Šodien vārdadienu svin Uvis, Gints, rītdien - Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Ko teiksiet?

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 61 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 05.02.2017. 19:27
Ar medībām saistītās tēmasBrīvie temati

Guntars
Guntars
Pēdējo reizi manīts 2021-10-14 12:04
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Rīga
Medību stāžs: Duhans
Aprīkojums: Browning X-bolt 30-06
Suņi: Dexters
21.07.2016. 19:29
Ok, velreiz ar sava komenta labojumiem. Paldies par aprakstu. Tātad šāvis esmu daudz, bet ne ar karabīni. Visu apzinīgo mūžu strādāts ar automātisko pārlādi, bet tagad neesmu pārliecināts, vai tas ir tas, ko man vajag. Pa lielam mans mērķis vairāk būtu uz gaidi un pielavīšanās. (neesmu mednieku kolektīvā, bet daudz draugu, kur varētu aizbraukt ciemos pamedīt) Budžets ap 3000 eiro. Uz gaidi gan jau ka prasās pamatīga optika, vai ne? Bet saprotu, ka labu karabīni un optiku reizē par 3k naudiņām nedabūt, tāpēc sākumam biju ieplānojis labi ieroci, tad piekrāt optikai, kad būšu pieradios pie stobra un sapratīšu, kādu optiku labāk paņemt. Pašam izvēle pagaidām it kā krita uz Browning Maral Fluted d;e;l taisnās pārlādes. It kā kloķene, bet atkrīt kustība uz augšu, kas man kloķenēm ne visai patīk, jo liek stipri izkustināt karabīni. Ar atvelkamo versiju it kā laiks starp šāvieniem varētu būt stipri mazāks, jo mazāk laika vajadzētu pietēmēšanai. Ar pusautomātu un optiku nekādu praktiski priekšrocību nav, jo pēc katra šāviena pašam šāvējam tā pat jāatrod optikā mērķis (ja lieto optiku protams). Tagad, kad aprakstijāt Browning mīnusu, mani māc šaubas, vai to vajag, lai gan patika tās pārlāde. Un arī izņemama aptvere, lai kustībā var mierīgi nomainīt, ja nepieciešams. Vel tam browningam bija ļoti labi optiskās šķiedras tēmekļi, kas viegli bija izjūtami uz piesviedienu. Taisnais aizslēgs deva lielisku iespēju pielikt optiku zemu, pie stobra. Arī stobrā rūpnīcas vītne klusinātājam. Ehhh, tik daudz domas, bet atbildes vel nav. Katrā gadījumā ir viela pārdomām un paldies velreiz, kad dalaties ar info, tā man ļoti noder.
Guntars
Guntars
21.07.2016. 19:31
308 win dēļ brīvas pieejas pie lēta smunīcijas treniņiem.
Slēpts
21.07.2016. 19:55
Jaunie krājumi būšot 223 kalibrā, tā kā brīvā pieeja lētajai munīcijai var beigties.
P.s 3000 par plinti ir, bet patronas liks fig viņ zin kādas. Man no gaisa nokrita viena paciņa, pamēģonāju, Artemīdas kausā aizslēgu ar varu lauzu vaļā pēc piektā šāviena.
Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2024-02-15 00:29
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
21.07.2016. 20:53
Ok, nokomentēšu kā sapratu.
1. Uz gaidi un pielavīšanos nepieciešams ir viens šāviens. Tātad, taisnajam aizslēgam nekādu īpašo priekšrocību nav. Ja ir pūdelis, pārlādēties mērķtiecīgi un cerēt, ka dzīvnieks stāvēs un gaidīs, ir maz ticami. Ar pusautomātu gan ir gadījies pēc šāviena - pūdeļa - saprast kļūdu un izdarīt korekciju, jo pusautomāta pārlādēšanās ir reizē ar šāvienu. Bet, kā jau rakstīju, uz gaidi un pielavīšanos runa ir par vienu labu, precīzu, pārdomātu šāvienu.
2. Par dzinējmedībām nerakstīji, bet tieši tur parādās taisnā aizslēga priekšrocība - pārlādē ātrāk par tradicionālo karabīni un vienlaikus nav ierobežojums uz patronu skaitu aptverē (ņemot vērā ACM, tikai cūku dzinējmedības, kurās sanāks šaut daudz pa cūkām, būs ļoti, ļoti reta situācija), kas piemēram, buku vai briežu bara gadījumā var ļaut veikt vairākus šāvienus. Atkal - šaut tikai tad, ja ir pārliecība, ka būs trāpīts :) tomēr, tīri personīgais viedoklis - pusautomāts tomēr ir pārāks par taisno aizslēgu. Piemēram, ar hologrāfisko tēmekli pēc šāviena atrast mērķi aizņem tiešam sekundes simtdaļas.
3.Ne mazsvarīgs faktors uz pielavīšanos ir ieroča svars. Uz gaidi OK - ņem kaut nastu nesēju līdz tornim, bet pielavīšanos/izsekošanu smags ierocis padara par katorgu un mazina prieku par medībām.
4.Optika - uz gaidi/pielavīšanos bez optikas ir diezgan naivi. Tomēr, ja vien nav kaut kādas mistiskas bailes no lētām lietām - gana labi kalpo Optisan Mamba. Un cena ir draudzīga. Saku to no lietotāja pieredzes. Jā, es tagad izmantoju Swarowski, jā, protams, viņš ir galvas tiesu pārāks. Bet arī 10X dārgāks apmēram. Tā kā, optiku obligāti ierēķini. Un kronšteinus.
