Šodien vārdadienu svin Ludmila, Laimdots, Laimiņš, rītdien - Līga
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Pilnīga bezpriģela popularizēšana jeb sačakarējam suņu būšanu Latvijā pilnīgi?

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 59 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 08.12.2016. 22:52

Aigars
Aigars
Pēdējo reizi manīts 2022-04-20 15:52
Lietotāja statuss: Eksperts
Mednieku organizācija: M/K"Klīves Mednieks"
Atrašanās vieta: Latvijas vidiene.
Medību stāžs: Kopš 1992.g.
Aprīkojums: МЦ 21-12 , Merkel 12cal,Remington 11-87 12 cal,Tikka M695STD 30-06,Sauer 90 300Win Mag
Suņi: Rietumsibīrijas medību suņi ,vienmēr vismaz 2.Latvijas dzinēji.
Medību trofejas: 6
15.01.2015. 08:23
Bet diemžēl paklausības skola nav nekāds gestapo. Es izvelejos privātskolotāju ,jo tas ilgtermiņā ir lētāk.Man Salaspilī mācības nebija piejamas valsts valodā, ko es izbaudīju ar Braitonu jo komanda "sidetj" un "sēdēt" nav vien un tas pats. Bet tagad izejot ar suni no mājas bez pavadas un pateikt "blakus" ir patīkami noskatīties kaimiņu sejas izteiksmē

Ielūdzu Tevi uz savu KMC"Dālderi" apmeklēt iežogotu ruksi....paskatīsimies kā Astoram komanda "sidetj" palīdzēs darbā ar meža ruksi.
Juris
Pēdējo reizi manīts 2017-02-01 21:45
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Rīga
Medību stāžs: 25
Aprīkojums: Losene
Suņi: foksis
15.01.2015. 09:13
Ļoti, ļoti uzmanīgi sekoju līdzi šai diskusijai, kas sākās ar pastulbu uzbraucienu... Gribētos ko teikt, bet situācija kā Anrijam blakustēmā- pēc visa šitā galvā kārtīgs juceklis. Īsumā:
...patīkami noskatīties kaimiņu sejas izteiksmē.- Ar tādu attiesmi pa tiešo uz Rīgas cirku- būs vairāk skatītāju + applausi.
Suns, vilks ir bara dzīvnieki ar savām attiecībām bara iekšienē. Uzskatu, ka galvenais audzināšanas mērķis ir panākt, ka suns tevi uzskata par galveno- bara vadoni, vecāko vilku- pārējais viss pakārtojas tieši šim. Arī atgrīešanās pie saimnieka, jeb atskaites došana barvedim- nekādas dzīšanas līdzkrievu robežai. Tas no pieredzes. Lai slavēts Anrijs ar savu patiesību!
Bruno
Bruno
Pēdējo reizi manīts 2023-08-31 22:01
Atrašanās vieta: Inčukalns - Zlēkas
Medību stāžs: sen
Aprīkojums: loks un bultas
15.01.2015. 09:17
Te jau bija tēma par paklausību - vēlreiz atkārtošu, ka neesmu sastapis izcili paklausīgu un vienlaikus izcili strādājošu medību suni.
Slēpts
15.01.2015. 10:31
Tēma par paklausību un darbu medībās nav viennozīmīga. Runāšu par putnusuņiem – ko labāk pārzinu, un nevis putnusuņiem tikai pēc nosaukuma, bet gan tādiem, kas regulāri iet medībās.
Pirmkārt, paklausība ir absolūti nepieciešama. Citādi medības beidzas vēl nesākušās. Noliekot pie malas lauka putnu medības, arī uz pīlēm „uz celšanu” ir nepieciešams, lai suns strādātu komandā ar mednieku – pēc žesta ejot niedrēs, neaizskrienot 100 metrus uz priekšu, un pīli iznesot upei uz pareizo krastu. Un „uz pārlidojumu” – kārtīgi jāguļ blakām pie kājām. Tas viss bez apmācības un „paklausības” nav iespējams. Otrkārt, putnusuņi bieži dzīvo mājā kopā ar ģimeni, kur elementāra paklausība ir vairāk kā nepieciešama, un kādu 5-6 „ne-medību” komandu izpilde ir ļoti vēlama.
Tomēr, no otras puses, pārlieku liela „paklausība” tiešām samazina medību azartu. Suns sāk vairāk skatīties uz saimnieku nekā strādāt uz lauka vai niedrēs; un, ja suni nepareizi apmāca „paklausīt”, nepareizi sodot par putna košļāšanu vai arī nepalikšanu uz vietas pēc šāviena, viņš var sākt halturēt – apzināti laist garām meklējamos putnus, jo zina, ka var sekot sods. Ir vairākas metodikas, kā to nepieļaut, pirmkārt no sākuma strikti nodalot paklausības apmācību no medību apmācības. Un otrkārt, medību apmācības laikā neskopoties ar „burkānu” (pozitīvo kairinātāju) un uzmanīgi rīkoties ar „pātagu” (negatīvo kairinātāju), jo īpaši elektriskajām impulsu kaklasiksnām. Putnusunim sabalansēt labu paklausību ar izcilu medību darbu tiešām nav vienkārši, bet tas ir iespējams.
Aigars
Aigars
Pēdējo reizi manīts 2022-04-20 15:52
Lietotāja statuss: Eksperts
Mednieku organizācija: M/K"Klīves Mednieks"
Atrašanās vieta: Latvijas vidiene.
Medību stāžs: Kopš 1992.g.
Aprīkojums: МЦ 21-12 , Merkel 12cal,Remington 11-87 12 cal,Tikka M695STD 30-06,Sauer 90 300Win Mag
Suņi: Rietumsibīrijas medību suņi ,vienmēr vismaz 2.Latvijas dzinēji.
Medību trofejas: 6
15.01.2015. 13:29
[quotesPutnusunim sabalansēt labu paklausību ar izcilu medību darbu tiešām nav vienkārši, bet tas ir iespējams.]

