Šodien vārdadienu svin Jēkabs, Žaklīna, rītdien - Ance, Anna, Annija
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Kada varbutiba bezlimita mezacukas atsausana nakama medibu gada Latvija

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 52 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 02.03.2013. 15:44

Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2026-02-27 12:28
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
06.02.2013. 18:40
Harij - raža no hektāra Tavuprāt ir vai nav objektīvs rādītājs? Ja nav - piedāvā savu, objektīvāku.
Ja ir - lūdzu uztaisi analīzi. Kā cūku skaita pieaugums samazina ražu no hektāra, sākot no 1996.gada. Baidos, ka diez vai trends būs samazinājuma virzienā.
Kā tas iet kopā ar tēzi par meža cūku absolūto ļaunumu? Bez demagoģijas par to, ka kaut kas nemaksā santīmus, lūdzu skaidri un gaiši - definē!
Arnis
Arnis
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
06.02.2013. 18:38
Nevajag strīdēties - vajag diskutēt. Bet, ja visa diskusija ir: "Meža cūkas nelimitētie!" un viss, nu tad tiešām nav vērts diskutēt.
Skaidrs, ka prasība par kilometriem garu žogu ir mazākais naiva (kaut gan - atgriežamies pie pieminētajiem 100k zaudējumiem GADĀ :)) ), tāpat kā idejas par elektrisko ganu visiem laukiem apkārt.
Bet kombinējot:
->žogus noteiktās vietās (nu ir tādas vietas, kur tas ir efektīvākais variants);
->elektrisko ganus noteiktās vietās (ir tādas vietas);
->efektīvus repelentus (A.Zariņš atradis ĻOTI EFEKTĪVU variantu, neticīgie var paprovēt tagad barotavā, redzēs, kas notiks!);
->mebības;
->kultūru audzēšanas vietu un veidu izvēle, piemēram, nevajag uzreiz pie meža sēt kviešus vai kukurūzu un vajag izveidot "vārnu kājas" vai pietiekoši platas un pareizi izvietotas tehnosliedes medīšanai
Un lauki tiek pasargāti pietiekoši labā līmenī.
Harijs
Harijs
Pēdējo reizi manīts 2018-04-27 22:49
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Jelgava, Dobele, Jaunbērze
Medību stāžs: pirmais gads
Aprīkojums: Marocchi SI12, Tikka T3 30-06
Medību trofejas: 1
06.02.2013. 18:35
Tomēr apšaubu minēto ciparu - to, ka zaudējumi ir 100k uz 5k ha. Lūdzu faktus studijā - sūtiet kaut man uz epastu detalizāciju: iesēja tik, vidējā ražība tik, cūku populācija tik un tik, metodoloģija tāda un tāda.
Par izejas momentu paņemsim 1996.gadu, kad meža cūku populācija faktiski bija savā minimumā toreizējā mēra dēļ. Lūdzu - uztaisiet analīzi, pierādiet ar faktiem savus apgalvojumus. Ak jā, vēlams datus salīdzināt - ar situāciju valstī kopumā, kādu trendu uzrāda ražība no ha pret meža cūku skaitu. Šķiet, ka neviens šo nav analizējis, tātad, pierādiet, ka neesat tukši *irsēji - uztaisiet šādu analīzi! Publicējiet, mandomāt, DAUDZIEM būs nopietna interese :)

Iztērēto degvielu, algu, amortizāciju, pesticīdus, herbicīdus, fungicīdus un vēl visus iztērētos minerālmēslus pieskaiti! Tie nemaksā ne santīmus ne arī dažus latus ;)
Harijs
Harijs
Pēdējo reizi manīts 2018-04-27 22:49
Atrašanās vieta: Jelgava, Dobele, Jaunbērze
Medību stāžs: pirmais gads
Aprīkojums: Marocchi SI12, Tikka T3 30-06
Medību trofejas: 1
06.02.2013. 18:25
Māris Mednieks
Šodien, 18:03
Lauri, bezjēdzīgi ir strīdēties ar cilvēkiem, kam nav ne mazākās sajēgas par tēmu. Kaut kādi murgi par elektriskiem ganiem, žogiem..... Cilvēkiem nav ne mazākās sajēgas, cik izmaksā 1km žoga. Par elektrisko ganu.....

