Suņi: Bavārijas asinspēdu dzinējs suns - III.pak. pa m/c
30.08.2013. 14:25
Suņa augšanas procesā jārūpējas arī par viņa veselību, barošanu, psiholoģiju, paklausības pamatiem utt. atbilstoši viņa vecumam.
Medījot 5 gadus - kas tiek panākts? Vai suņa īpašnieks ir ieguvis medību suņa kinologa cienīgu pieredzi? Varbūt... Bet kā ar izpratni par selekciju, ģenētiku, eksterjeru, atbilstību šķirnes standartam, noderību ciltsdarbam? Vai suņa eksterjera proporcionalitāti arī kāds mednieks iemācīsies izvērtēt mežā medībās? Un vai medību suņa īpašnieks zina kā pareizi mēra suņa skausta augstumu? Es šeit nerunāšu par pārējo...
Vari saukt kā gribi - medību suņu, ganu suņu, kamanu suņu kinologs. Zināšanu pamatbāzes apjoms no tā nemainās! Kinologs galā ir tā vai šitā. Mainās tikai suņa pielietojums!
Ir mums taču jau jaunas "suņu profesijas" - pavadoņi, sakarnieki, glābēji. Un ko nu?
Suņi: Rietumsibīrijas medību suņi ,vienmēr vismaz 2.Latvijas dzinēji.
Medību trofejas: 6
30.08.2013. 14:47
Vari saukt kā gribi - medību suņu, ganu suņu, kamanu suņu kinologs. Zināšanu pamatbāzes apjoms no tā nemainās! Kinologs galā ir tā vai šitā. Mainās tikai suņa pielietojums!
Redzu Līga, ka esi beigusi LKF kinoloģijas pamatus....bet vai Tu zini, kaut vienu, LKF sagatavotu kinologu-ekspertu, kurš mācētu izvērtēt Latvijas dzinējsuņa darbu praktiskās medībās.
TAS BŪTU JĀMĀK KATRAM, LATVIJAS TERITORIJĀ, APMĀCĪTAM UN SERTIFICĒTAM KINOLOGAM - EKSPERTAM. Tieši izpratnei par Latvijas dzinējsuni, būtu jābūt kinoloģijas pamatos Latvijā.
30.08.2013. 14:56
Šobrīd mans novirziens iz suņu darba spēju izzināšanā ir strādājot pa ievainota medījuma asinspēdām. Ir apgūta dažādu valstu apmācību metodika, izvērtēšana. Bet tas ko es daru šobrīd ir mana un tikai mana iniciatīva, mans laiks un manas finanses. Neviens no gaisa manās rokās neko neieliks un nesponsorēs. Nemaz to arī negribu. Jādara pašai! Un cik es izdarīšu, tik arī uzzināšu ko jaunu un varēšu uzkrāt arī pieredzi.
Ja par Latvijas dzinējsuņu darbu, tad iespējams, kādam no medniekiem, vienlaicīgi arī kinologiem, ir jābūt LOKOMATĪVEI, kura velk idejas par LDz attīstību un turpmāko pielietojumu LV uz priekšu. Mednieku sabiedrība ir ļoti sašķelta un cik mednieku, tik viedokļu.
Jācer, ka viss vēl nav zaudēts!
Tālāk, apliecībā varētu turpināt veikt ierakstus par suņa vakcināciju vienlaicīgi gan potēšanas pasē, gan suņa medību apliecībā (pat nezinu kā to nosaukt) uzreiz pie vetārsta veicot nākamo poti.
Līga, bet to taču dara jau tagad. Maniem suņiem potēšanas ieraksti dublējas - tie ir gan Mājas(istabas) dzīvnieka pasē, gan suņa pasē - ciltrakstos. Kādēļ vajag vēl trešo dokumentu? Nesaprotu, kādēļ šī jezga ir vajadzīga - suņa ciltsrakstos suņa šķirne ir redzama, ko vēl vajag??? Grūti esot ņemt līdz uz medībām.... Mednieka apliecību, ieroču atļauju, gada karti, atļaujas, atskaiti ir vieglēk stiept līdz??? Suņa pase var palikt mašīnā - ja mašīna ir medību objektā, tad tai nav jābūt kabatā.
Atkārtošos - šī jezga ir vajadzīga tikai tiem, kas vēlas medīt ar bezšķirnes suņiem. Tiem, kas medī ar šķirnes suņiem, tiem problēmu nav.
Aprīkojums: H&K 2000 SLB (30-06), Savage (223), IŽ 57
Suņi: Krievu Eiropas laika- Bārts, Latvijas Dzinējsuns Dārts Veiders
Medību trofejas: 93
30.08.2013. 17:33
Atkārtošos - šī jezga ir vajadzīga tikai tiem, kas vēlas medīt ar bezšķirnes suņiem. Tiem, kas medī ar šķirnes suņiem, tiem problēmu nav.
