Tas atkarīgs no vides faktora, ja šau piem. ūdenī tad izstiepjas, bet ja šau pa tērauda plāksni, tad palielinās diametrā. Šaujot mainīgā vidē arī vides faktors mainās, tāpēc lode brīžiem izstiepjās un brīžiem palielinās diametrā utt.
Es biju domājis to momentu, kad lode ieiet stobra vītnēs. Stobrs man ir 7,815, bet vācu lode 7,80. Vai lode aizpildīs visu stobru un nebūs gāzu noplūdes.
Spicā šāviens ūdenī un lode, ja nerikošetē, izšķīst pirmajos 30 centimetros. Jo lielāks ātrums, jo smalkāk.
Ņemudri. :) Nebūs nekādas gāzu noplūdes, dod tik virsū. Tik nesajauc - JS vai tikai S. Ja lode par tievu, nekas. Bet, ja būs par resnu, tad var gadīties ar vienu šāvienu divi zaķi, no kuriem viens būsi Tu ar satrunējuša Mauzera aizslēgu vaigā ...
/>
Par šito viedokļi dalās. Es uzskatu ka lodei jābūt 0.01-0.02mm resnākai par vītnes diametru.
Vītne ir tā vieta kur stobrs ir resnāks. Lauki ir tie kas iegriežas lodes sānos.
Ir dzirdēts arī pretējs viedoklis. Tas gan ar sevi konfliktē, zemkalibra lode itkā varot sasniegt lielāku ātrumu dēļ mazākas berzes, bet līdz ar to tak zūd spiediens gāzēm apdzenot lodi utt...
IMHO tas nelabvēlīgi ietekmē arī precizitāti.
To es jau sen zinu. Man ir 308 varmints 7,815 -un cenšos pielasīt lodi.Krievu Saigai 7,62- 39 kalašs. stobra diametrs starp vītnēm (NOMĒRIJU 3 GB) 7,95 bet resnākā lode ko atradām bij 7,92. tātad reāli pietrūkst 3 simtdaļu.Izliede 100 metros 6-7 cm. man vācu lodei arī pietrūkst 1,5 simtdaļu, bet izkliede 2 cm 100 m.Vislabākā izkliede bij ar pārlādētu Nato lodi 9,45 gr un diametrs 7,815, izkliede 1,5 cm 100 m. Varbūt ja mīkstāka lode tad nemaz nevajag, lai būtu resnāka par stobru strp vītnēm.
Kāds tavām mocībām mērķis? Ja medības tad nomierinies 2cm ir OK. Ja sportam, tad tikai eksperimentālā ceļā, lādējot dažādas lodes ar dažādām pulvera devām un mainot COAL. Nereti kaukāda skaidrība iestājas tikai pēc 600 un vairāk dažādi lādētu patronu mēģinājumiem.
Medībām mani apmierina.Tālākā lapsa tika paņemta uz 530.m. Tas viss sporta šaušanai un tādēļ tās nianses tik svarīgas.Esmu jau eksperimentējis ar dažādām polvera markām un svaru.Domāju ka varbūt kāds ir ņēmies ar lodēm.
Ņemudri. :) Nebūs nekādas gāzu noplūdes, dod tik virsū. Tik nesajauc - JS vai tikai S. Ja lode par tievu, nekas. Bet, ja būs par resnu, tad var gadīties ar vienu šāvienu divi zaķi, no kuriem viens būsi Tu ar satrunējuša Mauzera aizslēgu vaigā ...
Par šito viedokļi dalās. Es uzskatu ka lodei jābūt 0.01-0.02mm resnākai par vītnes diametru.
Vītne ir tā vieta kur stobrs ir resnāks. Lauki ir tie kas iegriežas lodes sānos.
Ir dzirdēts arī pretējs viedoklis. Tas gan ar sevi konfliktē, zemkalibra lode itkā varot sasniegt lielāku ātrumu dēļ mazākas berzes, bet līdz ar to tak zūd spiediens gāzēm apdzenot lodi utt...
IMHO tas nelabvēlīgi ietekmē arī precizitāti.