Par ātrumiem un trajektorijām uz patronu paciņām.
Kā es to redzu; nepretendējot uz patiesību:) Nešaubos, ka eksperti mētāsies ar taburetēm;)
Tām ir ļooti informatīvs raksturs (no sērijas "ļoti pa lielam")
-viens no galvenajiem parametriem,kas nosaka trajektoriju ir ātrums (BC G1&G7, coriolis effekts utt, lai paliek...)
-ātrumu rūpnīcā mēra no testa ballistiskā stobra, kurš ir x garumā. Parasti tas ir 61-66 cm. Geco gadījumā: 65 cm
-šī stobra kanāla diametrs ir taisīts pēc min Saami un Cip standarta izmēriem
-ātruma mērījums notiek pie 70*F vai 21*C temp
-SAAMI standarts pieļauj,norādīt ātrumu (no ballistiskā stobra!) ar toleranci 90fps (10 m/s). Ko ražotāji nekautrējas izmantot sev par labu:)
Kas notiek, kad mēs šaujam šo patronu medībās un standarta medību ieroča?
-stobrs mums ~90 % gadījumos standarta medību kalibriem ir 22" (56 cm)
Atkarībā no kalibra (lodes ātruma) šeit mēs zudējam ~ 30 m/s
- stobra kanāla diametrs ~90 % gadījumos rūpnīcas plintēm ir lielāks par min Saami&CIP izmēru; pielaižu robežās,protams
Ir zemāks spiediens-zemāks ātrums.
Šeit zaudēto ātrumu grūti novērtēt, bet eksperimentu rezultāti rāda, ka tas varētu būt robežās 5-30 m/s. Ok, ņemam vidējo: zaudējam ~ 15 m/s
-šaujam pārsvarā tomēr rudenī, ziemā ("kurzemes cūku katlu" pa vasaru neskaitām:) Ņemam vidējo temp. +5*C.
Šeit mēs zaudējam (atkal atkarībā no kalibra, patronas utt) ~ 20 m/s
- Apriori zaudējam ~10 m/s, ko pieļauj normas (mārketings..)
Kas sanāk? Kopā zaudējam APMĒRAM 75 m/s. Tas ir tas ko mēs puslīdz droši zinām. Gan jau ir vēl knifi..
Tāda ātruma izmaiņa arī dod tos 3-4 cm savādāku trajekotriju 200 m.
Tā, ka vienīgais variants kā zināt droši ir pašam izšaut interesējušos attālumus pa mērķi (ieteicams ne pie +30*C..) un izdarīt secinājumus. Ieteicams - grupas vismaz pa 3 un jāmēra attālums no grupu centriem.
Ja "parastajās" medībās tas ir pie kājas, tad ja grib šaut no 10 līdz 300+ m neko negrozot optikā, to laikam būtu labāk zināt:)
Šo teoriju +/- apliecina arī mani personīgie eksperimenti caur hronogrāfu.
Atkarībā no ražotāja, ātrumi, ko es varēju dabūt no savas plintes bija 5-10% zemāki, nekā ražotāja norādītie.
p.s.
Jau iepriekš atvainojos Dzintaram G. par garo komentāru "ne par ko", viņaprāt :)
Ja tāda distancē taisies medīt tad noteikti ņem 7rem mag. Par to atsitienu es varetu, nepiekrist. Esu šavis ar dažādu kalibru karabīnēm un varu teikt ka atsitiens ir ļoti atkarīgs no tā cik perfekti ieroča laide sapas ar šāvēju. Protams atsitiens ir atkarīgs no ieroča svara. Vieglām ierocim tas būs nepatikamaks. Par 7rem mag atsitienu nesūdzos- tas manai karabinei ir ciešams (apmēram tāds pats kā 12 kal " ar medību lodi šaujot.") Optiku gan ieteiktu ņemt ar lielāku zoomu (palielinājumu) jo tādos attalumos ar parasto 12x zoomu būs pagrūti precīzi notemet.
Hi,HI,Intar,paspīdēji,malacis,zinītis,paņem cepumu!Uz fona kad 80% Latvijas mednieku plinti tīra 2x gadā,iespaidīgi!Bet gan jau nonāksi pie atzinuma ka tas viss ir par velti un arī pārstāsi bārstīt pērles!Laikam kā Krišjānis Barons sākšu vākt un kolekcionēt rīcības un domu pērles kuras ir spējīgi ģenerēt mednieki Latvijā.Godājamie foruma kolēģi,uz Jums tas neattiecas,Jūs esiet tā gaišākā un cerīgākā daļa un saku to patiesā cieņā!Tātad Intar droši,pat neoponēšu,slinkums,patiešām!
