Kaut kā slikti, Mārtiņ, esi sagatavojies šai tēmai... Redz kur viens jaunais jau sācis ņemt vērā tavus norādījumus, tad varbūt arī paskaidro viņam, ka trāpījuma vieta, no vietas kur tēmē mēdz atšķirties (dzinējmedībās)... bet jebkurā gadījumā, gribētu, kaut blakus pastāvēt tādam vīram, kam būtu tāds skills, dzinējmedībās šaut pa Mārtiņa norādītajiem čirikiem...
Ernests Pūriņš,kā jau iepriekš minēju savā pirmajā komentārā. Šī ir mana pieredze un mans uzskats par trāpijumiem. Ja šis padoms noder, tad man tikai prieks. bet nu lai tev būtu arī skaidrība, td nu jā-es šādi šauju arī dzinējmedības, tik ir nelielas nianses-es nešauju par ātri skrienošiem dzīvniekiem un nešauju ja neesmu pārliecināts ka varu trāpīt. Medības neiedala "sašautajā" gaļas daudzumā, bet gan emocijās. Galenais nav izdarīt šāvienu pa dzīvnieku.
Un kas galvenais ir šaujot pa tiem "10"ko esmu uzzīmējis ir tas-ja ir trāpijums, dzīvnieks ir uz vietas, bet ja nav trāpijuma, dzīvnieks ir sveiks un vesels un ir iespēja viņu satikt vēlreiz! :)
PS: Vīri lūgšu, ja ir kritika, tad to daram argumentētu un konstruktīvu, nevis kaut kādu riešanu "latvietītī"( ka tik uz di..t).
Ja jaunie sāks ņemt vērā tavus ieteikumus, tad, pieļauju, ka pirmos medījumus viņiem nāksies gaidīt ļoti ilgi...
Un vēl, kā tu panāc, lai tie lopiņi skrietu lēnāk, lai varētu pa tiem bēniņiem notēmēt? Šis mani patiešām interesē...?! (šitas nav tajā tavā latvietītī)
Ernest, dizgan vienkārši-es nešauju skrienošus, bet ja dzivnieks iet tādā vieglā riksīti "uzsvilpjot" paraktiski 95% gadijumu dzvnieks uz mirki apstājas. Tas nedarbojas tikai tad ja dzivnieks jau ir pamanijis mednieku un mūk no viņa.
Nu, ir gadījies būt medībās kur ir viens vīrs kas spēj tādus 10niekus gaitā ejošam briedim sašaut (un ne reizi vien to pierādījis, bez pūdeļiem). Bet, pats tā nekad nešautu kustībā esošam, pārāk jau nu liela iespēja ka tik noskrambās kaut ko, un prom būs ar pāršautu rīkli :(
Nu bēdīgi, ja nešauj pa skrienošiem... Ja uz kolektīvajām medībām salasās visi tādi par sevi nepārliecināti mednieki, tad tāda pastaiga brīvajā dabā vien sanāk...
Ernest, atgadijums no dzīves- Vairākus gadus atpakaļ, kad stirnu bija ka dubļi rudens peļķes un katru mastu kuru dzina, tas bija pilns ar stirnām(tas bija vairākus gadus atpakaļ, pirms bargās ziemas nolasija 90% no stirnu populācijas). Vienmēr uz pēcpusdienu, kad nebija veicies ar lielajiem medijumiem, tika dzīti stirnu "gaļas" masti. Tad nu gāja kā karā jo stirna ja tiek dzīta tā vienkārši "lido" ārā no masta, bet tas netraucēja šaut pa "lidojošajām" stirnām ar reņķiem, jā guvums vienmēr bija, tikai uzreiz atrastas tika 50%, pēc tam pa asini atrada vēl kādus 20%, bet vēl 30% aizgāja ar asini kuras pēc tam tā pat nomira. Pēc tam apstrādājot medijumu, šis ar reņķiem "sapildītās" stirnas bija visādas, kāda tīri labi nošauta kaklā vai priekšā lāpstiņas rajonā, bet lielai daļai reņķi bija pilna pendere(visi kas ir sajutuši stirnas zarnu šķidrumu smaku, saprot ka tas ir diezgan briesmīgi). Tad nu uz medniekiem tiek sadalīta šī "lidojošā" gaļa pilna ar reņķiem un arī asins recekļiem, kā arī zudumos ir aizgājis liels daudzums gaļas jo ir pilns ar zarnu sulām.
Pēc šim medībām man radās jautājums-vai šis ir tas medību burvīgums? Vai tomēr tas ir tāds slaktiņš, lai iegūtu gaļu?
Kurā malā pēdējos gados ir bijušas tās bargās ziemas? Runājot par zīmējumiem, daudz nepiekasīšos, bet brieža un cūkas gadījumā desmitniekiem ir zonas, kur pat ar ekspansīvas iedarbības lodi būtu nulle. Ja grib medīt tikai stāvošu dzīvnieku, dzinējmedībās nav ko darīt. Ne jau par velti šaušanas eksāmenā jāprot trāpīt arī kustīgam mērķim. 100% pārliecināts par šāviena precizitāti nevari būt nekad (tad šaut nedrīkst nekad?), jo arī sporta meistari šaušanā mēdz aizšut garām, kaut gan attiecībā uz labiem šāvējiem ir viena nianse, par kuru pagaidām neredzu vajadzību runāt.
Nu pag, tu taču tagad nevēlies teikt, ka stirnu medības ir gaļas iegūšanai? Bet, ja bija kā stāsti, tad nu gan tev tas kolektīvs badīgs, var tak nogriezt ļaškas, priekšplečus un karbonādes, ar pārējo pacienāt mazo roidu, jēņus, lapsas u.c. kāpēc būtu jādala buķeļa sašautais bunkurs???
Un kas galvenais ir šaujot pa tiem "10"ko esmu uzzīmējis ir tas-ja ir trāpijums, dzīvnieks ir uz vietas, bet ja nav trāpijuma, dzīvnieks ir sveiks un vesels un ir iespēja viņu satikt vēlreiz! :)
PS: Vīri lūgšu, ja ir kritika, tad to daram argumentētu un konstruktīvu, nevis kaut kādu riešanu "latvietītī"( ka tik uz di..t).
Un vēl, kā tu panāc, lai tie lopiņi skrietu lēnāk, lai varētu pa tiem bēniņiem notēmēt? Šis mani patiešām interesē...?! (šitas nav tajā tavā latvietītī)
Pēc šim medībām man radās jautājums-vai šis ir tas medību burvīgums? Vai tomēr tas ir tāds slaktiņš, lai iegūtu gaļu?
Visi trāpijumi "10"