Šodien vārdadienu svin Ramona, Ritma, rītdien - Meldra, Meldris, Melisa
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Macīt vai nemācīt dzinējsuni?

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 25 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 12.01.2015. 17:26
Ar medībām saistītās tēmasMedību suņi

Andris
Andris
Pēdējo reizi manīts 2021-03-07 20:58
Lietotāja statuss: Lietotājs
Mednieku organizācija:
Atrašanās vieta: laidi
Medību stāžs: no agras bērnības
Aprīkojums: iž-94 un becas-auto
Suņi: laikas
Medību trofejas: 9
19.12.2014. 12:23
jauki uzrakstīts:} Kate Šterna vai jūs esat kādreiz izsekojusi sašautu mežakuili meža biezoknī ar suni kas ir īsā vai garā pavadā???
Bruno
Bruno
Pēdējo reizi manīts 2023-08-31 22:01
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Inčukalns - Zlēkas
Medību stāžs: sen
Aprīkojums: loks un bultas
19.12.2014. 12:27
Varat mēģināt jaunas metodes uz saviem suņiem :) Medību suns ir pārāk nopietni, lai eksperimentētu. Svarīgi saprast, ka katrā vietā un ar katru šķirni būs cits rezultāts. Prasīt zviedriem vai citiem padomu ... drīzāk paskatīties rezultātus un pieredzi.
Salīdzināt laiku ar dzinējsuni ir tas pats, kas salīdzināt vilcienu ar lidmašīnu.
P.S. man jau liekas, ka zviedru suņkopji ir tādi paši svoloči, ka zviedru banķieri :)
Māris
Pēdējo reizi manīts 2025-10-14 20:29
Lietotāja statuss: Eksperts
Atrašanās vieta: Vidzeme
Medību stāžs: 30
Aprīkojums: Labs.
Suņi: Ir
19.12.2014. 12:29
kur stāv rakstīs, ka jalien pavisam tuvu?

Šādu jautājumu var uzdot tikai cilvēks, kurš medībās nepiedalās. Cik tuvu ir jālien sašautam kuilim????? Ja suņi strādā aktīvi, tad ir jāpieiet pāris metru attālumā, jo jānošauj ir kuilis nevis suns.Tas attiecas ne tikai uz kuili. Man pat biežāk ir uzbrukušas tieši cūkas, nevis kuilis. Pat sivēni ir uzbrukuši.
Muļķīgi ir lasīt komentārus, kurus raksta cilvēki, kas šādās situācijās nav atradušies. Bet, ja paklausās - tik gudri, tik gudri.... :))))
Māris
Māris
Pēdējo reizi manīts 2017-09-27 19:30
Mednieku organizācija: LMS
Atrašanās vieta: Skrundas puse
Medību stāžs: Kopš 2009.gada
Aprīkojums: Tikka T3 Hunter 308 win., FinnClassic 12/76
Suņi: Inkija, Bavārijas asinspēdu dzinējsuns
Medību trofejas: 11
19.12.2014. 12:51
Andrim - par Kati nezinu , bet esmu un pieļauju stipri biežāk nekā daudzi viedokļu paudēji,par cik regulāri suns tiek aicināts palīgā tieši un tikai asinspēdai.Vēlreiz atkārtošu , ka noturēšanas gadījumā laika noteikti ir pārāka un par to nav jēgas diskutēt.Strādājot ar siksnu vēlams nenesties tikko aizšautam zvēram pakaļ , tas ir viens,otrs , ja ir šāda situācija , kad ir ievainots zvērs ,tad mācīts asinspēdas suns laicīgi dod par to signālu saimniekam un , ja saimnieks ir tāds āpsis , ka spēj vēderu izgāzis staigāt pa mežu sunim pakaļ , tad piekrītu suns tiek pakļauts briesmām.Es nesaprotu , kādēļ ir jānoliedz lietas , kurās nav pieredzes,neviens jau neliek visiem darīt vienādi.Pilnīgi piekrītu Bruno ,zelta vārdi,-katrā vietā un ar katru šķirni būs savs rezultāts -un tiešām - salīdzināt laiku ar dzinējsuni , ir tas pats , kas vilcienu ar lidmašīnu.
