Šodien vārdadienu svin Monvīds, Egita, Emīls, rītdien - Ludmila, Laimdots, Laimiņš
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Kā uzlabot sapratni starp medniekiem un nemedniekiem

Ar medībām saistītās tēmasBrīvie temati

Verners
Verners
Pēdējo reizi manīts 2022-06-30 11:07
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Koknese
Medību stāžs: 32
Aprīkojums: pilns
Medību trofejas: 81
04.08.2008. 13:01
Cien. mednieki! Lūdzu mēģiniet izturēties savaldīgi un pārdomāti, jo lamājoties un aizvainojot mēs tikai vairosim negatīvo attieksmi pret medībām un medniekiem, mēģināsim izskaidrot mūsu mīlestību un nepieciešamību medīt.
Es savu dzīvi bez medīšanas nevaru iedomāties, jo no mazotnes esmu audzis un skolots mednieciskā garā. Ja es teiktu ka medības ir mans hobijs es melotu- tas drīzāk ir mans dzīvesveids. Kas attiecas uz dzīvnieku skaita regulēšanu ar ķīmiskiem vai vienalga kādiem citādiem tehnoloģiskiem brīnumiem, tad pirmais, kas nāk prātā ir nevis izlīgums un spratnes veidošana starp mednieku un nemednieku, bet mednieku izskaušana kā sabiedrības daļu, jo viņš un viņa funkcija paliek lieka. Vai tiešām cilvēce jau nav gana daudz zaudējusi savas attīstības laikā? Atsakoties no medībām un medniekiem mēs (HOMO SAPIENS) atsakamies no saviem senčiem, pateicoties kuriem mēs šodien esam tādi kādi esam.
Medības ir rakstāmas cilvēces un protams arī Latvijas vēstures lapās piem. 13.gs beigās visas latviešu ciltis tika pakļautas Rīgas arhibīskapijai, vai zobenbrāļu ordenim. 1272.g. noslēgtais zemgaļu līgums ar ordeni paredzēja, ka nodevās noteiktās labības vietā var nodot arī caunu un vāveru ādas. Arī vēlākajos gadsimtos ltviešu mednieki ar ādām un gaļu varēja tpirkties no klaušām. Vēlāk vācu kungus ar medījumu apgādāja t.s. bisenieki. Par to liecina arī tautasdziesmas:
Grūti, grūti, kam bij grūti,
Grūt nabaga ģēģerim,
Šauj tas briežus, šauj tas lāčus,
Nevar kungu piepildīt.
Kā redzam medības ir mūsu tautas vēstures un folkloras daļa no kuras viena cilvēku grupa (iespējams neāpzināti) grib atteikties, noliedzot to,kas mums atlicis.
"Es nemedīju, lai nogalinātu, bet gan es nogalinu lai būtu medījis."(spāņu flozofs Hosē Ortegas i Gaseta domai)
Aivars
Aivars
Pēdējo reizi manīts 2015-04-06 20:54
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Atrašanās vieta: Ziemeļvidzeme.
Medību stāžs: 1989
Aprīkojums: ir
Suņi: ir
04.08.2008. 11:20
,,Andri Bērziņ",kāpēc par mājdzīvnieku kaušanu runāt būtu muļķīģi,par to būtu tikai reizēm jāatgādina,bet par(pret)medībām - ar putām uz lūpām.Par ko Jūs cīnaties,par dzīvniekiem,vai pret medniekiem?
Mārtiņš
Mārtiņš
Pēdējo reizi manīts 2013-02-21 10:32
04.08.2008. 09:20
1. lai man lūdzu parāda kāds zāles, kurām nebūtu blakusefektu... Cik ētiski ir klīniskie pētījumi uz zvēriem, zāļu izstrādes stadijās? Cik daudz zvēru neaizies bojā zāļu izstrādes procesā (uz šo jautājumu tiešām ir jāatbild)? To cilvēku, kurš dotu atļauju izmantot klīniski nepārbaudītas zāles, būtu jāizolē kā garīgi nepieskaitāmu...
