Suņi: 3 jagdterjeri, taksis un Rietumsibīrijas laika
Medību trofejas: 27
30.06.2014. 08:52
Aigar! Rūdim polšu gan vēl par agru būtu pienest! :D :D ;D
Bet komandas var mācīt, kādas grib. Ir obligātās komandas (šurp, blakus, vietā ) kuras būtu jāzin jebkuram (ne tikai medību) sunim. Tālākais atkarīgs no saimnieka fantāzijas un neatlaidības. Tas, ka suns māk dot ķepu un pienest čības, tāpat, kā gulēšana saimnieka gultā, nekādi neietekmē viņa darba spējas.
Rūdi, uz dzinējmedībām sunīti iznāk ņemt katram savādāk, cik nu uz to atklāšanas brīdi sunītis vecs iznāk. Bet ne agrāk par 4 mēnešiem.Protams, nevajadzētu mazo muļķīti triekt pa mežu visu dienu un laist virsū kuilim, pietiks, ja izies kopā ar saimnieku 1-2 mastus, apostīs šautu zvēru un iepazīsies ar medību atmosfēru.
Aprīkojums: Syrena 12mm, Silma 12mm,Verney Carron Impact NT 7rem magt.Kahles CSX 2.5x50Lmz
Suņi: Divi Rietumsibirijas Laikas. Nujau tikai viens.
Medību trofejas: 7
30.06.2014. 08:52
Mans vecākais Laika iet ar jebkuru no dzinējiem, tākā neteikšu ka tas viņām būtu raksturīgi. Viņš jau mednieku līnijā atrod savu dzinēju ar ko kopā ies. Ceru ka iemācīs arī jauno!
Medību stāžs: no 2002 gada dzinējs, kā mednieks no 2009 gada
Aprīkojums: Iž 58, Savage 308 win, Ata arms neo 12
Suņi: jagterjers Urga
Medību trofejas: 1
30.06.2014. 09:10
ES GAN TEIKTU KA AR PĒRŠANU NEVAJAG PĀRSPĪLĒT- LABĀK MAZĀK, TIKAI TAD KAD IR PELNĪJIS. Runājot par jagdiem- šim sunim manuprāt ir jābūt ļoti stingriem noteikumiem- lai saprot ka galvenais barā esi Tu nevis suns- stingrībai un konsekvencei, bet nevis pēršanai. Suns ļoti labi saprot balss toni un ar laiku pēc tā saprot kas ir labi darīts un saimniekam patīk un kas ne.
Stingri noteikumi kas manuprāt būtu jāievēro audzinot jagdu : turēšana voljerā- nekāda istaba, kur nu vēl gulta (lielākais pluss ir tas ka suns pierod pie temperatūras ārā, un tam uzaug pavilna-ziemā nesalst)
pieradināt braukt mašīnā- ieklāt segu vai būrī- mans brauc uz priekšējā beņķa uz segas - mierīgi tur noguļ arī 3-4 stundas, pa salonu nesporto, jo zin ka tā nedrīkst. Vienlaikus jāmēģina arī radīt bailes no braucoša auto- sākumā sēdināju tikia stāvošā nerūcošā, pārrodoteis mājās rāju un biedēju ar pīpināšanu- lai baidās no braucoša, neskrien pakaļ un netiek sabraukts.
Pieradināt mežā atrast saimnieku pa pēdām- sākumā to veicot kā paslēpju spēli.
Pieradināt suni nākt atpakaļ uz vietu kur palaists - vismaz jaunībā līdz 1-1,5 gadiem, lai nebūtu bezpriģels ka sāk vākt kur pagadās un suns uz to paļaujās un sāk stundām dzīt. Obligāti- sākot saukt suni vietā kur tas palaists un aizklīdis (nedaudz)- saucot to gaidīt uz vietas vismaz minūtes 20 (ja neatnāk) un tikai tad iet uz kādu citu vietu saukt. Manuprāt pozitīvi ir kādu reizi suni apzināti vai neapzināti atstāt mežā uz kādu brīdi (tad kad pieradis nākt atpakaļ uz vietu kur palaists) atstājot tur jaku, lai pierod ka jāgaida un saimnieks ieradīsies.
