Arnim Pukstam. Nesaki, ka stārķiem nav dabiskie ienaidnieki, jo vairāki man pazīstami ornitologi, kas gredzeno jūras ērgļu mazuķus ligzdās stāsta, ka ligzdās ir svēteļu kapiņi. Vienā ligzdā ir saskaitītas pat 12 stārķu galvas. Uz kopējā fona tas nav daudz, bet tomēr!
Slēpts
09.04.2012. 23:07
:D :D :D Viktor, tā pateici itkā to jūras ērgļu būtu kā sunim blusu.
Kaa veel ar zosu mediibaam pavasaros, jo ziemaajus noposta nepajokam. Uzskatu ka shii tradiicija arii ir jaaatjauno, jo neredzu citus variantus kaa ar to ciiniities
Ja tiešām tā rūp ziemāji, tad izšaujot gaisā sargāšanas efektu sasniedz tādu pašu, kā nomedījot kādu zosi.
PS.
Man arī gribētos pavasaros kādu zosi veiksmē pārspēt :)
Kanādas zoss (Branta canadensis) ir invazīva un Latvijas un Eiropas faunai sveša suga - spriežot pēc ziņām, ar samērā nelāgu ietekmi uz ekosistēmu. Tātad, tās būtu jāļauj medīt arī pavasarī. Tā kā šīs sugas populācija uzrāda pieauguma tendenci, drīz viņu pie mums kļūs vairāk. Atšķirt augumā lielās un īpatnēji krāsotās Kanādas zosis no "iezemietēm" šāviena attālumā faktiski nav nekādu problēmu. Galu galā, neesi pārliecināts, nešauj...
Šādi priekšlikumi - ļaut šo sugu medīt pavasarī, ir iesniegti no Medniekiem.lv puses. Redzēsim kas tālāk...
Latvijā ir tāda situācija, ka lauki palikuši tukši, visi sakrāvušies Rīgā. Mednieku uz 1000 iedz. ļoti maz salīdzinot ar citām valstīm. Medniekiem tas nozīmē, ka no vienas puses, ļoti palielinās medību platības, un no otras puses vairumam iedzīvotāju medības ir ļoti tāla lieta. Dabu ierindas pilsonis vēro pa autiņa logu, mežam tuvoties nav intereses un arī nedrīkst, jo nav potējies pret ērcēm. Toties skolā viņam pielietas pilnas ausis par zaļo dzīvesveidu, dabas sargāšanu, aizsargājamām sugām, smukiem putniņiem un zvēriem. Šis ierindas pilsonis, kas mežā pat pēc jaungada eglītes neieiet jāņu vainagu nenopin un pavasarī sulas nepatecina, ir liels spriedējs par medībām, kā mēs visi par lietām, no kurām nekā nesaprotam. Bet šo pilsoņu ir lielākais vairums. Tāds ir fakts, ar kuru jārēķinās. Un šitai publikai Tu, Arni, tagad gatavojies paziņot, ka taisamies kniebt gulbjus un stārķus?! Šitādu apgrēcību! Uz ko Tu ceri? Šito putnu dēļ neviens ierēdnis neies riskēt ar krēslu. Jau trofeju medības tauta nesapratīs: šauda pa zvēriem prieka pēc tikai. Paliek gaļas medības. Kaut ko gribas katlā, tas ikvienam saprotams. Par pārējo ne vārda!
Aprīkojums: Benelli M2 (12x76 plus paradokss), IŽ-54 (12x70), MC 20-01 (20x70)
Suņi: Taksis Tedis
11.04.2012. 15:50
Indulim taisnība. Bet kādēļ radusies tāda aplama situācija, ka loģiskus priekšlikumus vairums var nesaprast? Tāpēc, ka 2/3 no pašiem mednieka apliecību nēsātājiem uz katra stūra sludina, ka medības ir tikai hobijs. Kā sauc - tā atskan. Tāpēc sākotnēji pašam medniekam ir jātiek pie skaidrības - kas ir medības.
Par gulbjiem - tas ir vienīgais putns, ko pilsētas cilvēks ir spējīgs ar neapbruņotu aci saskatīt, pie tam tas ir "cēls". Paceļot tēmu par gulbju medībām, to noēdīs tantuki, nevis ornitologi vai "zaļie". Kā jau teica - Latvijā mednieku ir tikai aptuveni 1.5% no iedzīvotājiem (optimistisks vērtējums). Puse no iedzīvotājiem dzīvo Rīgā, liela daļa no tiem ārpus tās neizbrauc. Tāda, diemžēl, ir realitāte. Par jūrasērgļiem - viņi pārtikā lieto arī kormorānus.
Un, jā, Dzintar, es zinu, ka ornitologi tev nepatīk pēc mana Susaņina meistardarba ;)
Un par stārķiem - pieļauju, ka tie cilvēki, kuri stārķim liek platformas ligzdošanai, diez vai būs sajūsmā par stārķu medību ideju. Un stārķu skaits drīzāk būs atkarīgs no šīm ligzdošanas vietām, nekā iespējamās medīšanas. Manuprāt, situācija, kad viens liek stārķim ligzdu, un otrs šauj viņu nost, lai skaitu samazinātu, kā risinājums ir diezgan dīvains.
Stārķi ļoti labi ligzdo arī kokos - ir veselas kolonijas pat. Tā kā - ne jau platforma ir galvenais.
Tieši tādēļ arī stārķu problēma netika aiztikta, jo tas tomēr ir pārāk sensitīvs jautājums.
BET GULBJI - IR BIJUŠI MEDĪJAMI VĒL 30-OS GADOS!
Tātad, tas nav nekas nezināms un svešs, tas ir bijis normāls process. Bet, protams, ka sākums visam - pētījums, publicēšana, attiecīgs PR...
Par to, ka cilvēku populācija izvirst - šaubu nav, bet tādēļ jau nav jāmet plinte krūmos, vismaz tiem,kas saprot, ko nozīmē ilgstoša vienas sugas dominance. īsāk sakot - vajag tikai rakt, gan jau tur kaut kas taps izrakts :)
PS.
Man arī gribētos pavasaros kādu zosi veiksmē pārspēt :)
Šādi priekšlikumi - ļaut šo sugu medīt pavasarī, ir iesniegti no Medniekiem.lv puses. Redzēsim kas tālāk...
Un, jā, Dzintar, es zinu, ka ornitologi tev nepatīk pēc mana Susaņina meistardarba ;)
Tieši tādēļ arī stārķu problēma netika aiztikta, jo tas tomēr ir pārāk sensitīvs jautājums.
BET GULBJI - IR BIJUŠI MEDĪJAMI VĒL 30-OS GADOS!
Tātad, tas nav nekas nezināms un svešs, tas ir bijis normāls process. Bet, protams, ka sākums visam - pētījums, publicēšana, attiecīgs PR...
Par to, ka cilvēku populācija izvirst - šaubu nav, bet tādēļ jau nav jāmet plinte krūmos, vismaz tiem,kas saprot, ko nozīmē ilgstoša vienas sugas dominance. īsāk sakot - vajag tikai rakt, gan jau tur kaut kas taps izrakts :)