Problēma - ieroču apriti reglamentējošajos noteikumos nav definēts konkrēts un objektīvi izmērāms pieļaujamā alkohola daudzums asinīs.
Principā - tas nozīmē, ka pat 0,01 promile jau ir pamats uzskatīt, ka persona ar ieroci atrodas alkohola ietekmē.
Tas nav samērīgi un taisnīgi, ka normatīvajos aktos nav noteikta maksimālā robeža - ja reiz citam paaugstinātas bīstamības avotam - transporta līdzeklim - ar kuru katru gadu notiek nesalīdzināmi vairāk negadījumu, nekā ar ieroci, minimālā pieļaujamā robeža ir noteikta, tāda pati būtu jānosaka arī ieroču jomā.
Vēl vairāk, pēc pašreizējiem normatīviem, formāli sodīt var tādu ieroča īpašieku/mednieku, kurš īsi pirms pārbaudes ir izdzēris dabīgi raudzētu kvasu, apēdis ieskābušu ievārījumu vai pavairāk iedzēris kefīru. Protams, iespējams, amatpersonas ir korektas un ļaunprātīgi nerīkos, tomēr - likuma burts šajā situācijā ir vairāk nekā nekorekts.
Ņemot vērā citu valstu pieredzi, tradīcijas un veselo saprātu, man un vairākiem manis aptaujātiem medniekiem būtu vēlme, ka likumā uz ieroču jomu tiek attiecināts tāds pats regulējums par minimālo pieļaujamo alkohola daudzumu asinīs, kā transportlīdzekļu vadītājiem, ar analogiem vecuma un stāža cenziem.
Principā, šī ir tāda kā aptauja, kurā lūgums izteikties - vajag/nevajag, par, pret, ar savu parakstu tādu grozījumu iniciatīvu atbalstītu?
Ja aptaujas rezultāti rādīs, ka vairums atbalsta šeit, aptauju mēģināšu izveikt plašāku - ja arī tur būs pozitīvi, varētu sagatavot likuma grozījumus, un, ja ne citādi, tad 10k mednieku parakstus pie notāra savākt, mandomāt, to mēs taču tā kā varētu.
Tātad, gaidu viedokļus.:)
Noteikti atbalstu šo ideju un nevis tāpēc, ka gribas iedzert medībās, bet tapēc lai nedabūtu sodu par iedzertu kvasu vai kefīru. Kā jau Arnis norādīja viss ir atkarīgs tikai no pārbaudošo institūciju godaprāta, ja gribēs izčakarēt, tad to arī izdarīs pie 0,01 promiles un tomēr kaut kā gribas justies drošam no ierēdņu patvaļas. Bet nepiekrītīšu noteikumam par stāžu. Jābūt vienam slieksnim visiem piemēram 0,3 promiles neatkarīgi no stāža. Manuprāt pieteikoši, lai nebūtu sodītam par kefīru vai simboliskiem 25 gramiem jāgerīša nosvinot trāpīgu šavienu. Bet visus pārējos, kas dzer un lieto alkoholu ārpus saprāta robežam sodīt bez ceremonijām.
p.s. atvainojos, ja pieļautas gramatiskās kļudas. :)
Piekrītu domai, ka jābūt noteiktai pieļaujamai normai nu kadas 0,5 promiles ne mazāk. Ja mazāk, tad man jau liekas , ka nav nemaz jēgas tur darboties un ko censties labot. Neizpratu iepriekš minēto citātu par tām saprāta robežām, bet nu neticu, ka ir kolektīvi, kur atļauj kādam grābstīties gar ieročiem komā???? Par stāžu nu pat nezinu, kada tam jēga vecs krapāns ar plinti vai zaļais, tik un tā ir ierocis rokās, lai būtu visiem vienas promiles.
Vot tas vairāk kaut kā nesakārtots, nu labi esmu iereibis, nu aptur mūsu auto, šoferis skaidrā, es blakus nu labi iereibis krietnāk, bet ierocis, izjaukts, sapakots, normali salikts bagažniekā. Vot tur kaut kā to piekasīšanos atšutu vairāk. Tas taču sanāk tas pats, ja mani uz ielas iereibušam (nu ne tāda stadīja, kad nezin kur kas, vai rīts vai vakars) pārbauda dokumentus, tad jau arī var jozt pie manis mājā un izņemt stobrus. Tur man škiet kaut kas tā nevisai...
Nezinu taadu kolektiivu kur peec veiksmiigaam mediibaam -ssnabiiti pa glaaziitei katram -un pa maajaam:)...Peec mediibaam dzeera dzer un dzers.....Tas ir taapat kaa aizliegt smeekkeet pie stuures...Taapat smekkeeja smeekkee un smeekkees....
Arni, davai apskaidro mums, kā tad šitā lieta sastāv citās valstis un cik tad tas tur viss ap kādu promiļu daudzumu grozās, to te iznāks, ka nemaz tam visam nav jēgas. Tur tad korķīšos to lietu muļļāt un vēl baidīties, nu i nafig, tad jau labāk neievērot rituālus un tradīcijas... un nelietot, tāpat kvasus un kefīris un citus.... medību dienās un pāriti pirms tām..
Peec likuma medniekam likums nr.1 sausais likums-preteejaa gadiijumaa ierocci nost....Laikam jau neesam cilveeki-ugunsdzeeseeji driikst-policisti driikst-iereednni driikst-Mednieki taa ir kautkaada izredzeetaa dalla kas nedriikst....
Principā - tas nozīmē, ka pat 0,01 promile jau ir pamats uzskatīt, ka persona ar ieroci atrodas alkohola ietekmē.
Tas nav samērīgi un taisnīgi, ka normatīvajos aktos nav noteikta maksimālā robeža - ja reiz citam paaugstinātas bīstamības avotam - transporta līdzeklim - ar kuru katru gadu notiek nesalīdzināmi vairāk negadījumu, nekā ar ieroci, minimālā pieļaujamā robeža ir noteikta, tāda pati būtu jānosaka arī ieroču jomā.
Vēl vairāk, pēc pašreizējiem normatīviem, formāli sodīt var tādu ieroča īpašieku/mednieku, kurš īsi pirms pārbaudes ir izdzēris dabīgi raudzētu kvasu, apēdis ieskābušu ievārījumu vai pavairāk iedzēris kefīru. Protams, iespējams, amatpersonas ir korektas un ļaunprātīgi nerīkos, tomēr - likuma burts šajā situācijā ir vairāk nekā nekorekts.
Ņemot vērā citu valstu pieredzi, tradīcijas un veselo saprātu, man un vairākiem manis aptaujātiem medniekiem būtu vēlme, ka likumā uz ieroču jomu tiek attiecināts tāds pats regulējums par minimālo pieļaujamo alkohola daudzumu asinīs, kā transportlīdzekļu vadītājiem, ar analogiem vecuma un stāža cenziem.
Principā, šī ir tāda kā aptauja, kurā lūgums izteikties - vajag/nevajag, par, pret, ar savu parakstu tādu grozījumu iniciatīvu atbalstītu?
Ja aptaujas rezultāti rādīs, ka vairums atbalsta šeit, aptauju mēģināšu izveikt plašāku - ja arī tur būs pozitīvi, varētu sagatavot likuma grozījumus, un, ja ne citādi, tad 10k mednieku parakstus pie notāra savākt, mandomāt, to mēs taču tā kā varētu.
Tātad, gaidu viedokļus.:)
p.s. atvainojos, ja pieļautas gramatiskās kļudas. :)
Man domāt tas ir lieki ,jo 0,3 ir tik pat reti kā 0,0.