras dzinējs Klifs
Medību trofejas: 13
02.03.2012. 21:54
Nevar visu medību limitu norakstīt tikai uz suņu sasniegto. Tas nav reāli nekādā veidā. Mums kolektīvā dzinējmedībās piedalās četri suņi , bet nekad neviens nav piešķīris visus nopelnus tikai suņiem.Ziemā šis pasākums ir 80-90% atkarīgs tikai no suņiem, jo dzīt parasti iet suns ar savu saimnieku. Rudenī parasti dzinējos ir 12-15 "suņu". Cepuri nost ja to dara tikai Jānis viens pats ar saviem suņiem. Tad es publiski varu atzīt savu kļūdu, ka nenovērtēju viņa sniegumu.Es arī ar savu suni gāju dzīt katru reizi, kamēr viņam radās iekāriens. Bet stāvot mastā viņš no sākuma parasti atskrien īdz manīm un tikai tad skrien apsekot mastu. Zinu gadījumu, ka tiek sabojāts suns ar labiem ciltsrakstiem un strādājošiem suņa vecākiem, tā kā vis ir atkarīgs tikai un vienīgi no suņa saimnieka.
Aivars Imaks
Aivars Imaks
Pēdējo reizi manīts 2019-12-30 22:03
Lietotāja statuss: Lietotājs
Mednieku organizācija: MK "Vāveres"
Atrašanās vieta: Rīga -Zolitūde
Medību stāžs: 12 gadi
Aprīkojums: Karabīne 308 win
Suņi: 5 Latvijas dzinējsuņi
02.03.2012. 22:07
Nee žanna ! Uz sīkajiem zvēriem SPECIĀLI Ldz gan nevajadzētu mācīt ,viņi nav tam domāti ,kaut gan ai ,ai,kā mīl padzenāt ja gadās ceļā.Tā ,kā mani jaunuļi vienmēr ir bijuši kopā ar jau pieredzējušu suni kurš ļoti labi strādā ,nekad problēmu nav bijis ,visus sīkos parauj līdz ,un tad jau tā lieta aiziet !!!
Žanna Zariņa
Žanna Zariņa
Pēdējo reizi manīts 2023-11-02 23:18
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Aizpute
Suņi: 3 jagdterjeri, taksis un Rietumsibīrijas laika
Medību trofejas: 27
02.03.2012. 22:20
Aivar, vienkārši esmu lasījusi, ka LVDz kādreiz izmantoja tieši zaķu medībām, tāpēc man radās tāda doma. Un vēl tas, ka zaķis ir tas zvērs, kam ir visvājāk izteiktā smaka, tātad, tieši dzenot zaķa pēdu var vislabāk novērtēt suņa ožu.
Aivars Imaks
Aivars Imaks
Pēdējo reizi manīts 2019-12-30 22:03
Lietotāja statuss: Lietotājs
Mednieku organizācija: MK "Vāveres"
Atrašanās vieta: Rīga -Zolitūde
Medību stāžs: 12 gadi
Aprīkojums: Karabīne 308 win
Suņi: 5 Latvijas dzinējsuņi
03.03.2012. 16:02
Varbūt ne par tēmu ,bet ..lai es izteiktu savu viedokli par katru šeit rakstīto komentāru ,man 3 lpp.nepietiktu :)Ar Ldz kopā 7 gadus "strādājot",tomēr pieredzi esmu guvis.Esmu PRET pārdabiski drošiem un nikniem Ldz.Neesam nekādi svētuļi :),uz manu suņu sirdsapziņas ir arī gadījies kāds grēks ,bet tas nav kĻuvis par NORMU !!! Ldz ir jābūt mednieka PALĪGAM ,nevis IEROCIM ,un ja saimnieks lielās un priecājās ,ka viņa suns ir kādu noplēsis vai nokodis ,tad 1)tas ir bīstami pašam sunim ,2)tas pierāda to ,ci cik ļoti saimnieks "mīl "savu draugu !Manas četras Ldz kuces savu darbu dara labi ,ir pietiekami drosmīgas ,neatlaidīgas un azartiskas ,tiekam aicināti "palīgos "uz citiem medību kolektīviem ,un man nav jābaidās ,ka pie viņu ielenktā dzīvnieka atradīšu savu suni savainotu ,vai vēl labāk -līķīti...Darba diplomi mums nav NOPIRKTI !,bet godam nopelnīti .Suns ,kurš darba pārbaudē liekas dz;ivniekam pie rīkles ,eksamenu nolikt NEVAR ,vismaz Ldz nē ,jo tas nav viņa uzdevums !!!!!!!!