5.Kalibrs - vēlies 308 win, jo esot pieejama munīcija treniņiem. Ok, ko nozīmē treniņi? Vienkārši šaut vai arī trāpīt? Ja trāpīt, tad jātrenējas ar to, ar ko medīsi. Protams, ir faķīri, kas pārslēdzas starp munīcijas veidiem, kam hobijs ir optikas grozīšana - ja esi tāds, tad visu cieņu, bet iesaku reāli padomāt, cik daudz laika būs šādām atrakcijām. Tas prasa laiku. Daudz laiku. Strādājošam cilvēkam medībām laiku jau jāzog no ģimenes, kur nu vēl tik padziļinātai šaušanas trenēšanai.
Nepārproti, nesaku, ka nav jātrenējas šaut. Vienkārši starp treniņu un treniņu ir atšķirības kā starp Gaiziņu un Everestu. Ja vienkārši vēlies daudz šaut - paņem lētu .22lr un šauj, tur munīcija ir teju par velti. Atgriežoties pie kalibra - pievienojos viedoklim, ka "labāk ir vairāk", bet tur lem pats. Tikai kritērijs "pieejamas lētas patronas treniņiem" nebūs īsti pareizais...
Cerams, kaut kas noderēja. Atgādināšu - tas ir tikai viedoklis, neko neuzspiežu, izlasi, padomā un, ja vēlies, dari par 180 grādiem savādāk, tā galu galā ir Tava izvēle un dzīve ;)
Guntars
Guntars
21.07.2016. 21:27
Arni, milzīgs paldies. Patiešām kalibra izvēle nav man īsti pamatota un labāk jau tomēr izvēlēties ko efektīgāku. Par pārējo arī, vienkārši un izsmeļoši. Sāku stingri izskatīt savas izvēli.
Ilgvars
Ilgvars
Pēdējo reizi manīts 2025-05-03 20:01
Lietotāja statuss: Guru
Atrašanās vieta: Rīga, Gulbene un pēc vajadzības
Suņi: nav
Medību trofejas: 11
21.07.2016. 21:59
"viss jau pateikts līdz mums..." :) Ja dvēsele tomēr vairāk velk uz taisno aizslēgu ar izņemamu aptveri, bet Browning Maral nesimpatizē, kā ar Strasser RS05? Vai Merkel RX Helix? Tam vēl aizslēgā ir iebūvēts pārnesums, tādēļ aizslēgs jāvelk atpakaļ tikai par pusi no čaulītes garuma. Vienīgi pie tīrīšanas stobrs gan būs jāceļ no kārbas ārā
Gatis
Gatis
Pēdējo reizi manīts 2023-10-20 21:07
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Mednieku organizācija: pagaidām 3
Atrašanās vieta: Zemgale un Kurzeme
Medību stāžs: nemulsināsim citus
Aprīkojums: pietiekams lai varētu izvēlēties kurus divus ņemt līdz uz medībām un kuriem jāpaliek mājās
Suņi: Riko - poļu dzinējs
Medību trofejas: 5
21.07.2016. 23:20
Tākā Es esmu lielā opozīcijā ar " brendu " slavinātājiem , izteikšu dažas savas pārdomas . Vel Tev ir jānoskaidro - vai gribi zīmēties vai medīt ? Par kalibru - gaidei un pieiešanai varētu pietikt ( ar nosacījumu ja Esi pārliecināts par savu ieroci un šaušanas prasmi .Cik nav redzēts spečuku , kas saliek šautuvē visas lodes 2Euro monētā , bet uz gaidi šauj pa korpusu ) . Attālumi uz gaidi un pieiešanu parasti nav lieli ,zvērs mierīgs ( nestreso ) , šāviens nav jāsasteidz - vajadzētu pietik ar 308 . 308 plusi - lētāka munīcija ,plaša munīcijas un ieroču izvēle , salīdzinoši taisna lodes trajektorija un mazs atsitiens .Tā kā Es nenorakstītu 308 ( man pašam nav 308 ) .Dzinējos gan pa švaku .Par optikām - gaide viennozīmīgi būs vajadzīga nakts optika ( un viennozīmīgi ne tā krutākā , bet labs nakts binoklis gan noderētu ).Šinos medību veidos aizslēga darbības princips ir pilnīgi maznozīmīgs .Klusinātāji - velta naudas izmešana ( tīri psiheloģiskais faktors ) .Tai lietai jāpieiet pavisam no citas puses .
Kaspars
Kaspars
Pēdējo reizi manīts 2025-04-16 15:59
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Jēkabpils nov.
Medību stāžs: No 28.09.2006
Aprīkojums: Titan 6 .308 win., MC-21-12
Medību trofejas: 12
21.07.2016. 23:44
Par kalibru - gaidei un pieiešanai varētu pietikt ( ar nosacījumu ja Esi pārliecināts par savu ieroci un šaušanas prasmi .Cik nav redzēts spečuku , kas saliek šautuvē visas lodes 2Euro monētā , bet uz gaidi šauj pa korpusu ) .

Vispār jau pareizi arī dara, medības nav sports, kur jācenšas trāpīt mazā aplītī, lai saņemtu maksimālo punktu skaitu. Man ir .308 win. un neesmu vienīgi alni un staltbriedi notestējis, pa staltbriedi ir šauts bet krietni garām, pārējie krīt labi.
Slēpts
22.07.2016. 00:41
Klusinātāji - velta naudas izmešana ( tīri psiheloģiskais faktors ) .

Kaa var gvelzt tādas glupiibas toch nesaprotu.
Slēpts
22.07.2016. 00:56
Nopērc pirmo tādu, kuru vēlāk būs viegli pārdot. 308 šajā gadījumā būs īstais. Kaut gan par 3k varētu arī ar pirmo trāpīt...