2.varbūt tomēr, Andri Bērziņ, būtu vēlamāk savu enerģiju ieguldīt malumednieku apkarošanā, kuriem tiešām (lielākajai daļai) nav nekādu ētikas un morāles normu... Kas var nošaut grūsnu briežu govi ar teļu vēderā, izgāzt iekšas ar embriju pļavas vidū, paņemt labākos gaļas gabalus un pārējo atstāt.
Vilnis
Vilnis
Pēdējo reizi manīts 2016-11-07 20:50
Aprīkojums: T-3
Suņi: Krievu eiropas laikas
Medību trofejas: 13
04.08.2008. 00:03
Nemaz Raivja piedāvājums nav tik sviestains kā Jums liekas, jo nepārzinot lietu praktiski, tikai no plikas teorijas viens vienīgs sviests sanāk gan.
Un ja Jūs domājat ka vegāns nevar piedalīties medībāds, tad tās nu patiesi ir galīgās blēņas, jo personīgi esmu pazīstams ar cilvēku kurš arī gaļu nēd, bet medībās piedalās.
Zaķis, kamēr skraida ir tik pat dzīvs kā salāts kas aug. Noplūkta salāt dzīve beidzs tāpat kā nomedīta zaķa, un tāpec nevajag sevi uzskatīt par "pasaules glābēju", jo uz šīs planētas nav "mežonīgāka" zvēra par cilvēku, vai tas ir vegāns, vai mednieks, vai nu sazin vēl kād cits....
Ja ir vēlēšanās nodarboties ar vides aizsardzību vajadzētu pievērsties globālās sasilšanas jautājumiem, nevis diskutē medības ir humānas vai nē, jo šis jautājums skar zaķus, cilvēkus kā arī salatus un visu pārejo dzīvo uz šis planētas ZEME.
Andris
Andris
Pēdējo reizi manīts 2008-08-08 00:42
04.08.2008. 00:01
Ojāram: nu skaidrs - tātad esat visu ļoti cītīgi izpētījis un sapratis, ka tas 1 piemērs, par ko runājām, ir "pirmkārt liekuīgākais projekts dzīvnieku "aizsardzībā" un otrkārt baisākais nekontrolējamais eksperiments visā dzīvnieku iznīdēšanas vēsturē". Laikam jau nav vērts Jums iebilst, ja piedāvājat tik plašus "argumentus".
Par atbildi Raivim: Jums tiešām netrūkst pašpārliecinātības, ja jau neko nezinot par mani atļaujaties teikt, ka par medībām "patiesībā pilnīgi neko nezinu". Apsveicu.
Laikam vēlreiz jāatgādina, ka NEUZSKATU, KA MEDĪBAS IR SLIKTAS. Uzskatu, ka akla pieķeršanās pie 100gadīgām metodēm ir lieka.
Paldies, Renār par ieteikumu. Tā arī sapratu, ka mednieku interesēs nav pieklājīga cilvēku izglītošana un štelles paskaidrošana, bet gan savu iegribu uzspiešana, sakāmvārdu un neargumentētu uzbraucienu mētāšana.
Tomēr ceru, ka jūs - pāris niknie vīri - nepārstāvat 30 tūkstošus plašo mednieku saimi un ir arī cilvēki, kas būtu gatavi sarunāties nopietni. Katrā ziņā es nezaudēju cerību. Paldies, tiem kas to spēja.
Ne pūkas, ne asakas. Un es to domāju nopietni.
Raivis
Raivis
Pēdējo reizi manīts 2020-04-27 17:05
Mednieku organizācija: Nītaures mednieku klubs
Atrašanās vieta: Sigulda. Lielstraupe. Nītaure
Medību stāžs: Ir.