Gvido Ķepītis
Gvido Ķepītis
Pēdējo reizi manīts 2017-02-19 13:21
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Smiltene
Medību stāžs: 20
Aprīkojums: Fausti Stefano 12 kal; Iž 16 kal; Marlin 983 T 22 WMR;
Suņi: 2 Latvijas dzinēji un gs. taksis
Medību trofejas: 6
03.03.2012. 18:23
:) Nu par tā "kloķa" ielikšanu mazliet pārspīlēts, bet nu labi. Īsumā pārlasot aprakstītās apmācības metodes,varu teikt,ka nekā nepareiza es tajās neredzu,ja nu vienīgi mazas nianses,taču par tām vēlāk.Neskatoties uz to,ka suņu lietas man nav svešas kopš bērna kājas,-sava pirmā med. suņa apmācību es sāku ar to,ka sāku mācīties pats.Meklēju visu iesp. literatūru, runāju ar jau ievērības cien. vecumu sasniegušiem suņu piķieriem utt. Runājot par grāmatām,- par vislabākajām atzinu mūsu pašu "Kā audzēt un apmācīt medību suni"-autors,ja nemaldos Siliņš,kā otru- "Ohota v iļustracijah"- tā ir čehu autora sarakstīta,un tulkota krievu val.-ļoooti laba,tajā ir praktiski viss,par medībām un lietām,kas ar tām saistītas.Grāmata ir diezgan bieza un ievērības cienīga daļa tajā ir atvēlēta med.suņiem,-tiešām ir vērts to izlasīt.Bija tāda pašam,bet iedevu draugam,tā arī nav atdevis,teicās,ka suns sagrauzis :( . Katrā ziņā,ja ir vēlēšanās un interese var pameklēt bibliotēkās. Runājot par mani,-esmu izmēģinājis dažādus veidus kā apmācīt,un nonācis pie slēdziena:-gatavas receptes nav,ir tikai pamattēzes,vai baušļi pie kuriem vajadzētu pieturēties,paturot prātā to,kāda veida medības vēlies piekopt,- ind.,vai dzin.,kāda veida medījumiem:sīkmed.,vai dižmed.un tad mēģināt virzīt lietas sev vēlamajā virzienā.Nekad nevajag aizmirst to,ka suns(kucēns)ir tāpat kā skolēns:-apmāc.metode kura der vienam, var nederēt otram,šai lietai ir jāpieiet ļoti saudzīgi un tajā pašā laikā gana stingri,lai kucēns tiešām saprastu ko no viņa grib un,ka jūs esat viņa draugs.Katrā ziņā,ja arī kaut kas nesanāk,vajag mēģināt to pašu panākt ar citu paņēmienu.Īsāk sakot:sviedri,puņķi,asaras,nervi,pacietība un darbs,darbs,darbs. Atgriežoties pie manis sākumā pieminētajām niansēm:1. par laizšanu kopā ar pieredzējušu suni-tikai līdz brīdim,kad kucēns sāk parādīt aktīvu interesi par darbu,pamatoju kāpēc.Tāpēc,ka,ļaujot strādāt kopā pārāk daudz,pastāv risks neapzināti ieaudzināt kucēnam nepatstāvību t.i.nākotnē tas var nestrādāt,vai arī strādāt ļoti vāji.Tāpēc vēlams saimniekam pašam iet kopā ar savu mīluli,ik pa brīdim to uzmundrinot.Otrs iespējamais risks:- pārī strādājoši dz. suņi bieži mēdz aiziet pārāk tālu. 2.par iešanu dzīt tikai ar saimnieku:-atkal,tikai līdz brīdim,kad kucēns sāk rādīt aktīvu interesi par darbu.Pamatoju kāpēc.Pārāk liels pieradums pie saimnieka kā pie dzinēja,var novest pie tā,ka nākotnē suns var atteikties iet dzīt kopā ar citu mednieku,tāpēc pirms ņemt jaunu kucēnu uz dzin.medībām,jāveltī ļoti daudz laika taisni individuālām pastaigām mežā.Kucēnam lēnām,bet neatlaidīgi jāliek saprast,ka pārējie mednieki un suņi ir viņa kolēģi.Ja mežā apmācības laikā kucēns aizskrien patālāk,nevajag tūlīt censties viņu atsaukt.Bez vajadzības atsaucot suni,saimnieks neapzināti sašaurina suņa darbalauka perimetru.
Tas nu ļoti īsos vilcienos arī būtu viss. Visu, protams, tāpat nevaru uzrakstīt. Tāda nu man ir tā pieredze, ņemiet par labu, ja kādam nepatīk, lai dara savādāk, galu galā visi līdzekļi ir labi, ja tie attaisno mērķi. Ar cieņu!
