Ir piešauts ierocis ar munīciju kam ātrums kā raksta 850 m/s. Iedeva man pamēģināt lādētas patronas un ir nobīde 50m 2cm, 75m 5cm, 100m 7cm. Pa horizontāli ir nobīde bet vertikāli viss štokos. Jautājums spečukiem kas paši lādē, vai lodes ātrums ir mazāks vai lielāks par manis piešautajām???? Jums tas ir jāzin, Jūs tak eksperimentējiet. Lodes svars tāds pats kā man.
Diemžēl nevar Tevi iepriecināt ar vēlamo informāciju. Lādējot patronas ar vienādām lodēm un vienādu pulvera svaru pa 5gb grupās, testēju, kas notiek mainot lodes sēdināšanas dziļumu. Centos lodi sēdināt aizvien dziļāk ar soli 0.1mm starp grupām. Izšaujot grupas(5 šāvieni grupa) mainījās gan grupu izmēri gan grupu centru trāpījumu vietas. Teikšu, ka ar pieejamo informāciju spriest par lodes sākuma ātrumu nebūs objektīvi. Zinu gan vienu, ja uz paciņas raksta 850m/s, tad 99% ka dabā šis ātrums būs mazāks. Vismaz, nekad dzīvē nevienai pirktajai munīcijai neesmu redzējis, ka var izmērīt uzrakstīto starta ātrumu - vienmēr bijis mazāks...
Domāju ka ātrums ir mazāks/lielāks, bet gribētos zināt, lādējot lielāku pulvera daudzumu ar vienādām lodēm, takš atšķiras trāpijuma vieta.
Slēpts
30.09.2020. 22:55
nekad dzīvē nevienai pirktajai munīcijai neesmu redzējis, ka var izmērīt uzrakstīto starta ātrumu - vienmēr bijis mazāks.
Nupat, sestdien sastapu - GGG FMJ 147gr. 862ms uz pakas rakstīto 842ms vietā. Ticu ka tā ir, jo vienas partijas patronas, kas lidoja ļoti precīzi, piepeši sāka dot 2x lielāku grupu. Aizdomas ka pulveris ķīmiski mainās.
Slēpts
30.09.2020. 23:00
Pēc aprakstītajiem novērojumiem nevar spriest par ātrumu. Nav tas viss tik triviāli. Turklāt - labu sniegumu ar svešam stobram piedzītu patronu var arī nedabūt. Man ir izdevies "ar izjūtu" sagatavot recepti paziņas plintei, kas aizlidoja vienā caurumā 60m, bet tā ir sagadīšanās, kas nav bieži. Vislabāk nomērīt ātrumu pie kāda ar hronogrāfu.
Drusku atšķiras gan. Reizēm atšķiras arī pavairāk. Esmu provējis tikai ar 3006 un 308 kalibriem. 100m attālumā reizēm pat baigi nevar redzēt atšķirības, jo grupas daļēji pārsegtos. Varu pamēģināt ielikt pāris bildes (ja sanāks). Tie grs ir greini vihtas 540 markas pulvera. Tās izplūdušākās grupas ir tad kad ieroci ievilku plecā, bet labākās grupas, kad visu darīju ar jūtām. Šaut tikai mācos, tāpēc tur varētu būt vairāk manu kļūdu nekā ložu vaina, bet kaut kādas tendences sapratīsi. Pa oranžajiem mērķiem šauts ar 3006 ar gmx lodēm, kad pirmo reizi provēju. Pa atseviķsajām bildēm ar 308kal anima libra lodēm, kad jau kādas 100 patronas pa mērķi esmu dzīvē izlaidis.
Sapratu ka vairākas bildes uzreiz nevar pievienot. Iepriekš tie cipari ir pulvera svars greinos. Nākamajos attēlos tas pats ar 308, kad mainīts tikai pulvera svars. 40grs
Pa horizontāli ir nobīde bet vertikāli viss štokos. Jautājums spečukiem kas paši lādē, vai lodes ātrums ir mazāks vai lielāks par manis piešautajām???? Jums tas ir jāzin, Jūs tak eksperimentējiet. Lodes svars tāds pats kā man.
Teikšu, ka ar pieejamo informāciju spriest par lodes sākuma ātrumu nebūs objektīvi.
Zinu gan vienu, ja uz paciņas raksta 850m/s, tad 99% ka dabā šis ātrums būs mazāks. Vismaz, nekad dzīvē nevienai pirktajai munīcijai neesmu redzējis, ka var izmērīt uzrakstīto starta ātrumu - vienmēr bijis mazāks...
Nākamajos attēlos tas pats ar 308, kad mainīts tikai pulvera svars.
40grs