...mans uzskats ir ,ka mazkalibrene ir 22lr .var izmantot sīksīklopu un putnu medībām ,kā arī trenniņšaušanu var vālēt kamēr sviedri sāk tecēt. tūkstoti patronas Zommerā var iepirkt pa 30 Ls.!? 22WMR labās īpašības neesmu spējis ieraudzīt. patrona maksā gandrīz tikpat kā 222 vai223 REMam,rībiens kārtīgs, ballistika un jauda stipri atpaliek. pielietojums medībās stipri ierobežots. buks normāli NAV šaujams ar 22WMR kalibru,es nesaku ka nav nošaujams...
22Lr ir sporta kalibrs,es gan nesaku ka bebrs un pat buks nav nošaujams,bet ... No 22Lr arī savulaik tika izveidots 22WMR,tieši vairāk piemērots medībām. 22WMR balistika 100 metros ir labāka kā 22LR un 100 metros lodes jauda & ātrums ir lielāks,kā 22LR stobra galā. Un ja tik ļoti traucē nedaudz skaļāks šāviena troksnis,tad jāsāk domāt,vai paredzēts lietot godīgiem mērķiem? 223 REM ir no citiem plauktiem un citādiem mērķiem. Ja mazā lopā gribu lielāku caurumu un hematomas,tad nevajag 223 REM,bet šauju ar to pašu 30-06 Spr. Buks ar WMR ir šaujams,tikai protams ne jau pakaļā. Un lai nu neņem ļaunā 22Lr aizstāvji,bet ne viena vien svina lodīte ar nedaudz saplacinātu galu ir atrasta bukam aiz ādas ...
Aivar, nu tu pļurnul salīdzinot .22LR ar .22WMR! Pilnīgi piekrītu Ojāram, ka .22LR ir sporta kalibrs, kuru var izmantot arī medībām, bet manuprāt distancē līdz 50m un arī tad ne lielākam par pērno buku. Virs 50m kalibram .22LR strauji krīt jaudas parametri un trajektorija un tad medības kļūst par laimes spēli - kuram paveiksies, šāvējam vai medījumam! Protams, troksnis (kā nekā zemskaņas kalibrs) ir faktors, kas spēlē par labu .22LR, ne velti šis ir malumednieku iemīļotākais kalibrs :/
Jāizšķir, par ko runājam. Ja par treniņšaušanu, tad .22LR ir labāks, jo lētāka munīcija (ap 0.04 Ls), lētāks ierocis. Toties, ja runājam par medībām, tad viennozīmīgi .22WMR, jo tam pieejama ekspansīvā munīcija, atbilstoši jaudas parametri sīkmedījuma ieguvei, protams, dārgākas patronas (ap 0.25 Ls). Protams tas ir tikai mans IMHO :)
...Kārli,palasi uzmanīgi to manu salīdzinājumu. 22lr stobru vispār nedrīkst griezt uz buka pusi, un ar 22WMR arī normāli buks nav šaujams. tātad paliek žurkas,lapsas,jenoti,klejojošie mājplēsēji,vārnas,žagatas,u.c.tml.,maksimāli bebrs. tālāk mans domu gājiens šajā jautājuma pilnībā sakrīt ar Tevis rakstīto.
No 22Lr arī savulaik tika izveidots 22WMR,tieši vairāk piemērots medībām. 22WMR balistika 100 metros ir labāka kā 22LR un 100 metros lodes jauda & ātrums ir lielāks,kā 22LR stobra galā. Un ja tik ļoti traucē nedaudz skaļāks šāviena troksnis,tad jāsāk domāt,vai paredzēts lietot godīgiem mērķiem?
223 REM ir no citiem plauktiem un citādiem mērķiem. Ja mazā lopā gribu lielāku caurumu un hematomas,tad nevajag 223 REM,bet šauju ar to pašu 30-06 Spr. Buks ar WMR ir šaujams,tikai protams ne jau pakaļā. Un lai nu neņem ļaunā 22Lr aizstāvji,bet ne viena vien svina lodīte ar nedaudz saplacinātu galu ir atrasta bukam aiz ādas ...
Protams tas ir tikai mans IMHO :)