Aprīkojums: 16/70, 308win
Medību trofejas: 1
03.08.2008. 23:02
"Andri Bērziņ"
Redz, tikko pārrados no meža. Ir ok, divi šāgada bebrīši zemē gan. :)
Sēdēju, vēroju un smaidīju. Cik tomēr jābūt APROBEŽOTAM TEORĒTIĶIM, lai gvelztu tādas muļķības kā Jūs. Savulaik cits, arī slavens PSRS teorētiķis, tak bija izštukojis, ka vajadzētu mērkaķus pieradināt un iemācīt šiem ciedru riekstus lasīt. :) Kas no tā sanāca, vēsture klusē.
Redz, "Andri Bērziņ", atkārtošos vēlreiz, ka, lai spriestu par norisēm mežā, nepietiek ar zvilnēšanu pie TV, skatoties pārraides par žirafēm, lielajām pandām, anakondām un citiem mošķiem. :) Ir gana daudz dubļū jāizbrien, sauja odu jānokauj, jāpaēdina daudzdesmit ērces, u.t.t, lai saprastu, ka teorija ļoti bieži stāv tālu jo tālu no prakses.
Ojārs
Ojārs
Pēdējo reizi manīts 2024-04-20 20:59
Atrašanās vieta: Latvijas vidus, Daugavas krasts
Medību stāžs: Pirmais medījums septiņdesmitajos.
Aprīkojums: stobri vairāki
Suņi: Četrus draugus esmu pārdzīvojis
Medību trofejas: 21
03.08.2008. 22:31
Bet pati doma par tādu līdzekļu izstrādi un pielietošanu ir pirmkārt liekuīgākais projekts dzīvnieku "aizsardzībā" un otrkārt baisākais nekontrolējamais eksperiments visā dzīvnieku iznīdēšanas vēsturē! Vai maz kādreiz ir ienācis prātā,kas notiks tad,kad tāds ar "kontrolētu kontracepciju" piebāzts dzīvnieks nonāks barības ķēdē !?
Par to pārmetumu Raivim, bet kā varat noliegt to,par ko patiesībā pilnīgi neko nezinat,tikai pamatojoties uz saukli - pasaule ir slikta tādēļ,ka ir mednieki!
Un kurš ir pierādījis,ka tomātam,redīsam,salātam un t.t. nesāp?
Par vispārīgām lietām runājot,lai ko arī Jums kāds neatbildētu,vai neteiktu,atbildē ir - jūra ir sāļa tapēc,ka tajā čurā siļķes,bez jebkādiem loģiskiem argumentiem. Jūsu - medības ir sliktas,medības man nepatīk,patiesībā ir Jūsu problēma,tas nav arguments. Tāpat kā cilvēktiesību piesaukšana u apelēšana pie loģikas un sabiedrībā pieņemtajiem morāles principiem. Patiesībā nav nekā divkosīgāka par šīm tiesībām un principiem,tie tiek pārkāpti,ļaunprātīgi izmantoti un ignorēti ik uz soļa.
Nezinu,ko īsti Jūs domājāt un kādu atbildi gaidījāt saņemt šeit,forumā medniekiem. Tas ir tikai pašsaprotami,ka mednieki ir,domā un jūtas kā mednieki.
Ko gan domātu un teiktu Jūs,ja kāds no mums pēkšņi vegānu forumā mēģinātu tās dalībniekus pievērst šaļika marinēšanas smalkumiem? Nu tagad drīkst uzmest lūpu,bet man rodas aizvien lielāka pāriecība,ka veģitārisms un jo īpaši vegānisms tomēr ir diagnoze ...
Andris
Andris
Pēdējo reizi manīts 2008-08-08 00:42
03.08.2008. 21:37
Ojāram: labi, kā jau minēju, šie kontracepcijas līdzekļi joprojām ir izstrādes stadijā, tāpēc par tiem var runāt pavisam lielos vilcienos.