Tādi mani nekinologa novērojumi iz dzīves audzinott savu otro jagdu.
Lai atvieglotu pašam turpmāko dzīvi sāc ar vienkāršu paklausības treniņu. Jau mazu kucēnu var iemācīties iet "blakus". Nevis vienkārsī kaut kur tavā tuvumā, bet blakus pie kreisās kājas. No sākuma varbūt pavadiņa pāris reizes stingrāk jāpievelk, vēlāk brīvā pavadā visbeidzot bez pavadas. Šīs komandas mācēšana ir neatsverama dzinējmedībās stājoties uz dzinēju līnijas. Pašam būs liels gandarījums, kad bez skaļas bļaustīšanās un ķīvēšanās varēsi aizvest savu suni līdz sākumpunktam priekšlaicīgi nesākot masta dzīšanu. Noteikti jāapgūst "šurp". Nav jēgas no tava suņa, ja tu viņu jebkurā brīdī nevari savākt pie sevis. Tas ir atsaukt no medījuma dzīšanas, atsaukt lai savāktu mašīnā utt. Un "šurp" ir tad, kad nevis tikai atskrien suns kaut kur tavā tuvumā, bet atskrien pie tevis tev pretī , apsēžas un skatās tev acīs, un gaida nākamo komandu.
Noteikti vērtīgi ir iemācīt "nedrīgst", lai izvairītos no buku dzīšanas un citām nevēlamām darbībām. Dzīvoju kalna galiņā no kura pārskatāmas plašas pļavas pa kurām ganās buki. Tad kad esmu tuvumā un atgādinu ka nedrīgst suns gandrīz apčurādamies sēž uz vietas un smilkstēdams skatās uz bukiem un uz mani, bet tiklīdz ieeju mājā vai šķunī tā prom ir.
Noteikti vērtīgi iemācīt gulēt "vietā", Ir patīkami atrast savu suni vietā kur atstāji, it sevišķi dzinējmedībās pauzītēs starp mastiem, kamēr notiek diskusijas. Noliec suni gulēt jebkurā vietā un pamazām attālinies no viņa nepieļaujot vietas atstāšanu.
Tikai tad kad sunim esi iemācījis paklausību ir jēga mācīt medību komandas "meklēt", "atnes" utt.
Un laiku nekādā gadījumā nevajag radināt turēt telpās. Laika arī pie mums max piedzīvotos aukstumus (-35) pārdzīvo ārā suņu būdā. Vēl. Laika būs pie labas veselības, ja tai katru dienu tiks dota liela fiziskā slodze. Tad kad dodieties pastaigā uz mežu vislabāk tu ar riteni un lai suns skrien tev līdzi. Vai ja brauc ar mašīnu tad kādu kilometru pirms meža palaid, lai suns skrien pilnā tempā tev līdzi.
Lai veicas!
Aprīkojums: bise 16. kal. bise 12. kal. karabine 30-06 kal.
Suņi: Krievu eiropas laikas nu jau divi pus invalīdī.