Suņi: Greisa-vāciete,kas pat stirnas nedzenā,bet dzērājus neieredz .Moča rāmi kož uz pusēm .
15.03.2014. 11:44
Nu tā vīri ! Paldies par atsauksmēm uz foruma jautājumu .Īpaša pateicība AIVIM,ULDIM,IVARAM,INTARAM,ARNIM,JĀNIM,DZINTARAM,AIVARAM,VALDIM,JURIM un AGRIM par man noderīgo diskusiju .Pēc visas iespējamās info apstrādes esmu nonācis pie secinājuma-jāskatās man ir 7RemMag vai 300WinMAG virzienā ar stobra gagarumu 61 cm.Tagad būsjāpazondē piedāvājums (Intar tavs piedāvājums arī nav aizmirsts).Kad būšu kautko iegādājies,tad pazinošu Jums un sāksim diskusiju par optiku .Velreiz paldies visiem!
Apmēram pēc nedēļas HUBERTĀ ienāks jauna ieroču partija no Weatherby.
Būs pieejams arī Amīšu Mercedes - MARK V ar kalibru 7mm Rem.Mag.
Vairāk info par ieroci: http://www.weatherby.com/produ...
Weatherby MARK V® ACCUMARK®
Kā es to redzu; nepretendējot uz patiesību:) Nešaubos, ka eksperti mētāsies ar taburetēm;)
Tām ir ļooti informatīvs raksturs (no sērijas "ļoti pa lielam")
-viens no galvenajiem parametriem,kas nosaka trajektoriju ir ātrums (BC G1&G7, coriolis effekts utt, lai paliek...)
-ātrumu rūpnīcā mēra no testa ballistiskā stobra, kurš ir x garumā. Parasti tas ir 61-66 cm. Geco gadījumā: 65 cm
-šī stobra kanāla diametrs ir taisīts pēc min Saami un Cip standarta izmēriem
-ātruma mērījums notiek pie 70*F vai 21*C temp
-SAAMI standarts pieļauj,norādīt ātrumu (no ballistiskā stobra!) ar toleranci 90fps (10 m/s). Ko ražotāji nekautrējas izmantot sev par labu:)
Kas notiek, kad mēs šaujam šo patronu medībās un standarta medību ieroča?
-stobrs mums ~90 % gadījumos standarta medību kalibriem ir 22" (56 cm)
Atkarībā no kalibra (lodes ātruma) šeit mēs zudējam ~ 30 m/s
- stobra kanāla diametrs ~90 % gadījumos rūpnīcas plintēm ir lielāks par min Saami&CIP izmēru; pielaižu robežās,protams
Ir zemāks spiediens-zemāks ātrums.
Šeit zaudēto ātrumu grūti novērtēt, bet eksperimentu rezultāti rāda, ka tas varētu būt robežās 5-30 m/s. Ok, ņemam vidējo: zaudējam ~ 15 m/s
-šaujam pārsvarā tomēr rudenī, ziemā ("kurzemes cūku katlu" pa vasaru neskaitām:) Ņemam vidējo temp. +5*C.
Šeit mēs zaudējam (atkal atkarībā no kalibra, patronas utt) ~ 20 m/s
- Apriori zaudējam ~10 m/s, ko pieļauj normas (mārketings..)
Kas sanāk? Kopā zaudējam APMĒRAM 75 m/s. Tas ir tas ko mēs puslīdz droši zinām. Gan jau ir vēl knifi..
Tāda ātruma izmaiņa arī dod tos 3-4 cm savādāku trajekotriju 200 m.
Tā, ka vienīgais variants kā zināt droši ir pašam izšaut interesējušos attālumus pa mērķi (ieteicams ne pie +30*C..) un izdarīt secinājumus. Ieteicams - grupas vismaz pa 3 un jāmēra attālums no grupu centriem.
Ja "parastajās" medībās tas ir pie kājas, tad ja grib šaut no 10 līdz 300+ m neko negrozot optikā, to laikam būtu labāk zināt:)
Šo teoriju +/- apliecina arī mani personīgie eksperimenti caur hronogrāfu.
Atkarībā no ražotāja, ātrumi, ko es varēju dabūt no savas plintes bija 5-10% zemāki, nekā ražotāja norādītie.
p.s.
Jau iepriekš atvainojos Dzintaram G. par garo komentāru "ne par ko", viņaprāt :)
Tā - redzesloka paplašināšanai... Ko Latvijā var dabūt un pa kādu $.
Būs pieejams arī Amīšu Mercedes - MARK V ar kalibru 7mm Rem.Mag.
Vairāk info par ieroci:
http://www.weatherby.com/produ...
Weatherby MARK V® ACCUMARK®