Šodien vārdadienu svin Monvīds, Egita, Emīls, rītdien - Ludmila, Laimdots, Laimiņš
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Gaidāmās izmaiņas medību pieteikšanā un ...

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 35 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 16.12.2008. 22:04

Edijs
Edijs
Pēdējo reizi manīts 2012-12-20 10:58
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Medību trofejas: 2
04.12.2008. 10:43
Nu par to medību pieteikšanu tas liidz sim ir bijis tikai lai izcakareetu normaalo mednieku,jo redzi man pie maajaam pienaak traka lapsa,bet es vinu saut nevaru,vai arii nav kads keksiitis aizpildiits mediibu atskaite,un taa uz reiz esi meediibu paarkaapejs,un kads var sist kruutiss ka redzi es nokeeru malumednieku.Bet cik tads pats ir tiesaam nokeeris iistos malumedniekus,nu nezinu,bet uzskatu ka vismaz uz induviduaalajaam un nelimiteeto mediibaam nevajadzeetu kaut kadas pieteiksanas un atskaites.Un par to gludo,es vel gribu paskatiities kas gaaz labaak zemee,vai gludais uz 50m ka ir atlauts,vai arii karabiine uz 100m.Kaa pieredze raada tad tik tiesaam tas pulkis kas naak no bises laukaa uz normaala gabala arii dara briinumus uz gaaz pat zemee alni:)
Ilgvars
Ilgvars
Pēdējo reizi manīts 2025-06-20 11:01
Lietotāja statuss: Guru
Atrašanās vieta: Rīga, Gulbene un pēc vajadzības
Suņi: nav
Medību trofejas: 11
04.12.2008. 10:35
ja tautai tas liksies lietderīgi, tad uz vītni aizies. Bet nevajag šo pasākumu uzspiest no augšas. Arī Zviedriju nevajag piesaukt, viņiem tā sistēma reizēm ir neloģiska. Par provi, tur neviens nav mācējis sakarīgi paskaidrot, kāpēc dižmedījumu drīkst šaut tikai ar vienstobra ieroci. It kā nebūtu drillingu vai vītņu divstobreņu, ja jau nevar ar gludstobriem. Vienīgais, ko no zviedriem der pārņemt - ar likumu noteiktu patronu minimālo jaudu katra zvēra medībām, lai pa aļņiem nešauj ar masenēm.
Un, pirms piesaukt Eiropas praksi, der atcerēties arī ASV praksi. Tur apdzīvotu vietu tuvumā un pat dažos štatos (piemēram, Floridā) vītņu ieročus vispār nedrīkst izmantot. Dēļ drošības līmeņa.
Māris
Māris
Pēdējo reizi manīts 2012-09-30 21:48
Atrašanās vieta: Mālpils nov.
Medību stāžs: no 2003
Aprīkojums: ИЖ 27, "conibear"
Suņi: 2 RS laikas
Medību trofejas: 4
04.12.2008. 10:28
ne jau ierocī ir problēma, bet gan tā turētājā- ja nevari trāpīt vai valdīt mandrāžu, tad arī ar bifeļmagnumu alnis nekritīs.
par vītnēm Eiropā - tas ir fakts, ka Baltija ir gandrīz vienīgā, kur vēl dižmedījumu (arī stirnas un cūkas) medī pa vecam ir gludo. Nesaku, ka tas ir slikti, bet agri vai vēlu uz vītni aizies
Ilgvars
Ilgvars
04.12.2008. 10:27
Arni, +1
Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2024-02-15 00:29
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
04.12.2008. 10:22
Ivo - par kādu lopiņu maitāšanu ir runa? Sen jau pierādīts, ka gludstobra lodes tuvās distancēs pārspēj vītņu. Īpaši ar krūmiem, zāli, labību aizaugušās vietās. Tālāk par 50 m ar gludo šaut ir AIZLIEGTS. Tātad, ja kāds to dara - apzināti šaujot distancē, kura nu nekādi nevar šķist 50m, tātad pārkāpj likumu un būtu sodāms. Dižmedījumus atļauts šaut tikai ar lodi. Atkal - ja kāds pārkāpj, tātad - principā būtu jāsoda.
