A kapēc to neļaut izvēlēties pašiem kolektīviem? Ja kādam kas nepatīk tak var jau tagad kolektīvā pieņemt noteikumus attiecībā uz suņiem. Kapēc dažiem tik ļoti vajag savu "liekas" uzspiest VISIEM?
Tiešām, kapēc to visu nevar atstāt kolektīvu ziņā, medību vadītāj ziņā, kur zin kurā mastā cik un kādi suņi labāki!!! un nav jārada jauni MK noteikumi, kuri tik pielīdzināti vidējiem apstākļiem, ja tas tā notiek 'vidējiem' mastiem.
Vienā mastā pietiek ar labu pāri.Ja vajag 10 un vairāk suņus, tad jau ir runa par sliktām darba spējām.
Diemžēl aktīva medību suņa mūžs ir īss, tādēļ, kamēr suns vēl ir spēcīgs, viņam kompānijā līdz ir jāiet jaunajiem suņiem. Kopā ar labu , pieaugušu suni, jaunais ātrāk izaugs par labu medību suni. Tādēļ mastā mastā , bieži vien, nākas ielaist vairākus suņus. Diemžēl, tas var būt par iemeslu, ka sivēni tiek sakosti. Tādā situācijā, pēs iespējas ātrāk, medniekam sivēns ir jānošauj, bet suņi jāsavāc. Diemžēl, bieži vien, mednieki, kas nevēlas iemācīties šaut, dzīvniekiem izdara lielāku ļaunumu nekā suņa kodiens sivēna dibenā.
Man ir "takšelis". Pēdiņās tapēc,ka šķirnes standartiem neatbilst-auguma nedaudz padevies un apmatojuma krāsa nedaudz paraiba.Suns strādā ļoti labi,gan dzenot,gan pa asinspēdu.Ko man tagad darīt?Nelaist vairs suni mežā,vai vienkārši ņemt un nopirkt sunim papīrus??
Žanna, 10 gadīgs suns jau savus labākos gadus ir pavadījis. Cik esmu lasījis, ir laikas, kurām medību azarts pamostas tikai ceturtajā dzīves gadā. Mana labākā laika redzi sāka zaudēt jau pusmūžā. Tagad sunim ir 8 gadi, bet redzes dēļ, par suni baidos - pagājušajā sezonā jau kuilis paspēja paņemt uz ilkņa. Ceru, ka vēl viņš šosezon paspēs jaunajai laikai, kurai ir 8 mēneši, kaut ko iemācīt. Kas ir 10 gadi? Viens mirklis....
Par suņu skaitu mastā var lemt tikai medību vadītājs. Pirmkārt jau tāpēc, ka katrai vietai ir savas īpatnības. Piemēram, ir vietas, kur brieži patstāvīgi dzīvo palielos baros, tad nu, lai to baru pakustinātu, vajag vismaz divus suņus, bet mastā paliek arī citi zvēri. Ir vietas, kur zvēri ir tik tramīgi, ka ar vienu suni ir pilnīgi pietiekoši. To es saku no pieredzes, jo dzinējmedības piedalos tikai, kā dzinējs, vienalga pie sevis vai ciemos.
Ir jau vēl viena nianse - šie te saeimas krēslu deldētāji mežu ir redzējuši bildēs, tāpēc no viņiem izpratni nevar prasīt, cita lieta bērniem grāmatiņas par pediņiem izdot - tur viņi ir speciālisti:))
Slēpts
22.10.2012. 11:13
Jāzep Baltais.
Pamēģini nopirkt- tad varēsi izlielīties- kur tos var dabūt:)
Bezšķirnu aistāvjiem..
Izskatās- ka mums medību kolektīvi vēlas un iet uz vienu- lai Latvijā būtu viena suņu škirne- "Latvijas MEDĪBU". Krustosim laikas ar takšiem, fokšus ar Latvijas dzinējiem- un pēc gadiem 20 brīnīsimies- ka medniekiem ir tikai sētas kranči. Un būs normāli, ka suņi dara brīnumu lietas nesmādējot ne aitas ne govis. Ak jā kādu sliktu mednieku arī saplosīs- bet tas jau tā- galvenais ka sunīts ir labs..
Es neiebilstu, ka arī kāds jauktenis tiek mežā- bet es esmu pret, ka šos jaukteņus krusto ar citiem jaukteņiem !!
Piekrītu Ivaram. Arī es neesmu pretī,ka kāds jauktenis tiek mežā,bet krustot jaukteņus ar jaukteņiem nevajag.Manu KEL (ar čipu un pasi)arī nedrīkst izmantot vaislai,jo cik jau nu no tā visa saprotu,esmu "iepircies",bet suns strādā labi un Dievs ar viņu,lai strādā,bet ja vēl kādreiz iegādāšos suni,tad būšu prasīgāks pret pārdevēju.
Diemžēl aktīva medību suņa mūžs ir īss, tādēļ, kamēr suns vēl ir spēcīgs, viņam kompānijā līdz ir jāiet jaunajiem suņiem. Kopā ar labu , pieaugušu suni, jaunais ātrāk izaugs par labu medību suni. Tādēļ mastā mastā , bieži vien, nākas ielaist vairākus suņus. Diemžēl, tas var būt par iemeslu, ka sivēni tiek sakosti. Tādā situācijā, pēs iespējas ātrāk, medniekam sivēns ir jānošauj, bet suņi jāsavāc. Diemžēl, bieži vien, mednieki, kas nevēlas iemācīties šaut, dzīvniekiem izdara lielāku ļaunumu nekā suņa kodiens sivēna dibenā.
Ir jau vēl viena nianse - šie te saeimas krēslu deldētāji mežu ir redzējuši bildēs, tāpēc no viņiem izpratni nevar prasīt, cita lieta bērniem grāmatiņas par pediņiem izdot - tur viņi ir speciālisti:))
Pamēģini nopirkt- tad varēsi izlielīties- kur tos var dabūt:)
Bezšķirnu aistāvjiem..
Izskatās- ka mums medību kolektīvi vēlas un iet uz vienu- lai Latvijā būtu viena suņu škirne- "Latvijas MEDĪBU". Krustosim laikas ar takšiem, fokšus ar Latvijas dzinējiem- un pēc gadiem 20 brīnīsimies- ka medniekiem ir tikai sētas kranči. Un būs normāli, ka suņi dara brīnumu lietas nesmādējot ne aitas ne govis. Ak jā kādu sliktu mednieku arī saplosīs- bet tas jau tā- galvenais ka sunīts ir labs..
Es neiebilstu, ka arī kāds jauktenis tiek mežā- bet es esmu pret, ka šos jaukteņus krusto ar citiem jaukteņiem !!