Šodien vārdadienu svin Magnuss, Maigonis, Mariuss, rītdien - Regīna, Ermīns
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Varmint

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 22 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 16.01.2009. 17:31

Rolands
Rolands
Pēdējo reizi manīts 2014-06-09 23:10
Lietotāja statuss: Lietotājs
Medību trofejas: 2
13.01.2009. 21:51
Karabīne man pirmā, stobrs resns, bet kalibrs 6,5x55 - dažos veikalos pat pārdevēji iepleš acis, kad jautāju par munīciju. Pieņemu, ka daudzi šā portāla apmeklētāji arī šādu kalibru pārāk bieži nav sastapuši un vairāki domā, ka labāk jau nu vajadzēja 30.06; 7x64 vai kaut ko tamlīdzīgu. Bet, runājot par lādēšanu, neesmu gan vēl domājis - nu, nav man tik daudz laika. Un patronas var atrast arī, ja pārdevējs par attiecīgo kalibru neko sevišķu nezin.
Ģirts
Ģirts
Pēdējo reizi manīts 2021-07-14 13:31
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Atrašanās vieta: Bauska
Medību stāžs: 4
Aprīkojums: IZ 27EM, Benelli Vinci, Tikka T3 300 WIN MAG, Marlin 983T
Suņi: Taksis
14.01.2009. 04:09
Diemžēl arī es esmu viens no tiem jaunajiem medniekiem, kurš pieļāva kļūdu izvēloties savu pirmo karabīni - Tikka T3 Varmint 300 Win Mag. Nu nav ar viņu ko darīt mūsu mežos! Bet savu pirkumu nenožēloju tikai tāpēc vien ka, lai pilnībā izmantotu sava ieroča resursu esmu spiests nemitīgi trenēties :) pagaidām esmu ticis tikai līdz 200m atzīmei. Tagat jākrāj nauda iekārtām lai sāktu munīciju lādēt pats. Jo sirdsapziņa parādos ļauj līst tikai bankas .... :)) rezumējot - galvenais jau nav ierocis, galvenais ir cik lielā mērā mednieks draudzējas ar prātu, jauns vai vecs. Paši jau jūs (vecie pieredzes bagātie ) mūs mācījāt un māciet! Ne pūkas visiem!
Viesturs
Pēdējo reizi manīts 2012-08-08 10:59
14.01.2009. 09:27
Paldies par to, ka nepalikāt vienaldzīgi un atbildējāt! ;) Uzskatu, ka jaunajam medniekam ir nevis jāzina tas, kas ir krutāks, bet kam tas ir paredzēts. Nav sliktu kalibru, visi kalibri ir kaut kam paredzēti, kaut kam atbilstoši vai neatbilstoši, vai labi un slikti ieroči (nu īstenībā jau ir atsevišķos gadījumos nevis ierocis, bet sarūsējusi un šķība "klaiga" :D), bet nu tas lai paliek uz katra paša sirdsapziņas.
Es no savas puses jaunajiem medniekiem varu pateikt sekojošo: medībām Latvijas apstākļos varmintu nevajag. Mums pat šautuves normālas nav Latvijā, kur var redzēt un sasniegt varminta potenciālu, nemaz nerunāsim par medībām. Es savos gandrīz 20 gadods esmu šāvis ar ļoti daudzām karabīnēm un varu pateikt vienu, ka līdz 200 metrime nav atšķirības, šauj ar varmintu vai ar parastu medību stobru.
Atbildēšu uz dažīem jautājumiem: 0,1 MOA dod kaut vai parasta SAKO varmint karabīne (bet slēgtā šautuvē bez vēja apstākļos). Kā jau es teicu, mums Latvijā nav piemērotu šautuvju. Tālās distancēs pat superīgam šāvējam lielākās problēmas sagādā nevienmērīgs vējš.
Kā jau daudzi pareizi atzīmēja, medību varmints īsti nav tas pats, kas sporta varmints, jo sporta varminti ir daudz smagāki un laides formas un konstrukcija ir cita.
Man ir bijušī dažādi kombinētie ieroči un karabīnes. Te daudz runā par TITAN-6 varmintu (tīrs "medību" varmints), arī tāds man ir. Man personīgi patīk smagāki ieroči, kas iedveš nopietnības sajūtu, bet tas tā... Es to iegādājos tikai tādēļ, ka resurss lielāks un mēdzu pa mērķi pašaut.