Kate
Kate
Pēdējo reizi manīts 2018-05-01 17:35
Mednieku organizācija: klubs "Bārtava"
Atrašanās vieta: Liepāja
Medību stāžs: 2014 :)
Aprīkojums: Iz 54, Steyr Mannlicher 308
Suņi: veimāras putnu suņi ARGAS un Amber Rain Carski Trakt (1. 2. pakāpes diplomi darba pārbaudēs)
Medību trofejas: 7
19.12.2014. 18:43
Bruno, tās nav jaunas metodes. tas, ka kaut ko nezinam, nenozīmē, ka tas ir jauns, nepareizs, nelietderīgs utt. un maniem suņiem dzīšana nespīd noteikti
kur stāv rakstīs, ka jalien pavisam tuvu? - tas bija retorisks jautājums. diemžēl, drukātais teksts netklāj nianses :D
un, vīri, jūs piedzimāt mastā ar bisi rokās? nē? nu tad arī viss jums visiem kādreiz ir bijis pirmo reizi vai ne? (pieņemsim, ka zirga deķu komentārus pati labi zinu un atbilstoši atbildēju ;)
es eju un iešu medībās, tikai pa pirmajiem pāris mēnešiem nevar uzzinat visu. daļēji tāpēc esmu te
beidzam liriku. es tā saprotu, ka šeit pa lielam tiek jautkts dzineja un asinspēdu suņa darbs. sajaukts viena katlā, tāpat ka daudzi izmanto suņus universāli, neatkarīgi no tā, kam šķirne tika radīta. jā, suns vispār ir mednieks, plēsējs un jebkuram (medību sunim, vai tā jauktenim) var iemācīt darīt lielāko daļu darbu. jautajums, cik kavlitatīvs tas būs?
ar pēdu suni neviens nelīdīs klāt pie cūkas, vai aļņa. bet pēdu iet ar garu (nevis īso, kā ieminejās Petrovska kungs). ja savu suni pazīsti, esi at to strādajis, nevis tikai palaid brīvi mežā, tad zini viņa ķermeņa valodu un vari to nolasīt. suns rāda visu un brīdinās, ja priekšā ir zvērs. ha, es gribētu redzēt suni, kurš ietu tur, kur draud briesmas!
laikam esam noskaidrojuši, ka ne suns, ne saimnieks negrib iet samīļot ievainotu cūciņu (neesmu vēl pieredzējusi uzbrukumu un katru reizi mastā pārdomāju, ko es darītu tādā gadījumā). atmetot šo argumentu, kas vel ir pret iešanu pa pēdu ar suni garā pavadā, lēni, prātīgi, droši? (ai, žēl, ka te nav manu labu paziņu ar bavāŗiešiem :) )
Kate
Kate
Pēdējo reizi manīts 2018-05-01 17:35
Mednieku organizācija: klubs "Bārtava"
Atrašanās vieta: Liepāja
Medību stāžs: 2014 :)
Aprīkojums: Iz 54, Steyr Mannlicher 308
Suņi: veimāras putnu suņi ARGAS un Amber Rain Carski Trakt (1. 2. pakāpes diplomi darba pārbaudēs)
Medību trofejas: 7
19.12.2014. 18:49
Remesa kungs rakstīja: Man ir sava statistika par suņu traumām aplokā un medībās....un bavārieši, traumu ziņā, ir priekšgalā dzinējsuņiem.
Šis man patīk.... bavārietis ir asins un sviedru pedu suns, nevus dzinējs. tādēļ tie biežāk traumējas un tādēļ tos nevajag izmantot dzīšanai.
Aigars
Aigars
Pēdējo reizi manīts 2025-06-27 06:19
Lietotāja statuss: Eksperts
Mednieku organizācija: M/K"Klīves Mednieks"
Atrašanās vieta: Latvijas vidiene.
Medību stāžs: Kopš 1992.g.
Aprīkojums: МЦ 21-12 , Merkel 12cal,Remington 11-87 12 cal,Tikka M695STD 30-06,Sauer 90 300Win Mag
Suņi: Rietumsibīrijas medību suņi ,vienmēr vismaz 2.Latvijas dzinēji.
Medību trofejas: 6
19.12.2014. 19:19
bavārietis ir asins un sviedru pedu suns, nevus dzinējs.

Kate - bavārietis ir VIENA NO 4(ČETRĀM) VĀCIJAS DZINĒJSUŅU ŠĶIRNĒM...., kuras pašiem vāciešiem nav īpašā cieņā.
Sviedru un asinspēda ir iemācāma katram sunim. Vajag uz to strādat,un no katra "canis lupus familiaris" sanāks sviedru un asinspēdas meistars.