Negrib tomēr ex VMD atzīt to ka sistēma ir bijusi nesakārtota jau viņu laikā! :D
Īstenībā viss ir vienkāršāk par vienkāršu.. Jāpieņem MK noteikumi, par kārtību kādā izsniedz medību suņu šķirni apliecinošus dokumentus! :D Un viss būs štokos...
P.S. Apzinos, ka esmu nedaudz provokātors...:D
Andri, norma par medību šķirņu suņu izmantošanu medībās, ir no tiem laikiem, kad mēs vēl autiņos čurājām. :))) Entos gadus nevienam neienāca prātā šo likumu "grozīt" kā te to darat. Varbūt nekas nebūtu noticis, ja vien kādam ierēdnim neienāktu prātā suņa saimniekam anketā, kas jāaizpilda , lai saņemtu Mājas(istabas) dzīvnieka pasi, likt ierakstīt suņa "šķirni". Un te sākas daiļrunības un Minhauzena cienīgas fantāzijas paraugstundas...
Aprīkojums: H&K 2000 SLB (30-06), Savage (223), IŽ 57
Suņi: Krievu Eiropas laika- Bārts, Latvijas Dzinējsuns Dārts Veiders
Medību trofejas: 93
30.08.2013. 17:56
Plika norma vēl neko nedod!
Vjag normatīvajos aktos iezīmēt kā šo normu realizēt!
Man ierosinājums būtu atbilstoši MK noteikumi, kuru rezultātā būtu skaidrs, kas ko ir btiesīgs izdot un ko šis izdotais kaut kas pierāda! VNK būtu aprakstīts, kā medmnieks nonāk pie līdzīga dokumenta, kā Remesa kunga demonstrētais igauņu čāderītis!
Un nekādu kašķu un domstarpību! Elementāri, Vatson...:D
30.08.2013. 19:05
Manā rīcībā ir tikai LKF izdoti ciltsraksti (A4) formāts un EU parauga potēšanas pase. Saistībā ar suņa vakcināciju, man nekur ieraksti nedublējas, tāpēc arī bija priekšlikums. Cik tad īsti ir to dokumentu veidu šajā mazajā Latvijā? Cik kantoru, tik dokumentu...Pēc LDC datiem vesels lērums. Un kā tie dokumenti izskatās? Vienam dokumentam vāciņš sarkans, vienam zaļš utt. Putra! Izrādās dokumentu izdevējiem savi izsniegtie suņa dokumenti ir pārāki par citu izdotajiem. Tad jau jāsaprot, ka visi šie veidojumi, kuri reģistrēto LDC ļoti nopietni nodarbojas ar selekciju, apmācību utt. Visam taču būtu jābūt štokos ar suņkopību (Uh, nevaru ciest šo " ...kopību", kaut kas no sērijas " ... loceklis" - padomju palieka). Nu kur tad ir tie super, puper, duper suņi????? Ciltsdarbā tik ļoti noderīgie (ja sapratu pareizi no komentāriem citās tēmās, tad LDz pat Latvijas ietvaros standartā būtiski atšķiras)? Kur ir tie, kuri izcili strādā kā dzinēji mežā?
30.08.2013. 19:13
TAS BŪTU JĀMĀK KATRAM, LATVIJAS TERITORIJĀ, APMĀCĪTAM UN SERTIFICĒTAM KINOLOGAM - EKSPERTAM. Tieši izpratnei par Latvijas dzinējsuni, būtu jābūt kinoloģijas pamatos Latvijā.
Nu, nav LDz mana šķirne, nav un nebūs! Vai tāpēc mani būtu jāpiesien pie kauna staba? Nu, no kurienes rauts, ka LDz (līdzīgi KEL, RSL, taksis)ir vienīgais suns, kurš būtu jāizmanto medībās Latvijā? Katram ar LDz ir sava pieredze un mana nav tā labākā! Saprotu, ka no viena ex nedrīkst spriest par šķirni kopumā, bet LDz nav "mana simpātija".
Šis lauciņš ir jādod tiem, kuri vēlas par šo šķirni pastāvēt un turpināt tā attīstību, bet uzspiest, ka katram kinologam LV būtu nu jāmetas iekšā ar visām četrām (atvainojiet - jābūt izpratnei par LDz) šajā jomā? Npiekrītu! Vēl viens grāvis, tikai ceļa otrā pusē...
Suņi: Rietumsibīrijas medību suņi ,vienmēr vismaz 2.Latvijas dzinēji.
Medību trofejas: 6
30.08.2013. 19:56
Līga - Tu tagad paud LKF viedokli, pati neapzinoties. Tieši tādu viedokli pauda LKF eksperti ringā, suņu izstādē Ķīpsalā, pēc kuras manas ģimenes clocekļi , kuri bija aizveduši mums piederošõs Lat. dz. suņus uz izstādi, nolēma izstāties no LKF sistēmā esoša kluba.