Slēpts
04.03.2012. 00:42
Gvido uzrakstīja perfekti, pats šobrīd audzēju un skoloju, aptuveni tā arī daru, 3 men. vexcumā sākām staigāt(jūlijā), pa mežu, ņēmu suni uz katrām medībām līdzi(gaides), visu vasaru mes divatā arī staigājām(upurēju savas izredzes uz briedi), par nelaimi nekā arī nedabūjām, bet suns jau man pierada pie meža un smakāmn, oktobrī iesākām dzinēju medības, pirmo mastu izgāju kopā pēc tam atdevu citam, varbut vajadzeja iet tikai pašam, bet novembrī suns jau izdzina pilnīgi patstāvīgi atrastu briedi uz mednieku, atļaujas gan mums jau bija izbeigušās, tapēc suns palika bez laupījuma(dzina jau iepriekš bet tad nebija liecinieki), tajā pašā novembrī patstāvīgi atrada alņus un izdzina labi uz līnijas(atlaujas arī jau nebija vairs), aizgāja ar visiem pārējiem suņiem, pazuda, pēc 3 stundām atradām, bija aizgājis atpakaļ kur viņš bija redzējis pēdējos medniekus.
Ar cūkām gan mums švakāk, vēl laikam bail, bet vienalga, gajam blakus, man izskreja sivens pār stigu, sašāvu, pēc šāviena šams nereaģē, es sāku nelabā balsī bļaut ka jaņem ciet, un paņēma, aizskrēja un sāka riet, pielavījos klāt un nošāvu, iznāca šausmīga skola sunim. Turpmāk gan mums ar cūkām tā nevedās,(idzina jau bet ne līdz galam), sunim kautkādas bailes no tiem cūku bariem. Mācīsim lai tā nebūtu. NU apmeram, tā mans aug un mācas...
Andris Zariņš
Biedriba Medniekiem.lv
Andris Zariņš
Pēdējo reizi manīts 2024-03-28 15:40
Lietotāja statuss: Guru
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv
Atrašanās vieta: Marupe
Medību stāžs: No 1989 gada
Aprīkojums: H&K 2000 SLB (30-06), Savage (223), IŽ 57
Suņi: Krievu Eiropas laika- Bārts, Latvijas Dzinējsuns Dārts Veiders
Medību trofejas: 93
04.03.2012. 07:17
Vēl varu papildināt ar vinu savu pieredzi. Es savu Reksu satiku kad viņam bija jau seši mēneši. Jau no sākuma pastaigājoties ar viņu pa mežu bieži ņēmu līdzi masenīti. Ar to arī radināju sunīti nebaidīties no šāvieniem. Brīžiem pat šāvu zemē kādus divus trīs metrus no suņa. Tagad ja eju uz bebriem šo var palaist brīvā vaļā jo pēc šāviena būs klāt kā likts lai skatītos vai nav kas jāvelk ārā..:)))
Žanna Zariņa
Žanna Zariņa
Pēdējo reizi manīts 2023-11-02 23:18
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Aizpute
Suņi: 3 jagdterjeri, taksis un Rietumsibīrijas laika
Medību trofejas: 27
04.03.2012. 08:08
Liels paldies Gvido! Ļoti izsmeļoša un skaidra atbilde.
Es vēl gribu pievienot vēl vienu mīnusu jauna suņa ilgstošai laišanai ar pieredzējušiem suņiem- suns var iegūt tādu nelabu īpašību, ka negrib pats meklēt, bet pieskrien uz citu suņu balsi.
Vēl es gribu pastāstīt, kā es apmācu savus suņus nākt klāt. Man kabatā VIENMĒR ir kaut kādi garšumiņi, mazi-mazi gabaliņi, un kad es suni saucu un viņš pienāk, es viņam vienmēr šo gabaliņu iedodu. Ar mazu kucēnu es daru tā- kad viņš pats sāk man priecīgi skriet klāt, es dodu komandu šurp un kad ir pieskrējis, tad uzslavēju un iedodu. Un ja suns pats ir pienācis pie saimnieka, nekad nedrīkst viņu sodīt, pat ja minūti pirms tam viņš ir izdarījis kaut ko sodāmu. Ja tā dara, tad suns ļoti labi nāk klāt pēc komandas. Protams, noņemt jagdterjeru no cūkas ar komandu man neizdodas, nu bet normālos apstākļos klausa labi.
Un piekrītu Aivaram, ka pārāk nikni suņi, kas ieķeras zvērā un vaļā nelaiž ir nevēlami, gan suņi no zvēra cieš, gan šaut nevar.