30.06.2014. 12:02
Jā visu šo pārlasot ir redzams ka pamat domās visiem ieteikumiem ir sava pareizā pieeja, bet ir jāņem vērā ka suns kuru tu vēlies izveidot savām vajadzībām ir jāaudzinā pēc savas ieceres. Mans individuālais uzskats ir tas ka ņemot laiku tā ir jātendē uz vienu konkrētu darbību. Ņemot vērā tavu vēlmi par cūku un alni ir smagi jāizvērtē vai alnis ir būtiski nepieciešamas, jo to suns paņems tāpat tātad mēs paliekam pie meža cūkas un asins pēdas ņemot vērā to ka sunim ir 3 mēneši es domāju ka var ļaut viņam vēl pabaudīt bērnību un aktīvi sākt ar viņu darboties 6 mēnešu vecumā, jo tad viņma veidojas loģiska uztvere, bet atceroties savus sākumus ar suni ir skaidrs ka ir jānopērk GPS ierīce, lai tu zinātu, kur suns atrodas. Tas nenozīmē ka tev ir jāskrien viņam pakaļ bet labs variants būtu ja sunim uzliec siksnu aizbrauc uz mežu un nepievēršot viņam uzmanību aizej sēnēs uz kādu pus stundu. ja suns iet tev līdz viss ir kārtībā ja paliek pie mašīnas arī nav kritiski bet nu ja viņš ir aizgājis tad atgierzies pie mašīnas un pacenties viņu sasaukt, Es uzskatu ka nevajg iet ar suni pastaigāties tikai vienam cilvēkam, bet lai to dara arī pārējie ģimenes locekļi, bet tomēr prioritari 70 % pastaigu lai ir ar saimnieku, tas roda pamat kontaktu ar tevi. Par komandām es nezinu kā būtu pareizi bet manā uztverē galvenais lai tu mežā vari suni sagaidīt pie izejas punkta veicot pastaigas viņš to iemācīsies liekot viņam atgriezties pie mašīnas un protams pasaucot viņu. Iespējams ir vērts iemācīt komandu "Fū" bet es uzskatu ka ir jāļauj būt sunim brīvam. Par kaušanos ir tāda lieta ka mana pieredze rāda ka ir mierīgi suņi un agresīvi. Man bija agresīvs bet ar laiku tas vainu pāriet vainu paliek tādā pašā līmenī. Ja TAVS suns ir agresīvs vienkārši laid viņu mastā vienu bez citiem suņiem. Ir viedoklis ka jaunais suns ir jālaiž kopā ar vecāku un pieredzējušu suni es domāju katas nav jādara un jaunu suni apmācot viņam ir jābūt vienam izņēmuma kārtā var aplokā pie cūkas palais ar pieredzejušaku suni. Tomēr kad kucēnam ir 7 mēneši tam jau ir jāizrāda interese par meža cūku. Labums no tā ka tavs suns uz dzinēj medībām iet viens ir tajā ka suns 1 līdz 1,5 gada laikā noformē savu loģisko darbības secību meklēšanā un nepaļaujas uz citu suņu sadarbību tu radīsi suni kurš viens pats spēj veiksmīgi darboties medībās. Labums no tā būs jo laižot suņus dzīt barā tie viens otru pārlieku uzkurina un jau no kucēna vecuma var gūt mācību ka jādens ir līdz pagurumam. bet ja viņš mežā strādā viens tad ja viņš ir aizrāvies ļaujs viņam dzīt un pat apmaldīties un pamaldīties lai viņš saprot savu kļūdu ka tā nevajag darīt. Protmas jābūt iežogotai teritorījai vai krātiņam kurā dzīvnieks dzīvo ārā un pieradināt viņu pie bagāžnieka un sēdēšanu tajā. pagaidām apnika rakstīt un vēl nepieļauj manu kļūdu un baro ar putrām bez lieleim gaļas gabaliem lai viņņam nesākas ēšanas untumi bet tājau ir tikai man cik esmu sapratis un tas ir mans nekinologa amatiera viedoklis ir jau protmas vēl ko teikt bet Aigar jau arī tev klātienē var dot ieteikumus.
Taksis ir alu mednieks.Vai GPS taksim noderātu un ja viņš ieskrien ala ar visu GPS un aiz kādas saknes aizķeras netīšām:(
Jāni B uzraksti vel kaut ko tādu.
Slēpts
30.06.2014. 12:22
un baro ar putrām bez lieleim gaļas gabaliem lai viņņam nesākas ēšanas untumi
šis jau tik tērē daudz laika un rezultāts tāpat stipri atpaliek no veikala maisa
Aprīkojums: bise 16. kal. bise 12. kal. karabine 30-06 kal.
Suņi: Krievu eiropas laikas nu jau divi pus invalīdī.
30.06.2014. 12:54
Nu par alu suņiem es nezinu bet pagaidām kā man viens cits cilvēks teica es neesmu atradis nevienu suni mežā karājamies siksniņā. Un alus suns varbūt būs vismaz redzama ala kurā viņš ielīda un kur viņu āpsis ir noracis.... Bet atkārtošu man ar alu suņiem pieredzes nav un it kā pagaidām netaisos to veidot.