Tieši tā! Nav jēgas strīdēties ar "Dīvānāpirdējiem"
Arnis
Arnis
06.02.2013. 18:20
Hipersaite tika sabojāta, mēģinu vēlreiz ielikt:
titania.saeima.lv/LIVS11/SaeimaLIVS11.nsf/webPhase6?SearchView&Query=%28[Title]=*med%C4%ABbu*%29&SearchMax=0&SearchOrder=4
Arnis
Arnis
06.02.2013. 18:18
Un vēl - Lauris Saliņš raksta par trešo lasījumu. Vai otrais ir bijis?
Šeit var redzēt, ka otrais kaut kad būs: http://titania.saeima.lv/LIVS1...[Title]=*med%C4%ABbu*%29&SearchMax=0&SearchOrder=4
Ja ir kaut kur informācija par to, ka tas ir bijis - varbūt kāds var atsūtīt saiti. Paldies!
Arnis
Arnis
06.02.2013. 18:06
Tā kā faktiski te ir tādi vairāki kungi, kuri par visām varēm cenšas pierādīt, ka meža cūka ir visa ļaunuma sakne pie graudu audzētāju nedienām. Tadēļ, lai nepiesārņotu ēteru un nemeklētu katru autoru atsevišķi - atbilde būs daudzskaitlī :)
Te tika pieminēti kāzusi, ka gadā meža cūkas radot 100k zudējumu!!! Cienītie, paņemiet kaut vai 30% no šīs summas, piedāvājiet apkārtējiem zemju īpašniekiem kā maksu par platībām gadā un viņi PALĒKDAMIES lauzīs visus līgumus un būs jums MEGA IECIRKNIS AR MEGA ATĻAUJU SKAITU!
Normāla biznesa loģika: šobrīd man ir 100% zaudējumi, minimizēju viņus uz 30%. Lai nebūtu plika iršana - tiekamies, slēdzam līgumu, es jums visu noorganizēšu. Par 30k. Cūku licences jaunajā mega iecirknī - manas, ko saukt un kā medīt - mana daļa, bet garantēju, ka medīts tiks. Nu, esat ar mieru? 70% mazāki zaudējumi? :)))
Tomēr apšaubu minēto ciparu - to, ka zaudējumi ir 100k uz 5k ha. Lūdzu faktus studijā - sūtiet kaut man uz epastu detalizāciju: iesēja tik, vidējā ražība tik, cūku populācija tik un tik, metodoloģija tāda un tāda.
Par izejas momentu paņemsim 1996.gadu, kad meža cūku populācija faktiski bija savā minimumā toreizējā mēra dēļ. Lūdzu - uztaisiet analīzi, pierādiet ar faktiem savus apgalvojumus. Ak jā, vēlams datus salīdzināt - ar situāciju valstī kopumā, kādu trendu uzrāda ražība no ha pret meža cūku skaitu. Šķiet, ka neviens šo nav analizējis, tātad, pierādiet, ka neesat tukši *irsēji - uztaisiet šādu analīzi! Publicējiet, mandomāt, DAUDZIEM būs nopietna interese :)
Un vēlreiz:
1.ir variants nenodarboties ar šo biznesa nozari. Neviens ar stobru pie pakauša neliek to darīt! Pērn pie joprojām PIEAUGOŠAS MEŽA CŪKU POPULĀCIJAS BIJA PAZIŅOJUMI PAR REKORDA RAŽĀM! Velns par stenderi! Kā tas iet kopā? :) lai nebūtu plika iršana - rekur nozares augstākās amatpersonas paziņojums kurš nav atcelts: http://nra.lv/ekonomika/latvij... jā, ar kulšanu bija problēmas laika apstākļu dēļ, bet mēs te par ražu un meža cūkām, ne Pērkona tēva neizdibināmajiem ceļiem.
2.Meža cūku postījumus redz, jo tie ir tādi makrolīmeņa postījumi, bet putnu un sīko grauzēju postījumus neredz, kaut gan tie, nenoliedzami ir. Protams, ērtāk ir par visa ļaunuma sakni pasludināt meža cūkas :) tas nozīmē, ka ja meža cūku populācija pēkšņi samazinātos, ražībai uz ha jāuzlec eksponenciāli, vai ne? Tādu tēzi Jūs taču faktiski uzturiet? Tātad, reģionos, kuros meža cūkas ies mazumā, piemēram, mēra dēļ (ir liela varbūtība, ka tas nekur nav pazudis), šogad novērosim šo eksponenciālo ražas lieluma kāpumu?