Teiktu vairak- tas ir nepieciešams. Man ir bijis vācu īspalvainais putnusuns. Nekur vairak viņu izmantot nevarēju, kā tikai pīļu salasīšanā garajā zalē. Suns pieklīda 90-to beigās, un nodzīvoja pie mums 4 gadus. Nezinu, kas viņā bija ielikts, kas iedzimts, bet "stojku" uz laukirbēm taisīja fantastiski....man noteikti būtu šīs šķirnes suns ja latvijā būtu medījama kaut vai laukirbe.
Ja par tēmā pieminēto LT kinoloģisko murgu.
Pamatā visam ir putninieku, ļoti nepieciešamās paklausības, uzspiešana pārejām suņu šķirnēm...
Ints
Pēdējo reizi manīts 2023-01-05 15:00
15.01.2015. 15:15
Vīri sekli rokam medību šķirnes suņus drīkst pavairot tikai mednieki, jo kā gan savādāk vaislas materiāls var tikt pārbaudīts. Tā kā Latvijā būt labi, ja kucēnus reģistrējo, kā medību šķirnes suņus tiks norāditi kuces un suņa īpašnieku medību apliecības un apstiprinājums, no mednieku biedrības kurā īpašnieki atrodas, ka suņi ir reāli strādājoši mežā.
Andris
Andris
Pēdējo reizi manīts 2025-03-25 09:57
Lietotāja statuss: Guru
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv
Atrašanās vieta: Marupe
Medību stāžs: No 1989 gada
Aprīkojums: H&K 2000 SLB (30-06), Savage (223), IŽ 57
Suņi: Krievu Eiropas laika- Bārts, Latvijas Dzinējsuns Dārts Veiders
Medību trofejas: 93
15.01.2015. 15:36
Vīri sekli rokam medību šķirnes suņus drīkst pavairot tikai mednieki, jo kā gan savādāk vaislas materiāls var tikt pārbaudīts. Tā kā Latvijā būt labi, ja kucēnus reģistrējo, kā medību šķirnes suņus tiks norāditi kuces un suņa īpašnieku medību apliecības un apstiprinājums, no mednieku biedrības kurā īpašnieki atrodas, ka suņi ir reāli strādājoši mežā.

