Šodien vārdadienu svin Fricis, Vikentijs, Vincents, rītdien - Undīne, Leopolds, Unda
toptitle

Forums

Tēmas nosaukums - Desu izgatavošana mājās

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 19 lietotāji. Komentāru skaits 36. Pēdējais viedoklis 20.10.2016. 20:56

Aldis Behmanis
Aldis Behmanis
Pēdējo reizi manīts 2018-06-18 19:20
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Riga
Aprīkojums: Blaser R93 270WSM, Rem .223 Swarovski Z6i 3-18x50 BT; Blaser BBF 97 30-06/12 Swarovski Z6i 1-6x24; uzlabota Walther G22 22LR 3-9x50, Leica CRF1200Y talummers un Swarovski EL 10x42 binoklitis.
Medību trofejas: 14
29.05.2012. 20:14
Vai kaadam no kungiem/kundzēm ir personīga pieredze ar desu izgatavošanu/kūpināšanu mājas apstakļos?
Pamatlietas kā dabūt cūku no rudziem iekšā desā ir skaidras.
1) Dabonam desas sagatavi (cūka, vai cits kandidāts), atkaulojam, samaļam, piejaucam garšvielas (sāls, pipari, maltas kadiķogas, maltas virces, cukurs, ūdens)
2) Nopērkam Maximā gatavas attīrītas cūku zarnas, izmērcējam atbilstoši instrukcijai.
3) Pildam ar gaļmašīnu + speciālo desu uzgali iekšā zarnās, sienam galus utt.
Jautaajumi:
Pie kādas temperatūras kūpinam? (pieņemam, ka taisam parasto pusžāvēto desu)
Vai liekam klāt konjaku/šnabi? Cik? (asprāšus lūdzu atturēties no komentāriem tipa .... cik nu kuram skopums atļauj cūkāt desās, tik liek)
Cik ilgi?
Vai ir kāds īpašs termo režīms? No sērijas sākumaa 1h 40 grādi, tad 6h 80.
Vai pirms likt desu kūpināties tā ir jānotur kautkādu laiku sapildītā veidā?
Cik procentus liekam speķi (pieņemot, ka desas sagatave ir sportiska tipa)? aptuveni 25%? Maļam, jeb griežam mazos gabaliņos?
Kā cīnīties ar desu irdenumu vai arī kāpēc tas ir ienācies?
Vārdu sakot visi reāli darijušu cilvēku padomi ir ļoti gaidīti.
īpaši pateicīgs(-i) būtu par gatavām vectēvu proporciju receptēm, kas vēl šodien nav zaudējušas savu aktualitāti.
Paldies.
Uldis Putniņš
Uldis Putniņš
Pēdējo reizi manīts 2018-11-12 20:40
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: www.logitev.lv
Medību stāžs: 1993 g.
Aprīkojums: Medībām Latvijā pietiek
Suņi: Hanoveras dzinējs Klifs
Medību trofejas: 13
29.05.2012. 21:52
Man arī interesē šis pasākums.Atradu pie kaimiņiem-http://www.hunters.lv/latforum... Cūkgaļai gan laikam prasītos pamatīgākas analīzes, lai pēc tam paziņas un draugi ar tām desām pašu nenomētā.
Rūdis Naglis
Rūdis Naglis
Pēdējo reizi manīts 2018-09-30 21:30
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Latgale
Medību stāžs: Papīri kopš 2009.gada.
Aprīkojums: 12,6,5x55,30-06
Suņi: Takši,Austrumsibīrijas laika.
Medību trofejas: 15
29.05.2012. 23:33
Kādu laiku atpakaļ mēģināju taisīt,bet nekas labs nesanāca(par sausu,par irdenu utt). Taču ko varu ieteikt ir tas,ka desu nevajag taisīt garu apmēram 20-25cm max,tad vienmērīgāk izžāvējas un nav viens gals sauss otrs vēl jēls.
Agris Baumanis
Agris Baumanis
Pēdējo reizi manīts 2015-03-11 14:20
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Atrašanās vieta: Rīga
Medību stāžs: 5
Aprīkojums: Profesionāls dzinējs
30.05.2012. 00:08
Vispirms pirms kūpināšanas, kad desas sapildītas, viņām vajadzētu divas diennaktis pakārtām uz stangas apžāvēties (šķūnītis, bēniņi vai cita vieta kur netiek klāt kaimiņš vai grauzēji), lai desas nesanāktu sausas, drupenas, gaļai jābūt treknumiņam klāt.
Pašas receptes ir dažnedažādas, galvenais pieturēties pamatreceptei, 5 kg liesas gaļas, 3 kg speķa, 10gab. var vairāk daiviņas ķiploka, sāls pēc garšas, 20 g ķimenes, 5 g kaltētas diļļu, 5 g kaltētu pētersīļu, šķipstiņa koriandra, pustējkarote maltu melno piparu, naža gals maltu lauru lapu, 100 g konjaka. Gaļu var malt vai smalki sagriezt un labi izmīcīt ar rokām, ieteicams pirms pildīšanas, lai istabas temp. pastāv 1/2 dienu, jo tad masa paliek vijīga.
Pati kūpināšana desām vai gaļai jānotiek 80-85C grādos, nekādā gadījumā 100 vai vairāk, jeb kā saka mans tēvs(profesionāls kūpinātājs), tā jau ir grilēšana... Kūpinatavu pirms kūpināšanas vajag kārtīgi izkarsēt, lai pazūd no viņas viss kondensāts, man tas aizņem lēnā gara 40 minūtes un pēc termometra jau redzu, ka ir saniegta darba temperatūra. Pats personīgi kūpinu ar visai sausu alksni un galā smeķim ielieku pāris pagales ķirsi vai plūmi. Kurināt visu laiku ar ķirsi vai plūmi tā jau ir izvirtība. Kūpināšanas ilgums katrai kūpinatavai ir savādāks, bet jārēķinās apmēram ar trim stundām. Pats galvenais, uzskatu. lai būtu termometrs un patstāvīga temperatūra, ko nodrošina kūpinātavas(mucas) apakšā laukakmeņi, kas sakarstot uztur patstāvīgu temperatūru...
Personīgi ar pusžāveto produkciju neaizraujos, jo tam vajadzīgs laiks un izturība, jo pie tādas kūpināšanas vismaz aizies pārdesmit Tērvetnieki!:)
Kaspars Ķinēns
Kaspars Ķinēns
Pēdējo reizi manīts 2017-12-09 06:30
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Liepāja
Medību stāžs: no 2009
Aprīkojums: IŽ un Benelli
Suņi: nav
Medību trofejas: 3
30.05.2012. 08:24
Omītes vel desas masai pielej šņabi, tas strādā kā konservants!
Raitis Freimanis
Raitis Freimanis
Pēdējo reizi manīts 2014-05-24 20:41
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Starp Skrundu un Zemgali
Medību stāžs: Kopš šī gadsimta 1. gada
Aprīkojums: 2stobrene bez vītnes, 1stobrene bez vītnes un 1 stobrs ar vītni, saujiņa patronu. Nazīt's arī ir.
Suņi: Nav
30.05.2012. 08:28
Omītes vel desas masai pielej šņabi, tas strādā kā konservants!

