aukstums stirnas dzen no meža ārā. cūkas kaut kā nerādās barotavās, tikai stirnas. Cūkas priežu sēklu plantācijā izraka kādas 10 priedes ar visām saknēm!
tas, ka stirnas guļ uz lauka, uzreiz nenozīmē, ka vilki un lūši pa mežiem šiverē;) man laukos katru gadu stirnas uz ziemaaju vai rapša laukiem guļ,šādos sērsnas apstākļos tās cenšās pēc iespējas mazāk staigāt, tādēļ arī paliek uz lauka, kur pieejama barība;)
Vakar izvedām barību un jāsecina, ka līdzīgi kā citiem cūkas barotavas apmeklē nelabprāt. Barotavās ir ievesti mazvērtīgie graudi, lopbarības pupiņas, kukurūza vālītēs, kartupeļi. Laikam barības viņām pietiek arī mežā, jo 50m no barotavas bija svaigi rakumi, bet ēst pie barotavas nebija nākušas.
Otrdien vedot paisonu, brīnījamies nevienas pēdas, domājām ka aizgāja, bet nogriežoties pie barotavas tada sajūta bija ka trāpīji zoodārzā. Izrādās lielo aukstumu dēļ rukši nekur tālu nepārvietojas, bet gan uzturās blakus barotavām, jo no barotavas līds mazām eglītēm ir mazāk kā 100m. Stirnas gan migrē no viena lauka puses uz otru. Veselas takas ir sadzītas!!!!
Nu šite Limbažu pusē līdz ar salu rukši barotavas apmeklē biežāk kā mīkstā laikā.Jā, ja pa mežu vilki vai lūši vazājas, tad stirnas visu diennakti tikai pa klajumiem vien dzīvojas jo tad viņiem drošāk. Te viens lūsis regulāri gar barotavu nostaigā un tad rukši divas dienas nerādās. bet gan man viņš man vinreiz norausies!!!
Tas Limbažos.