Raivi: šķiet, ka Jūs iepriekšējos komentārus nemaz nelasāt! Tur jau tika noskaidrots, ka esmu tas pats Vegāns.
Bet Jūsu piedāvājums piedalīties medībās gan ir sviestains - tikpat labi varētu politiķu kritizētājiem piedāvāt iet pasēdēt Saeimā (lai viņi saprastu, cik tas ir grūti), vai piedāvāt pacifistiem iet pakarot - lai saprastu, ka karš nemaz tik slikts nav. Mēs šeit runājam par vispārīgākām lietām nekā konkrētu dzīvnieku medības!
Vilnim: vai tiešām uzskatāt, ka nav būtiskas atšķirības starp salātlapu un, piem, zaķi, jo abiem sāp vienādi??
Lūdzu, runājiet par konkrētajiem jautājumiem, nevis fantazējiet par to, ka esmu saistīts ar kaut kādām firmām, biznesiem u.tml. muļķības. Pat, ja tiešām es būtu nezkāds žurnālists vai firmas pārstāvis - vai jums nebūtu izdevīgāk mani maksimāli izglītot par jautājumiem, ko uzdodu?
Citādi izskatās, ka jums ir kaut kas slēpjams vai arī, ka nespējat atbildēt!
Vilnis
Vilnis
Pēdējo reizi manīts 2016-11-07 20:50
Aprīkojums: T-3
Suņi: Krievu eiropas laikas
Medību trofejas: 13
03.08.2008. 19:18
Vispār jau būtu jāaizdomājas, kā šadi "vegāni" ar savu it kā pareizi zaļo domāsanu meiģina lobēt un nostādīt sabiedrību, kādas lielas industriāli attīstītas valsts ražotnes pusē, kas vēlāk meiģinās realzēt savu it ka nekaitīgo produkciju. Un protams ka mūsu "vegāni" būs galvenie izplatītāji kontracepcijai, jo to taču vajadzēs katru gadu.
Interasanti gan,ja neuzskatat nokaušanu vēdera dēļ par pieņemamu lietu. Vai tad tas salāts ko apēd arī nav ticis nokauts vedera dēļ? Jo ka zinām nano tehnoloģijas iet ļoti lieliem soļie uz priekšu, gan arī izdomās mākslīgi sintizētus salāts.
Vai kāds ir aizdomājiej kāpēc lielāko daļu zaļi noskaņotās organizācijas sponsorē naftas un ķimiskās rūpniecības magnāti?
Raivis
Raivis
Pēdējo reizi manīts 2020-04-27 17:05
Mednieku organizācija: Nītaures mednieku klubs
Atrašanās vieta: Sigulda. Lielstraupe. Nītaure
Medību stāžs: Ir.
Aprīkojums: 16/70, 308win
Medību trofejas: 1
03.08.2008. 18:36
Andri Bērziņ.
Pēc tiem sviestaini garajiem komentāriem, ko raksti, es Tevī atpazīstu to pašu Vegānu no tvnet.lv. Tur tiku mēģinājis diskutēt ar Tevi, bet sapratu, ka nav jēga, jo rakstīt nejēdzīgi garus tekstus un papildināt ar visādām interneta saitēm, par kurām esi nekompetents, Tev patīk.
Redz, es Tev varu patiesi piedāvāt reālu sadarbību. Atbrauc dažas reizes līdzi man uz mežu un pavēro, ko un kā tad īsti mednieki mežā dara. Jo pēc brīža došos bebri kādu pasēdēt un labprāt ļautu Tev mēģināt "ar šautriņu viņu sterilizēt vai ar barību iebarot drapes". Šo visu es bez sarkasma un patiešām cerot, ka pats sapratīsi savas aplamības, ko gvelz. Es domāju, ka vēl dažš labs no šeit esošajiem varētu Tev piedāvāt to pašu. Ir grūti iestāstīt aklam (Tev) cilvēkam, ka es neesmu nēģeris!!! :)