Priekšlikums interesants. Bet lai to realizētu un ne tikai šo...
TAD JĀATJAUNO MEDNIEKU MAKŠĶERNIEKU BIEDRĪBA ar obligātu VISU mednieku un makšķernieku dalību tajā!
Tas arī atsvabinātu Zemkopības ministriju no apgrūtinošā pienākuma ņemties ar MSAF! Mednieki paši apsaimniekotu savu fondu. Un dalība biedrībā būtu individuāla, nevis kolektīva. Būtu arī kinoloģiskā sekcija ar saviem nolikumiem, speciālistiem un reģistriem. BŪTU KĀRTĪBA....
Juris
Pēdējo reizi manīts 2017-02-01 21:45
Atrašanās vieta: Rīga
Medību stāžs: 25
Aprīkojums: Losene
Suņi: foksis
15.01.2015. 15:59
Politiski saprātīgi- un kā žīdu gadījumā, jāpastāv uz privatizēto īpašumu atjaunošanu! Man šodien pensija, lai veicas, priekā!!!
Kate
Kate
Pēdējo reizi manīts 2018-05-01 17:35
Lietotāja statuss: Lietotājs
Mednieku organizācija: klubs "Bārtava"
Atrašanās vieta: Liepāja
Medību stāžs: 2014 :)
Aprīkojums: Iz 54, Steyr Mannlicher 308
Suņi: veimāras putnu suņi ARGAS un Amber Rain Carski Trakt (1. 2. pakāpes diplomi darba pārbaudēs)
Medību trofejas: 7
15.01.2015. 20:44
Jānis Eniņa kungs rakstīja:
Nezinu, Kate, kas Tev tas par sarakstu, bet Krievu eiropas laikas un Rietumsibīrijas laikas diez vai būtu jāiekļauj šādā sarakstā. Es ar savu suni gribēju iziet LMSK asinspēdas pārbaudi, Klučeniece man atbildēja, ka nedrīgst. Apmācībās piedalīties drīgst, bet pārbaudes ieskaiti tāpat nedabūs. Apskaties šī portāla suņu reģistrā tur pilnīgi visas laikas ir no LMKA. Tie visi ir neatzītās šķirnes??? Ko tu te bliez, esi mazliet reāla un painteresējies, kas Latvijā patiesībā notiek ar citiem suņiem nevis tikai ar Tavu mīluli.
Eniņa kungs, es jums atbildēju par izstādem, nevis pārbaudēm, jo runa bija par izstādēm. jūs nejautājāt par pārbaudēm. tas, ka LKF rīkotajos darba pasākumos nevar piedalīties citu organizāciju suņi, man IR zinams. kapēc, apmēŗam arī nojaušu.
neatzīto šķirņu saraksts nav MANS, bet gan FCI. jums vajadzēu savaldīties, noskaidrot kaut ko āŗpus LMKA, nevis publiski apvainot mani. un kopš kura laika esam uz "tu"?
Kate
Kate
Pēdējo reizi manīts 2018-05-01 17:35
Lietotāja statuss: Lietotājs
Mednieku organizācija: klubs "Bārtava"
Atrašanās vieta: Liepāja
Medību stāžs: 2014 :)
Aprīkojums: Iz 54, Steyr Mannlicher 308
Suņi: veimāras putnu suņi ARGAS un Amber Rain Carski Trakt (1. 2. pakāpes diplomi darba pārbaudēs)
Medību trofejas: 7
15.01.2015. 20:49
Andri, Zariņa kungs. būtu vēl viena lieta jāizdara - Dzīvnieku labturības likumā medību suns jāieceļ darba suņu kategorijā. un tad daudz, kas mainītos