Par čaulām. Katra ražotāja čaulas atšķiras pēc svara. Tas nožīmē ka tilpumi ir atšķirīgi. Vai tas arī ietekmē šāviena precizitāti? Starp citu arī vienas firmas čaulu svars mazliet atšķiras.
Čaulu svars, domājams, ka atšķiras sieniņu biezuma dēļ un starp ražotājiem sakausējuma atšķirības dēļ. Ja kļūdos, kāds no Guru mani palabos :)
Slēpts
08.08.2014. 09:45
Arī starp ražotājiem čaulas tilpums atšķirās. Tas ir jāņem vērā lādējot. Par svaru no viena ražotāja, te pasvēru un pārmērīju S&B (saprotu tūlīt teiks kas ar S&B krāmējās...)čaulas, svars čaulām atšķīrās bet tilpums , kas ir svarīgākais bija praktiski vienāds. Sieniņas ir biezākas militārajām čaulām.
Var jau būt, ka militārajiem sienas biezākas. Nedomāju, ka tas būtu ar nolūku, jo 4000 bariem ir pilnīgi vienalga. Ar militāristiem ir skaidrs viens - samazināt cenu, padarīt visu kompaktāku un vieglāku. Ne jau velti pārgāja no 308 uz 223. Un čaulas tur toč neviens nepārlādē :)
Svērt čaulas ir lietderīgi ja nu tikai izteiktu brāķi uzraut - nenormāli vieglu vai smagu. Bet visādi citādi tur korelācija starp svaru un reālo tilpumu ir ļoti vāji saredzama.
Šeit ir mani mērījumi. Es to daru tikai vienreiz, atsijāju margināļus un pārējās sadalu divās daļās. Praktiskas nozīmes tam nav. Var kvikā redzēt, kādas ātruma izmaiņas ir uz 0.1 - 0,2 greinu tilpumu. Cita lieta, kad iet cīņa par to 1 m/s ātruma koridoru, jo tālajā galā tas svarīgi. Bet nu tur atkal simts faktoru, kas bojā dzīvi.
Slēpts
08.08.2014. 12:11
:) Nu jau militāristi savāc un pārlādē (jaunām militārajām vairs nav berdana kapsele)... :) Tuvākais fabriķis ir Lietuvā. Mērot tilpumu starp ražotājiem sanāca diezgan atšķirības (kubikcentimetri) Militārā RA 3.506, Hornady Match un Norma 3.60-3.61; GECO 3.56 un S&B 3.536 (neatkarīgi no čaulu svara, kas šim ržotājam staigā iespaidīgi). Vienkārši nācās tilpumu pārmērīt, lai sadzītu teorētisko ātruma paredzējumu kopā ar praktiskiem mērījumiem. Aizmirsu runa ir par .308win.
Kapseles krimps ir, (laka arī ir), citādi automātiskajos ieročos būtu jautri... Bet tas noņemas bez problēmām. Esmu arī mazliet pārlādējis militārās čaulas, pat īpaši nav jācīnas ar krimpu, dekapselējot kapsula norauj nost to krimpu. Ir pāris reižu bijis kad spiežot jauno kapseli iekšā iznāk brāķis, jo krimpa paliekas ir... Tagad gan nav nācies lietot militārās čaulas, jo parastās saradušās pietiekoši.
Slēpts
08.08.2014. 12:33
Atcerējos, krimps ir arī civilajām .223REM patronām GECO un Federal... Ar tām bija problēmas, daudz brāķu jaunai kapselei taisīja, nācās speciāli piemeklēt ar ko to novākt. Kā rakstīju ar .308w nekādu problēmu.
Šodien pa rīta agrumam biju šautuvē "ideālā" lādiņa un COAL meklējumos. Izšāvu 10x5...
Viens izskatās diezgan cerīgs....
6,5x47L; Scenar 123 grs, VV540 38,6 grs + COAL 2,7270"; CCI BR4 ( džamps 0,005", apmēram :).
Tur ir 5 šāvieni:) 100 m. Pa ārmalām ~8 mm t.i. ~0,05 MoĀeJ :)
Nākošnedēļ jābrauc testēt uz 300 m :)
Pārējās 9 grupas bija no 0,2 līdz 0,46 MoĀeJ.
Slēpts
08.08.2014. 14:19
Mjā man tālu līdz tam.... mans medību ierocis ne es domāju nav spējīgs uz to
Svērt čaulas ir lietderīgi ja nu tikai izteiktu brāķi uzraut - nenormāli vieglu vai smagu. Bet visādi citādi tur korelācija starp svaru un reālo tilpumu ir ļoti vāji saredzama.
Šeit ir mani mērījumi. Es to daru tikai vienreiz, atsijāju margināļus un pārējās sadalu divās daļās. Praktiskas nozīmes tam nav. Var kvikā redzēt, kādas ātruma izmaiņas ir uz 0.1 - 0,2 greinu tilpumu. Cita lieta, kad iet cīņa par to 1 m/s ātruma koridoru, jo tālajā galā tas svarīgi. Bet nu tur atkal simts faktoru, kas bojā dzīvi.
Viens izskatās diezgan cerīgs....
6,5x47L; Scenar 123 grs, VV540 38,6 grs + COAL 2,7270"; CCI BR4 ( džamps 0,005", apmēram :).
Tur ir 5 šāvieni:) 100 m. Pa ārmalām ~8 mm t.i. ~0,05 MoĀeJ :)
Nākošnedēļ jābrauc testēt uz 300 m :)
Pārējās 9 grupas bija no 0,2 līdz 0,46 MoĀeJ.