3.vakcīnas meža cūkām ir nevis dāvana medniekiem, kā daži varbūt publiski domā, bet gan valsts pienākums, saskaņā ar ES normatīvajiem aktiem. Interesē kuriem - rakstiet pieprasījumu institūcijām, neesmu izziņas birojs.
4.Mēs šeit apspriežam idejas, kā tajā teicienā par augstajiem prātiem. Bet daži tomēr netur līdzi - sāk apspriest personas...tikai tiem dažiem varu pateikt, ka pie manis ar svecīti neviens nav stāvējis un ko un kā es audzēju un daru neviens nezina. Bet, ja ar to kaut kas pagarinās - man vienalga. Vienīgi mēģinu diskutēt par būtību, nevis kult sviestu.
5.medības nav hobijs! Tie, kas tā saka - tie ir mednieku saimes lielākā sāpe, kas reāli bojā medniecības nākotni. Bet es tā nesaku - nevajag man piedēvēt šādas tēzes. Es saku, ka medniecība ir vienīgais veids, kā izmainītās dabiskās lietu kārtības vidē nodrošināt bioloģisko daudzveidību un kaut kādu starpsugu līdzsvaru. Jo, redziet, Latvija ir mežu valsts - Latvijā pat 100ha lauks NAV DABISKA PARĀDĪBA, izņemot varbūt palienēs! Un tas, ka mednieks vispār iet un medī un veic šo brīvprātīgo dzīvneiku skaita regulēšanu par saviem līdzekļiem - tā ir dāvana sabiedrībai un, pirmkārt, jau graudu audzētājiem.
6. ML likumprojektā ir radīts mehānisms "ķīlnieku" situācijas risināšanai. Bet tas nenozīmē, ka viss tā uz burvju mājiena notiks. Būs mehānisms, ko izmantot. Vai un kā izmantot - katra paša atbildība!
Māris
Pēdējo reizi manīts 2025-10-14 20:29
Lietotāja statuss: Eksperts
Atrašanās vieta: Vidzeme
Medību stāžs: 30
Aprīkojums: Labs.
Suņi: Ir
06.02.2013. 18:03
Lauri, bezjēdzīgi ir strīdēties ar cilvēkiem, kam nav ne mazākās sajēgas par tēmu. Kaut kādi murgi par elektriskiem ganiem, žogiem..... Cilvēkiem nav ne mazākās sajēgas, cik izmaksā 1km žoga. Par elektrisko ganu..... Elektriskā gana vads ir jāpārbauda katru dienu. Vads, kas nav pimā svaiguma, bieži vien vairs strāvu nevada. Tas nozīmē, ka jāvelta entās stundas laika, lai ar testeri pārbaudītu mikrostieples pārrāvuma vietu. Vads nedrīkst skarties pie zāles, pie kokiem. Ja izolators ir bojāts, bieži vien, elektriskais gans "zemi" dabū caur izolatora serdeni, kas ir savienots ar zemi , ja lieto metāla stabiņu. Tas nozīmē, ka problēmu gadījumā, jāpārbauda ir katrs izolators. Viens elektriskais gans normāli strādā apmēram ar 1-2km garu žogu. Ņemot vērā, ka tīrumi reti ir taisnstūra veida, tad bieži vien tie ir tikai 2-3ha, ko var nosargāt ar vienu iekārtu.
Bet, kā rādās, vīriem no Rīgas ofisa, pa logu viss ir labāk saskatāms..... :))))
Lauris
Lauris
Pēdējo reizi manīts 2017-06-07 16:40
Atrašanās vieta: Vietalva
Medību stāžs: no 2000g
Aprīkojums: Haenel Jager 10, iž12
Suņi: laikaRenis
Medību trofejas: 6
06.02.2013. 17:04
Kļaviņu Jāni!
Jau vairākas reizes esmu teicis - patreizējā likuma redakcijā, nav man pilnvaru, tiesību slēgt vai lauzt līgumus par med plat.
Ļoti iespējams, ka likuma grozījumos tas beidzot tiks akceptēts. Jā, tad iespējams varēs nedaudz uzelpot, bet roku uz pulsa..... sagaidam trešo lasījumu..
Jānis
Pēdējo reizi manīts 2017-07-20 03:02
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
06.02.2013. 16:46
Jā-piekritu LAURIM.esmu no blakus kolektiva,un biezi braucu pie Laura cūku medībās uz vina kviešu laukiem un tiešām to melno radijumu tur nav maz,nēceros tādas medības bez šāviena.Un postijumi tiešām ir lieli.