Un vēl, lūdzu uzmanīgāk rakstiet par saviem medību veidiem ;), dažī no tiem ir pretrunā ar medības reglamentējošiem normatīvajiem aktiem :D
Bet nu jaunajiem medniekiem būs par ko padomāt ;)
P.S. Mums Latvijā ceļu nav, ir tikai virziens, tādēl Ferrari vietējie bagātie nepērk, lai ar to sasniegtu visas tā iespējas, bet tikai palielītos, kāds aparāts viņam ir... ;)
Šaujiet garām! ;)
Juris
Juris
Pēdējo reizi manīts 2026-03-30 21:22
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Kurzeme
Medību stāžs: No 1981.g.ar papīriem
Aprīkojums: pietiekams
Medību trofejas: 5
14.01.2009. 09:50
Pats jau neviens dzelzis nešauj, lai vai zenītložmetējs tas būtu. Tiešām nav prātīgi pirkt tādu ieroci, kuram viens šāviens maksā ap diviem latiem, ja optikai nesanāk atlicināt vismaz tūkstoti un vēl tālmēram un regulārām piešaudēm dažādos apstākļos. A savādāk, tas paliks vien dzelzis. Tad labāk noskatīties optimālu plintīti ar pietiekoši lētu munīciju, lai, regulāri trenējoties, spētu to arī apgūt un izmantot. Vislētāk būs patrenēties ar gaiseni, tad ar mazkalibreni. Un, kad iemācīsies vienmēr trāpīt 100m konservu kārbā un pa braucošu cūkas profilu, var sākt domāt, ka sāk saprast ko no ballistikas. Tad ir vērts sākt mācīties šaut pa īstiem kustīgiem mērķiem ar bisi. Un tad jau veidosies reāls skats uz visu pārējo.
Juris
Juris
Pēdējo reizi manīts 2026-03-30 21:22
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Kurzeme
Medību stāžs: No 1981.g.ar papīriem
Aprīkojums: pietiekams
Medību trofejas: 5
14.01.2009. 10:02
Un eksaminēt tomēr nevajag medniekus. Citam redze bojāta, citam nervi - kāpēc tādus diskriminēt. Lai priecājas par medībām ar visiem kopā un šauj ar gludstobra lodēm. Tas jau labi, ka garām! Citiem šāvējiem paliks vairāk un zvēri priecāsies.
Indulis
Indulis
Pēdējo reizi manīts 2019-02-15 13:39
14.01.2009. 10:59
Jaunajiem vienmēr vajag niknāk ložu, garākas magazīnas, automātus, vairāk stobru, vairāk pulvera, resnākas trubas, mazākas MOA un tā bez gala. Tā arī jābūt jo gribas kaut kā kompensēt nedošību kas nāk no pieredzes trūkuma.
Runājot par varmintiem, priekš medībām tie ir visnotaļ ieteicami smagā stobra dēļ. Vienā grāmatā par snaiperiem lasīju ka labākai trāpīšanai ieteica uzlikt durkli. Mans paziņa kurš izšāva meistaru pa skrejošo cūku lika otrā stobrā metāla stieni. Smags stobrs noņem krietnu daļu rokas trīcēšanas. To nav arī tik viegli "noraut". Tas "piedod" nepareizu mēlītes nospiešanu. Tieši tas kas vajadzīgs jaunajam medniekam. Nu un kas cits ja ne jaunais varēs panest tos pāra liekos kilogramus it sevišķi ja zini kāpēc to dara.
Varminta MOA vai stobra sasilšanai medībās nav nekādas nozīmes.
Viesturs
14.01.2009. 11:06
No vienas puses tā ir, jo medības ir līdz šāvienam, pēc tam ir tikai darbs :)
No otras puses... ja netrāpa, tad problēmas nev, bet ja tomēr trāpa (pavisam slikti) tad dzīvnieks sabojāts, papīrs norakstīts, morāls pārdzīvojums, kolēģu āzēsana utt..
.... un cik daudz papīrus rezultātā norakstam uz asins pēdu??? B)
Papētot norakstīto licenžu īpatsvaru uz kopējā fona tas ir gaužām mazs, laikam visi esam snaiperi!!!
Andrejs
Pēdējo reizi manīts 2010-02-12 19:24
14.01.2009. 11:22
Atbildēšu uz dažīem jautājumiem: 0,1 MOA dod kaut vai parasta SAKO varmint karabīne (bet slēgtā šautuvē bez vēja apstākļos). Kā jau es teicu, mums Latvijā nav piemērotu šautuvju. Tālās distancēs pat superīgam šāvējam lielākās problēmas sagādā nevienmērīgs vējš.
jums pilnigi NAV taisniba!!!
Viesturs
14.01.2009. 13:43
Andrej, padalies viedoklī! ;)
Agris
Pēdējo reizi manīts 2020-03-27 11:35
14.01.2009. 14:26
Šitas viss man vairāk atgādina lūrēšanu otra makā.