Cienījamais Agris Baumanis jau minēja ka masai tiek pievienots konjaks. Tad jautājums - priekš kam vēl šnabi?
Oskars Šulcs
Oskars Šulcs
Pēdējo reizi manīts 2018-11-13 15:42
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Mītava, Vecumnieki,Jaunbērze
Medību stāžs: Ir
Aprīkojums: 32.kal; 12.kal; 30-06.
Suņi: Plānos ir
30.05.2012. 09:51
No savas nelielās kūpināšanas pieredzes varu teikt, ka apmēram "pusceļā" apgriezt desas - kas pirms tam bija augsā, lai ir lejā un kas leja augša - lai nebūtu tā, ka augša desas ir sausas! Zīmējumā vizuāls uzskats ...
Oskars Šulcs
Oskars Šulcs
Pēdējo reizi manīts 2018-11-13 15:42
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Mītava, Vecumnieki,Jaunbērze
Medību stāžs: Ir
Aprīkojums: 32.kal; 12.kal; 30-06.
Suņi: Plānos ir
30.05.2012. 09:54
laikam nepievienojās attēls ...
Aldis Behmanis
Aldis Behmanis
Pēdējo reizi manīts 2018-06-18 19:20
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Riga
Aprīkojums: Blaser R93 270WSM, Rem .223 Swarovski Z6i 3-18x50 BT; Blaser BBF 97 30-06/12 Swarovski Z6i 1-6x24; uzlabota Walther G22 22LR 3-9x50, Leica CRF1200Y talummers un Swarovski EL 10x42 binoklitis.
Medību trofejas: 14
30.05.2012. 12:26
Cik bliivi taa masa ir jaapilda zarnaas? Chuinjiks protams laba lieta, bet nu tomeer?
Vai pirms likt kuupinaaties ir ar adatu jaaizdur paaris caurumi zarnaa, tipa lai neuzspraagst?
Agris Baumanis
Agris Baumanis
Pēdējo reizi manīts 2015-03-11 14:20
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Atrašanās vieta: Rīga
Medību stāžs: 5
Aprīkojums: Profesionāls dzinējs
30.05.2012. 13:31
Aldi, pēc manas pieredzes zarnas pilda, lai pa uzgali nākot gaļas masa zarnās, kuru mazliet ar roku(zarnas) pietur, īsak sakot vidējs blīvums. Nekas ar adatu nav jādur, jo uzsprāgt var tikai un vienīgi, kad ir par augstu temperatūra un iekšā jau gaļa vārās...
Ko minēja par desu apgrozīšanu, tad tas ir pareizi, tad iznāk vienmērīgs kūpinājums. Kas attiecas par šņabi, ja nav konjaka vai žēl, tad var izlīdzēties ar degvīnu, bet konjaks piedod aromātu, ko īpaši just nevar, bet veidojas apziņa, ka man desas ar konjaku!!!:)))