Kur ir problēma? Kur ir reāls pamatojums kādēļ ar gludo vajadzētu aizliegt dižmedījumu medības? ES normas un pieredze? Kuras ES? Tās, kurā regulāri atšauj žubītes un zvirbuļus? Tās, kurā ar gludajiem nekad nav bijusi tradīcija un vajadzība medīt lielos? Tās, kurā nav neviena vilka un lūša un meži atgādina parkus ar asfaltētiem ceļiem kvartālstigu vietā? Ja tāda ir motivācija, tad - un es domāju, man daudzi piekritīs - mums tāda nav vajadzīga.
Mums ir savas tradīcijas, un jau vairāk kā 50 gadu pieredze, kā ar gludajiem sekmīgi nomedīt jebkuru Latvijā dzīvojošu medījamo dzīvnieku. Tātad, nevienam nav tiesību mums šīs tradīcijas liegt. Pietiek jau ar dažu muļķu nespēju izdarīt ģeogrāfisko izņēmumu putnu direktīvas adaptācijas procesā, attiecībā uz sloku medībām pavasarī un kraukļiem.
Par lukturiem šķiet, ka diskusijas vispār nevar būt - jau tagad ierobežojumi ir pietiekoši drastiski. Bet, lai netraucētu dzīvniekus, drīzāk vajadzētu atļaut nakts optiku izmantošanu, vismaz medībās uz plēsējiem, bebriem un postījumu vietās. Arguments, ka daudzi tad pārkāps noteikumus ir diezgan bērnišķīgs, jo nav nekādu problēmu to darīt jau tagad. Būtu tikai pareizi noteikt situācijas, kad to drīkst.
Medību pārskats - vienīgā jēga individuālajās medībās - identificēt visus medību dalībniekus, piemēram, ja ir tikai viena licence - to skaits ne pārskatā, ne dabā nedrīkst būt lielāks par 3. Citus reālus argumetnus, kāda no tā papīra jēga individuālajās medībās - tiešām nezinu.
Ilgvars
Ilgvars
04.12.2008. 10:22
pa dižmedījumu var šaut tikai ar lodi. Un gludstobra lode tuvās distancēs gāž vismaz tikpat labi kā vītņu lode. Un vītņu lodes mūsu aizaugušajās platībās rikošetēs pēc velna.
Pa alni ar maseni galu galā arī var vanckāt, arī tak vītņstobrs...
Roberts
Roberts
Pēdējo reizi manīts 2018-09-16 20:50
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: 16
Aprīkojums: ir
Suņi: 7
04.12.2008. 10:11
Paskaiti cik 50 gadu laikā lopiņi ir mocījušies no vareno bliezēju ievainojumiem supebuper patronām- renkuļiem un cik ir sapuvuši mežā!
Ilgvars
Ilgvars
04.12.2008. 09:59
paskat vien, pēdējos 50 gadus dišmedījumus esam šāvuši nepareizi!
Ivo
Ivo
Pēdējo reizi manīts 2022-12-09 19:52
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Jelgava, Rīga
Medību stāžs: kopš 1988
Aprīkojums: Browning BAR .30-06, Fabarm Lion H35 Titan 12 ga, Mannlicher ProHunter .223 Rem
Suņi: taksis
04.12.2008. 09:55
Kopumā izmaiņas ir pozitīvas, sen bija laiks izbeigt to lopiņu maitāšanu ar gludajiem. Pārskats gan būtu saglabājams kolektīvajās medībās. Tiem, kas bļauj ka karabīnes dārgas - reāli gludstobrs ir dārgāks par karabībni. Protams, ja pieskaita optikas cenu, tad karabīne sanāk dārgāka.
Par lukturiem - diskutējams jautājums, aizliegs lukturus, vairāk šaus ar nakts optikām.
Verners
Verners
Pēdējo reizi manīts 2022-06-30 11:07
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Koknese
Medību stāžs: 32
Aprīkojums: pilns
Medību trofejas: 81
04.12.2008. 09:30
Pilnīgi piekrītu, ka nav vajadzīgi medību pārskati kuros jānorāda medību sākums, beigas, kas nomedīts un cik daudz, kādi suņi tiek izmantoti utt., ja patiesībā visus medību procesus reglamentē likumi un noteikumi un medību licence ir dokuments kuru norakstot parādās galvenā medību norises informācija. Par medīšanu ar lukturiem esmu pilnīgi likuma pusē un domāju, ka to izmantošana ir pieļaujama tikai uz postījumiem. Kāpēc esmu tik kategorisks pret lukturiem esmu rakstījis un pamstojis iepriekš forumā.