Bruno
Bruno
Pēdējo reizi manīts 2023-08-31 22:01
Atrašanās vieta: Inčukalns - Zlēkas
Medību stāžs: sen
Aprīkojums: loks un bultas
19.12.2014. 20:07
Kate, mēs te 10 lapas pierakstījām, lai saprastu, ka Tu savus suņus dzīt nelaidīsi :)
Par asinspēdas ņemšanu ar suni pavadā - esmu štata dzinējs, tāpēc arī bieži tiek "izklaides" ar savainotiem dzīvniekiem. Situācijas ir piedzīvotas tik ļoti dažādas, ka zinu skaidri - ar savu suni saitē pa asins un vispār nekādām pēdām neiešu.
Jānis
Jānis
Pēdējo reizi manīts 2022-01-27 10:08
Atrašanās vieta: Krimuldas pag.
Medību stāžs: no 1988g.
Aprīkojums: Iž27; Haenel Jaeger 10, 30-06; Meopta Meostar R1r 3-12x56
Suņi: KEL
19.12.2014. 20:11
Mēģināšu rakstīt vēlreiz. Kamēr uzrakstīju komentu jau biju izslēgts no foruma.
FUI!!! ADMINAM.
Nezinu kāpēc, bet vairāk gribas pievienoties Kates viedoklim.
Esmu meklējis sašautos zvērus, gan ar pavadu, gan bez. Bet daudz komfortablāk jūtos, kad suns ir pavadā. Speciālā pavadā asins pēdām 15m garumā. Tad es bez īpašas gargabalu skriešanas mierīgi varu sekot sunim un pie reizes pārliecināties, ka patiešām ejam pa pareizo pēdu. Bez saites palaists suns aizskrien lielā ātrumā (varbūt var iemācīt lai skrien lēnām un pa brīžam pagaida saimnieku, bet man tas nav izdevies un ja galā zvērs ir jau nekustīgs, tad ir diezgan grūti saprast kur skriet un kur meklēt. Labi ja izdodas atsaukt un ejam vēlreiz.
Tādus navarotus kā GPS pašreiz nevaru atļauties un nav mūsu pusē tik daudz medījumu, lai taisītu tādas investīcijas.
Vedot suni pavadā mierīgi varu palaist to vaļā un apskriet biežņām apkārt un atkal to noķert. Arī ar atlaistu garo pavadu suns skrien lēnāk, jo jūtās pieturēts. Ja tuvojamies zvēram pēc suņa uzvedības to jau var pateikt, tas kļūst nemierīgāks un sāk smalki smilkstēt. Tad izvērtējot situāciju, ja priekšā ir kāda biežņa, laižu suni vaļā, ja pārskatāms mežs tad tāpat turpinām.
Esmu gājis ar suni pavadā pakaļ alnim pāris km, nezinu kā būtu tikuši līdz mērķim, ja suns uzreiz sākumā būtu palaists vaļā. Tas pats par biezajām eglītēm un kukurūzu. Nezinu kādam lempausim jābūt, lai arī šādā vidē nesaprastu, kad tuvojamies zvēram.
Var nepiekrist manai pieredzei, bet tāda tā ir. Labprāt lasītu arī citu mednieku pieredzi, kas 10 lappusēs tā arī neparādās, tikai tukši bļāvieni "Nē nekad, suņu slepkavas utt ", pat no ļoti cienījamiem vīriem (manā vērtējumā) neko vairāk nevar izspiest.
Par tēmu.
Manuprāt, dzinējsuņi, tāpat kā jebkurš suns IR JĀMĀCA!
Vispirms paklausībā, lai saprot, kas ir saimnieks.
Lai māk uzvesties sabiedrībā. Jebkuras dzinējmedības sunim ARĪ ir sabiedrisks pasākums, kurā satiek kolēģus, ko ikdienā neredz.
Lai saprastu ko šodien dzenam, lai dzenot alni nepāriet uz ūdeli.
Lai var atsaukt no masta, zvēra, tad kad dzīšana vairs nav vajadzīga.
Tas cik tuvu skrien zvēram ar kādiem paņēmieniem notur, kā rej, vai atgriežas mastā pēc nākamā sivēna, tam manuprāt jābūt asinīs.
Varbūt vēl kaut kas, bet ir vēls, jābrauc mājās, un nekas uz sitiena galvā neieskrien.
Šaujam garām brīvdienās1
Tā lai suņi var nepārpūlēties. :)))
Jānis
Jānis
Pēdējo reizi manīts 2022-01-27 10:08
Atrašanās vieta: Krimuldas pag.
Medību stāžs: no 1988g.
Aprīkojums: Iž27; Haenel Jaeger 10, 30-06; Meopta Meostar R1r 3-12x56
Suņi: KEL
19.12.2014. 20:13
Supper ar trešo reizi sanāca pievienot. Biju ieseivojis tekstiņu.
Admin, kā lai tavā forumā normāli uzraksta garāku tekstu????