Ekspertu nosaukt nevari, tāpat nevari nosaukt LKF sagatavotu ekspertu Laiku šķirnes suņiem. Iedomājies situāciju, ka A.Remess, J.Reblis, N.Salmiņs, N.Vargānovs u.c. nolemtu apgūt kinoloģiju LKF sistēmā, KAS ŠOS MEDNIEKUS- MEDĪBU SUŅU TURĒTĀJUS SPĒS ATESTĒT LKF SISTĒMĀ??? Tev neliekas, ka sistēma uzsprāgtu???
Medījot 5 gadus - kas tiek panākts? Vai suņa īpašnieks ir ieguvis medību suņa kinologa cienīgu pieredzi? Varbūt... Bet kā ar izpratni par selekciju, ģenētiku, eksterjeru, atbilstību šķirnes standartam, noderību ciltsdarbam? Vai suņa eksterjera proporcionalitāti arī kāds mednieks iemācīsies izvērtēt mežā medībās? Un vai medību suņa īpašnieks zina kā pareizi mēra suņa skausta augstumu? Es šeit nerunāšu par pārējo...
Ir mums taču jau jaunas "suņu profesijas" - pavadoņi, sakarnieki, glābēji. Un ko nu?
Redzu Līga, ka esi beigusi LKF kinoloģijas pamatus....bet vai Tu zini, kaut vienu, LKF sagatavotu kinologu-ekspertu, kurš mācētu izvērtēt Latvijas dzinējsuņa darbu praktiskās medībās.
Ja par Latvijas dzinējsuņu darbu, tad iespējams, kādam no medniekiem, vienlaicīgi arī kinologiem, ir jābūt LOKOMATĪVEI, kura velk idejas par LDz attīstību un turpmāko pielietojumu LV uz priekšu. Mednieku sabiedrība ir ļoti sašķelta un cik mednieku, tik viedokļu.
Jācer, ka viss vēl nav zaudēts!
Līga, bet to taču dara jau tagad. Maniem suņiem potēšanas ieraksti dublējas - tie ir gan Mājas(istabas) dzīvnieka pasē, gan suņa pasē - ciltrakstos. Kādēļ vajag vēl trešo dokumentu? Nesaprotu, kādēļ šī jezga ir vajadzīga - suņa ciltsrakstos suņa šķirne ir redzama, ko vēl vajag??? Grūti esot ņemt līdz uz medībām.... Mednieka apliecību, ieroču atļauju, gada karti, atļaujas, atskaiti ir vieglēk stiept līdz??? Suņa pase var palikt mašīnā - ja mašīna ir medību objektā, tad tai nav jābūt kabatā.
Negrib tomēr ex VMD atzīt to ka sistēma ir bijusi nesakārtota jau viņu laikā! :D
Īstenībā viss ir vienkāršāk par vienkāršu.. Jāpieņem MK noteikumi, par kārtību kādā izsniedz medību suņu šķirni apliecinošus dokumentus! :D Un viss būs štokos...
P.S. Apzinos, ka esmu nedaudz provokātors...:D
Vjag normatīvajos aktos iezīmēt kā šo normu realizēt!
Man ierosinājums būtu atbilstoši MK noteikumi, kuru rezultātā būtu skaidrs, kas ko ir btiesīgs izdot un ko šis izdotais kaut kas pierāda! VNK būtu aprakstīts, kā medmnieks nonāk pie līdzīga dokumenta, kā Remesa kunga demonstrētais igauņu čāderītis!
Un nekādu kašķu un domstarpību! Elementāri, Vatson...:D
Nu, nav LDz mana šķirne, nav un nebūs! Vai tāpēc mani būtu jāpiesien pie kauna staba? Nu, no kurienes rauts, ka LDz (līdzīgi KEL, RSL, taksis)ir vienīgais suns, kurš būtu jāizmanto medībās Latvijā? Katram ar LDz ir sava pieredze un mana nav tā labākā! Saprotu, ka no viena ex nedrīkst spriest par šķirni kopumā, bet LDz nav "mana simpātija".
Šis lauciņš ir jādod tiem, kuri vēlas par šo šķirni pastāvēt un turpināt tā attīstību, bet uzspiest, ka katram kinologam LV būtu nu jāmetas iekšā ar visām četrām (atvainojiet - jābūt izpratnei par LDz) šajā jomā? Npiekrītu! Vēl viens grāvis, tikai ceļa otrā pusē...
Ekspertu nosaukt nevari, tāpat nevari nosaukt LKF sagatavotu ekspertu Laiku šķirnes suņiem. Iedomājies situāciju, ka A.Remess, J.Reblis, N.Salmiņs, N.Vargānovs u.c. nolemtu apgūt kinoloģiju LKF sistēmā, KAS ŠOS MEDNIEKUS- MEDĪBU SUŅU TURĒTĀJUS SPĒS ATESTĒT LKF SISTĒMĀ??? Tev neliekas, ka sistēma uzsprāgtu???