Bet komandas var mācīt, kādas grib. Ir obligātās komandas (šurp, blakus, vietā ) kuras būtu jāzin jebkuram (ne tikai medību) sunim. Tālākais atkarīgs no saimnieka fantāzijas un neatlaidības. Tas, ka suns māk dot ķepu un pienest čības, tāpat, kā gulēšana saimnieka gultā, nekādi neietekmē viņa darba spējas.
Rūdi, uz dzinējmedībām sunīti iznāk ņemt katram savādāk, cik nu uz to atklāšanas brīdi sunītis vecs iznāk. Bet ne agrāk par 4 mēnešiem.Protams, nevajadzētu mazo muļķīti triekt pa mežu visu dienu un laist virsū kuilim, pietiks, ja izies kopā ar saimnieku 1-2 mastus, apostīs šautu zvēru un iepazīsies ar medību atmosfēru.
Stingri noteikumi kas manuprāt būtu jāievēro audzinot jagdu : turēšana voljerā- nekāda istaba, kur nu vēl gulta (lielākais pluss ir tas ka suns pierod pie temperatūras ārā, un tam uzaug pavilna-ziemā nesalst)
pieradināt braukt mašīnā- ieklāt segu vai būrī- mans brauc uz priekšējā beņķa uz segas - mierīgi tur noguļ arī 3-4 stundas, pa salonu nesporto, jo zin ka tā nedrīkst. Vienlaikus jāmēģina arī radīt bailes no braucoša auto- sākumā sēdināju tikia stāvošā nerūcošā, pārrodoteis mājās rāju un biedēju ar pīpināšanu- lai baidās no braucoša, neskrien pakaļ un netiek sabraukts.
Pieradināt mežā atrast saimnieku pa pēdām- sākumā to veicot kā paslēpju spēli.
Pieradināt suni nākt atpakaļ uz vietu kur palaists - vismaz jaunībā līdz 1-1,5 gadiem, lai nebūtu bezpriģels ka sāk vākt kur pagadās un suns uz to paļaujās un sāk stundām dzīt. Obligāti- sākot saukt suni vietā kur tas palaists un aizklīdis (nedaudz)- saucot to gaidīt uz vietas vismaz minūtes 20 (ja neatnāk) un tikai tad iet uz kādu citu vietu saukt. Manuprāt pozitīvi ir kādu reizi suni apzināti vai neapzināti atstāt mežā uz kādu brīdi (tad kad pieradis nākt atpakaļ uz vietu kur palaists) atstājot tur jaku, lai pierod ka jāgaida un saimnieks ieradīsies.
Tādi mani nekinologa novērojumi iz dzīves audzinott savu otro jagdu.
Noteikti vērtīgi ir iemācīt "nedrīgst", lai izvairītos no buku dzīšanas un citām nevēlamām darbībām. Dzīvoju kalna galiņā no kura pārskatāmas plašas pļavas pa kurām ganās buki. Tad kad esmu tuvumā un atgādinu ka nedrīgst suns gandrīz apčurādamies sēž uz vietas un smilkstēdams skatās uz bukiem un uz mani, bet tiklīdz ieeju mājā vai šķunī tā prom ir.
Noteikti vērtīgi iemācīt gulēt "vietā", Ir patīkami atrast savu suni vietā kur atstāji, it sevišķi dzinējmedībās pauzītēs starp mastiem, kamēr notiek diskusijas. Noliec suni gulēt jebkurā vietā un pamazām attālinies no viņa nepieļaujot vietas atstāšanu.
Tikai tad kad sunim esi iemācījis paklausību ir jēga mācīt medību komandas "meklēt", "atnes" utt.
Un laiku nekādā gadījumā nevajag radināt turēt telpās. Laika arī pie mums max piedzīvotos aukstumus (-35) pārdzīvo ārā suņu būdā. Vēl. Laika būs pie labas veselības, ja tai katru dienu tiks dota liela fiziskā slodze. Tad kad dodieties pastaigā uz mežu vislabāk tu ar riteni un lai suns skrien tev līdzi. Vai ja brauc ar mašīnu tad kādu kilometru pirms meža palaid, lai suns skrien pilnā tempā tev līdzi.
Lai veicas!
Jāni B uzraksti vel kaut ko tādu.
šis jau tik tērē daudz laika un rezultāts tāpat stipri atpaliek no veikala maisa